Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Lejnová rozdává funkce: Strážce evropského způsobu života? Juncker chce více migrantů. Středoevropané to odmítají. Jak zauzlovat problém? Vytvořte pro něj komisi! Sovětský svaz se přestěhoval do Bruselu

Lejnová rozdává funkce: Strážce evropského způsobu života? Juncker chce více migrantů. Středoevropané to odmítají. Jak zauzlovat problém? Vytvořte pro něj komisi! Sovětský svaz se přestěhoval do Bruselu

19. 9. 2019

Tisk článku

Alexandr Bovdunov komentuje oznámení nové předsedkyně Evropské komise o zřízení funkce místopředsedy nejvyššího orgánu EU na ochranu evropského způsobu života a otázky migrace

Evropský způsob života musí být chráněn před zásahy nacionalistů v EU a před „odpůrci Evropy“ v zahraničí!

Tak pravila Ursula von der Leyenová – nová předsedkyně Evropské komise. Už dříve oznámila zřízení funkce místopředsedy Evropské komise odpovědného za otázky migrace a ochranu evropského způsobu života. Tento návrh byl kritizován řadou evropských byrokratů, kteří v uvedené pracovní pozici spatřují úklon doprava. Podle odborníků se hlavní výkonný orgán Evropské unie skutečně snaží reagovat na odmítání migrantů ze zemí třetího světa významnou částí Evropanů, ale dělá to přesně opačně, než by si tato dosud nezmanipulovaná část evropské populace přála.

Uršulina volba

Ursula von der Leyenová, která 1. listopadu nahradí Jean-Claude Junckera v čele Evropské komise, podala šalebné vysvětlení, proč nové složení hlavního byrokratického orgánu Evropské unie bude mít post místopředsedy odpovědného za ochranu „evropského způsobu života“. Německá politička představila svůj názor ve sloupku belgických novin Le Soir:

Vydobyli jsme si evropský způsob života za cenu velkých obětí. Je důležité, abychom to nikdy nepovažovali za samozřejmost. Není to danost a není vůbec zaručen. Důkazem je skutečnost, že odpůrci Evropy (stálá záměna EU za "Evropu" je pro unijní byrokraty typická, pozn. PP), kteří se nacházejí jak uvnitř našich hranic, tak mimo ně, každý den proti tomuto způsobu života vystupují. A mohli jsme už pozorovat, jak cizí mocnosti zasahovaly do našich voleb, a také to, jak se nás různí populisté snažili destabilizovat zevnitř pomocí nacionalistických hesel nejhrubšího zrna.

Vyzvala také občany členských zemí EU, aby proti podobným projevům bojovali:

Nesmíme dovolit, aby tyto síly zvrátily smysl evropského způsobu života ve svůj prospěch. Dávají mu opačný smysl, než je správné. Chtějí postupně podkopat naše základy a zasít nesvár mezi námi. Tyto síly podporují politiku, která ukazuje na problémy, ale neřeší je. Proti tomu se musíme postavit,“ napsala zvolená předsedkyně EK.

Podle bývalého německého ministra obrany by evropský způsob života měl vycházet z hodnot EU, jako jsou svoboda, demokracie, lidská práva a zejména práva menšin, tolerance a genderová rovnost. Jak poznamenala Ursula von der Leyenová, všechny tyto zásady jsou uvedeny v druhém článku Lisabonské smlouvy z roku 2007.

Čtěte ZDE: Lejnová má program: Zelený, levicový a totalitní. Moje agenda pro Evropu - modernizovaný komunismus. Více klimatického třeštění, více migrantů, všude 5G. Pohlídá to Evropská armáda. Lze ještě více tlačit na pilu?

Bitva o hodnoty

Ursula von der Leyenová poprvé oznámila zřízení funkce strážce evropského způsobu života 10. září. Poté jmenovala hlavního aspiranta na toto místo: bývalého vedoucího tiskové služby evropského ministerstva Margaritise Schinase z Řecka.

Někteří poslanci Evropského parlamentu však shledali u nového postu vadný název, protože do kompetence nového místopředsedy Evropské komise budou spadat i otázky migrace, přičemž ochranu evropského způsobu života spojují údajné ultrapravicové síly s odporem proti migraci.

Zástupkyně Zelených a předsedkyně Výboru pro dopravu Evropského parlamentu Karima Delliová z Francie uvedla, že většina předsedů legislativních výborů EU podpořila její návrh obrátit se na Ursulu von der Leyenovou se žádostí o změnu názvu této funkce.

Parlament nedopustí, aby docházelo ke zneužívání evropských hodnot,“ sdělila revolučně rozhorlená Delliová na svém Twitteru.

Svůj názor vyjádřil také dosavadní předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. V rozhovoru pro Euronews zdůraznil, že „evropský způsob života a imigraci nelze stavět proti sobě.“

Nelíbí se mi, že se evropský způsob života klade jako neslučitelný s imigrací. Přijímat ty, kdo přicházejí zdaleka, naopak k evropského způsobu života neoddělitelně patří,“ prohlásil Juncker.

Johannes Hahn, evropský lidovecký komisař pro otázky rozšiřování a politiky dobrého sousedství, v rámci bruselské plurality názorů naopak podpořil myšlenku von der Leyenové. Podle něj by EU měla rozvíjet evropský způsob života.

To předsedkyně francouzské strany „Národní sdružení“ (dříve „Národní fronta“) Marine Le Penová zase vnímá zřízení nového postu v Evropské komisi jako výdobyek konzervativních politických sil. „Potvrzuje to naše ideové vítězství,“ uvedla.

Podle agentury Reuters k tomu dodala, že pod tlakem národních vlád byla Evropská unie „nucena přiznat, že imigrace zpochybňuje budoucnost evropského způsobu života.

Rozdělená Evropa

Sociologové již dříve opakovaně prováděli průzkum toho, co obyvatelé Evropské unie míní pod evropským způsobem života. Všechny průzkumy veřejného mínění však prokázaly hluboké rozdíly mezi hodnotami, jaké obyvatelé jednotlivých členských zemí EU vyznávají. 

V říjnu 2018 americké výzkumné středisko Pew Research Center shromáždilo údaje z předchozích průzkumů a zaznamenalo zásadní rozdíly v životních postojích občanů západní, střední a východní Evropy.

Ukázalo se například, že středoevropané (s výjimkou Čechů) se většinou staví proti homosexuálnímu manželství. A všem se příliš nezamlouvá pomyšlení na muslima v rodině.

Obyvatelé střední a východní Evropy častěji než západní Evropané uváděli náboženství jako klíčový prvek své identity a domnívají se, že kultura a tradice jejich zemí jsou nadřazeny všemu ostatnímu.

V roce 2017 byla zveřejněna studie Britského královského institutu mezinárodních vztahů (Chatham House) a sociologické služby „Kantar“. Ta zejména ukázala, že 53% respondentů v deseti státech EU, mezi něž patří i Velká Británie a země střední a západní Evropy, souhlasilo s tvrzením o neslučitelnosti muslimského způsobu života a „evropského způsobu života“.

Stejná studie ukázala významné hodnotové rozdíly mezi většinovými Evropany a unijními elitami. Více než polovina zástupců společenských vrstev, které sociologové přiřazují k elitám, deklarovala pozitivní dopad evropské integrace na jejich životy, přivítala imigraci a z velké části nesouhlasila s tvrzením o neslučitelnosti muslimského a evropského způsobu života.

Naopak pouze něco málo nad 30% běžných občanů pociťuje příznivě účinky evropské integrace. Více než 50% prostých Evropanů nesouhlasí s tvrzením o pozitivním dopadu imigrace na život v jejich zemích a obhajuje zastavení přílivu migrantů z islámských zemí. 

Téměř 45% občanů ze středních vrstev podpořilo trest smrti, zatímco mezi představiteli elit nebyl téměř žádný zastánce tohoto způsobu trestání zločinců.

Čtěte ZDE: Válka imigrantů v Evropě: Invaze na koupalištích, rozmlácená auta a hra “hoď si svého bělocha pod vlak”. Rozmlácený pomník de Gaulla v Normandii. Čtvrtá říše chystá další obří vlnu migrantské invaze

Nedomyšlený krok

Jak poznamenal v rozhovoru pro RT Alexander Tevdoy-Burmuli, docent Moskevského státního institutu pro mezinárodní vztahy, za návrhem na vytvoření postu úředníka odpovědného za evropský způsob života stojí podle všeho snaha evropských elit nějak reagovat na společenské odmítnutí masové imigrace z oblastí s jinou kulturou.

Ursula von der Leyenová jako by chtěla vyjít vstříc požadavkům významné části evropské společnosti, která je šokována masivním přílivem migrantů,“ řekl Tevdoy-Burmuli. „Ve výsledku tu však máme zamítavou odpověď na požadavky 'pravicových populistů'.

Vedle toho už název nové funkce zní „nedomyšleně“, poznamenává expert, protože je těžké si představit, jak bude úředník v Evropské komisi regulovat otázky „způsobu života“. Spíše to vypadá tak, že „EU si osobuje právo interpretovat evropské hodnoty určitým způsobem“. Je však nepravděpodobné, že s tím budou souhlasit všechny členské státy unie.

Předpokládá se, že určité evropské ideologické hodnoty jsou společné pro všechny evropské země: otevřenost, liberalismus, náboženská tolerance, demokratický způsob života. Představují totiž kulturní základ založený na křesťanských tradicích, “ říká Tevdoy-Burmuli. „Ale každá země má svá specifika. Nejen Poláci a Maďaři jsou vůči takto definovaným evropským hodnotám velmi skeptičtí.“

Rusofobní hysterie 

Prohlášení von der Leyenové o potřebě chránit evropský způsob života hodnotil v rozhovoru pro RT také ředitel Institutu pro nové státy Alexej Martynov, který poznamenal, že připomínají spíše hysterii západních médií ohledně údajného „zasahování“ Ruska do politického života západních zemí.

Mluví o jakési fiktivní ruské hrozbě, o tom, jak ruská média ovlivňují životy unijních Evropanů a podporují euroskepticismus. Ve skutečnosti však euroskepticismus existuje proto, že evropské tradice ohrožuje sociálně-kulturní expanze cizinců, kterých je pro evropskou společnost nadkritické množství,“ uvedl Martynov.

Podle jeho slov nová funkce v Evropské komisi „může být i potřebná, ale její cíle jsou evidentně falešné“.

Odborník se navíc domnívá, že účinnost unijních orgánů je extrémně nízká. Brusel, podle Martynova, vytvořil problém s imigranty, který přerostl ve zvýšený euroskepticismus, a namísto jeho řešení se zabývá manipulací veřejného mínění.

Už v SSSR, když chtěli popsat, jak funguje byrokratický aparát, říkali: Pokud chcete problém neřešitelně zauzlit, vytvořte pro něj komisi“ tvrdí expert. „A právě to dnes dělají unijní byrokraté. Namísto zásadního řešení problémů pro ně vytvářejí nadřízené orgány.“

Experti se nemýlí. Máme si prostě Sovětský svaz v novém vydání v EU zopakovat. 

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky