Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Souvislosti, které havlisté nechápou: Prahou projde procesí s Palladiem České země. U pomníku sv. Václava se shromáždí občané odmítající protiruské sankce. Pojďme oboje podpořit!

Souvislosti, které havlisté nechápou: Prahou projde procesí s Palladiem České země. U pomníku sv. Václava se shromáždí občané odmítající protiruské sankce. Pojďme oboje podpořit!

26. 9. 2014

Tisk článku

Redakce Protiproud doporučuje svým čtenářům účast na dvou důležitých shromážděních, která o svatováclavském víkendu organizují duchovně i občansky aktivní lidé z celé naší země

Takřečení „věční petenti“, pražští „pokrokoví revolucionáři“ – intelektuálové, komedianti a novináři – hnaní nudou i depresí, že již dlouho nebyli společně předmětem povinného mediálního uctívání, se opět ozvali. Jeden z nich, plukovník nhc Jan Rejžek, o tom v Babišově stranickém věstníku (LN) napsal:

„Neváhal jsem ani vteřinu, když mi před týdnem od Michaela Kocába přišel k podpisu text petice, kterou dal dohromady s Martinem Bursíkem a Janem Urbanem. Pod názvem „Jsme Česká republika. Nechceme být ani ryba, ani rak", se v ní autoři a signatáři ostře distancují od zbabělých postojů momentálního českého prezidenta a premiéra k ruské agresi na Ukrajině. (…) S potěšením jsem zaznamenal, že během několika hodin se přidali mnozí známí a kamarádi pravdoláskaři jako Jan Ruml, Zdeněk Svěrák, (…)  Tomáš Halík…

Podle jiné partitury

Ve zbytku článku (kromě několika „povinných“ urážek) si pak pokrokový autor už jen plačtivě stěžuje, že o této přibližně sedmi sté padesáté petici „tvrdého havlistického jádra“ média málo informují. Že titulní strany deníků se troufale zabývají něčím jiným. Oni jsou přece střed světa a každé jejich slovo se musí tesat! Lidé mají vyskočit a běžet do ulic manifestovat, protestovat, podporovat či naopak hezky pospolu nenávidět – koho jim Věční petenti určí. A ono... nic.

pp

Mýlí se. V pražských ulicích se tento víkend přece jen něco odehraje. Někteří lidé v sobotu i v neděli skutečně vyjdou cosi manifestovat, podporovat – a odmítnout. Přestože je k tomu pravdoláskaři nevyzvali, přesně řečeno navzdory jim. Sice o tom média také nebudou příliš informovat – o nedělním shromáždění u svatého Václava zcela určitě ne – ale to v tomto případě nebude nic výjimečného, spíše standard. Vezměme to ale postupně.

Co je Palladium české země?

V sobotu, při příležitosti Dne české státnosti si mnozí z nás chtějí veřejně připomenout, že naše státnost byla po staletí budována na duchovních křesťanských hodnotách. Základy naší současnosti položily osobnosti, které se obětovaly třeba až k mučednické smrti. Náš stát totiž, jak si mnozí již ani neuvědomují,  pramení v přijetí křesťanství knížetem Bořivojem a kněžnou Ludmilou z rukou arcibiskupa Metoděje na Velehradě. Ludmila po křtu odevzdala všechny kovové pohanské bůžky, aby z nich byl odlit kovový reliéf Panny Marie, který pak vroucně uctívala. Až do úkladné smrti jí byl posilou v utrpení. 

Poté převzal mariánský reliéf její vnuk kníže Václav, který jej také nosil ustavičně u sebe. Provázel ho při pokojném spravování země, ale také při válečném tažení a – jak byl kníže přesvědčen – také díky jemu dosáhl smíru bez boje a krveprolití. Když byl i kníže Václav úkladně zavražděn svým bratrem  Boleslavem ve Staré Boleslavi, jeho pobočník mariánský reliéf z hrudi mrtvého panovníka sňal a zakopal jej na vršku za městem. O mnoho let později byl tento skvost nečekaně objeven, a na místě nálezu vyrostl chrám zasvěcený Panně Marii. A právě tento mariánský reliéf byl pozvednut k úctě jako Palladium země české a ctěn jako obraz ochraňující naši vlast.

PP koláž

Čtěte ZDE: O třech zdrojích síly českého národa: Bible, dějiny a krása naší země. Pražské zvony pozdravují, prosí a napomínají: „Posilněte se a nebojte se!“

Palladium půjde Prahou

Sobotním Svatováclavským putováním Prahou s Palladiem chtějí dnešní poutníci prosit za zachování duchovního dědictví našich velkých předků. V předvečer slavnosti svatého Václava, mučedníka a knížete České země, tím dávají najevo své přesvědčení, že právě v tuto chvíli je třeba dát všechny své síly k mravní a duchovní obrodě českého národa.

Putování zahájí ve 12.00 hod. v kostele Všech svatých na Pražském hradě mší svatou za pokoj ve vlasti a mír ve světě. Na závěr bude uctění sv. Prokopa, potom následuje uctění sv. Ludmily ve Svatojiřském klášteře. Ve 13.00 hod. ve Svatováclavské kapli Svatovítské katedrály předá poutníkům Palladium země české probošt Kolegiátní kapituly sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi P. Mgr. Libor Bulín. Pak se procesí vydá na pouť posvátnými místy Prahy.

pp

Ve 14.00 hodin na Malé Straně v klášteře Pražského Jezulátka bude uctění Milostného Pražského Jezulátka a zasvěcení rodin a národa Dítěti Ježíši. Ve 14.30 na Karlově mostě bude uctění sv. Jana Nepomuckého a modlitba za vzájemnou toleranci. V 15.00 hodin v kostele sv. Františka v klášteře křížovníků bude uctění sv. Anežky České a modlitba za strádající válečnými útrapami. V půl čtvrté na Staroměstském náměstí proběhne smírná modlitba na místě zneuctění Palladia a stržení Mariánského sloupu. V 16.00 hodin v chrámu Matky Boží před Týnem bude uctění obrazu Madony Rynecké – ochránkyně Prahy.

Procesí ukončí požehnání Palladiem země české, které zůstane v chrámu k tiché poctě a modlitbě. Svatováclavské putování však bude ještě pokračovat a završí je v 17.00 hodin na Václavském náměstí duchovní zastavení pod sochou svatého Václava, které povede pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

PP koláž

Čtěte ZDE: O nepřátelích koruny Svatováclavské: „Neboť i Němec uvěřil, když byl uzdraven, ale odcizený Čech nebude uzdraven nikdy.“

Skokem do přítomnosti

Následující den, v neděli 28. září se na tomtéž místě u svatého Václava sejdou – symbolicky za pět minut dvanáct – občané, kteří odmítají propagandu, kterou nám servírují média a někteří naši politici. Lidé, kteří už mají dost lží o událostech na Ukrajině i nenávistné protiruské kampaně a nechtějí k tomu mlčet. Je zván a vítán každý, kdo už nechce jenom znechuceně reptat v soukromí.

Shromáždění NE SANKCÍM, ANO MÍRU! pořádají nespokojení občané z celého společenského spektra. Sejdou se v tento významný svátek naší země, aby dali nejen „věčným petentům“ najevo své přesvědčení: Protiruské sankce a stupňování nenávisti k této velké zemi rozhodně nic pozitivního nepřinese, pouze připraví tisíce lidí o pracovní místa a prohloubí ekonomickou krizi. Nemluvě o tom nejdůležitějším – že eskaluje mezinárodní napětí a snadno se může stát předstupněm k fatální válce. 

pp

Zde hledejme souvislosti: Právě v tomto bodě se obě napohled nesouvisející shromáždění ideově protínají. Křesťané i občanští aktivisté chtějí pokoj ve vlasti a mír ve světě. Je symbolické, že jejich hlasy budou znít Prahou právě ve dnech, kdy si připomínáme odkaz našeho knížete. Velkého muže a světce, který i za cenu nejvyšší oběti nikdy nepřestal usilovat o spravedlivý mír.

Svatý Václave, ochraňuj všechny lidi dobré vůle a dopřej nám mír a pokoj ve vlastní zemi!  

PP




Tagy článku

Doporučujeme

Postní naděje: Skutečnost nebo klam? Už i vědci souhlasí, že všechno vzniklo z ničeho. Víra v Něj je cesta zdravého rozumu. Stovky proroctví a stovky vzkříšení. Ateismus je rovněž víra - bez Víry. On žije a je přítomen mezi námi!

Postní naděje: Skutečnost nebo klam? Už i vědci souhlasí, že všechno vzniklo z ničeho....

Velké zatmění v USA: Přesně za měsíc to začne. Znamení biblických rozměrů? Vzkaz z Ninive pro celý Západ? Kříž nad Amerikou. Ze země vylezou miliardová mračna cikád. Varování? Příležitost? Jednou za 32 000 000 let. Porozumíme?

Velké zatmění v USA: Přesně za měsíc to začne. Znamení biblických rozměrů? Vzkaz z Ninive...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky