Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Porošenkovi Maďaři: Ukrajina na cestě ke zhroucení. Každý chce uždíbnout. Sloužit Američanům i banderovcům zároveň? Politici jako rukojmí. Přijedou do Zakarpatí Modré přilby?

Porošenkovi Maďaři: Ukrajina na cestě ke zhroucení. Každý chce uždíbnout. Sloužit Američanům i banderovcům zároveň? Politici jako rukojmí. Přijedou do Zakarpatí Modré přilby?

12. 10. 2018

Tisk článku

Boris Džerelijevskij analyzuje souvislosti diplomatického konfliktu mezi Maďarskem a Ukrajinou a nedává kyjevskému režimu do budoucna mnoho šancí

Kyjev prohlubuje a rozšiřuje konflikt s Maďarskem. Dne 4. října Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny vyhlásilo personou non grata maďarského konzula ve městě Beregovo v Zakarpatské oblasti. Na internetových stránkách ministerstva se uvádí, že musí opustit zemi do tří dnů.

Ministr zahraničních věcí Ukrajiny Pavlo Klimkin již dříve vyhrožoval vyslancovým vypovězením, protože jeho konzulát vydával maďarské pasy občanům Ukrajiny.

Celá věc by se možná obešla bez skandálu, kdyby se na internetu neobjevilo video, které vydávání cestovních pasů zaznamenalo a způsobilo skutečnou hysterii proti Maďarsku. Ta zahrnovala informační kampaň, zatýkání promaďarských aktivistů, demarše Ministerstva zahraničí a dokonce vojenské cvičení ozbrojených sil Ukrajiny v Zakarpatí.

Maďarsko nechce vidět Ukrajinu v NATO

Budapešť v bezprostřední reakci na vojenské manévry u maďarských hranic zablokovala účast Ukrajiny na summitu ministrů obrany zemí NATO. Na žádost Maďarska nebyl ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak připuštěn na zasedání.

Zástupce šéfa ukrajinské mise v alianci pro otázka obrany Sergej Mukosij uvedl, že Poltorak apeloval na generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, aby mu zajistil povolení k návštěvě summitu, který se konal v Bruselu ve dnech 3. a 4. října. V reakci na to byl ukrajinskému ministrovi zaslán dopis, v němž mu zástupci aliance vysvětlili, proč se nemůže zúčastnit setkání. Důvodem odmítnutí byla neochota Maďarska vidět v řadách zasedajících ukrajinského představitele.

Nicméně Mukosij s charakteristickým optimismem ukrajinských činitelů našel v této „zradě“ i prvky „triumfu“. „Hlavní věc je, že dopis nezůstal nezodpovězený,“ prohlásil kyjevský představitel.

Tomu se říká dobrý výraz karetního hráče ve špatné pokerové hře. Budapešť udeřila na jedno z nejbolestivějších míst kyjevského režimu. Vždyť vstup do NATO a evropská integrace jsou nejen hlavní proklamované úkoly kyjevské junty, ale také jediná oblast činnosti, v níž se může dobrat úspěchu (bezvízový režim a účast na cvičeních aliance).

Čtěte ZDE: Situace na ukrajinském bojišti: Zoufalé provokace demoralizovaných vojáků. Proč střílejí nazdařbůh? Dezerce a střídání pozic jako na mořské pláži. Plány na předvolební blitzkrieg. Dokdy bude Rusko trpělivé?

Eskapády ukrajinského ministra

A to vše je ohroženo kvůli konfliktu s Maďarskem. Kyjev se však rozhodl pokračovat v eskalaci této konfrontace a poté, co Poltorak nemohl navštívit summit, Klimkin vstoupil do dění se svými výhrůžkami a vykázal maďarského konzula.

Odpověď na sebe nedala dlouho čekat: maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó oznámil, že ze země vypovídá ukrajinského konzula v Budapešti.

Ukrajinský ministr zahraničí reagoval jako v anekdotě: „A máme to za co?“, načež uvedl, že „reakce Maďarska je absolutně a zásadně neadekvátní.

Je třeba říci, že symetrické vypovězení ukrajinského konzula a zablokování účasti Ukrajiny na summitu NATO nejsou jediné možnosti, jak může Budapešť dát Kyjevu najevo svou nelibost.

Modré přilby do Zakarpatí?

Maďarský politolog Miklóš Keveházi se rozhovořil o nástrojích, které by jeho země mohla použít, pokud Ukrajina vezme kurz na eskalaci konfrontace.

Maďarsko před dvěma měsíci oznámilo, že hodlá obnovit pořádek v Zakarpatí.Ne na vlastní pěst, ale vyšle tam „modré přilby“. Dále může Maďarsko jednoduše uzavřít plynový ventil na Ukrajinu.Většina plynu přichází na Ukrajinu z Maďarska,“ řekl Keveházi a měl na mysli reverzní dodávky ruského plynu.

Vypadá to působivě. Zvláště co se týká dodávek plynu před zimou. Ve světle toho je zřejmé, že perspektiva zhoršení konfliktu s Maďarskem se mnoha lidem v Kyjevě nejeví jako dobrý nápad. Například velmi zkušený ukrajinský politik Nestor Šufrič se postavil proti vyhoštění maďarského konzula.

Obávám se, že to bude mít za následek velkou krizi ve vztazích, a nepůjde pouze o vztahy s Maďarskem. Chci vám připomenout, že Maďarsko je členem Evropské unie, je to členská země NATO. To znamená možnost narušení jakýchkoli vztahů na úrovni Evropské unie a na úrovni NATO. Maďarsko má právo „veta“ a pravděpodobně nám zablokuje jakoukoli aktivitu a možnost sblížení,“ přináší slova opozičního ukrajinského poslance server „Polit Navigator“.

Zdá se, že i sám Pavlo Klimkin byl ochoten ustoupit poté, co posoudil úroveň nebezpečí. V článku na webových stránkách „Evropská pravda“ vyzval k zahájení diskuse, jejímž cílem by bylo připustit pro ukrajinské občany možnost nabýt občanství jiných zemí, ovšem s výjimkou Ruska.

Čtěte ZDE: Spása pro Ukrajinu: Armáda prostitutek bude užitečnější než banderovci. Jak vylepšit HDP? Inspirace v zemích Evropské unie. Jediný kvetoucí resort v zemi. Cesta do Evropy bude konečně otevřená

Otevření Pandořiny skříňky

Ale bylo už pozdě, Pandořina skříňka byla otevřena, džin byl vypuštěn z láhve a Klimkin ani Porošenko nebyli schopni situaci změnit. A nyní jsou nuceni klouzat dál po nakloněné rovině do propasti.

Tak poslanci ukrajinského parlamentu po dlouhé úvaze přijali diskriminační zákon 5670-D „o zajištění fungování ukrajinského jazyka jako státního jazyka“, který předpokládá ustanovení Národní komise pro standardy státního jazyka, zplnomocněných zástupců pro státní jazyk a také zavedení povinného vydávání externích nezávislých posudků výhradně v ukrajinštině od roku 2025.

To je tentýž návrh zákona, který diskriminuje národnostní menšiny a stal se hlavní příčinou konfliktu s Maďarskem. A skutečnost, že byl přijat právě dnes, je pro Budapešť mnohem větší výzva než deportace konzula. Současné kolo krize bylo úmyslně roztočeno kyjevským režimem nad vydáváním maďarských pasů, protože v něm spatřují hrozbu územní celistvosti Ukrajiny.

Je ovšem pravda, že tento proces začal již dávno, a to krátce poté, co Ukrajina získala nezávislost, a vedení země se tím nikterak neznepokojovalo.

Až se stát zhroutí…

Maďarsko hovoří o svém záměru chránit zájmy a práva Maďarů a Rusínů na Zakarpatí, samozřejmě aniž by nahlas vznášelo jakékoliv územní nároky vůči Ukrajině. Nelze ovšem říci, že by takové nároky nemělo. Je však zřejmé, že nemohou být realizovány, ba dokonce ani vysloveny, dokud Ukrajina zachovává zdání řádnosti a nic neohrožuje život a bezpečnost maďarských krajanů.

Čili dokud se nezhroutí ukrajinská státnost, nepřijdou pokusy o zabrání Zakarpatí (nebo jiných území) ze strany Maďarska či jiných sousedů. A když se zhroutí, ukrajinským vládcům to už bude jedno.

Rusko a Západ jsou ve stavu studené války a to pouze zesílí rozepře na Ukrajině, pokud vzplanou v době voleb. Nikdo nebude hledat kompromis: Ukrajina vyčerpala všechny své kompromisní limity a ničemu se přitom nenaučila. V takovém případě Ukrajina začne praskat ve švech a ... Maďarsko se předem připravuje na podobný scénář a masově rozdává občanství. A nejen Maďarsko,“ řekl nedávno kyjevský politolog Andrej Golovačev.

Analogické obavy vyjádřil ještě dříve poslanec ukrajinské Nejvyšší Rady Jevgenij Murajev, jenž se domnívá, že v případě nárůstu vnitřních konfliktů se řada sousedních zemí pokusí převzít kontrolu nad územími, které jim kdysi patřily (Besarábie a Bukovina – Rumunsku, Volyň a Halič – Polsku, Zakarpatí – Maďarsku).

Čtěte ZDE: EUforie bere za své: Ukrajinci se vracejí domů. Zamíří k nám? Iluze o sladkém životě na Západě je pryč. Divocí imigranti a násilníci z Afriky mají přednost. Rozbouřené stoky v ulicích měst je povinno přehlížet

Situace se Kyjevu vymkla z rukou

Tudíž v současné situaci by bylo nejlepší nevytvářet problémy pronic zanic, nevyvolávat separatistické nálady a nechat lidi žít tak, jak byli zvyklí.

Nicméně podle předpokladu řady expertů v Maďarsku, v Rusku i na Ukrajině byl klip s rozdáváním pasů využit Porošenkovým týmem k rozehrání nacionalistické karty, aby získal podporu radikálů v předvečer voleb. Je ovšem také možné, že Kyjev spoléhal na rozhárané vztahy mezi Bruselem a Budapeští pro neochotu Maďarska otevřít své hranice migrantům.

Ať tomu bylo jakkoliv, situace se vymkla kontrole a Porošenko s Klimkinem se stali rukojmí situace, jíž sami vytvořili. Kyjev může uhasit konflikt s Maďarskem pouze tím, že vezme zpět své požadavky a učiní jisté ústupky.

Takovým krokem by se však režim vydal všanc radikálům a všichni Porošenkovi konkurenti by neváhali využít situace a obvinit prezidenta z vlastizrady za „vydání Zakarpatí“. Proto Klimkin, na něhož se po jeho výzvě k projednání možnosti legalizace dvojího občanství sesypaly obvinění z vlastizrady, byl záhy donucen vypovědět maďarského konzula, což dalo nový impuls ke konfrontaci s Maďarskem.

Jak vidět, špičky kyjevského režimu rychle ztrácejí již tak chabé zbytky subjektivity, když jsou nuceny jít na ruku nejen zaoceánským pánům, ale také místním radikálům. A to jim znemožňuje najít cestu ven z prohlubující se krize ve vztazích s Maďarskem.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky