Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Pohyb v Donbasu: Spolu s kamióny s pomocí se rozjíždějí i pokusy o diplomatická jednání. Partyzáni – Porošenkova noční můra. Jednotná Ukrajina je po smrti

Pohyb v Donbasu: Spolu s kamióny s pomocí se rozjíždějí i pokusy o diplomatická jednání. Partyzáni – Porošenkova noční můra. Jednotná Ukrajina je po smrti

22. 8. 2014

Tisk článku

Václav Danda se zamýšlí nad poměrem sil „na východní frontě“ a možnými scénáři budoucího vývoje na Ukrajině poté, co ruské kamiony s pomocí vyjely k Luhansku

Kamiony s první pomocí (doslova i přeneseně) se konečně daly do pohybu. Rusko odmítlo hrát s Kyjevem nekonečnou hru na kočku a myš. Zbědované civilní obyvatelstvo Luhansku tak přestane být rukojmím v cynické hře pučistické vlády, která už týden pod různými záminkami zadržovala na hranicích náklad vody, potravin a léků. Vozy odbavené ruskými i ukrajinskými celníky stály dál nečinně na hranicích a strádající Luhansko, které je pod nepřetržitou palbou vojáků kyjevské junty, se k nezbytné pomoci nemohlo dostat.

pp

Konečné řešení v nedohlednu

Rozhodný krok Moskvy tak udělal Kyjevu čáru přes rozpočet: Smyslem zdržování nebylo nic jiného, než nechat obyvatele, kteří přežijí bombardování, pomalu zahynout hladem, žízní a nemocemi.  Západoukrajinský prezident Porošenko sice prohlásil, že vjezd konvoje považuje za přímou intervenci, ale dodal, že proti němu vojensky nezasáhne. To si vzhledem k zítřejší "revizi" Angely Markelové zřejmě nemůže dovolit. Jinak je ovšem situace na bojištích nadále patová.

Ukrajinská propaganda již přes týden vydává další a další prohlášení o tom, že „konečné řešení“ v Doněcku a Luhansku je nadosah. Skutečnost je ovšem jako vždy podstatně jiná, než donekonečna omílá Kyjev a po něm i česká a některá západní média: i přes obrovskou přesilu a nasazení nejtěžší bojové techniky se juntě stále nedaří zlomit odpor domobrany.   

Zapouzdřená fronta

Vezmeme-li v úvahu ztráty a rotace jednotek, má nyní Kyjev v Donbasu zhruba 52 tisíc vojáků, 600 obrněných vozidel a zhruba 270 raketových a dělostřeleckých systémů. K tomu  třeba připočíst zhruba 15 letadel a 10 vrtulníků. Kromě těchto sil ovšem podle neověřených informací do bojů zasahují stále častěji také západní stroje startující k náletům na Donbas ze zahraničí. Naproti tomu domobrana má ve zbrani kolem 23 tisíc osob a disponuje zhruba 130 jednotkami různých obrněných vozidel.  K tomu je třeba připočíst zhruba 50 dělostřeleckých systémů a raketometů.

PP koláž

Čtěte ZDE: Obamovi se nedaří vtáhnout Putina do války: Masakr civilistů prchajících z Luhanska jako další „kauza boeing“. Vystoupí Evropa z bludného kruhu, který může skončit válkou?

V posledních dnech se situace „zapouzdřila“ a frontové linie u Luhansku a Doněcku se příliš nepohnuly. Fronta se totiž pro domobranu zkrátila a hustota rozmístění jejích jednotek tím vzrostla. Pro Kyjev navíc přichází nejtěžší fáze operace – boj v městské aglomeraci. Je jasné, že když se bojuje o každý dům, je situace výhodná spíše pro domobranu, která zná dobře terén, v němž se pohybuje. Pokračují však i pokusy o diplomatické řešení konfliktu, jakkoli se to zdá být po zvěrstvech Kyjeva na východě země téměř utopií.

Oslavné písně posilující bojového ducha domobrany

Zpackaný bliztkrieg

Západoukrajinský prezidedent Porošenko má nyní „nabitý program“. V sobotu navštíví Ukrajinu německá kancléřka, od které Porošenko zřejmě neuslyší chválu za zpackaný „blitzkrieg“. Ukrajinský „staatsprezident“ chtěl na chystaných nedělních oslavách ukrajinské nezávislosti oznámit ukončení „protiteroristické operace“ a vyčištění Donbasu od všeho živého. Místo toho zabředá stále hlouběji do bezvýchodné války. Navíc má v neděli rozpustit parlament a vypsat na říjen předčasné volby. Jenže představa, že bude poté předstírat, jak na východě země přicházejí lidé spokojeně k volbám, zatímco vedle nich vybuchují dělostřelecké granáty, je přece jen i na současný propagandistický stroj téměř neřešitelná.

PP koláž 

Čtěte ZDE: Bitvu o konvoj vyhrává Rusko: Putinův chytrý tah komplikuje Kyjevu situaci. Vedení v Novorusku přebírají polní velitelé. Orbán o sankcích: „Střelili jsme se do vlastní nohy!“

Rychlé dobytí Novoruska by Porošenkovi také ulehčilo pozici na minském summitu příští týden. Tam by se – pokud nepočítáme zdvořilostní rozhovor v Normandii – měl poprvé setkat s Vladimírem Putinem. „Čokoládový král“ už Putinovi vzkázal, že bude požadovat stažení „ruských rebelů“ z Donbasu a jejich odchod do Ruska. To jsou ovšem hodně naivní výroky. Plukovník Strelkov se sice z bojů stáhl, ale, jak jsme již informovali, patrně proto, že se má pokusit vybudovat armádu schopnou operovat na mnohem větším území, než je v současnosti v držení domobrany.

Partyzáni

V Charkovské, Chersonské, Oděské a dalších oblastech ostatně již operují partyzánské oddíly. Včera jedna skupina v Charkovské oblasti zaútočila na jednotky přesouvané ze západu země. Výsledkem bylo zničení železničního mostu a několik mrtvých na straně Kyjeva. Podobné skupiny se množí a navazují tak na tradice ukrajinského partyzánského protihitlerovského odporu v době Druhé světové války.

Partyzánům zatím neschází humor - Píseň o Porošenkovi

Své diverzanty na domobranou ovládané území vysílá ovšem i Kyjev. Mají za úkol vytvářet na bojištích chaos a provádět „akce pod cizí vlajkou“, které se později svedou právě na domobranu. Je velmi pravděpodobné, že to byly právě tyto diverzní skupiny, které zmasakrovaly konvoj uprchlíků z Luhanska. A není vyloučeno, že stály i za sestřelením malajského boeingu, čemuž by nasvědčovala poslední absurdní prohlášení Kyjeva .

Vyšetřování tragédie Boeingu skončilo, zapomeňte

Z obytných čtvrtí v Doněcku zbyly díky Kyjevu pouze ruiny

Matematika chaosu

Pokračující válka má ovšem pro Kyjev stále nepříjemnější důsledky v hospodářské oblasti. Ukrajina, jak přiznávají už i západní sponzoři Kyjeva, je prakticky před krachem. Vzhledem k tomu, že kvůli ostřelování Donbasu se téměř zastavila výroba včetně těžby uhlí, elektrárny nemají co spalovat. Situace je o to složitější, že většinou jsou nastaveny právě na uhlí z Donbasu.

Ostřelování sídliště v Doněcku

Podstatné však je momentálně jedno: Rusko svou pomoc zoufalým civilistům dopravilo a vyložené kamiony se vracejí zpět do Ruska. Vedle bezprostředně humanitární má tento fakt i významnou rovinu symbolickou a politickou. Pokud všichni obyvatelé Doněcku a Luhansku nebudou vyvražděni či vyhnáni a města definitivně srovnána se zemí a přeměněna na plynová pole pro západní těžební firmy, sotva si budou umět představit další život v „jednotné“ Ukrajině. Kyjev je vraždí, Moskva je zachraňuje. Poměrně přehledná a jasná matematika. Nikoli pro Berlín či Brusel, o Washingtonu nemluvě. Ale pro ty, kdo jako rukojmí západního dobrodružství právě zápasí o holý život, je to jednoduché: Jedna a jedna jsou dvě.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky