Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Tragédie u Smolenska: Byla to past? Zpráva vyšetřovací komise byla podle ministra obrany zfalšována. Stojí za smrtí polského prezidenta Donald Tusk? Ruská, nebo americká stopa? Nové vyšetřování začalo

Tragédie u Smolenska: Byla to past? Zpráva vyšetřovací komise byla podle ministra obrany zfalšována. Stojí za smrtí polského prezidenta Donald Tusk? Ruská, nebo americká stopa? Nové vyšetřování začalo

15. 4. 2016

Tisk článku

Václav Danda při příležitosti výročí smolenské tragédie uvažuje nad tímto stále záhadným dramatem a hledá možné příčiny události, která před šesti lety otřásla Polskem a celou Evropou

Tuto neděli uplynulo již šest let od tragické havárie polského vládního speciálu, která významným způsobem ovlivnila další vývoj v Evropě a de facto přivedla k moci polské probruselské liberály na čele s Donaldem Tuskem, současným "prezidentem" Evropské unie.

pp

Tu-154 s vysokými polskými představiteli, letícími uctít oběti Katyňského masakru v druhé světové válce, pohřbilo ve svých troskách u smolenského letiště nejen polského prezidenta Lecha Kaczyńského s manželkou, ale prakticky celé nejvyšší velení polské armády – náčelníka generálního štábu, velitele pozemních, leteckých, speciálních i námořních sil - a také naděje mnoha Poláků do nejbližších let. 

Mezinárodní letecký výbor vydal v roce 2011 závěrečnou zprávu o výsledcích technického šetření, která konstatovala, že bezprostřední příčinou havárie bylo chybné rozhodnutí posádky přistát za složitých meteorologických podmínek ve Smolensku a neletět na náhradní letiště a další chyby pilotů letadla.

Čtěte ZDE: Protektorátní dohled nad Varšavou: Vůdci Čtvrté říše narazili na polskou zeď. V hrdosti je síla. Kdy si také my zvolíme vládu, která nezradí? EU obchází strašidlo demokracie

Zfalšovaná zpráva?

S tímto zdůvodněním se ovšem velká část Poláků nikdy nesmířila. Ti jsou dodnes přesvědčeni, že nešlo o nešťastnou shodu okolností, ale o plánovaný atentát na polské národní elity. Bratr zesnulého prezidenta Jaroslav Kaczyński, který v říjnu minulého roku přivedl konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) k drtivému vítězství ve volbách, slíbil polské veřejnosti, že udělá vše pro to, aby byla tato tragédie bezezbytku objasněna. Minulý týden prohlásil ministr obrany Antoni Macierewicz, že závěrečná zpráva, která konstatovala, že šlo o "klasickou" leteckou nehodu způsobenou chybou pilotů, byla zfalšována.

Hlavní podíl na zfalšování zprávy nese podle něho tehdejší polský premiér a současný „prezident“ EU Donald Tusk. Ten by měl být podle něho postaven před soud. "Tusk si zajistil plnou kontrolu nejen v průběhu vyšetřování, ale i nad každým rozhodnutím vládních struktur. Pak řekl, že nese plnou odpovědnost za vše, co bylo v tomto případě uděláno - a zpráva byla zfalšovaná, a falšování vládních zpráv by mělo mít následky", tvrdí Macierewicz. Oznámil také obnovení činnosti vyšetřovací komise k havárii, rozšířené o dalších osmnáct odborníků.

Den na to jeho slova potvrdil při vzpomínkové akci v neděli 10. dubna ve Varšavě i předseda PiS Jaroslav Kaczyński, který ve svém projevu obvinil z pádu letadla s jeho bratrem přímo Donalda Tuska. Podle Kaczyńského byl za tragédii někdo zodpovědný, a to přinejmenším z morálního hlediska, ať už byly technické okolnosti nehody jakékoli. „Odpovědnost nese bývalá vláda. Nikoli vláda paní Ewy Kopaczové, ale samozřejmě vláda Donalda Tuska,” řekl.

Nelogická ruská stopa

Ze strany PiS se od prvních dnů po tragédii také ozývaly hlasy, které tvrdily, že za pádem letadla stáli Rusové a Vladimír Putin. „Ruský státní terorismus“ byl v této souvislosti skloňován ve všech pádech. Toto přesvědčení, které je dodnes mezi konzervativci z PiS a jejich voliči velmi rozšířené (a notně podporované některými médii), ještě zhoršilo už tak komplikované vztahy s Ruskem. Na podporu těchto teorií se krátce po havárii dokonce objevilo na internetu emotivní záhadné video, které mělo dokázat, že někteří polští představitelé po havárii ještě žili a příslušníci ruských speciálních jednotek je dobíjeli střelbou z pistole. Nakonec se ukázalo, že šlo o profesionálně připravený podvrh, který měl vyhrotit protiruské nálady ve Varšavě. Někteří Poláci tomuto podvrhu však dodnes věří.

                           Video dokumentující údajnou střelbu po pádu letadla

Položme si tedy otázku, která visí v éteru již šest roků: Kdo měl ze smrti prezidenta Lecha Kaczyńského a více než 80 vysokých představitelů Polska největší prospěch? Racionální odpověď je celkem jednoznačná. Za prvé to byla bruselská pátá kolona v Polsku pod vedením předsedy Občanské platformy Donalda Tuska, jemuž se tak otevřela cesta k ovládnutí země paralyzované touto tragédií a ztrátou mnoha klíčových osob ve vedení země.

A to se také na pět let podařilo: Polsko se až do říjnových voleb v minulém roce stalo z unijního „potížisty“ vzorně poslušným vazalem Bruselu a Berlína, a ovlivňovalo tímto způsobem rovněž politiku v zemích V4. O tom by si bez smolenské tragédie mohli nechat Tusk se Sikorským jen zdát.

Kdo mohl mít zájem?

Velká úleva nastala bezpochyby v Bruselu a Berlíně, neboť Lech Kaczyński byl vedle českého prezidenta Václava Klause jednou z nejvýraznějších osobností protibruselského odporu v EU a významně se zasloužil o to, že federalisté neprosadili do té míry centralizovaný model Evropské unie, o jaký usilovali - a nadále usilují.

Z postojů Kaczyńského, který energicky hájil polské národní zájmy včetně hospodářských, nebyly nadšeny ani finanční skupiny ve Washingtonu. Kaczyński úspěšně blokoval pomocí prezidentských vet skupování polských podniků a bank zahraničním kapitálem, a dostával se tak do řady ostrých střetů. Západní liberály také dráždil jeho konzervativní postoj v etických otázkách a ve lpění na tradičních křesťanských hodnotách.

Kdo naopak neměl na jeho smrti žádný zájem, bylo právě Rusko. Suverénní pozice Polska vůči Bruselu a Washingtonu si naopak získávaly v Rusku sympatie a do budoucna se nedalo vyloučit ani určité sblížení postojů obou prezidentů, komplikované otevřenými ranami z historie. Právě osudná cesta do Katyně mohla být podle mnoha analytiků důležitým milníkem na cestě k výraznému zlepšení polsko-ruských vztahů. Z toho měly samozřejmě především zámořské vlivné skupiny (chystající již v tu dobu převrat na Ukrajině a další obkličování Ruska, ve kterém hraje Polsko společně s Pobaltím veledůležitou roli), pochopitelně obavy. 

                                       Úplný seznam obětí tragédie ve Smolensku

Bomba na palubě asi ne, ale...

Teorie naznačující že do celého komplotu, který skončil atentátem byl zasvěcen nejen Donald Tusk ale i Vladimír Putin pak z tohoto hlediska postrádají jakoukoli logiku. Představa, že spolu plánují atentát tito dva úhlavní protivníci, je nesmyslná - a schází jí především jakýkoli uvěřitelný motiv.

Mnohem reálnější linka je naopak Tusk - Sikorski - Washington - Brusel. Konečně byl to polský ministr zahraničí Sikorski (později se měl stát "ministrem zahraničí" EU), který cestu do Katyně včetně personálního obsazení připravoval. Pokud připustíme variantu, ke které se kloní i současný polský ministr obrany, že nešlo o nehodu ale o atentát, musíme se ptát, kdo by byl schopen takovou akci na území Ruska provést.

Jedna z konspiračních teorií, která v Polsku stále rezonuje, má za to,  že na palubě vládního speciálu vybuchla na dálku řízená nálož, právě ve chvíli, kdy letadlo provádělo přistávací manévr. Tuto variantu ale oficiální zpráva jednoznačně vyloučila. „Letadlo bylo technicky v pořádku. Motory a další systémy fungovaly správně. Před dopadem na zem nenastal na palubě stroje výbuch.“ Tuto zprávu ale současná polská vláda zpochybnila. „Rychlost klesání letadla byla příliš vysoká. Výškoměr v letadle měl odchylku asi 170 metrů,“ uvádí se ve zprávě o přistávacím manévru.

Smrtonosná past?

To by mohlo ukazovat na fakt, na který upozornili i někteří pracovníci ruských bezpečnostních složek, že havárie mohla být způsobena přesměrováním satelitního navigačního systému americké výroby, který byl nainstalován na palubě letadla. GPS údajně dávala pilotům falešné souřadnice a nereálné údaje o vzdálenosti od místa přistání. Kvůli tomu piloti za špatných povětrnostních podmínek údajně neměli čas reagovat a vytáhnout letadlo z klesání.

Pokud se piloti při velmi špatné viditelnosti spoléhají na „cinknuté přístroje“,  které ukazují, že letadlo je ještě v dostatečné výšce nad přistávací plochou, ale reálná skutečnost je zcela jiná, přistání nemůže v takovém případě skončit jinak než havárií. Tato teorie je mnohem uvěřitelnější než bombový atentát. Poprvé byl tento armádní manévr představen ve filmu Smrtonosná past 2 (z roku 1990), tedy dvacet let před havárii. Ve filmu ho použila speciální vojenská jednotka, která se vzbouřila proti americké vládě a pomocí likvidace civilních letadel při přistání, požadovala splnění svých teroristických požadavků.

Stále je ještě naděje, že včera znovuobnovená práce vyšetřovací komise přinese odpovědi i na tyto otázky. I kdyby nakonec potvrdila, závěry původní komise, že za havárií stála primárně nepřízeň počasí a osobní selhání pilotů, byla by to nakonec dobrá zpráva.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky