Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Putinův významný poradce: Udeřme na Polsko jadernými zbraněmi. Západní eskalace bojů vyvolává v Moskvě volání po tvrdé odpovědi. Rusko zatím proti NATO vítězí. Třetí světovou válku nepotřebuje. Nebo se USA  pletou?

Putinův významný poradce: Udeřme na Polsko jadernými zbraněmi. Západní eskalace bojů vyvolává v Moskvě volání po tvrdé odpovědi. Rusko zatím proti NATO vítězí. Třetí světovou válku nepotřebuje. Nebo se USA pletou?

16. 6. 2023

Tisk článku

Andrew Korybko polemizuje s posledními úvahami vlivného poradce ruských prezidentů v otázkách národní bezpečnosti (ruský Brzeziński) profesora Sergeje Karaganova, který doporučil preventivní jaderné údery v Evropě, a dochází k závěru, že rozpoutání Třetí světové války není v zájmu Moskvy

Rusko si ve svém „závodě logistiky“ s NATO vede velmi dobře. Vzhledem k tomu by USA jistě reagovaly na bombardování svých spojenců v NATO. Protože však diplomatické možnosti, jak zmírnit válečný tlak USA, ještě nebyly zcela vyčerpány, zatím neexistuje důvod, aby Rusko riskovalo třetí světovou válku preventivními údery jaderných zbraní v Evropě. Nemyslí si to však všichni.

pp

Eskalovat situaci až na hranu

Například profesor Sergej Karaganov navrhuje, aby Rusko udeřilo jadernými zbraněmi v Evropě, a zmírnilo tak válečný tlak USA na Ukrajině. Karaganov je hluboce respektovaným intelektuálem. Působí jako předseda vlivné ruské Rady pro zahraniční a obrannou politiku a je také akademickým supervizorem na Vysoké škole ekonomické v Moskvě. Všechna jeho vyjádření dávají proto jeho slovům obrovskou váhu.

Jeho poslední článek „o jaderných zbraních, jejich roli a podmínkách jejich použití“ vyvolal mezi odborníky v Rusku mnoho reakcí. Jeho účelem zjevně bylo vyvolat diskusi o těchto vzájemně propojených návrzích, jejichž cílem je v podstatě „eskalovat, a tím deeskalovat“ současnou situaci rozhodným ukončením geostrategicky nejvýznamnějšího konfliktu od druhé světové války, místo aby se postupně změnil v další tzv. „věčnou válku“.

Karaganov vysvětluje, jak dospěl k závěru, že je to údajně nejefektivnější způsob, jak vyřešit zástupnou válku NATO - Rusko. Podle něj musí jeho země bezpodmínečně dosáhnout bezpečnostních cílů své speciální operace. Toho lze dosáhnout pouze zastavením nekonečného přílivu konvenčních západních zbraní na Ukrajinu. Západní liberálně - globalistická elita již přímo demonstrativně nerespektuje legitimní zájmy Ruska, takže to dobrovolně neudělá - což znamená, že musí dostat tvrdou lekci.

 pp

Čtěte ZDE: Vypadá to, že jdeme do finále: Jaderné zbraně pro Kyjev? USA s atomovou válkou v Evropě už docela otevřeně počítají. Už nás na tento "humanitární" podnik připravují. Stálo za sabotáží v Baltském moři Polsko?

Preventivní jaderné údery na Polsko?

Obnovení důvěryhodnosti ruského jaderného odstrašení „snížením nepřijatelně vysokého prahu pro použití atomových zbraní a opatrným, ale rychlým pohybem po žebříčku odstrašování a eskalace“ je patrně dnes jediný způsob, jak toho dosáhnout, soudí Karaganov. „Pokud současní západní vůdci odmítnou ustoupit, pak budeme muset zasáhnout skupinu cílů v řadě zemí, abychom přivedli ty, kteří ztratili smysl pro realitu, zpátky k rozumu.

Karaganova úvaha je založena na jeho předpovědi, že „Pouze pokud je v Bílém domě šílenec, který nenávidí svou vlastní zemi, rozhodnou se USA udeřit na „obranu Evropanů" a vyzve k odvetě obětováním hypotetického Bostonu za pomyslnou Poznaň.“ Dodal, že „Pokud se tak stane, může nejen zahynout Rusko, ale s největší pravděpodobností skončí i celá euro-americká civilizace. Karaganov je přesvědčen, že pro lidstvo má existenční význam, aby Rusko udeřilo nukleárními zbraněmi v Evropě jako první.

Při vší úctě k němu, by to však pravděpodobně změnilo nejhorší možný scénář, kterému se chce vyhnout, v sebenaplňující se proroctví. Pro začátek není nutné riskovat třetí světovou válku útokem na „skupinu cílů v řadě zemí (NATO)“. Rusko se již od poloviny února drží toho, co generální tajemník NATO Jens Stoltenberg popsal jako „závod logistiky“ (opotřebovávací válka) - a není důvod očekávat, že jeho země v dohledné době ztratí svou konkurenční výhodu.

pp

Čtěte ZDE: Tajný materiál uniklý z FBI: O Ukrajinu nikdy nešlo. Celý konflikt je jen cestou k zahájení útoku Západu na Rusko. 12. až 23. červen je možné datum vypuknutí 3. světové války. Rusko bez váhání odpoví jadernými zbraněmi. A co my?

Indie to vyřeší?

Druhým argumentem proti Karaganovovu návrhu je, že je nerealistické předvídat, že pouze šílený americký prezident zareaguje na útok Ruska na „skupinu cílů v řadě zemí (NATO)“, natož s jadernými zbraněmi. Mocná americká vojenská, zpravodajská a diplomatická byrokracie („Deep State“) by jej donutila reagovat stejně ze strachu, že pokud tak neučiní, povzbudí Čínu, Írán a Severní Koreu, aby vojensky prosazovaly své vlastní zájmy v USA.

A konečně posledním argumentem je, že USA by mohly vážně uvažovat o omezení své zástupné války proti Rusku a možná dokonce o jejím ukončení prostřednictvím neformálního kompromisu, pokud by je Indie přesvědčila, že je to nutné k účinnějšímu zadržování Číny. Právě o to se možná bude snažit premiér Mondi během nadcházející cesty do Washingtonu. Obě země mají společné zájmy na zadržování Číny, a přestože Rusko je proti tomu, aby kdokoli na jeho partnera a spojence vyvíjel nátlak, Kremlu by jistě nevadilo, kdyby indická diplomacie ukrajinský konflikt ukončila.

Opakujme: Vzhledem k tomu, že Rusko si ve svém „závodě logistiky“ s NATO vede velmi dobře, neexistuje zatím důvod, aby riskovalo třetí světovou válku jadernými údery v Evropě. Dokonce i v případě, že by Rusko začalo v „závodě logistiky“, zaostávat, pravděpodobně by považovalo jaderné údery pouze na Ukrajině za poslední možnost sebeobrany, pokud by bylo ohroženo.

pp

Čtěte ZDE: Krach kyjevské ofenzivy: Ztráty AFU jsou obrovské. Jen za jeden den přišli Banderovci o tisíce vojáků a západní zbraně za 100 milionů dolarů. Ukrajina je pro Západ kufr bez držadla: Nosit se nedá, a líto ho vyhodit. Mlčení mluví

Přivedou výroky Karaganova Západ k rozumu?

Nicméně celosvětová pozornost věnovaná Karaganovovu nejnovějšímu článku, by mohla posloužit pozitivnímu účelu, pokud by některým americkým politikům otevřela oči jestřábí rétoriky osobností napojených na Kreml. I když jde o jejich vlastní názory, nikoli o státní politiku, ukazuje to, že vnímání konfliktu se Západem se v síních moci postupně mění. Rusko prostě nebude donekonečna tolerovat příliv zbraní Západu na Ukrajinu.

Vnímání amerických tvůrců politiky by se tak mohlo postupně změnit. Stále radikálnější názory jejich ruských protějšků by mohlo vést k tomu, že budou vnímavější k návrhům třetích stran - jako je ten spekulativní indický na ukončení konfliktu. Asi ne hned, ale až bude ukončena zatím velmi neúspěšná protiofenzíva NATO ukrajinskýma rukama, mohli konečně začít vážně uvažovat o tom, že svému kyjevskému zmocněnci nařídí, aby zahájil rozhovory o příměří.

Bez ohledu na to, co se stane, jedno je jasné: Ruští tvůrci politiky by si neměli myslet, že použití jaderných zbraní v Evropě přivede mocenské centrum v USA k rozumu, jak Karaganov předpovídá. Správně poukazuje na to, že je sice třeba aktualizovat jadernou doktrínu Ruska, aby se snížila nepřijatelně vysoká hranice pro uchýlení se k těmto zbraním v sebeobraně. Myslím však, že špatně kalkuluje reakci USA, pokud by se Rusko rozhodlo "preventivně" zasáhnout jadernými zbraněmi americké spojence v NATO.

Těžko však odhadnout jako pozornost budou nejvyšší ruští politici věnovat závěrům Karaganova dobře míněného, ale zcela fatálního návrhu.

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky