Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Zázračný ořech: Zdraví srdce, mozku i zlepšení plodnosti ukryté pod tvrdou slupkou. Pomocník při léčbě rakoviny prsu a prostaty. Co na to čínská medicína?

Zázračný ořech: Zdraví srdce, mozku i zlepšení plodnosti ukryté pod tvrdou slupkou. Pomocník při léčbě rakoviny prsu a prostaty. Co na to čínská medicína?

21. 5. 2014

Tisk článku

Redakce Protiproud přináší překvapivý „návod“ amerického lékaře i českých terapeutů, jak zlepšit své zdraví a přirozeně hubnout pomocí jednoduchého ‚triku‘

Občas najedeme v periodiku hlavního proudu článek o tom, že vlašské ořechy – a ořechy vůbec – jsou dobré pro srdce či mozek. Obvykle ale bývá doplněn varováním, že ořechy jsou na druhou stranu tučné, a proto by jich především linie dbalé ženy raději moc jíst neměly – „aspoň jednou za měsíc ano, ale jinak raději...“, slyšíme a čteme často.

PP

Jenže „alternativní“ zdroje včetně amerického lékaře dr. Josepha Mercoly píší o tom, že jednou za měsíc je katastroficky málo a pokud máme dosáhnout na zdravé účinky vlašských oříšků, nejlépe bychom jich měli zkonzumovat čtvrt až půl šálku denně – někde kolem padesáti až sedmdesáti gramů. A vyplatí se to: podle vědců totiž vlašské ořechy hubnutí nejen nepřekážejí, ale naopak pomáhají. Kromě toho příznivě působí nejen při diabetu druhého typu, ale také třeba podporují mužskou plodnost – stále větší téma dnešní doby.

Ořechy po čínsku

Jak to tedy je s vlašskými ořechy? Na tuto otázku odpovídá z poněkud jiného úhlu terapeutka Jana Hollanová: „Pokud se podíváme na zdravotní a dietetické účinky vlašských ořechů z hlediska čínské medicíny, můžeme zasadit často roztříštěný ‚evropský‘ výzkum v této oblasti do zajímavého – byť možná pro Evropana nezvyklého – celkového rámce. Podle čínských lékařů totiž vlašské ořechy podporují tzv. jang ledvin.

Přeloženo do našeho slovníku to zhruba znamená, že zvyšují hladinu energie v ledvinách – které mimo jiné ovlivňují právě vámi i dr. Mercolou zmíněnou mužskou plodnost. Ale nejen to – ledviny jsou zodpovědné za hladinu energie v celém organismu. Je tedy logické, že jsou vlašské ořechy obvykle dobré na hubnutí. Spousta dnešních tlouštíků je totiž podvyživená, a navíc má špatně fungující slezinu, která je zodpovědná za ukládání vlhkosti v organismu – čemuž my tady v Evropě přezdíváme nadváha. I jí může energetická podpora organismu ‚vlašáky‘ pomoci. Podobně bych to viděla i u účinků oříšků na srdce a cévy.

Když svou dietu doplníte rozumným množstvím ořechů, zvláště pak těch vlašských, své hubnoucí plány naopak podpoříte: Jedna souhrnná studie, která zkoumala třicet jedna klinických testů, ukázala, že osoby, které svou hubnoucí kůru doplnily o ořechy, případně jimi nahrazovaly jiná jídla, byly na konci sledování hubenější o zhruba 1,26 kila a 2,5 cm v pase než ostatní dietáři.

 

Kromě toho je v čínské medicíně dlouhodobě známo, že vlašské ořechy podporují funkci mozku, v tom se tedy staré východní nauky dokonale shodují s „moderním“ evropským věděním“ uvažuje Jana Hollanová  a dodává, že čínští lékaři doporučují sníst zhruba čtyři celé vlašské ořechy denně.

Některé moderní výzkumy však toto číslo ještě podstatně zvyšují. Podle dr. Mercoly jsou vlašské ořechy v zásadě základem zdravé stravy a jedinou kontraindikací snad je výskyt herpetických vyrážek a infekcí obecně:

Dr. Mercola: Ořechy jsou základ zdravé stravy

Často tomu bývá tak, že ta nejjednodušší jídla jsou pro vaše zdraví nejlepší. Určitě to platí pro oříšky. V každém z nich nám Matka Příroda sama předkládá téměř dokonalý balíček proteinů, zdravých tuků, rostlinných sterolů, antioxidantů a mnoha vitamínů a minerálů.

Skutečnými králi mezi ořechy jsou pak plody ořešáku královského – vlasšské ořechy. Výzkumy ukazují, že mohou podpořit lidské zdraví mnoha různými způsoby už při užívání sympaticky malého množství: k tomu, aby měly příznivý účinek na náš organismus, zřejmě stačí sníst zhruba sedm „vlašáků“ denně.

pp koláž

Čtěte ZDE: Překvapivý rozhovor s odbornicí na výživu: Čokoláda je prý zdravá a měli bychom ji jíst každý den! Dokonce s ní zhubneme! Že je v ní cukr a tuk? No a?

Vlašské ořechy rostou nad zemí, stejně jako třeba para ořechy, kešu, lískové a makadamové ořechy, pekanové ořechy, piniová semínka („oříšky“) a pistácie. Každý z „nadzemích“ oříšků má svůj unikátní přínos pro lidskou výživu. Ale „vlašáky“ vedou.

Tak například čtvrt hrnku vlašských ořechů (zhruba 50-70 g) poskytne lidskému organismu nejen sto procent doporučené denní dávky rostlinných omega-3 mastných kyselin, ale i značné množství potřebné dávky mědi, manganu, molybdenu a biotinu. Co je však především na těchto zázračných oříšcích zajímavého, jsou jejich účinky. 

Bojovníci proti rakovině

Vlašské ořechy mohou pomoci snížit riziko vzniku a zpomalit postup rakoviny prostaty, ale i rakoviny prsu. Ukazuje na to například studie, v níž jednu skupinu myší krmili osmnáct týdnů dávkou ořechů, která by se u člověka rovnala zhruba 70 g ořechů denně. Nádory prostat u myšek rostly podstatně menším tempem, než u kontrolní skupiny, která svou dávku tuků získávala z jiných zdrojů. Celkově tato dieta sama o sobě snížila růst tumorů o 30-40%. Jiná studie, provedená na myších, zase ukázala, že pokud ženy jedí zhruba dvě hrsti vlašských ořechů denně, měly by mít o 50% nižší riziko vzniku rakoviny prsu a také tak mohou podstatně zpomalit růst již existujících nádorů.

Zdraví pro lidská srdce

Vlašské ořechy obsahují aminokyselinu l-arginin, která je z řady důvodů prospěšná našim cévám. Lidé, kteří trpí srdečními chorobami, nebo jakoukoli kombinací rizikových faktorů, by tedy měli tyhle zázraky v tvrdé slupce zařadit do svého jídelníčku.

Nikoli ale, pokud současně trpí na herpetické vyrážky (opary): vysoká hladina argininu v těle může totiž nepříznivě ovlivňovat množství jiné aminokyseliny, lysinu, což může spustit návrat oparu.

Jinak jsou ale vlašské ořechy pro ty z nás, jejichž srdce a oběhový systém musejí čelit vyšší zátěži či rizikům, skutečně výtečné: obsahují kyselinu alfalinoleovou (ALA) ze skupiny omega-3 mastných kyselin, takže působí protizánětlivě a mohou například předejít i tvorbě krevních sraženin. Výzkumy ukazují, že lidí, kteří mají v jídelníčku dostatek ALA kyseliny, mají o polovinu menší šanci, že zemřou na zástavu srdce a obecně výrazně snížené riziko infarktu. Konzumace vlašských ořechů kromě toho pomáhá udržet hladinu cholesterolu na zdravé úrovni.

Vzácné (a účinné) antioxidanty

Antioxidanty jsou klíčovými látkami pro udržení zdraví – podle mnoha vědců jsou právě ony nejdůležitější protiváhou volných radikálů v organismu. Volné radikály přispívají (nejen) ke stárnutí všech tkání v našem těle.

A vlašské ořechy obsahují několik antioxidantů, které jinak najdeme v málokteré běžně konzumované potravině: to je případ juglonu, látky ze skupiny chinonů, tanninu tellimagrandinu a flavonolu morinu. Žasnoucí vědci označují antioxidanty ve vlašských ořeších za „výjimečné“ a dokonce tvrdí, že tyto látky mohou napomoci prevenci chemického poškození jater.

Navíc studie ukazují, že konzumace vlašských ořechů funguje i v množstvích, která nemají žádný zásadní účinek na váhu – časté populární tvrzení, že osoby, trpící nadváhou, by měly jíst „vlašské“ „tak jednou do měsíce“, se tedy patrně nezakládá na pravdě.

Jak hubnout s oříšky

Když svou dietu doplníte rozumným množstvím ořechů, zvláště pak těch vlašských, své hubnoucí plány naopak podpoříte: Jedna souhrnná studie, která zkoumala třicet jedna klinických testů, ukázala, že osoby, které svou hubnoucí kůru doplnily o ořechy, případně jimi nahrazovaly jiná jídla, byly na konci sledování hubenější o zhruba 1,26 kila a 2,5 cm v pase než ostatní dietáři. Kromě toho už za tři dny měli konzumenti ořechů menší chuť k jídlu – méně je tedy „honila mlsná“.

„Vlašáky“ rozhýbou spermie

Všechny výše zmíněné zdravotní účinky vlašských ořechů se čas od času někde dočteme. Méně známý je však jejich pozitivní vliv na mužskou plodnost. Bylo zjištěno, že již 75 g (tedy něco přes půl šálku) vlašských ořechů denně konzumovaných s běžnou „západní“ (a tedy značně nezdravou) dietou výrazně vylepšilo u mužů kvalitu spermatu, včetně životaschopnosti, pohyblivosti i správné „morfologie“ spermií.

Zdraví mozku

Vlašské ořechy jsou i podle lidové moudrosti „dobré na nervy“. Skutečně tomu tak je: obsahují totiž množství sloučenin, které slouží jako ochrana nervových buněk, včetně vitaminu E, folátů, melatoninu, již zmíněných nenasycených mastných kyselin a antioxidantů. Souhlasí s tím i výsledky výzkumů, které ukazují na zvýšenou schopnost logického uvažování u dospělých, konzumujících ořechy, stejně jako mohou chránit mozek před účinky stárnutí, a zlepšovat jeho funkci včetně paměti a pohybu.

Diabetes? Jezte ořechy!

Zdraví a metabolickým procesům osob s cukrovkou druhého typu mohou vlašské ořechy také výrazně napomoci. Například bylo prokázáno, že osoby, které kromě cukrovky druhého typu trpěly také nadváhou, měly při konzumaci zhruba čtvrt šálku vlašských ořechů denně již za tři měsíce podstatně zlepšené hladiny některých sledovaných látek v krvi než ty, které je nejedly.

Recept na zdraví

Povrch vlašského ořechu, zbaveného tvrdé slupky, tvoří bíle více či méně zbarvená, vločkovitá (nebo voskovitá) membrána. Je hořká, ale je lepší ji neloupat. Zatím se totiž tvrdí, že až 90% antioxidantů z ořechu se nachází právě v této slupce. Je také lepší jíst ořechy, označené jako organické nebo v raw kvalitě, protože někdy jsou ořechy proti žluknutí buď ozařovány, nebo pasterizovány, což samozřejmě ničí výživné látky v nich obsažené.

PP koláž

Čtěte ZDE: Skandál v americké medicíně: Lékaři zradili své „bratry z mafie“. Prokázali, že operace kloubů jsou pouhé placebo. V Čechách byznys dál vesele kvete...

Současně je také nutné počítat s tím, že vlašské ořechy jsou jídlem, které se snadno kazí. Takže se při koupi (oloupaných) ořechů vyhněte těm, které vypadají scvrklé, divně páchnou nebo si prostě jen nejste stoprocentně jisti, že jsou čerstvé. Měli byste je skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici nebo mrazáku. Velmi dobré je ořechy před konzumací přes noc namočit, což z nich částečně odstraní různé inhibitory enzymů a kyseliny fytové (jež je často považována za „nezdravou“, antinutriční látku, na druhé straně však někteří vědci nedají na její zdravotní účinky dopustit, pozn. red.). Pokud je máte rádi křupavé, můžete je potom zase usušit při nízké teplotě.

Osobně doporučuji ořechy – makadamové, vlašské, i pekanové – jako jeden ze základů zdravé diety, do níž dodávají značné procento potřebných tuků. Sám je hodně jím od doby, kdy jsem zhruba před rokem snížil podíl proteinů (a tedy i masa) ve stravě.

Je mi však jasné, že ne každý je zrovna fanouškem vlašských ořechů. Jestli vám nechutnají, rozmixujte si je do koktejlu, nebo kaše.

Zdravý protiproud

Je evidentní, že vlašské ořechy jsou jedním z neprávem opomíjených jídel. Vypadá to, že jediný „vlašák“, po jehož nadměrné konzumaci se tloustne, je ten prodávaný v lahůdkách. I když i ten je občas dobré si dát – někdy je lepší si „zahřešit“, než celý den na jídlo myslet! Jak jsme ale viděli, i proti tomu mohou vlašské ořechy pomoci.

Ořechy zkrátka patří mezi potraviny, které nám mohou napomoci k vyvážené dietě, která – jak se neustále snažíme nejen zde na Protiproudu opakovat – je spolu s kvalitním spánkem a životosprávou obecně nejméně polovinou zdraví. Tou druhou polovinou je návrat k přirozenosti a duchovnosti na vlastní životní cestě každého z nás. K cestě „proti proudu“ zmechanizovaného světa.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie. Zvrhlí učitelé. Zjevná duševní porucha bude normou? Chemický útok na děti. 94 % zdevastovaných? Doktoři Moreau a Mengele vzory dneška!

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie....

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani patogeny. Tajemství dostatku a nedostatku. 1400 blahodárných rostlin. Proč divoši rakovinou netrpí? Nemoc sama od sebe nemizí

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky