Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
USA versus Čína: Studená válka budoucnosti? Nové oboustranné sankce. Kdo bude určovat pravidla hry pro 21. století. Na Rusko můžeme zapomenout? Největší Donaldovo dobrodružství za America First

USA versus Čína: Studená válka budoucnosti? Nové oboustranné sankce. Kdo bude určovat pravidla hry pro 21. století. Na Rusko můžeme zapomenout? Největší Donaldovo dobrodružství za "America First"

22. 6. 2018

Tisk článku

Alexandr Bělov komentuje článek z amerických novin „The Hill“ o rozhořívající se obchodní válce mezi USA a Čínou a dochází k závěru, že tentokrát USA nemají cestu k vítězství ani zdaleka jistou

V pátek 15. června vešla ve známost zpráva, že Spojené státy a Čínská lidová republika rozšiřují svoje sankční opatření ve sféře obchodních vztahů. To je jedna z prvních salv mezi Washingtonem a Pekingem, které mohou přerůst v dlouhou obchodní válku spojenou s mnohamiliardovými ztrátami na obou stranách, píše Harry Kazianis v článku pro Americké vydání The Hill.

Tato konfrontace však možná znamená počátek něčeho většího: „studenou válku“, geopolitické soupeření, s jakými měly USA co do činění naposled v roce 1980. Intenzita nové „studené války“ bude časem jen narůstat.

Kdo bude určovat pravidla hry ve 21. století?

Zapomeňte na jaderné zbraně Severní Koreje, na jadernou smlouvu s Íránem, na ISIL, na obchodní neshody s Kanadou a dokonce i na Rusko. Mohutný rozvoj Číny – druhé ekonomiky na světě a jedné z největších vojenských velmocí – to je v daném okamžiku hlavní výzva pro národní bezpečnost USA. Všechno ostatní je v porovnání s tím jen drobná nepříjemnost.

Je očividné, že Peking a Washington vedou víceúrovňový boj, který určí, kdo bude napříště dominovat ve Východní Asii a určovat pravidla hry pro 21. století. Washington to mohl předvídat už dávno. Po zhroucení Sovětského svazu začalo prakticky okamžitě sílit napětí, neboť čínské vedení se už v předstihu připravovalo na geopolitickou konfrontaci. Už v polovině osmdesátých let devatenáctého století mohli pozorovatelé zjistit, že oficiální představitelé Číny rozpoznali příznaky budoucího zhroucení Sovětského svazu, a dospěli k závěru, že to budou USA, kdo v budoucnu bude představovat hlavní výzvu pro národní bezpečnosti Číny.

Číňané měli pravdu. Brzy po pádu SSSR Čína zjistila, že její ozbrojené síly nejsou schopny konkurovat ozbrojeným silám USA. Vše naznačovalo, že válka s jedinou světovou supervelmocí by byla fatální chybou. Peking poté, co ohodnotil neefektivnost svých ozbrojených sil, nastoupil cestu jejich urychlené modernizace a vydal stovky miliard dolarů, aby je přeměnil v moderní bojový komplex. V současnosti disponuje ČLR ne jednou, ale dvěma letadlovými loděmi, a má protilodní rakety schopné údajně potopit celou námořní flotilu USA. Také nelze zapomenout na umělé ostrovy v Jihočínském moři, na nichž Peking zřídil své vojenské základny.

Čtěte ZDE: Čína: Velmoc roste obřím tempem. Čísla, ze kterých se tají dech. Sedmnáctinásobné výnosy od začátku milénia? Předsudky jsou minulostí. Seznamte se s novým vůdcem. Může se Západ ještě probudit?

Podnebesí: Nová světová supervelmoc

Čína se nesnaží vyrovnat USA pouze ve sféře vojenské, ale sleduje mnohem ambicióznější cíle. Vedení v Pekingu chce v příštím desetiletí navrátit Číně status mocného národa na základě silné moderní ekonomiky.

Čína dnes již není pouze výrobce levného zboží. Stává se technologickým a inovačním centrem, které může konkurovat nejen USA, ale i Jižní Koreji, Tchaj-wanu a Japonsku. Plán desetiletky pod heslem „Made in China – 2025“ stanoví, že domácí společnosti budou dominovat na vnitřním trhu v takových oblastech, jako je umělá inteligence (AI), samořízená auta, počítačové čipy, solární energie a mnoho dalších. To umožní Čínské lidové republice stát se nejen největší ekonomikou světa, ale co je důležitější, převzít roli světového technologického lídra.

USA navíc stojí tváří v tvář nutnosti postavit se Číně i v jejích územních ambicích. Jak se zdá, Peking hodlá rozšířit svůj vliv ve všech směrech. Začíná dominovat ve Východočínském moři a přeměňuje ho na vlastní jezero. Dává všem na srozuměnou, že bude pánem asijských vod a nestrpí vměšování USA do  „bytostných zájmů a sfér vlivu“.

Jdou USA do předem prohrané bitvy?

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa dobře chápe, jak velkému problému USA čelí. Během následujících šesti let je Washington připraven proti ČLR bojovat. Jak poznamenal jeden vysoce postavený funkcionář: „Donutíme Čínu zaplatit“. USA začaly obchodní válkou s poukazem na „nečestné obchodní praktiky ČLR a krádeže duševního vlastnictví“. Washington navíc hodlá prověřit, zda Peking dodržuje sankce uvalené na Severní Koreu, a ujistit se, že americká armáda může porazit Čínu v případném konfliktu. Všechny tyto kroky mají Washingtonu zajistit strategický posun v Asii, k němuž mělo údajně dojít již před mnoha lety.

Washington tak čeká napínavá bitva s nejistým výsledkem. Obchodní válka s Čínou bude mít patrně dlouhodobý charakter. Washington zamýšlí bojovat s národem, který má dostatečný lidský, ekonomický i vojenský potenciálu na to, aby dokázal změnit globální politiku, obchodní toky a samu podstatu mezinárodních vztahů.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat. Mluvte šeptem! Neomezená moc všude a nikde. Chapadla ke všemu, co je připojené. Ovládnou i zbraňové systémy? Moloch se probouzí. Mlčení...

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat....

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky