Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
BRICS se valí na Západ: Osvobodit se od diktátu dolaru a od zločinů sankčního imperialismu. Přetvořit globální trhy s energií. Vítězi jsou Rusko a Čína. Hraje se o víc než jen o ropu a plyn. Panika v západních médiích. Konec snu o Konci?

BRICS se valí na Západ: Osvobodit se od diktátu dolaru a od zločinů sankčního imperialismu. Přetvořit globální trhy s energií. Vítězi jsou Rusko a Čína. Hraje se o víc než jen o ropu a plyn. Panika v západních médiích. Konec snu o Konci?

25. 8. 2023

Tisk článku

Pavel Kopecký vidí hysterii, kterou na Západě vyvolal summit zemí, jež už mají plné zuby hegemonie upadajících ekonomik USA a jeho spojenců, a proto přijaly šest nových významných členů své organizace, což podle renomovaného webu OilPrice znamená další vítězství Ruska a Číny na globální šachovnici

Renomovaný specializovaný web na cenu ropy OilPrice uvádí, že BRICS si klade za cíl nejen posílit spolupráci, ale také vytvořit silnou mezinárodní alianci navrženou tak, aby čelila západnímu vlivu. Uprostřed tohoto strategického tlaku se BRICS snaží rozšířit svůj dosah a zahrnout velké množství zemí z „globálního jihu“, přičemž jádrem je Afrika, Latinská Amerika a Střední východ.

pp

Diktát Západu končí

Hlavy států jako ruský prezident Vladimír Putin, čínský prezident Si Ťin-pching a jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa dali na zasedání BRICS tento týden v Jihoafrické republice jasně najevo své záměry: Zpochybnit násilím udržovanou geopolitickou dominanci Západu.

OilPrice upozorňuje, že pozornost médií se obrátila směrem k probíhajícím iniciativám „de-dolarizace“ vedenými Čínou, Ruskem a dalšími zeměmi, zatím ještě čekateli na členství v BRICS. I když je znepokojení Západu hmatatelné, jeho zaměření vede špatným směrem.

Formuje se totiž impozantní energeticky orientovaný blok, který spojuje BRICS s klíčovými exportéry energie, jako je Saúdská Arábie, Egypt a potenciálně Alžírsko a Spojené arabské emiráty. Ačkoli to není oficiálně vázáno na členství v BRICS-OPEC+, sbližování zájmů v seznamu zúčastněných nebo pozvaných zemí může brzy způsobit revoluci na energetických a komoditních trzích.

pp

Čtěte ZDE: Západ jde od válu: BRICS - noční můra USA a jejich evropských vazalů. Platby bez dolaru? Jako potopit yankeeům námořnictvo. Summit bez Putina? Bude přítomen v přímém přenosu. Svět už Západu nevěří. A přestává se bát

Vítězství Putina a Si  

Integrovaná aliance energetických gigantů má potenciál kontrolovat globální bezpečnost dodávek energie. A je zřejmé, že upřednostní zájmy BRICS. Potenciální integrace OPEC a zemí vyvážejících plyn do BRICS tak může docela vážně ohrozit beztak již napjaté energetické zájmy Západu.

Všechny země asociace BRICS (Rusko, Jižní Afrika, Indie, Čína a Brazílie) přijaly společnou Johannesburgskou deklaraci. Kromě původní pětice bude organizace rozšířena o šest nových - a to velmi významných - členů z různých částí světa: Argentina, Egypt, Írán, Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie a Etiopie.

Přední světová média shodně interpretují expanzi BRICS za hozenou rukavici dosavadní dominanci Spojených států a států G7 na světové scéně. Rozhodnutí o nových členech označují za vítězství ruského prezidenta Vladimira Putina a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Panika v západních médiích

Nejen redaktoři arabských novin na pozadí summitu napsali, že unipolární svět přestal existovat, přičemž BRICS označili pro arabský svět za záchranné lano. Americké noviny The New York Times o expanzi BRICS míní, že tato skupina zemí nyní může „zpochybnit“ dominanci Západem vedených platforem, jako jsou G7 a Světová banka.

Čtěte ZDE: Vzpoura Rijádu proti USA: Saúdové podali oficiální přihlášku do ŠOS a BRICS. Arabský svět se obrací na Východ. USA a NATO jako kulhající válečná kobyla. Uzavřou Arabové raději spojenectví s Ruskem a Čínou?

Švédský list Dagens Industri poznamenává, že země BRICS „se stávají protiváhou západní dominance ve světě“. Komentář zdůrazňuje, že jedním z cílů BRICS je vytvoření „další světové měny, která může brzy narušit hegemonii dolaru jako rezervní měny“.

Euractiv zase uvádí, že plány BRICS na rozšíření a propagaci Nové rozvojové banky jako alternativy ke stávajícím finančním institucím vyvolávají na Západě víc než obavy. The Wall Street Journal nerad přiznává, že expanze BRICS je vítězstvím prezidenta Číny a prezidenta Ruské federace. Podle deníku to byli tito vůdci, kdo stojí za rychlým růstem bloku tváří v tvář vyhrocující se geopolitické a ekonomické konkurenci se Západem.

Podle amerického vydání Newsweek Moskva a Peking využily výroční setkání jako příležitost k úderu na Spojené státy a veřejně označily USA jako hegemonní mocnost, která nechce dopustit konkurenci nových sil na světové scéně. Autor článku podotýká, že ani sankce ze strany Washingtonu již nepřinutily země, proti kterým byly zavedeny, aby změnily svá rozhodnutí. Vlastně spíš naopak. Sankce přispěly k vytvoření nové globální finanční architektury, která je imunní vůči restriktivním opatřením Západu, Spojených států na místě prvním. Newsweek konstatuje vážné strategické důsledky, které z toho pro Washington vyplývají.

SLEDUJTE: Další rozhovor z duchovního cyklu Alfa a omega uvede Protiproud TV v sobotu 26. 8. 2023 od 18:00, tentokrát s historikem a spisovatelem Radomírem Malým na téma svobodné zednářství. Sledujte kanál Protiproudu na Youtube, videu bude jako obvykle věnován i článek zde na protiproud.info.

Militantní? Spíš jen "konec konce dějin"

Za „militantní“ označilo projev vůdců Ruské federace a Číny australské vydání Sydney Morning Herald. Podle deníku prezidenti v prohlášení naráželi na konkrétní zemi, která se snaží ublížit rozvojovým zemím kvůli posedlosti udržování své hegemonie.

Jamal al-Kashki, šéfredaktor egyptského časopisu Al-Ahram Al-Arabi, napsal v článku pro celoarabské noviny Ash-Sharq Al-Awsat, že unipolární svět skončil. Rusko se podle jeho slov kompletně vrátilo na mezinárodní scénu jako velmoc, Čína mílovými kroky předhání Spojené státy, Indie, Brazílie a Jihoafrická republika za ní nejsou daleko.

Jamal al-Kashki podotýká, že tyto země vytvořily nový pól, který je na hony vzdálen představám politologa Francise Fukuyamy (autora knihy Konec historie - o "věčné" nadřazenosti Západu) nebo bývalého poradce amerického prezidenta Zbigniewa Brzezinského a jeho snění o definitivně unipolárním světě a trvalé dominanci Washingtonu.

pp

Nové složení BRICS bude kontrolovat 80 % světové produkce ropy. Po přistoupení Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Íránu bude BRICS kontrolovat rozhodující podíl na světové produkci energetických surovin. Totéž platí pro prudký růst HDP nových zemí BRICS. Bude činit 30 % světového HDP a přesáhne 30 bilionů dolarů, zatímco státy Západu - především ty, kontrolované Bruselem - míří do recese.

Píše, že země jihu si již nemohou dovolit luxus rozjímání a vyřizování účtů a že washingtonský „deštník“ má čím dál více děr a nemůže ukrýt ty, kdo jej používají. BRICS je prostě záchranným lanem pro ty, kteří se drží myšlenky připojení.

Článek má výmluvný titul: „BRICS píše konec Konce dějin podle Fukuyamy“.

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky