Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Tučná manipulace: Další lež na pultech. Margarínem k rakovině a cukrovce. Proč bychom měli jíst „obyčejné“ máslo? A co to vlastně je? České krávy nad zlato

Tučná manipulace: Další lež na pultech. Margarínem k rakovině a cukrovce. Proč bychom měli jíst „obyčejné“ máslo? A co to vlastně je? České krávy nad zlato

25. 6. 2015

Tisk článku

Erika Magdalena Hájková vysvětluje, proč je máslo zdravé i proč bychom neměli jíst mohutně propagované „umělé“ tuky

V oblasti zdraví panuje celá řada mýtů. A nejvíce jich snad je v oblasti výživy. Jedním z takových mýtů je souboj „zlé máslo vs. hodný margarín“. Jak je tomu s „hrdiny“ tohoto střetu doopravdy?

PP

Je to docela jednoduché: máslo je prostě lepší. Musí to ale být dobré máslo. Existují margaríny, které jsou extrémně škodlivé, i margaríny škodlivé méně. Sotva ale existují opravdu „dobré“ margaríny – leda ve výjimečných případech. Současně asi existuje máslo, které je zdraví spíše nepříznivé.

Abychom si vybrali to „správné“, musíme vědět, jak tomu s máslem je. Podrobnosti jsou složité a trochu technické. Je ale potřeba se do nich ponořit. Pak totiž zjistíme zásadně důležitou věc: některé vědecké studie manipulují veřejností ve prospěch margarínů. Je to stará písnička. Jenže v sázce je naše zdraví.

Je máslo zlem?

Jak se ukazuje, rozhodně ne. Máslo je plné cholesterolu a nasycených mastných kyselin (čili nasycených tuků). Proto bylo, podobně, jako třeba vejce, dlouhá desetiletí „na indexu“. Všichni jsme totiž, absolutně poslušni propagandy, uvěřili, že „cholesterol = infarkt“.

Ve skutečnosti existují přesvědčivé důkazy pro to, že máslo riziko infarktu snižuje. Přispívá totiž k lepšímu poměru tzv. „hodného“ a „zlého“ cholesterolu (neboli HDL a LDL cholesterolu). Nasycené tuky z přirozených zdrojů, dlouhá léta pokládané za strašáka, ve skutečnosti tento poměr upravují k lepšímu. Současně také přispívají ke změně nejhoršího typu LDL cholesterolu (small LDL) v typ relativně benigní (large LDL).

A víme o tom už dlouho. Třeba server authoritynutrition.com upozorňuje na velkou meta-analýzu z roku 2010, hodnotící 21 studií, jichž se dohromady účastnilo 347 747 lidí. Tato analýza nenalezla absolutně žádnou spojitost mezi nasycenými tuky a chorobami srdce.

PP koláž

Čtěte ZDE: Jak přežít v „margarínové tyranii“? Kokosový olej! „Superpotravina“, která se opravdu vyplatí. Na rakovinu, Alzheimera, infarkt i trávicí potíže. Ostrované věděli, co dělají

Zabiják zvaný trans-tuky

Zato existuje spojitost mezi v margarínech obsaženými hydrogenovanými tuky (tzv. „trans-tuky“) a onemocněními srdce. Máme-li věřit statistikám, právě trans-tuky jsou smrtelně nebezpečné.

O co jde? O rostlinné tuky (zpravidla sójový či slunečnicový olej v světě, u nás většinou olej řepkový), které jsou při pokojové teplotě tekuté. Aby dosáhly na příjemné vlastnosti másla, jsou „ztuženy“, tedy hydrogenovány. Tím se ovšem mění jejich chemická struktura (z cis- na trans- konfiguraci). A právě o ni jde.

Je to věc v „margarínovou propagandou“ prolezlém prostoru naší země neslýchaná, ale – po másle se hubne.

Ve výsledku trans-tuky „umějí“ například zvýšit riziko kardiovaskulárního onemocnění, protože „zamávají“ v těle s poměrem již zmíněného hodného a zlého cholesterolu, přičemž rovnováhu posunou směrem k cholesterolu „zlému“. To ale není vše. Trans-tuky podle statistik zvyšují riziko onemocnění rakovinou (podle některých výzkumů například rakovinou tlustého střeva či rakovinou prsu). Také mohou „pomoci“ k diabetu či poruchám imunity. Prostě – je to něco umělého, s čím si tělo neumí poradit.

Dokonce i americký Úřad pro potraviny a léčiva (Food and Drug Administration, FDA) jim letos odňal status „obecně uznáváno za bezpečné“ (neboli „Generally Recognized as Safe“, zkratkou GRAS).

Čechy – země bezpečných margarínů?

Trans-tuky se nadále v Americe nebudou smět v margarínech (ani v dalších potravinách) používat. V České republice je podíl trans-tuků v kvalitních margarínech nízký, nižší než v másle – jenže to nemusí znamenat, že jsou české margaríny bezpečné či dokonce zdravé. Nebo zdravější než máslo.

Proč? Za prvé – nejsou trans-tuky jako trans-tuky. Máslo také obsahuje přirozeně určitý podíl trans-tuků. Jenže tyto přirozeně se vyskytující chemické látky s našimi těly dělají něco jiného, než ty z chemické leaboratoře: zvyšují sice podíl LDL („zlého“) cholesterolu – jenže i cholesterolu „hodného“ (HDL). Kdo nevěří, ať běží třeba na Wikipedii.

Tento fakt přitom naprosto ignoruje jinak velmi „seriózně“ se tvářící český výzkum, publikovaný v Medical Tribune. Předstírá, že nízký podíl trans-tuků automaticky znamená, že jsou margaríny zdravější než máslo. Zahrnuje také jako „kontrolní vzorek“ pouze dva druhy másla. Proč asi?

Dalším nedostatkem margarínů (a současně i citovaného výzkumu, který se tváří, že jde o báječné pozitivum) je obvykle vysoký podíl tzv. omega-6 nenasycených mastných kyselin. Přitom poměr této složky vzhledem k takzvaným omega-3 nasyceným mastným kyselinám je věcí, která může být pro naše zdraví velmi zásadní.

Existuje řada studií, jako třeba tato, prokazující fakt, že poměr omega-6 a omega-3 nenasycených mastných kyselin může být faktorem, zvyšujícím výskyt zánětlivých a autoimunitních onemocnění, kardiovaskulárních chorob i rakoviny. Dobrou chuť!

PP koláž

Čtěte ZDE: Moderní podvýživa přesycených: Už jediné jídlo z "rychlého občerstvení" nás ničí. Věřme zdravému selskému rozumu. Není nad domácí kuchyň. Nejen chlebem živ je (zdravý) člověk

Tučná kouzla statistiky

Statistika je konec konců vždy ošemetná věc. Ne nadarmo říkával Winston Churchill, že jediná statistika, které věří, je ta, kterou sám zfalšuje. O jedné poučné „margarínové“ manipulaci informuje i již zmiňovaný článek na authoritynutrition.com, jehož autorka píše:

„Ráda bych vysvětlila, že některé margaríny skutečně snižují některé rizikové faktory onemocnění srdce – zvláště pokud jsou obohaceny o přidané rostlinné steroly či stenoly. Tyto margaríny mohou krátkodobě snížit celkovou hladinu cholesterolu či dokonce LDL cholesterolu. Současně ale snižují i hladinu HDL cholesterolu – hodného cholesterolu. 

Kromě toho je nesmírně důležité uvědomit si rozdíl mezi rizikovými faktory a skutečným výsledkem. Jen proto, že něco snižuje riziko, nemusí to ještě mít žádané důsledky. A s margaríny je tomu právě tak (...) pokud se podíváme na korelaci výsledků, ne rizik, máslo jako faktor snižující výskyt samotných infarktů, nad margarínem vede.“

Takže konzumace másla ve skutečnosti povede k tomu, že infarkt mít nebudeme? Statistika je vskutku ošemetná! Možná proto autorka cituje mimo ní i klasickou medicínskou studii s náhodně vybraným vzorkem 458 pacientů, kteří prodělali srdeční příhodu.

Náhodně vybraná skupina dostávala „zdravou“ dietu s trans-tuky a oleji, jaké se nacházejí často v margarínech. Riziko úmrtí stouplo v této skupině o 62%, přičemž riziko úmrtí na srdeční příhodu bylo o 70% vyšší.

Pokud se máslem nepřejídáme, může tvořit, stejně jako po tisíciletí tvořilo, velmi zdravý a důležitý základ našeho jídelníčku.

Poměrně podstatné číslo, že? Stojí nám takové riziko za dobrý pocit z toho, že si kupujeme něco „zdravého“? Nebo za pár ušetřených korun?

Máslo nad zlato?

Máslo může a nemusí být naší záchranou. Rozhodně totiž záleží na tom, jaké máslo koupíme. Nejlepší je máslo našich českých krav, chovaných na pastvinách. Obsahuje nejvíce prospěšných látek: vitaminu K2, vitaminu A kyselinu laurovou, která pomáhá v boji s kvasinkami a plísněmi. A také butyrát, který může napomoci správnému zažívání. Tedy i hubnutí.

Je to věc v „margarínovou propagandou“ prolezlém prostoru naší země neslýchaná, ale – po másle se hubne. Kromě toho je butyrát protizánětlivý a dokonce snižuje hladinu inzulínu...

Navíc má podle některých studií „opravdické“ máslo skvělý poměr omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Tedy přesně to, co je potřebné pro zdraví a co margarín většinou nemá. Z toho všeho ovšem vyplývá i to, že úplně nejlepší je máslo v takzvané „raw“ kvalitě, tedy zpracovávané za nízkých teplot. Vysoká cena „raw“ másla by nás odradit. Stejně ho totiž ve skutečnosti není potřeba mnoho.

Takže: vše je jako obyčejně. Manipulátoři všech možných zemí i firem se nám snaží tvrdit, že abychom byli zdraví, máme jíst „výlisky“ jejich průmyslu. Ve skutečnosti však našemu tělu nejlépe prospívá přirozenost. A střídmost. Pokud se máslem nepřejídáme, může tvořit, stejně jako po tisíciletí tvořilo, velmi zdravý a důležitý základ našeho jídelníčku.

 

Zdroje:

http://authoritynutrition.com/butter-vs-margarine/

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/12/07/why-is-butter-better.aspx

http://authoritynutrition.com/7-reasons-why-butter-is-good-for-you/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16387724

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15736917

https://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat#European_Union

http://www.tribune.cz/clanek/32889-mastne-kyseliny-tuky-a-jejich-dostupnost-na-trhu-v-ceske-republice

http://news.vanderbilt.edu/2013/04/study-reveals-broad-dangers-of-trans-fats/

http://threedozeneggsandakettlebell.com/wp/?p=1310

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909

http://bodyecology.com/articles/benefits_of_real_butter.php

http://www.newsmax.com/Health/Headline/margarine-butter-heart-health-cardiovascular-disease/2013/02/15/id/490638/

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat. Mluvte šeptem! Neomezená moc všude a nikde. Chapadla ke všemu, co je připojené. Ovládnou i zbraňové systémy? Moloch se probouzí. Mlčení...

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat....

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky