Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Polsko ve varu před prezidentskými volbami: Masové demonstrace proti vládě. Kandidát na prezidenta Korwin: Přestaňte lhát o Ukrajině. Polští motorkáři podpořili Noční vlky. Nálada veřejnosti se mění

Polsko ve varu před prezidentskými volbami: Masové demonstrace proti vládě. Kandidát na prezidenta Korwin: "Přestaňte lhát o Ukrajině". Polští motorkáři podpořili Noční vlky. Nálada veřejnosti se mění

29. 4. 2015

Tisk článku

Václav Danda se zamýšlí nad blížícími se prezidentskými volbami v Polsku a nad rozbouřenou situací v této zemi, o které naše média raději neinformují

Příkladně proválečnické a protiruské postoje Polska nám hlavní média dlouhodobě dávají za vzor „prozápadní loajality“ a příkladu hodného následování. Je to vcelku pochopitelné. Vláda polských proamerických liberálů, kteří drží všechny důležité posty v zemi od vlády a prezidenta až po parlament, dělá vše, co na očích svého protektora z poza oceánu vidí. Nedávno například vláda premiérky Ewy Kopaczové rozhodla o nákupu a rozmístění amerických raket Patriot na hranicích s Ruskem s tím, že si je sama zaplatí.

pp

Nálada uvniř Trojského koně se mění

Polsko se po jmenování Donalda Tuska "prezidentem" Evropské unie postavilo rovněž do čela proamerických jestřábů bruselské politiky. A právě ostrými protiruskými postoji si dnešní vládnoucí elity v Polsku a Pobaltí získaly obdiv našich "salónních válečníků" z pražské havlistické kavárny. To se však může brzy změnit. Atmosféra v Polsku, které má tradičně historicky komplikované vztahy s Ruskem, na což stratégové chystající zemi jako nástupní prostor nové války a svého trojského koně ve střední Evropě sázejí, se totiž začíná v posledních měsících podstatně měnit.

pp

Čtěte ZDE: Oslava vítězství: Noční vlci jedou z Moskvy na Berlín. Podporují je čeští i polští motorkáři. „Konvojoví  mávači“ v depresi. Poturčenci rabují vyhublou pokladnu. Státní moc je nervózní

Nic na tom nezmění ani trapné a zbabělé rozhodnutí vlády nevpustit ruské motorkářě z klubu Nočních vlků na polské území. Vřelé přijetí těch, kteří se přes hranice dostali, ukazuje, že také polská veřejnost už zdaleka nevěří oficiální propagandě. Šéf polských motorkářů Wiktor Węgrzyn, organizátor Katyňské jízdy, tvrdě odsoudil rozhodnutí polského ministerstva zahraničí.

„Rozhodnutí ministerstva zahraničí považuji za hanebné a zbabělé. Zdůvodnění je směšné. Vláda třiceti osmi milionového národa se zalekla třiceti ruských motorkářů a upřela jim právo navštívit hroby jejich dědů. Toto rozhodnutí uráží mě i každého myslícího Poláka,“ uvedl Węgrzyn.

Průjezd "vpuštěných" ruských motorkářů Polskem

Poláci doma nesedí

Tak jako v celé Evropě i v Polsku prostě přestává „ukrajinská lež“ valící se na obyvatelstvo ze všech stran působit. Poláci si stále ve větší míře začínají uvědomovat, že se stali pouze pěšáky ve válečnické hře o Rusko a že jejich političtí představitelé sázejí na kartu, která nemá s polskými životními zájmy nic společného. To vzhledem ke zhoršující se ekonomické situaci vyváří v zemi stále větší napětí, které přidělává Bruselu i Washingtonu nečekané vrásky. Nejspíš si dobře pamatují, že to byli právě Poláci, kdo se v osmdesátých letech minulého století uměl zorganizovat a aktivně se postavit totalitě. Tím spíš, že je to opět právě odborové hnutí, které stojí i dnes v čele protestů, které se už dva týdny šíří jako nákaza po celém Polsku.      

Ve Varšavě a dalších městech proběhly již 18. dubna masové demonstrace organizované odbory. Lidé při nich požadovali od vlády nejen zlepšení pracovních podmínek a zvýšení platů, ale také změnu politického kurzu země. Do ulic vyšli spolu s představiteli několika profesních svazů desítky tisíc Poláků.

V ulicích Varšavy pochodovalo na 60 tisíc rozhořčených odborářů

Požadovali růst příjmů zaměstnanců rozpočtového sektoru, ale také přijetí zákona umožňujícího ženám odchod do důchodu po odpracování pětatřiceti let a mužům po čtyřiceti odpracovaných letech. Žádali též snížení daňové zátěže pracujících s nízkými příjmy. Jan Guz, lídr odborového svazu, mimo jiné řekl,  že v zemi žije okolo tří milionů občanů pod hranicí chudoby a 1,5 milionu občanů pobírá jen minimální mzdu. V této situaci je nákup amerických raket za miliardy dolarů opravdu těžko obhajitelným krokem. A vláda to ví.

Nespokojení jsou rovněž učitelé. Ti uskutečnili mítink před ministerstvem školství s požadavky zvýšit platy a zlepšit financování celé sféry. Vyjádřili navíc solidaritu s celoevropskými protesty namířenými proti podpisu Transatlantické dohody o obchodním a investičním partnerství mezi EU a USA (TTIP). Občané také rozmístili protestní hlídky u sídla štábu EU ve Varšavě a v dalších městech. Původně spíše sociálně laděné demonstrace tak dostávají stále více charakter politického protestu proti EU a NATO i válečné hysterii, kterou se média hlavního proudu snaží dále živit.

pp

Čtěte ZDE: Nesvatá aliance nenávisti: Hitler – Polsko – Amerika. Proč má být Rusko zničeno? Svět se přepóloval. Bolševici se přestěhovali do Washingtonu. Lavrov: „Promiňte, že jsme obklíčeni“

Čtěte ZDE: Podivný Advent nejen v katolickém Polsku: Americké tanky zaujímají pozice v Pobaltí.  Herculesy přistávají v Záporoží. Film „Jak zahynul boeing“ přinášíme s českými titulky

Nastartují prezidentské volby změny?

To vše může brzy způsobit, že také z Polska se postupně stane další noční můra Spojených států a jejich satelitů, tak jak se to stalo Sovětskému svazu v případě protikomunistické vzpoury spojené se Solidaritou v osmdesátých letech. Kromě dubnových demonstrací v polských městech totiž za čtrnáct dnů proběhnou prezidentské volby, které jsou všeobecně považovány za „první kolo“ voleb parlamentních, jež proběhnou v polovině října letošního roku. Pokud totiž prezidentské volby začnou měnit politickou mapu, parlamentní volby ji mohou zcela překreslit.

Dosavadní favorit voleb, současný prezident Bronisław Komorowski z Občanské platformy, oddaný služebník Washingtonu, ztrácí v posledních dvou měsících podporu veřejnosti. Oproti únorovým průzkumům, které mu předpovídaly více než 60 procent podpory a vítězství už v prvním kole, se za poslední dva měsíce jeho popularita propadla na necelých 40 procent a dále klesá. Znatelně posílil jeho největší soupeř z konzervativní strany Právo a Spravedlnost Andrzej Duda a také třetí vzadu, euroskeptický pravicový odpůrce současného prozápadního kurzu Janusz Korwin-Mikke, který založil novou euroskeptickou stranu Korwin a patří ke kritikům jak Bruselu tak Washingtonu.

Právě mezi těmito třemi se bude zřejmě rozhodovat v prvním kole, které proběhne 10. května.  Jediný, kdo by mohl ještě do výsledků promluvit, je „lidový tribun“ zpěvák Paweł Kukiz, který je taktéž kritický vůči Bruselu a Washingtonu. Proevropští socialisté bývalého premiéra Leszka Millera, kteří jsou ve značné defenzivě, postavili do prezidentských voleb herečku Magdalenu Ogórkovou, která si kvůli své politické naivitě a blond vlasům už vysloužila přezdívku Barbie.

Kromě těchto pěti kandiduje v přímé volbě ještě šest dalších osobností, kterým se podařilo sesbírat zákonem předepsaných 100 000 podpisů. Průzkumy jim nicméně téměř žádné šance na účast ve druhém kole nedávají. A jeden zvlášť potěšitelný fakt: Vypadla také první polská "transsexuální poslankyně" Anna Grodzká, které se i přes masivní podporu médií nepodařilo zákonný počet podpisů shromáždit.

Největší strach vyvolává Korwin 

Současná proamerická vládní moc v Polsku má největší strach z úspěchu Korwina Mikkeho, který se rozhodl v rámci své volební kampaně obletět celé Polsko s malým letadlem a kampaň založil na tvrdé kritice Bruselu a USA. V jedné z televizních debat například veřejně řekl, co si dosud nikdo neodvážil  v přímém přenosu vyslovit: Že vrazi kteří stříleli po protestujících a policistech na Majdanu byli připraveni a vycvičeni v Polsku za účelem vyprovokování krvavých nepokojů na Ukrajině.

Korwin Mikke vyvolal pozdvižení v ukrajinské televizi

Ukrajinci jsou podle něho pouze potravou pro děla v americké válce proti Rusku: „Majdan řídili a financovali Američané. Celá ukrajinská krize byla předem připravená, organizovaná a provedená USA za pomoci západních zemí, jako strategie k ovládnutí Ruska,“ zopakoval Korwin Mikke v nedávném rozhovoru pro polský list Wiadomosci.

Generál šel do sebe

Měnící se atmosféru dokumentuje i obrat generála Waldemara Skrzypczaka, který se minulý týden postavil tvrdě proti další podpoře Ukrajiny a veřejně se omluvil za svou dřívější podporu Kyjeva. "Zříkám se všeho, co jsem předtím říkal o podpoře Ukrajiny a o potřebnosti pomoci její nové vládě," prohlásil bývalý velitel pozemních vojsk a zástupce ministra obrany Polska v rozhovoru pro deník Gazeta Prawna. Zdůraznil, že Ukrajina nerespektuje svého západního souseda Polsko a vůbec nezohledňuje jeho zájmy a postoje.

Toto zaznělo jen pár dnů  poté, co ukrajinská Nejvyšší rada schválila zákon oslavující roli banderovců z tzv. Ukrajinské povstalecké armády. Tito Hitlerovi spojenci jsou podle generála zodpovědní za vraždy více než 100 tisíc Poláků. "Banderovci z Ukrajinské povstalecké armády zavraždili ostatně i mého strýce. Přibili ho hřeby ke dveřím kůlny a nechali ho trápit, než za tři dny zemřel. Jejich brutalita a šílenství jsou za hranicemi lidské představivosti. Ani němečtí nacisté nevymysleli něco takového, co dělali Ukrajinci z UPA,“ uvedl generál.

I tento případ ukazuje, že atmosféra se mění i za naší severní hranicí. Rozhodnutí vlády nevpustit pod ubohými záminkami ruské motorkáře Noční vlci do země to příkladně ilustruje. Je totiž známo, že hlavním důvodem byla obava, že by na cestu potomků osvoboditelů k oslavě sedmdesáti let míru v Evropě mnozí Poláci reagovali podstatně vřeleji než na nedávný přejezd americké válečnické kolony. Alespoň podle "necinknutých" průzkumů to vyjádřila více než polovina veřejnosti. Byla to právě hrůza z "překvapivých" mediálních obrázků a záběrů, která vládu vedla ke zbabělému, ustrašenému a skandálnímu zákazu.

Zda se stanou prezidentské volby předzvěstí bodu zlomu, kterým započne obrat i v polské oficiální zahraniční politice, uvidíme už za několik dní.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky