Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Pučisté jako krysy zahnané do kouta: Ukrajina se propadá do ekonomické a politické propasti. Jaceňukův kabinet se hroutí. Mají krach vyřešit boje na Donbasu a nepokoje v Moldavsku? Rusko je připraveno na střet

Pučisté jako krysy zahnané do kouta: Ukrajina se propadá do ekonomické a politické propasti. Jaceňukův kabinet se hroutí. Mají krach vyřešit boje na Donbasu a nepokoje v Moldavsku? Rusko je připraveno na střet

10. 2. 2016

Tisk článku

Václav Danda komentuje opětovně se dramatizující situaci na Ukrajině, provokace na Donbasu i nepokoje v sousedním Moldavsku a dovozuje, že nemusí jít pouze o projev zoufalství krachujících kyjevských pučistů, ale něco mnohem nebezpečnějšího

Ukrajina se potácí již za hranou ekonomického kolapsu a Jaceňukova vláda se drží u moci pouze silou (cizí) vůle. Podle většiny komentátorů je velmi pravděpodobné, že jaro "majdanský proevropský" kabinet pučistů nepřežije. Přestože jeho západní kmotři, kteří mu pomohli na svět, dělají, co mohou, ukazuje se, že vláda organizovaného zločinu (který zemi spolu s mocnými západními korporacemi "vysává") již narazila na své limity. Země již živoří z velké části tak, jako mnohé jiné americké kolonie po celém světě - pouze z nevýhodných půjček.

pp

Zoufalství kyjevského vedení se názorně projevilo minulý týden při schůzce s předsedkyní Mezinárodního měnového fondu. Prezident Petro Porošenko po setkání s Christine Lagardovou optimisticky prohlásil, že Ukrajina dostane další tranši od MMF již v únoru. "To jsme asi každý z nás byli na jiné schůzce," reagovala překvapeně Lagardová.

Ani dolar

Porošenko po schůzce ihned oznámil, že bylo dosaženo dohody o prodloužení úvěru. Ve skutečnosti se však strany nedohodly nejen na znění memoranda, ale ani na vzájemných závazcích a dalších podmínkách. Jen několik dní po tomto tragikomickém Porošenkově prohlášení přišla studená sprcha, která potvrdila slova Lagardové. Oficiální stanovisko: Ukrajina už nedostane od MMF ani dolar. To představuje po pádu "antikorupčního" ministra hospodářství Ajvarase Abromavičiuse a generálního prokurátora Viktora Šokina další ránu Jaceňukově vládě. Možná tu "z milosti".

"Situace je obtížná. Stále nemůžeme dostat tranše, s kterými jsme počítali už od září minulého roku. Politické hry různých stran vládní koalice, a obecně i chování úřadů k našim věřitelům nevzbuzuje absolutně žádnou důvěru, ale pouze poplach. Teď se řeší otázka, zda poskytnout úvěr vládě, kterou všichni chtějí změnit. Možná je lepší opravdu počkat na novou vládu a její program," řekl předseda představenstva Asociace nezávislých bank na Ukrajině Roman Speck. Pád vlády je prostě cítit ve vzduchu a MMF vyčkává.

Čtěte ZDE: Nord Stream 2: Konec tranzitního vydírání Evropy ukrajinským režimem. Zkapalnělý plyn jako reálné otroctví. Polsko i Litva na vedlejší koleji. Odmítnout zdravý rozum může být drahé. Co bude po smuteční hostině?

Čtěte ZDE: Znepokojivé vyhlídky: Spojené nádoby ukrajinského a syrského bojiště. Nervózní oligarchové. Přísun miliard dolarů - mzdy za puč - se tenčí. Evropa žije migrantskou krizí a islámským terorismem. Američan zahryznutý do podbřišku však oběť jen tak nepustí

Čtěte ZDE: Biden v Kyjevě: Jak zachránit hroutící se zemi i své osobní zájmy. Islamistická enkláva a příprava džihádistů v Chersonské oblasti. Koordinují USA a ISIL postup nejen v Sýrii, ale i na Ukrajině?

Bývalá "obilnice Evropy" je současně oslabována i protiruskými sankcemi a cly, které postihují nejen ukrajinské zemědělce. Do toho na začátku roku vešla v platnost smlouva o zóně volného obchodu mezi Ukrajinou a EU. Rusko - kvůli ochraně svého trhu před přílivem bezcelních výrobků z EU - logicky okamžitě pozastavilo Ukrajině platnost vzájemné smlouvy o zóně volného obchodu a zavedlo celní poplatky. A k tomu všemu bylo ze strany Ruska na Ukrajinu uvaleno potravinové embargo jako vůči zemi, která podporuje protiruské sankce.

Vizionář Jaceňuk?

Jako z jiného světa proto působí "snivé prohlášení" premiéra Jaceňuka pro domácí publikum, že se Ukrajina v budoucnu stane vůdčí silou v Evropě: "Ukrajina se může stát lídrem Evropy, protože má nejdůležitější potenciál, kterým je intelekt", objevil Arsenij Jaceňuk. "Neustále hledáme odpověď na otázku, jak by měla vypadat nová Ukrajina. Myslím, že nová Ukrajina představuje nový svět - svět čtvrté průmyslové revoluce ... Talent je tím, co vytvoří novou politickou třídu," rozumuje krachující pučista.

Premiér Arsenij Jaceňuk: „Ukrajina se stane lídrem Evropy“

Oblíbené řešení problémů: válka

Neutěšenou finanční situaci a stále více demonstrativní nezájem západních finančních kruhů řeší Kyjev jediným způsobem, který zná: válkou. Aby připomněl západní sliby a nějak zdůvodnil kritickou situaci země, rozpoutal minulý týden opět boje na Donbasu. Doněck se spolu s dalšími městy ocitl pod palbou z těžkých zbraní a raketometů.   

Čtěte ZDE: Reforma justice po ukrajinsku: Maskovaní teroristé donutili soudce rezignovat. Ani Spojené státy se již nezaručí za dluhy své loutkové vlády. Putin otevřel energetický most na Krym. Dezerce generála SBU

Čtěte ZDE: Válečný akt států NATO proti Rusku: Sestřelený bitevník nad Sýrií překonal všechno, co jsme dosud měli za možné. Teroristická příprava v Egyptě, Paříži, Bejrútu, Mali a na Krymu. Skončí tato provokace katastrofou?

Čtěte ZDE: Sobotka si hraje na Merkelovou: "Vítejte, Ukrajinci!" Co máme vědět, než se spustí imigrační vlna z východu. Propad vládních stran, zisky Banderovců. Válka oligarchů jako Noc dlouhých nožů. Brežněv by měl radost

Tvrdé boje, které si vyžádaly oběti na obou stranách, vypukly na tradičně horkém úseku fronty v okolí obce Zajceve, která leží severně od strategického města Gorlivka. To je důležitým opěrným bodem doněcké domobrany. Intenzivně se bojuje i v okolí Doněcka, zejména u obcí Pisky a Avdijivka. Není v tuto chvíli už vůbec jisté, zda jsou boje skutečně jen součástí snahy Kyjeva upoutat na sebe pozornost, nebo jde o součást rozsáhlejší strategie, která má závažnější "proamerický" cíl: znervóznit Rusko. Nebylo by to tak nelogické.

Ruské letectvo tento týden dosáhlo na syrském bojišti spolu s Asadovou armádou zásadních úspěchů při osvobozování syrského území. Asadovy a Putinovy síly jsou jen krůček od dobytí hlavní teroristické bašty u tureckých hranic - Aleppa. Pronikají však stále znepokojivější informace, že z teroristů prchajících ze Sýrie jsou obratem formovány oddíly připravené pro ofenzívu Kyjeva.

Alexander Zacharčenko: „Jestli chce Kyjev bojovat, tak ať začne, my jsme připraveni“

Prověrka ruských vojsk

Tyto informace nelze samozřejmě nezávisle ověřit. Faktem ale je, že Vladimír Putin nařídil tento týden bleskovou prověrku ruských vojsk u hranic s Ukrajinou. "Zahájili jsme bleskové prověrky bojové připravenosti sil v jihozápadním strategickém směru," ohlásil ministr obrany Šojgu a dodal, že vojáci budou "vykonávat celou řadu úkolů" včetně nácviku reakce na teroristické hrozby.

Prověřena má být také příprava vybraných jednotek vzdušných sil na případný nepřátelský útok a ochranu strategických zařízení. Zároveň se prověrka týká jednotek Černomořského loďstva a Kaspické flotily. Je však také možné, že Rusko tímto způsobem reaguje i na vyhrocenou situaci v Moldávii, kde západní tajné služby právě instalují loutkovou vládu, která by mohla otevřít konflikt na hranicích Podněstří. Tam má v současné době Rusko rozmístěné své jednotky.

pp

Čtěte ZDE: Nové ohnisko napětí u ruských hranic: Situace v Podněstří se vyhrocuje. Kyjev v režii USA připravuje provokaci. Schyluje se k otevřenému konfliktu? První krev již vytekla

Další krize?

Velká část moldavské společnosti se s tím ovšem nemíní smířit. Už více než dva týdny pokračují mohutné demonstrace žádající odchod proamerické vlády a odvolání jejího závazku zapojit zemi do EU a NATO. Davy protestujících Moldavanů dokonce minulý týden protrhly policejní kordony a vtrhly do budovy parlamentu. To vše proto, aby zabránili jmenování Pavla Filipa do funkce premiéra, neboť je dle mínění protestujících americkým agentem. Demonstranti požadují předčasné volby.

Moldavsko se zmítá v politické nestabilitě od chvíle, kdy na veřejnost pronikly zprávy o bankovním podvodu, v rámci kterého zmizelo před volbami v roce 2014 ze tří moldavských bank dohromady 1,5 miliardy dolarů. Částka může představovat až osminu moldavského HDP. Během loňského roku se pak v Moldavsku vystřídalo několik premiérů. Při současných nepokojích byly zraněny stovky lidí a situace začíná stále více připomínat občanskou válku.

Další tah na herní desce

Samozřejmě: vše souvisí se vším - a nejen v tomto regionu. Kyjev právě proto, že mu teče do bot, se opakovaně snaží vyvolat válku na Donbasu - a stát se tak pro Američany opět nepostradatelný. Zatím je však těžko odhadnout, zda jde o cílené "zahřívání prostoru" pro další akci proti Rusku, nebo jenom projev naprostého chaosu a zoufalství krachujících pučistů. Krysa zahnaná do kouta se jak známo může stát životu nebezpečným dravcem.

"Pakt" uzavřený mezi Porošenkem a Erdoganem v polovině ledna na konferenci v Davosu - včetně společné deklarace o znovudobytí Donbasu a Krymu - působí možná směšně, mohl by se však ještě dostat do dramatických souvislostí.

Turečtí vojáci jsou na hranicích Sýrie připraveni k invazi, takže vzájemný rusko-turecký střet není vůbec nereálný. Potom by i provokace na Donbasu dostaly svůj další rozměr. 

Katastrofa je stále na dotek.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky