Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Venezuela zavedla kryptoměnu: Spasí El Petro zemi před supy? V sázce je ekonomická svrchovanost. Jsou sankce USA božím zákonem? Svět sleduje venezuelský experiment. Tajné služby pozorně brousí kolem

Venezuela zavedla kryptoměnu: Spasí El Petro zemi před supy? V sázce je ekonomická svrchovanost. Jsou sankce USA božím zákonem? Svět sleduje venezuelský experiment. Tajné služby pozorně brousí kolem

6. 3. 2018

Tisk článku

Valentin Katasonov přináší informace o zatím kuriózním experimentu Venezuely, jímž její současné vedení hodlá obejít ekonomickou blokádu ze Západu a udržet si nezávislé postavení

20. února 2018 zahájil prezident Venezuely Nicolás Maduro projekt digitální měny El Petro. Projekt má dva hlavní cíle. Za prvé, zajistit obnovení ekonomiky země nahrazením rychle se znehodnocující národní měny bolívaru novou digitální měnou. 1. února se v zemi bolívar na neoficiálním měnovém trhu obchodoval vůči dolaru v kurzu 76krát nižším, než byl jeho směnný kurz na počátku roku 2017 (za 1 americký dolar dávali na černém trhu v Caracasu 235.000 bolívarů).

Za druhé, nová digitální měna je navržena proto, aby při vypořádání zahraničního obchodu nahrazovala dolary, eura a jiné měny spojenců Washingtonu. Předpokládá se, že to pomůže obcházet ekonomické sankce USA vůči Venezuele.

Za poslední tři roky oznámilo mnoho zemí záměr zavést oficiální digitální měnu – Japonsko, Izrael, Estonsko, Velká Británie, Švédsko, Singapur, Indie. Nicméně tam je stále vše na vážkách. Avšak u Venezuely lhůta od prvního oznámení záměru přikročit k digitální měně do jejího spuštění byla rekordně krátká – jeden rok.

Kryptoměna Venezuely je podložená, protože je krytá zásobami ropy největšího ropného naleziště na světě (5,3 miliardy barelů). Cena El Petra je vázána na barel ropy vytěžený ve Venezuele a v době zahájení emisí nové měny činil její kurz 60 dolarů. Celkem je plánováno vydat 100 milionů jednotek El Petra. Při současném kurzu vláda očekává, že tímto projektem získá částku odpovídající 6 miliardám dolarů.

Navzdory opozici

Je třeba poznamenat, že většina členů venezuelského parlamentu, kteří jsou v opozici vůči prezidentovi, se vyslovila proti zahájení projektu. Rafael Guzmán, šéf finanční komise Národního shromáždění, řekl: „Varujeme investory, že pokud si koupí El Petro, kupují nelegální aktiva, jejichž existence je v rozporu s Venezuelskou ústavou.“ Prezident Maduro a jeho straníci částečně vzali v úvahu kritiku a nyní se snaží vyhnout používání výrazů „kryptoměna“ či „digitální měna“ a nazývají El Petro novým „finanční nástrojem“, „aktivem“, nebo „tokenem“.

Jak vláda oznámila, v období od 20. února do 19. března mohou investoři získat přístup k 82,4 milionům jednotek (tokenů) El Petra. Předpokládá se, že za první měsíc se podaří rozhýbat tržní kurz nové digitální měny a bude obchodována za mnohem vyšší cenu, než je nominální hodnota 60 dolarů. A očekává se také, že na konto druhé tranše (17,6 milionu jednotek) se podaří získat ne méně, než v prvním měsíci.

V den zahájení projektu 20. února Nicolás Maduro upřesnil, na co může být použita nová měnová jednotka: nařídil, aby veškeré konzulární služby na venezuelských velvyslanectvích po celém světě byly hrazeny v El Petro a schválil návrh Venezuelské letecké asociace na nákup pohonných hmot pro letadla za novou digitální měnu.

Vláda podle všeho předpokládá, že El Petro bude obíhat uvnitř země souběžně s bolívarem. El Petro může být použito na platby za zboží nebo služby, zaplacení daní, odvodů a poplatků na území země a bude ji možné směňovat za papírové oběživo. Kurz bude záviset na objemu operací prováděných na směnárenských místech, které od vlády obdržely povolení k provádění této činnosti.

Podle médií se za první den podařilo vybrat částku ekvivalentní 735 milionů dolarů. O něco později Maduro sdělil další číslo: vybrala se částka odpovídající svým ekvivalentem více než 1 miliardě dolarů. A dodal, že 350 milionů dolarů z toho bude poskytnuto na rozvoj průmyslu.

Čtěte ZDE: Krachující Venezuela: Nové bojiště mezi Ruskem, Čínou a USA? Největší zásoby ropy na světě - proč je země před bankrotem? Kondor zranil, hyena MMF obchází kolem. Trump pokračuje v hrobaření. Chávezovo zlato láká

El Petro silnější Supermana?

Od večera 20. února venezuelský prezident umístil velké množství záznamů na svůj Twitter, v nichž hovoří o „posílení ekonomické suverenity Venezuely“, „technologické revoluci“, „novém ekonomickém modelu“, „průlomu blokády“. Každopádně je nutné na začátku projektu maximalizovat reputaci nového finančního nástroje. Tím spíše, že v USA masové sdělovací prostředky dělají všechno možné, aby zdiskreditovaly El Petro. Ale venezuelské sdělovací prostředky zvláště často citují slova Madura: „Dnes se zrodila kryptoměna schopná porazit Supermana.“

Pravda, skeptičtí pozorovatelé upozorňují na fakt, že neexistují oficiální zprávy o hlavních kupujících (investorech). Existují důvody domnívat se, že kupující byli převážně nerezidenti, neboť venezuelští občané mají zakázáno nakupovat cizí měnu. Podle emisních pravidel mohou investoři kryptoměnu nakupovat pouze za americké dolary, eura, ale také za kryptoměny bitcoin a ethereum. Objevilo se podezření, že kryptoměnu skupují zahraniční spekulanti, kteří plánují prodávat tokeny na černém trhu za bolívary místnímu obyvatelstvu.

Někteří experti předpovídají, že v průběhu času bude celá masa emitovaného El Petra migrovat do šedé ekonomiky, kde novou digitální měnu čeká osud bolívaru. A k žádné konverzi El Petra na černé zlato nedojde, protože koneční držitelé nového finančního nástroje nebudou schopni prokázat legálnost jeho nabytí.

Mimochodem úřady, které zahájily projekt, nezveřejnily mechanismus konverze. S největší pravděpodobností neexistuje. A to je dobře známo spekulantům, kteří nemají v úmyslu držet finanční nástroj s pochybným zabezpečením příliš dlouhou dobu. Není ani nutné říkat, že tito investoři mohou mít problémy související s americkými sankcemi. Podotýkám, že ministerstvo financí USA v lednu vydalo varování pro venezuelské občany a uvedlo, že investice do nové kryptoměny jsou protiprávní, neboť porušují sankce proti Venezuele.

Kdo kupuje novou měnu?

22. února prezident Maduro odhalil některé podrobnosti související se zahájením projektu. Podle něj bylo zaregistrováno 292 tisíc nabídek se záměrem koupit El Petro, z čehož 36% bylo uvedeno v dolarech, 15% v eurech, 18% v etheru a 31% v bitcoinech. Zájem o novou venezuelskou měnu projevily Kolumbie, Brazílie, Japonsko, Čína, Palestina, Španělsko, Svatý Vincenc a Grenadiny. Jak vidno, mezi kupujícími nenajdeme investory z USA, nicméně to o ničem nevypovídá: pravidla hry jsou taková, že kupující mohou zůstat anonymní, nebo se vydávat za někoho jiného.

Zdá se, že El Petro je velmi podobný kryptoměnám bitcoin nebo etherum. Nový finanční nástroj není emitován centrálně (státem), ale cestou miningu. Na jeho tvorbě se podle úřadů dnes podílí více než 800 tisíc lidí. Nicholás Maduro rozhodl přidělit prostředky na vytvoření studentských farem na těžbu kryptoměny po celé zemi. Hlava státu také povolila všem spořitelnám, aby se zapojily do procesu vytváření digitální měny a jejího získávání.

Další rys, který dostává El Petro na roveň s bitcoinem a jinými soukromými digitálními měnami, je skutečnost, že účastníci transakcí využívající El Petro mají zaručenou anonymitu. To vyplývá zejména z oznámení úřadů, že El Petro bude využíváno pro obchod s ostatním světem vězícím v podmínkách finanční blokády. Ale kde je záruka, že tato digitální měna zakoupená dolarovými investory nebude sloužit účelům zcela opačným, to znamená, že nebude ještě více podrývat ekonomickou svrchovanost Venezuely?

Z nějakého důvodu jsem přesvědčen, že se Washington bude podílet na nákupu El Petra prostřednictvím fondů amerických tajných služeb. Pokud by Caracas skutečně chtěl použít El Petro jako zbraň proti finančním sankcím Washingtonu, měl by šířit tento finanční nástroj prostřednictvím zakrytého předplatného mezi důvěryhodnými investory. A bylo by lepší, kdyby tito investoři nebyli soukromé společnosti a banky, ale státy. A nikoli libovolné státy, ale pouze ty státy, které jsou samy sankcionovány a projevují přátelskou politiku vůči Venezuele. Mezi ně patří v první řadě Rusko.

 

Čtěte ZDE: Globální stínová vláda: Čím finančníci ovládají svět? Brexit a Trump chybami v Matrixu? Čína na páky bez války nedosáhne. Proč přijel šéf ruské rozvědky nečekaně do Washingtonu? Chobotnice, o níž veřejnost nic neví

Rizikový experiment

Ještě je třeba ozřejmit, že El Petro je dluhový nástroj. Neexistují přesné oficiální údaje o venezuelském dluhu, ale zdá se pravděpodobné, že dnes přesahuje 130 miliard dolarů. Emisi El Petra lze přirovnat k vydaným dluhopisům, jejichž nominální hodnota činí k dnešnímu dni 6 miliard dolarů. Ale jedná se o nominál. Velikost pohledávek držitelů tokenů El Petra může být výrazně vyšší. Opět se vrátím k otázce anonymních dolarových kupců El Petra. Co když půjde o finanční supy pod záštitou americké Themis a amerických speciálních služeb? Vzpomeňte si, jak titíž supi skoupili dluhové nástroje Argentiny a dalších zemí a přivedli je tak k bankrotu.

Mírně řečeno, projekt El Petro, který byl zahájen minulý týden ve Venezuele, by měl být považován za syrový. Pro Venezuelu a její vedení z něho mohou vyplynout vážné potíže.

Zároveň mnozí pozorně sledují venezuelský digitální experiment. Řada zemí se také připravuje na zavedení vlastních digitálních měn. I pro ně bude pozitivní nebo negativní zkušenost Venezuely velmi poučná.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám. Bude elektřina brzy na příděl? Fialový program je bída a válka. Víme, jak tomu zabránit! Lidové povstání jako na Islandu? Jen radikální odpor

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám....

Pokus o restart honu na Babiše: Fialovci už nevědí kudy kam. Babiš jako bezpečnostní riziko? Tím byl za covidu. A za falešné protiruské causy Vrbětice. Teď je to Fiala a spol. Touhle fraškou však Babišovi neuškodí. Spíš pomohou

Pokus o restart honu na Babiše: Fialovci už nevědí kudy kam. Babiš jako bezpečnostní riziko?...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky