Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Brexit naostro: V březnu to vypukne. Juncker bude mít těžkou opici. Finančníci jsou nervózní, Sobotka telefonuje neznámým jazykem. Porážka neporazitelných? Británie bude nezávislá a omezí imigraci

Brexit naostro: V březnu to vypukne. Juncker bude mít těžkou opici. Finančníci jsou nervózní, Sobotka telefonuje neznámým jazykem. Porážka neporazitelných? Británie bude nezávislá a omezí imigraci

6. 10. 2016

Tisk článku

Pavel Kopecký komentuje poslední vývoj na Britských ostrovech po výroční konferenci konzervativců v Birminghamu, která evropské lídry jistě nepotěšila, zatímco nás může inspirovat

Británie po Brexitu prý tápe a noví britští politici si pořádně nevědí rady. Tak tyto řeči tento týden rázně utnula ve svém projevu na výroční konferenci v Birminghamu premiérka Theresa Mayová.

"Již není cesty zpět, Británie se po Brexitu stane opět zcela nezávislou a suverénní zemí." Jednoznačná slova, která znamenají také jistou naději i pro zbytek Evropy. Naznačují, že pokud je odhodlání většiny národa pevné, zdravý rozum a touha po svobodě může mít ještě někdy navrch.

Rozchod s EU začne v březnu

Podle premiérky budou právě podle těchto zásad Britové budovat svůj nový vztah k Evropské unii. "Brexit znamená brexit. A my ho proměníme v úspěch," zopakovala svůj dřívější výrok.

Nejdůležitějším sdělením z birminghamské konference je termín zahájení rozvodového řízení s Bruselem. Nejpozději na konci března chce britská vláda aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy, čímž se zahájí dvouleté výstupní rozhovory. Britové nehodlají se začátkem jednání přespříliš otálet.

Po co nejrychlejším rozvodu ovšem volali, také představitelé EU s věčně opilým předsedou komise Jeanem-Claudem Junckerem v čele. Nyní, když Británie oznámila termín, jsou však najednou nějak zaražení. Británie jim totiž vytřela zrak. Je konec nadějí, že Brexit nezačne do německých voleb v příštím roce na podzim. Už nejsou k ničemu vzteklé výhrůžky či uražené trucování. Přichází realita v podobě náročných jednání.

Snaha izolovat Británii, jíž jsme byli svědky na neformálním Bratislavském summitu v polovině září, kam Britové nebyli pozváni (asi aby se infekce vzdoru nešířila), je v přístupu Bruselu jasně patrná.

Čtěte ZDE: Berlín chce trestat Londýn: Ekonomický propad Británie se nekoná! Podpora konzervativců roste. Smrt Poláka v Harlow vděčným soustem médií. Zasadí horký hlasovací podzim smrtící úder unii?

Británie bude znovu Británií

Mayová to ve svém projevu v Birminghamu řekla jasně. "Zákony se už nebudou dělat v Bruselu, ale ve Westminsteru. Tyto zákony nebudou interpretovat soudci v Lucemburku, ale u soudci v této zemi." A pokračovala: "Podoba vztahů s EU bude zcela nová a nelze o ní uvažovat s ohledem na minulost ani jako o švýcarském či norském modelu." Z toho mimo jiné vyplývá, že jim Brusel nebude mít co mluvit do kontroly vlastních hranic nebo je dokonce nutit k přijímání dalších imigrantů.

Tento bod je bezpochyby trnem v oku bruselské šlechtě i jejím vazalům v čele jednotlivých evropských vlád. Mezi největší snaživce z řad eurohujerů patří i náš Bohuslav, jenž okamžitě přispěchal s požadavkem, aby Britové do doby, než unijní žalář národů opustí, koukali dodržovat všechna nařízení a normy (jako ostatní, kteří dosud takové štěstí nemají).

"My nebudeme souhlasit s tím, aby Británie zaváděla nějaká jednostranná opatření proti pracovníkům z Česka nebo pracovníkům z dalších zemí střední a východní Evropy," reagoval Sobotka na vyjádření Mayové, že během jednání o Brexitu hodlá přihlížet k přání Britů kontrolovat pohyb lidí z EU.

Sobotka telefonoval

Aby Sobotka ukázal, že nemá daleko od slov k činům, zvedl telefon a vytočil Londýn. Během hovoru (nevíme přesně, v jakém jazyce, protože anglicky náš světoobčan ze Strakovky neumí ani Dobrý den) žádal především o zásah proti "nenávistným útokům". Dále Mayové sdělil sladké tajemství, že prý je česká vláda znepokojena nárůstem těchto incidentů ve Velké Británii.

"Nevraživost a násilí jsou namířeny proti Čechům, kteří na ostrovech žijí a pracují. Bohužel jeden z těchto útoků dopadl tragicky smrtí českého občana. Pro českou vládu je nepřípustné, aby byli Češi napadání z důvodu svého původu a bylo s nimi zacházeno jako s občany druhé kategorie. Proto jsem britskou premiérku požádal, aby mě informovala, jaká opatření její vláda přijme, aby se tyto nenávistné útoky neopakovaly."

Tento politováníhodný, avšak čistě kriminální čin, posloužil českému premiérovi a jiným, aby poukázali na údajný nárůst rasismu a xenofobie v ostrovním království, jež se prý po Brexitu stává nebezpečným místem pro život.

Policejní prezident Tomáš Tuhý dokonce sdělil, že by se v ulicích britských měst mohli objevit i čeští policisté, pokud by se bezpečnostní situace Čechů výrazně zhoršila. České ministerstvo zahraničí ovšem nakonec uznalo, že útok nebyl politicky motivovaný.

Kdo viděl slavný film Myš která řvala, nebo četl Haškovu povídku, v níž c. k. ministerstvo zahraničí chce poslat "ostrou nótu" což si degenerovaný "kníže" vysvětlí tak, že zašle Rákócziho pochod, ví, o čem je řeč.

Čtěte ZDE: Václav Klaus: Brexit je všem osinou v pozadí. Bude nexit? Napětí mezi občany a eurokraty stále roste. Boris Johnson a Václav Klaus jsou prý největší ničitelé EU. Sladký život v Evropě končí

Nebojme se vlka nic

Ihned po oznámení termínu zahájení rozvodového řízení oslabila libra. Ani tento vzkaz mezinárodních finančních kruhů ale Mayovou nezastrašil a neodradil od prohlášení, že britské finančnické firmy nedostanou žádné zvláštní výsady při vyjednávání. I podle některých současných ministrů hodlá kabinet odmítnout dát přednost ochraně britského finančního sektoru při vyjednávání podmínek odchodu Británie z EU. To ovšem vyvolává mezi finanční elitou, která ve velké většině hlasovala pro setrvání v EU, značný neklid.

Ministryně vnitra Amber Ruddová zase oznámila, že zavede opatření omezující počet lidí, kteří přicházejí do Británie pracovat a studovat. Dále také hodlá prosadit normy, které ztíží firmám zaměstnávání zahraničních pracovníků, a zpřísnit testy, jimiž budou firmy muset procházet předtím, než začnou hledat zaměstnance v zahraničí.

Dalším z opatření, která mají znovu navrátit kontrolu nad vlastní zemí do rukou Britů, je i kontrola nad tím, kdo pronajímá byty cizincům bez oficiálního povolení k pobytu v Británii. Banky by rovněž neměly nově otevřít účet žádné osobě, která se neprokáže oficiálním povolením k pobytu. Pachatelé drobných trestných činů z řad cizinců, a to včetně těch z EU, budou příště deportováni a budou mít zákaz návratu na ostrovy po dobu deseti let.

Britská premiérka v závěru konference poukázala také na odtrženost elit od prostých lidí a Brexit nazvala "tichou revolucí". "Příliš mnoho lidí na vlivných postech se chová, jako by měli více společného s mezinárodními elitami než s lidmi, které potkávají na ulicích. Jen poslouchejte, kolik politiků a komentátorů hovoří o veřejnosti. Považují jejich vlastenectví za odporné, jejich obavy z imigrace za zápecnické, jejich názory na zločinnost neliberální, jejich spoléhání na existenční jistoty nepohodlné. To, že více než 17 milionů lidí hlasovalo pro Brexit, je pro ně prostě nepochopitelné."

Británie vykročila přes všechny překážky, její vlastní vnitřní limity i nemalé chyby z minulosti, správným směrem. A Brusel se o to více děsí, že se stane pro lidi v ostatních protektorátech příkladem hodným následování.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky