Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Kybernetický útok na Venezuelu: Země rychle povstala z temnoty. USA se přepočítaly. Pamatujete rabování v New Yorku? Barevná revoluce přes blackout. Čína se vkládá do situace. Udrží Maduro zmítanou zemi?

Kybernetický útok na Venezuelu: Země rychle povstala z temnoty. USA se přepočítaly. Pamatujete rabování v New Yorku? Barevná revoluce přes blackout. Čína se vkládá do situace. Udrží Maduro zmítanou zemi?

18. 3. 2019

Tisk článku

Sergej Latyšev vnímá výsledky rozsáhlého kybernetického útoku na energetickou soustavu Venezuely, hodnotí celou akci jako fiasko a ptá se, jaký bude další americký postup

Američané doufali, že po několika dnech, kdy uvrhli Venezuelu do temnoty, obyvatelé této země rozhněvaní sankcemi svrhnou režim Nicolase Madura. Ale nestalo se tak a ve Washingtonu utřeli nos.

Venezuela dosáhla prvního dílčího vítězství. Prozatím morálního, ale v některých situacích jsou taková vítězství i důležitější než úspěchy na bojišti. USA předpokládaly, že se Venezuelané poté, co jim sofistikovanými kybernetickými útoky na hlavní energetická zařízení vypnou na několik dní světlo téměř na celém území země, budou v těchto podmínkách chovat stejně jako američtí občané. Možná ještě hůře, protože jsou podrážděni tvrdým životem. Ale chyba lávky. 

Leccos je relativní 

Jak se Američané chovají v takových situacích, poznal na vlastní kůži rodák z New Yorku Donald Trump, který celou operaci schválil. 13. července 1977 v důsledku několika úderů blesku do rozvoden elektrické energie se finanční hlavní město USA i celého světa, New York, na celé dva dny propadlo do tmy. A během dvou hodin začalo rabování. V mnoha čtvrtích nezůstal ani jeden obchod, ani jedna restaurace, jež by běsnící dav nevydrancoval. 

„Díky Všemohoucímu si vezmeme vše, co chceme,“ křičeli zloději, zpočátku téměř výhradně černého a hispánského původu, k nimž se však rychle připojila bílá lůza. Rozbíjeli výkladní skříně a brali všechno: televizory, pračky, klimatizační zařízení, hudební nástroje, magnetofony, oblečení a horečně nakládali uloupenou kořist do osobních automobilů, dodávek i celých náklaďáků. Nebo si ji jednoduše naložili na ramena. A aby zakryli stopy, vykradené obchody zapálili. Hasiči si po stovkách odnášeli zranění, když se snažili bojovat s ohněm obklopeni zuřivým davem. Někteří dokonce přišli o život.

Všichni radní z města zmizeli: obyvatelé New Yorku banálně bojovali o přežití. Majitelé obchodů a restaurací, aby zachránili své životy a majetek před útoky, vzali do rukou zbraně a baseballové pálky a vrhali se do krvavých střetů s lupiči, kteří se ještě před pár hodinami zdáli být řádnými občany. 

Byla to noc zvěrstev. Chytili jsme pět nebo šest zločinců, ale na jejich místo přišly stovky dalších. Běžíme do obchodu, kde rabují, a lidé okolo je varují před naším příchodem. Jediné, co můžeme dělat, je na chvíli lupiče odehnat. Ale okamžitě se přemístí na jinou ulici a začnou loupit tam,“ svědčil o situaci policejní seržant Robert Murphy. 

Podle oficiálních údajů se rabování a masových nepořádků zúčastnilo více než 100 tisíc lidí. Zemřelo přitom 18 policistů, stovky civilistů a město přišlo o 2 000 obchodů. Bakchanálie se zastavily teprve ve chvíli, kdy byla v New Yorku obnovena dodávka elektřiny.

Čtěte ZDE: Intervence USA ve Venezuele: Maduro narušitel amerického vlivu. Zadní dvorek pro Rusko a Čínu? S emisí podložené kryptoměny to přehnal. Ohrozit dominanci dolaru je trestné. Damoklův meč konflitku s Čínou?

Předpoklady se nepotvrdily 

A teď si představte, jak by se asi Američané, coby občané jedné z nejbohatších zemí světa, chovali v případě, že by byli nuceni žít jako Venezuelané pod tíhou krutých sankcí a blokády? Na to jistě spoléhali ve Washingtonu, když podrobili Venezuelu nejsilnějšímu kybernetickému útoku v dějinách. Vláda USA byla přesvědčena, že to bude stačit k tomu, aby se Venezuela zničila sama. 

Ve Venezuelských městech ponořených do temnoty samozřejmě došlo k nárůstu zločinnosti, která je v této zemi i normálně velmi vysoká. Nicméně ani vzdáleně to nepřipomínalo situaci, k jaké v takových případech dochází v amerických městech. Bění Venezuelané se v jistém smyslu ukázali být civilizovanější než běžní  Američané. A mají v úmyslu se z toho poučit, o což se Američané snažili marně, protože po roce 1977 vypadl proud v USA vícekrát - a mělo to vždy stejně fatální následky. 

Venezuelský prezident Nicolas Maduro nařídil již ve čtvrtek po masivním výpadku proudu obnovit v zemi pracovní činnost a následující den také vyučování ve školách. Oznámil to ve státní televizi ministr komunikace a informací Jorge Rodríguez. 

Pro výpadek elektřiny téměř v celé zemi bylo ve dnech 8. – 13. března vyhlášeno pracovní volno a obchodníci se v tyto dny sotva zahřáli. Nicméně bojová připravenost venezuelské armády tím nikterak neutrpěla, protože vojenská zařízení vybavená nouzovými generátory se Američanům odstavit od proudu nepodařilo.

Armáda bilancuje 

Venezuelská armáda pochopitelně vyvodila závěry z toho, co se stalo: v tyto dny začíná druhá fáze největšího vojenského cvičení v zemi. Podle viceprezidenta Jorgeho Rodrígueze bude jeho cílem nácvik opatření na ochranu národních energetických systémů a vodovodů. 

Otázka zásobování pitnou vodou je obzvlášť citlivá. Budou se snad v dalším kroku Američané snažit narušit vodohospodářský systém a kontaminují lidem vodu? Bohužel, možné je očekávat všechno. Je možné, že to bez mrknutí oka udělají, a pak budou křičet do celého světa, že to prezident Maduro mučí žízní a tráví vlastní lidi. 

Mezitím i venezuelský ropný průmysl, páteř ekonomiky země, obnovil svou činnost. Podle americké agentury Bloomberg venezuelská státem vlastněná ropná společnost PDVSA ihned poté, co se obnovily dodávky elektřiny, zahájila nakládku tankerů ve všech přístavech země. 

Čtěte ZDE: Napětí kolem Venezuely: Co napsal nejhloupější muž na světě? Dvojí metr Spojených států. Bude druhá karibská krize? Vojenské dobrodružství pod rouškou humanitární operace. Zadní dvorek a ruské bombardéry

Vyšetřování a mezinárodní pomoc

Caracas samozřejmě nemá v úmyslu smířit se s energetickým terorismem a požádal o pomoc Rusko, Čínu, Írán, Kubu, jejichž vlády mají podle Madura „rozsáhlé zkušenosti s ochranou před kybernetickými útoky“, a také OSN při vyšetřování incidentu. Venezuelský prezident už jmenoval „zvláštní prezidentskou komisi“, do níž nominoval „mezinárodní odborníky“. 

Maduro konstatoval, že vláda již docílila vítězství a obnovila systém zásobování energií, který je nyní třeba posílit a učinit ho nezranitelným. Tím potvrdil platnost slavného Nietzscheova citátu: „Co tě nezabije, to tě posílí“. 

Není pochyb o tom, která země poskytla jedny z nejpokročilejších programátorů na světě schopné rychle najít optimální řešení v nejtěžších situacích, aniž by se tím chlubili, a pomohla Venezuelanům vyrovnat se s důsledky rozsáhlého kybernetického útoku. Zajímavé je ovšem ještě něco jiného. Čína se tváří v tvář americkým intervencím většinou raději schovává za ruskými zády, ale tentokrát oficiálně oznámila, že je připravena pomoci Venezuele při překonávání následků rozsáhlých výpadků elektřiny. 

Čína je připravena nabídnout Venezuele spolupráci a technickou pomoc v této otázce,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Lu Kang ve středu na briefingu v Pekingu. 

S konstatováním, že „masivní několikadenní výpadek elektřiny ve Venezuele přinesl zemi velké problémy,“ Lu Kahn řekl: „Věnovali jsme pozornost zprávám, že to bylo způsobeno kybernetickými útoky, a velmi nás to znepokojilo.“ 

Co čekat dál? 

Jaké budou další kroky Washingtonu, brzy zjistíme. Zatím sází na zpřísnění sankcí a surovou sabotáž v hybridní válce proti Venezuele: podpalování elektrických rozvoden, vyhazování ropných nádrží do povětří. Poslední takový incident nastal ve středu u ropné rafinérie ve státě Anzoátegui. Na místě výbuchu dvou cisteren pracují zástupci venezuelské národní gardy a kriminalisté.

Nicméně skutečnost, že se Spojené státy americké nakonec rozhodly odvolat všechny své diplomaty z Caracasu, může naznačovat, že si uvědomily impotenci venezuelské opozice a nicotnost jejího vůdce, samozvaného prezidenta Juana Guaida, a přiklánějí se k vojenskému řešení. Pokud ano, znamená to, že Washington dosud nevyvodil správné závěry ze své série neúspěchů ve Venezuele a hodlá ponořit celý region do katastrofy.

Pro stagnující supervelmoc, která se drží iluze unipolárního světa a považuje celou Latinskou Ameriku již téměř 200 let za svou příhraniční oblast, je takovéto chování typické. O to dřív však skončí. 

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky