Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Válečná propaganda: Prokazatelné mystifikace, s nimiž si ČT hlavu neláme. Za všechno přece  může Putin! Média rozdmýchávají usilovně napětí. Zopakuje se sto let stará historie?

Válečná propaganda: Prokazatelné mystifikace, s nimiž si ČT hlavu neláme. Za všechno přece může Putin! Média rozdmýchávají usilovně napětí. Zopakuje se sto let stará historie?

18. 8. 2014

Tisk článku

Jan Hruška ukazuje na příkladech lži a mystifikace, které kolem ukrajinské krize šíří česká (nejen) „veřejnoprávní“ média a ptá se, co je smyslem celé té obludné manipulace

Nejprve tři výroky z dnešních médií se dvěma krátkými a jedním delším komentářem:

Německý ministr zahraničí F.-W.Steinmeier po berlínské schůzce s kolegy z Ruska, Ukrajiny a Francie bez uvedení podrobností prohlásil, že v „některých bodech bylo dosaženo pokroku“.

Alexander Pope se před smrtí dopustil klíčového výroku ke svému lékaři: „Zase dobré příznaky, doktore? Umírám na sto dobrých příznaků!“

PP

Ukrajinská tajná služba SBU přišla s novou verzí pádu malajsijského letadla. Mohli ho prý sestřelit ukrajinští vojáci, kteří po březnové anexi Krymu přeběhli na ruskou stranu.

V jednom slavném dialogu Suchý-Šlitr říká druhý jmenovaný klíčovou větu: „Promiňte, ale tomuhle se já už smát nemůžu. Mně je té... slečny líto.“

Zatímco ruské státní televize diváka ohledně ukrajinské krize oblbují, zpravodajství České televize a Českého rozhlasu z Ukrajiny je skvělé, tvrdí naprosto vážně novinářka Petra Procházková.

To už je ovšem výrok tak „zdrcující“, že si zaslouží komentář trochu delší. Poskytl nám ho náš spolupracovník Karel Trnka:

Pětiminutovky nenávisti

Jakmile Ruská federace nabídla Ukrajině humanitární pomoc, kterou ukrajinská junta přijala-nepřijala-přijala – těžko říct, z médií se to rozhodně nedalo přesně vyčíst – Západ začal troubit na poplach! Má prý jít o pouhou záminku k útoku, o kterém se sice hovoří už měsíce, ale stále jaksi nepřichází. Zdá se, že Rusové dobývají Ukrajinu velice pomalu.

Co je ale naopak realitou, je neutuchající válečnická propaganda západních i (spojka „i“ je zde pouze z estetických důvodů) českých médií. Česká televize je potom hlavní kůň v naší „americko-evropské“ provincii. Co se jen může skrývat za tou zločinnou humanitární pomocí? Jen léky a potraviny? Nesmysl! Stále platí heslo: „Za vším hledej Putinův podraz“. A tak zatímco média a Červený kříž kontrolují 280 plně naložených vozů, přišlo mnoho nových falešných zpráv; a protože jsou „správně antiputinovské“, Česká televize v orwellovských „pětiminutovkách nenávisti“ ochotně sehrála roli užitečného idiota...

Záměrná manipulace

Na stránkách ČT se například objevila zpráva, že separatisté nasadili do bojů 30 ruských tanků, 120 obrněných transportérů a 1200 speciálně vycvičených zabijáků z Ruska. Jistě si říkáte, že by něco tak rozsáhlého neuniklo pozornosti. Podívejme se, jak danou zprávu sdílela Česká televize na sociální síti Facebook... 

foto

Česká televize umí opravdu dobře kouzlit; jakmile totiž nyní klikneme na daný odkaz, objeví se nám zcela jiná zpráva. Abrakadabra! 

foto

Možná je to vrchol kverulantství, ale zdá se, že došlo ke „drobné korektuře“, o které pochopitelně, z technických důvodů, uživatelé sociální sítě Facebook nemají žádné potuchy. Předtím totiž „experti“ z ČT tvrdili, že separatisté nasadili super vycvičené posily z Ruska, po přečtení zdrojového článku to ale vypadá, že na ně stále čekají. Přirozeně za stálého přikyvování dalších „expertů“ z NATO. To je totiž klíčové doložení celé zprávy, která navíc jako zdroj uvádí sebe samu a standardně ČTK. Nemá snad mít „objektivní“ Česká televize vždy alespoň dva nezávislé zdroje? Možná je to příliš byrokratická zátěž nebo hanebná malichernost, protože je přece stejně dávno jasné, že za všechno může Putin. Nebo snad ne? 

 foto

Podívejme se tedy, copak nám říká kodex České televize v odstavci 5.9: 

Česká televize smí odvysílat zprávu ověřenou alespoň ze dvou důvěryhodných a na sobě vzájemně nezávislých zdrojů, pouze v případě informací, které oficiálně zpřístupnily veřejné úřady a instituce, postačí jeden oficiální zdroj, není-li z okolností zřejmé, že jde o nepravdivé nebo nepřesné údaje. Pokud je v naléhavých případech pro nemožnost ověřit informaci u druhého zdroje a s ohledem na váhu veřejného zájmu, k němuž se zpráva vztahuje, výjimečně nezbytné odvysílat informaci pocházející pouze z jednoho zdroje, musí na to být divák upozorněn.“

To jen taková „maličkost“ k „profesionalitě“ novinářů z České televize Teď však přichází zásadní otázka: Je to vůbec pravda? 

Pravda a láska musí zvítězit! I nad pravdou...

Jestliže chcete znát pravdu, musíte ji hledat. Ne jako novináři z ČT, kteří citují pouze sebe a ČTK. V článku je uvedeno, že „nově jmenovaný šéf samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko na tiskové konferenci v Doněcku prohlásil, že v klíčové etapě bojů bylo nasazeno mnoho nových bojovníků vycvičených na území Ruské federace“. 

Do Doněcké oblasti míří „150 kusů bojové techniky, z toho 30 tanků a 120 obrněných transportérů. Navíc i 1 200 lidí, kteří prošli čtyřměsíčním výcvikem na území Ruské federace," měl údajně oznámit Zacharčenko. Tak tvrdí Česká televize. Řekl však něco opravdu takového? 

Kdepak! Na tuto kachnu se ale chytlo více západních médií, která ani neuváděla regulérní zdroj, což je ostatně trvalý „zpravodajský“ trend. Pouze televize „Lifenews“ se raději spojila se Zacharčenkem, aby si informaci ověřila...

Redaktorka se zeptala Zacharčenka (jde o volnější překlad)

V západních a ukrajinských masmédiích se objevila zpráva, že používáte techniku ruské armády, a že ve vašich řadách bojují její příslušníci, co byste jim na to řekl?

Zacharčenko odpověděl:  „Co je to za nesmysl? Jsme připraveni zvítězit se zabavenou technikou nepřítele. Máme tolik zabrané ukrajinské techniky, že ji ani nestíháme dávat dohromady a používat. Ukrajinci ji všude nechávají tolik, že do ní nemáme ani dost posádek. A co se týče připravování lidí'...  jedou k nám dobrovolníci z celého světa – Turci, Srbové, Italové; jsou tady i Němci. A samozřejmě i Rusové, ale nejsou to příslušníci ruské armády. Většinou jde o ruské kozáky a nebo dobrovolníky, kteří pocházejí z Ukrajiny. Jde ale o dobrovolníky! Už jsme udělali i internacionální brigádu. Nepředstavujte si, že máme brigády po tisících lidech. Ale to, že by je někdo cvičil v Rusku, je nesmysl. Techniku máme zabranou od Ukrajinské armády. Přicházejí k nám i její členové. I důstojníci...“

Tolik tedy k záhadě o 120 obrněných vozech, 30 tancích a 1200 perfektně vycvičených zabijácích z Ruska. V dnešním digitálním světě, kde pomalu i domorodci z africké džungle „dělají selfies“ (tj. pubertální styl fotografování) na Facebook, není možné, aby někdo takovou nepřehlédnutelnou kolonu nenatočil. Je velice nepravděpodobné, aby neexistovaly desítky videí, které by „separatisty“ usvědčovaly z opaku.

A mimochodem – jak jsou „detektivové“ z médií daleko se záhadou o sestřeleném Boeingu?

PP koláž

Čtěte ZDE: Edward Snowden: Skryté možnosti propagandy pro 21. století. Nové bezpečnostní technologie? Pozor také na DropBox. Na návrat do USA to stále nevypadá

Tak kdo tedy sestřelil to letadlo?

Nejdříve si ve stručnosti zopakujeme předcházející verze, které předkládala mainstreamová média o sestřelení malajsijského letadla: 

      A) Rusové sestřelili.
      B) Rusové v řadách separatistů sestřelili.
      C) Separatisté sestřelili.
      D) Dezertéři z ukrajinské armády sestřelili.

A poslední verze (za E) říká, že letadlo mohli sestřelit dokonce dezertéři z Krymu. Bystří čtenáři jistě zaznamenali, že téměř všechny varianty nezahrnující ukrajinskou armádu jsou už vyčerpané. Možná měli separatisté pomoc nakonec od mimozemšťanů, kdo ví. Jedno je jisté: Ukrajinská armáda to v žádném případě nebyla! Což ovšem tvrdí média, nikoliv odborníci. Za vším hledejte Putina!
Pokud už si naši novináři hrají na detektivy, je třeba jim připomenout základní pravidla žánru. Ptáme se nejdříve: V čí prospěch? Nejde o nic jiného, než o útok na Rusko. Již se připravuje půda pro válku. Kolombo moc dobře ví, že právě zločinci obvykle vstupují na scénu jako první. Američané a jejich ukrajinská junta měli ihned jasno, kdo je viník. Ještě se pomalu ani nevědělo, co se pořádně stalo a Spojené státy už obvinily Rusko. To z nich dělá hlavní podezřelé, protože jestliže je za tento hrůzný čin zodpovědná ukrajinská armáda, pak jim museli pomáhat právě Američané. Těžko si lze představit, že by ukrajinská armáda byla schopna něco takového sama zrežírovat.  

Mimo jiné platí stejná pravidla jako u normálního soudu: Každý svědek, který opakovaně lže a padělá důkazy, je zkrátka nedůvěryhodný. Z toho vyplývá, že cokoliv prohlásí Spojené státy nemá v této věci legitimitu. Jejich slovo jako „světového policisty“ ztratilo dávno svůj kredit, pokud někdy nějaký mělo. 

Pravdoláskaři jako „pátá kolona“

Ukrajinská krize znovu krásně vybarvila pokrytectví mediálních elit z Pražské kavárny. V nové bakalovské internetové televizi „DVTV“ se ocitli (ne)europoslanec za Svobodné Petr Mach a jeho bruselský „kolega“ Jaromír Štětina, aby diskutovali nad současnou krizí na Ukrajině. Jestli to náhodou nevíte, tak pan Štětina je velký odborník na Majdan a ukrajinskou krizi, protože vše „důkladně“ pozoroval z luxusního hotelu Ukrajina, v době, kdy byl, jen tak mezi námi, dole na místě „v kotli “ i Vít Hassan, který se dostal do svízelné situace a žádal kontakt na pana Štětinu od Martina Uhlíře z TOP09; nakonec i psal panu Štětinovi na Facebook, ale pomoci se mu nedostalo a musel si poradit sám. Příznačně šlechetné!

Jaromír Štětina hovořil v pořadu o nutnosti předvést tomu zlému Putinovi armádní sílu NATO. Nějaké vojenské manévry by se prý hodily, protože, jak všichni stále slýcháme, Rusové prý rozumí pouze síle. Pan Štětina si nemyslí, že sankce někam vedou, i když jsou stále účinnější, než nedělat nic a čekat, až Putin obsadí Evropu, a pak celou planetu! Pana Štětinu s astronomickým platem poslance Evropského parlamentu samozřejmě nezneklidňuje, že sankce kromě jiného u nás dále zvednou nezaměstnanost. Vše je přece pro „vyšší dobro“ a lidé se s tím proto, chtě nechtě, budou muset smířit. 

Uspořádat vojenské manévry na „uloupeném“ území Ukrajiny, vzhledem k napjaté situaci a stálé provokace Západu, je vskutku geniální tah! Bravo! To opravdu vymyslel sám? K čemu jsou pak všechny ty konspirace, když stačí, aby o naší budoucnosti rozhodovali lidé jako pan Štětina? První světovou válku nezpůsobil atentát na rakouského arcivévodu a následníka trůnu, Františka Ferdinanda d'Este, bylo to dlouhodobě budované napětí mezi velmocemi a atentát byl jen záminka ke spuštění válečného stroje.

V partii, kterou Západ rozehrál, sehrávají média klíčovou roli. Je to hra vysoce hazardní. Rozdmýchává nenávistný koktejl, jenž se může snadno proměnit ve smrtící třaskavinu. Lze vše ještě zastavit? Co se třeba stane, pokud někdo znovu záhadně napadne humanitární konvoj? Bude se historie opakovat? 

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky