Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Klid před bouří: Další umělou hospodářskou krizi ohlašuje temné dunění. FED v pasti. Jenom chyby, nebo záměr? Jak dobýt svět beze zbraní. Planeta v rukou bankéřů. Počítá se i s Ruskem

Klid před bouří: Další umělou hospodářskou krizi ohlašuje temné dunění. FED v pasti. Jenom chyby, nebo záměr? Jak dobýt svět beze zbraní. Planeta v rukou bankéřů. Počítá se i s Ruskem

16. 12. 2015

Tisk článku

Erika Magdalena Hájková komentuje znepokojivé informace expertů, kteří předpokládají, že americká centrální banka odstartuje další díl umělé hospodářské recese – jako signál k něčemu mnohem horšímu...

Většina „normální“ populace se v těchto posledních dnech patnáctého roku jedenadvacátého století zabývá maximálně účetními závěrkami a/nebo pečením vanilkovým rohlíčků. „Nenormální“ menšina si však nedá pokoj a nadále napjatě vzhlíží ke světovému ekonomickému (a politickému) nebi.

pp

Hvězdné zprávy na této frontě bitvy o svět však zdaleka nejsou tak povzbudivé, jako kdysi signalizovala hvězda nad Betlémem. Naopak. Jde z nich mráz po zádech. A temný signál může přijít třeba již dnes večer. Americká centrální banka (FED) pravděpodobně rozhodne, že po devíti letech zvedne úrokové sazby. Pro onu „normální populaci“ cosi zcela okrajového. Neprávem. Týká se to každého z nás více, než tušíme. Zkusme si proto v největší míře obecnosti připomenout, co je ve hře.

Spojení výrobci peněz všech zemí

Již i někteří mainstreamoví analytici připouštějí (ačkoli i je hlavní média ignorují), že svět čeká další velká recese. Podle nich bude opět tažená recesí ve Spojených státech. To je jasné už dlouho a člověk ani nemusí být ekonom – nobelista. Stačí zamyslet se na pár minut nad neudržitelnou politikou „kvantitativního uvolňování“ – nekonečným tištěním tun ničím nepodložených papírků zvaných peníze.

Ekonomická situace je pod povrchem tak napjatá, že vlastně kdykoli může vypuknout “konec světa” - alespoň tak, jak ho zatím známe. Ta chvíle nepřijde spontánně, ale řízeně. Až se to bude hodit finančním elitám – bankéřům FEDu a jejich pažím téměř ve všech zemích

Praktikuje ji v posledních letech s oblibou nejen FED (z větší části v soukromých rukou), následovaná většinou světa, především pak šíleným tiskárenským chrličem (stejně nepodložených) eur, centrální bankou eurozóny (ECB). Činí tak ovšem i česká centrální banka (ČNB) ve snaze znehodnocovat silnou korunu ve prospěch právě oněch dvou jmenovaných měn. Příkladná soudružská spolupráce.  

pp

Čtěte ZDE: Krádež století: Kam zmizelo Německé zlato z banky FED? Katastrofa jménem euro. Amerika se topí. Rusko přetahuje devizové rezervy do jüanů. Další historický krok v listopadu.

Čtěte ZDE: Začátek konce šílené hry: Obamovy pohádky přední experti neberou vážně. Kolaps z roku 2008 byl jen generálkou na velký krach. Tiskárny peněz jedou naplno už i v EU. Pád letadla bude o to tvrdší

Co udělá FED?

Že krize překonávající zřejmě všechny předchozí přijde, o tom již není mezi nezávislými experty sporu. Liší se jen v odpovědích na klíčovou otázku kdy se tak stane – a co je v pozadí. Z jednoho úhlu pohledu to vypadá tak, jako by se americká centrální banka dostala do pasti. Nemůže úrokové sazby (které jsou momentálně na nule) zvednout, neboť by tím otevřela jícen chaosu a další krize, do níž by Spojené státy vtáhly opět zbytek světa. Nemůže je ale ani nezvednout, protože by tak dala najevo, že domněle zotavené hospodářství USA je pouhá iluze – což by mohlo mít tytéž důsledky

Přesto se všeobecně očekávalo již celý rok (stejně jako dnes), že FED sazby opatrně zvýší. První (falešnou) vlaštovku vypustili bankéři v září. Trhy na svých hliněných nohou zakolísaly, avšak když se ukázalo, že FED zatím “drží”, zase se rozechvěle uklidnily. A teď žijí otázkou, na jak dlouho: Ještě před koncem roku? Dnes? Snad ne. Ale co když přece? Nebo už „potají“ krize vypukla, jen o tom nevíme?

pp

Čtěte ZDE: Fata morgána hospodářského oživení: Americká centrální banka přiznala víc, než sama chtěla. Dluhové šílenství horší než před krizí. Od propasti není cesty zpět. Jak moc nás to bude bolet?

těte ZDE: Tajemství Šmitahu: Senzacechtivá horečka, nebo proroctví? Letošní září nám připravuje podivné události. Krvavé měsíce v dějinách. Bát se, nebo doufat? Nemáme to v rukou

Na prahu zhroucení

Známý americký ekonomický komentátor Michael Snyder varuje:

“V několika posledních dnech se doslova do sebe zhroutily tři z fondů zaměřených na vysoce výnosové dluhopisy, a po Wall Street se rychlým tempem šíří panika. Fondy, provozované Third Avenue Management a Stone Lion Capital Partners pozastavily platby investorům a fond, provozovaný Lucidus Capital Partners, likvidoval celé portfolio.

Vidíme zkrátka úprk z burzy, jaký jsme nezažili od krize v roce 2008, a mnoho z těch, kteří zaváhají, skončí špatně. Pokud si říkáte, že to znáte, máte pravdu - tak totiž vypadá nám tolik známý nástup finančního pádu. V roce 2008 nejdřív zakolísaly cizí trhy, pak začaly padat rizikové dluhopisy a nakonec akcie v Americe. Stejný scénář se odehrává právě nyní - a to, co vidíme, je jen špička ledovce… Bloomberg i další varují, že budou následovat potíže pro další řadu vysoce výnosových dluhopisů….

V tomto prostředí by FED musel být šílený, aby zvedl úrokovou sazbu. Bohužel se zdá, že přesně to se stane. Pokud tak učiní, nejspíš to dále zvýší pravděpodobnost, že zadlužené společnosti přestanou být schopny splácet, a to zase pošťouchne dolů rizikové dluhopisy…”

V jiném článku na stejné téma si uznávaný ekonomický expert Snyder všímá padajících cen akcií po celém světě a ptá se:

“Blížíme se k okamžiku, kdy vypukne celosvětová panika na finančních trzích? Tento týden bude kritický pro akcie - celosvětově. Je nutno říci, že na počátku prosince byla téměř polovina z 93 největších indexů akciových trhů o deset procent níže, než loni, a minulý týden začaly akcie po celém světě padat. Ve Spojených státech poklesl průmyslový index Dow Jones za týden asi o 600 bodů, respektive asi o 1000 bodů od poslední špičky v obchodování. Jsme v týdnu, kdy se všeobecně čeká, že FED zvedne úrokovou míru. Pokud se tak stane, pouhé bezvýznamené “sklouznutí” na trzích by se mohlo změnit ve skutečný pád.”  

pp

Čtěte ZDE: Hamlet v Jackson Hole: Zvednout, či nezvednout? Američtí bankéři právě rozhodují o našich peněženkách. Sedm let trvající fet banky zvané FED. Další velká krize již tento čtvrtek?

Čtěte ZDE: Černé pondělí: 11. září na finančních trzích? Čáry centrálních bankéřů. Letadlo padá. Proč boháči skupují odlehlé pozemky? Pár prepperských rad. Nečeká nás nic lehkého

Zase krize? Ale… proč?

Může a nemusí mít pravdu. Že krize vypukne brzy, si ovšem nemyslí jen on: skupina analytiků z JP Morgan nedávno odhadla pravděpodobnost velké recese během příštích tří let na 76%, během roku na 23%, a Citigroup si myslí, že ve stejném časovém úseku (tedy jeden rok) je pravděpodobnost příchodu krize dokonce 65%. Zabýval se tím i americký Kongres

Ale abychom se v situaci skutečně zorientovali, musíme se ptát nejen zda či kdy spadnou trhy - a s nimi celá ekonomika - do dalšího nevyhnutelného propadu. Otázka, která nám může naznačit něco víc o skutečném stavu americké i celé západní ekonomiky, zní:

a) Připravil nevyhnutelný pád americké ekonomiky světový mocenský hegemon svou krátkozrakou měnovou a ekonomickou politikou?

b) Nebo je “pád Ameriky” řízenou operací?

Máme si přát krizi?

Není překvapivé, že i větší část “alternativní” ekonomické komunity se přiklání k bodu „a“. Podle nich jsou Spojené státy zkrátka imperiální velmocí, která nyní (spolu s námi se všemi) doplatí na nezodpovědný život na dluh. Americký domeček z karet spadne, jakmile se stane neudržitelným momentální kurs, nastavený lodivody z Bílého domu, FEDu a Pentagonu.

Tento triumvirát zajišťuje USA dominanci prostřednictvím kombinace válečnické zahraniční politiky a luxusního životního stylu násilím drženého dolarem jako rezervní měnou. Tím nutí svět, aby nekrytý dolar „pokryli“ nedobrovolně všichni ostatní - včetně Američanů.

Máme si tedy přát (přes všechny nepříjemnosti krize) rychlý rozpad “amerického schématu” a vynoření stabilních měn (možná opět krytých zlatem), jako ruský rubl a čínský jüan? Lze se bohužel obávat, že všechno je nejspíš mnohem složitější - a temnější pro nás všechny.

pp

Čtěte ZDE: Světová ekonomika jako obří hra „letadlo“. Osmnáct známek blížícího se krachu. Rozházeli jsme peníze za bonbóny? Největší dluhová bublina historie praskne

Čtěte ZDE: Přísně tajná banka pro financování apokalypsy?

Pěšák Amerika

Jsou totiž tací, kteří před takovou myšlenkou zvedají varovně prst. Patří k nim i hvězda americké alternativní novinářské scény Brandon Smith, který konstatuje:

“Už nějakou dobu píšu o obrysech pečlivě naplánovaného “vývoje” směrem k nucené harmonizaci národních ekonomik a měnových politik. Konečnou zastávkou tohoto vývoje je cíl všech globalistů: jednotný světový měnový systém, spravovaný patrně Mezinárodním měnovým fondem, a posléze i světová vláda, kterou “internacionalisté” obvykle ve slabších chvilkách sami pravdivě nazývají “Novým světovým řádem”.

Schéma pro nový světový řád či pořádek, jak sami jeho “příznivci” občas přiznají, ovšem nakonec nemůže potřebovat pokračující geopolitickou dominanci Spojených států amerických, ačkoli se jim v jistých aspektech plánu hodí. Plán ve skutečnosti vyžaduje destabilizaci a reformaci Ameriky, která se stane pouhým stínem své dřívější slávy.”

Cíl: dobytí světa

Připomeňme, že Brandon Smith je dalek toho, aby považoval Ameriku za původce všeho světového zla, které “napraví” hodné Rusko. Současně je - samozřejmě - také dalek toho, aby se uchyloval k primitivním, prvoplánovým teoriím o tom, jak Rusko “využívá” (pravdivého) obrazu Ameriky jako mezinárodního zločince, který destabilizuje svět, aby si urvalo co nejvíce z globálního mocenského koláče.

Tvrdí, že za plánem nastolit “světovládu” stojí určitý typ elit, který už dávno není omezen hranicemi. Má vliv na politiku všech velmocí, nikoli pouze Spojených států. Podle Smithe je “pád Ameriky” pouhou zastávkou, na jejímž konci se vynoří “spásný” mezinárodní (globální) světový pořádek. Směje se těm, kteří mají pocit, že je FED “dotlačen do kouta” svou vlastní politikou:

“Vlády velkých zemí - včetně zemí BRICS, a tedy i východních velmocí – ve skutečnosti plně podporují globalistickou agendu. Nemáme se jí tedy jak vyhnout. I země BRICS, včetně Číny a Ruska, volají po globálním peněžním systému, centralizovaném a diktovaném Mezinárodním měnovým fondem (IMF) pomocí koše měn SDR.

Mezinárodní měnový fond správně upozorňuje, že světová ekonomická situace je nestabilní a kdykoli se může vrátit k chaosu, který následoval po pádu burz v roce 2008. Před katastrofou podobných rozměrů varuje i Banka pro mezinárodní vypořádání (BIS)- zárodek řídícího centra světového bankovnictví. BIS vydala obdobné varování ve své poslední čtvrtletní zprávě. A její varování bychom neměli brát na lehkou váhu - především proto, že bankovní politiky všude po světě, které nestabilitu vytvářejí –  sama napsala.

Pro doplnění uveďme, že stejné varování vydala v roce 2007 - a v roce 2008 následovala krize. Co vám ovšem globalistické instituce neřeknou, že tato krize nebude “odpovědí” na pre-kolapsový stav, v němž jsme momentálně uvězněni. Kdepak.

Centrální banky a IMF/BIS jsou příčinou kolapsu. Kolaps je jen nástrojem, plamenometem, který má vypálit cestu pro nastupující celosvětovou peněžní a politickou diktaturu. Pokud si někdo myslí, že některým ze skutečných hráčů snad záleží na ekonomice Spojených států, nebo že Ameriku považují za “příliš velkou na to, aby selhala” (too big to fail), šeredně se pletou. I USA jsou jen jedním kamenem na šachovnici. Kamenem, který rozhodující hráči kdykoli obětují, pokud to jejich hlavní zájem bude vyžadovat.”

Vzhůru

Pokud by měl Brian Smith pravdu, znamenalo by to velkou ránu nadějím, které tolik racionálně uvažujících lidí vkládá do Ruska jakožto konzervativní protiváhy “démonických” Spojených států a jejich destruktivní politiky. A Číny jako „vyvažujícího třetího centra“ obnovujícího se multipolárního světa.

A pravdu klidně mít může. Nikde není řečeno, že Rusko, oslabené pádem cen surovin, ropy na místě prvním, bude mít sílu vzdorovat další mohutné celosvětové hospodářské krizi. Že třeba miliardář Chodorkovskij, jemuž dal prezident Putin milost, a který nyní v exilu hovoří o přípravě mocenského převratu v Kremlu, si jenom „nehoní triko“.

Rozhodně to však neznamená konec vší naděje a návrat do vnitřního exilu,  výlučně k vanilkovým rohlíčkům a účtům - i když i jim je třeba se věnovat. Naopak: pokud má Brian Smith (a myšlenkový proud, který představuje) pravdu, je třeba vzhlížet ke světové politické obloze i v době Vánoc ještě pozorněji, než dříve.

Ekonomická situace je pod povrchem tak napjatá, že vlastně kdykoli může vypuknout “konec světa” - alespoň tak, jak ho zatím známe. Ta chvíle nepřijde spontánně, ale řízeně. Až se to bude hodit finančním elitám – bankéřům FEDu a jejich pažím téměř ve všech zemích. Včetně té naší.

Začne to už dnes večer?

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky