Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Zdravotnictví ve Velké Británii po dekádách v EU: Pacienti umírají hladem a žízní. Život na nemocničních chodbách. Migranti, aneb zlatá rána. K vyšetření pouze s jednou nemocí? Koronavirus je proti tomu čajíček

Zdravotnictví ve Velké Británii po dekádách v EU: Pacienti umírají hladem a žízní. Život na nemocničních chodbách. Migranti, aneb zlatá rána. K vyšetření pouze s jednou nemocí? Koronavirus je proti tomu čajíček

5. 3. 2020

Tisk článku

Viktorie Nikiforová líčí zoufalé podmínky, jaké panují v britském takzvaně bezplatném systému národní zdravotní péče v důsledku existence v EU a "imigračních" změn struktury obyvatel

Britský státní zdravotnický systém (NHS) natolik zabředl do strukturálních problémů a nedostatečného financování, že snad každá další reforma ho už může pouze dorazit. To vše dopadá na pacienty, kteří čekají celé dny na lůžko v nemocničním oddělení. Pomalá smrt NHS je ukázkovým příkladem destrukce sociálních vymožeností dvacátého století, které se dnes některým nezdají být potřebné.

Ve druhé polovině dvacátého století byl anglický "bezplatný" systém zdravotní péče právem považován za jeden z nejlepších na světě. Dnes se NHS (National Health Service) dostává do permanentní krize. A nepomáhají ani miliardové finanční injekce ze státního rozpočtu.

Notorická degradace

Každá nová vláda se chystá národní zdravotnictví reformovat. Jakýkoli pokus o reformu však naráží na protesty lékařů a pacientů. Mezitím klesá úroveň lékařské péče doslova před očima, počet úmrtí v nemocnicích roste a pacienti se učí žít v souladu se starým anglickým příslovím: What can't be cured must be endured (Co nelze vyléčit, musí se vytrpět).

Letos NHS pohltí z britského rozpočtu téměř 140 miliard liber (celkové roční výdaje na zdravotní péči tam jsou 234 mld. eur, což je dvacetinásobek oproti ČR - při šestinásobném počtu obyvatel - pozn. PP). Za takové peníze by logicky měli pacienti pít každý den šampaňské na odděleních luxusní kategorie. Ve skutečnosti britští pacienti tráví celé dny na židlích a lavicích v prostorách chodeb a čekají, až se pro ně uvolní postel. Na plánované operace čekají měsíce, nebo dokonce roky. Nemohou se dočkat pomoci přetížených lékařů a sester padajících únavou.

To vše vytváří odpovídající atmosféru – nadávky, skandály, vyčerpaní pacienti útočí na lékaře a zdravotní sestry. Vedení NHS právě vydalo nová pravidla, podle kterých bude "rasistům a homofobům" odepřena pohotovostní péče, pokud jejich stav není zrovna kritický. A to není pouhé flirtování s politickou korektností. Faktem je, že ve své praxi byl každý čtvrtý britský lékař vystaven hrubým urážkám. Každý sedmý byl fyzicky napaden. Dříve bujné a neukázněné pacienty nemohli dokonce ani vyloučit z přijímací místnosti. Nyní budou mít možnost. Nekonečné fronty však nikam nezmizí, což znamená, že nebude méně konfliktů.

Čtěte ZDE: Obamovo drtivé dědictví: Zdraví v Americe jen pro bohaté? USA dnes za Kubou i Kostarikou. Létat za lékařem přes oceán? Zlatý důl pro spekulanty. Naléhavé poučení pro ostatní země

Příliš mnoho pacientů

Britský systém zdravotní péče se částečně stal rukojmím svých vlastních úspěchů. Země má vysokou průměrnou délku života – a to znamená rostoucí počet starých lidí, jejichž nemoci jsou pro NHS velkou zátěží.

Do roku 2014 úmrtnost novorozenců v Británii neustále klesala. Zdravotní péče však tyto vynikající ukazatele nedokázala udržet. Od roku 2014 se kojenecká úmrtnost znovu a trvale zvyšuje.

Dalším faktorem ovlivňujícím pokles kvality zdravotní péče je obrovské množství imigrantů. Miliony nových pacientů berou zdravotníkům čas a síly, zatímco počet pracovníků v NHS se rok od roku snižuje. Dnes britské zdravotnictví vykazuje 100.000 nenaplněných pracovních míst.

Lékaři považují za hlavní příčinu úpadku NHS chronicky nedostatečné financování. Navzdory skutečně astronomickým částkám, které Británie utrácí za národní majetek ve státním vlastnictví, roční rozpočet NHS vykazuje roční index růstu jen 1,5%. Děje se tak v souladu s růžovými statistikami, podle nichž se oficiální inflace v zemi drží na minimu.

Reálná inflace je však téměř řádově vyšší, než uvádějí statistiky. To lze snadno ověřit pouhým sledováním cen potravin a nájemného. Ceny léčiv a zdravotnických služeb rostou stejným tempem a v souladu s nimi se také zvyšují příjmy soukromých lékařů. Tisíce lékařů a sester každý rok opouštějí NHS, protože nedokážou vydržet příliv pacientů, stres a nepravidelnou pracovní dobu. Přecházejí do soukromé praxe, kde jsou příjmy vyšší, a co je nejdůležitější, je zde možnost pracovat v denních směnách a omezený počet hodin.

K vyšetření pouze s jednou nemocí

Pacienti musejí čekat zhruba týden, než se dostanou na návštěvu k praktickému lékaři. Přitom normální doba vyšetření je podle managementu NHS maximálně osm minut. Během této doby musí lékař navíc ještě vyplnit zdravotní kartu.

Na příjmu pacientů ve zdravotním středisku navíc platí absurdní pravidlo: jedno objednání – jedna nemoc. Teoreticky by při vyšetření měl lékař řešit pouze jednu z jeho chorob, například cukrovku. Pokud má pacient k tomu například artritidu, musí se k lékaři objednat znovu. V praxi to znamená právo popsat pouze jeden symptom své choroby. I když je pacient přesvědčen, že jeho bolesti hlavy a bolesti zad spolu souvisejí, lékař mu předepíše prášky na bolest hlavy a doporučí vyšetření zad v jiném termínu – nejdříve však za týden.

Noviny The Telegraph dospěly k závěru, že toto pravidlo „doslova zabíjí národ“. Jedna žena popsala, jak byla nucena šestkrát přivést dceru k praktickému lékaři. Poprvé doktor řekl, že má virus. Podruhé, že je to spojeno se žaludkem. Pokaždé byla diagnóza nesprávná. Dívce bylo stále hůř. Až se rodiče obrátili na soukromého lékaře, kde mu za dvacet minut sdělili všechny příznaky, ten provedl správnou diagnózu a předepsal léčbu.

Některé kliniky v systému NHS začaly pacientům poskytovat právo projít bez fronty, nebo možnost telefonické konzultace mimo pořadí. Tato služba je však placená. Desetiminutová telefonická konzultace stojí 40 liber. Dvacetiminutová schůzka s terapeutem stojí dvakrát tolik – 80 liber. Čtyřicetiminutová konzultace stojí 145 liber (asi 4300 Kč).

Pořád je to ale mnohem levnější než ceny soukromých lékařů, nicméně chudí pacienti jsou naštvaní, že je platící pacienti předbíhají. A odpovědní lékaři varují, že placené služby v systému NHS mohou růst jako rakovinový nádor.

Čtěte ZDE: Zrůdný farma-byznys: Cílem není lidi léčit. Proč účinné léky nedostaneme? Falšování výzkumu. Pohrdání životem. Převratná genová terapie: Skoupit a třicetkrát zdražit! Korupce obřích rozměrů. Kdo tu vlastně vládne?

Víkendová úmrtí v nemocnicích

V nemocnicích to není o nic lepší. Vzhledem k nedostatku personálu nemohou lékaři a sestry zvládnout příliv pacientů. Obzvláště obtížné je to o víkendech. V roce 2015 odborníci vysledovali, že každý víkend v nemocnicích NHS strmě stoupá úmrtnost. Celkem za rok se vyskytne 11 tisíc takovýchto „víkendových úmrtí“.

Sestry nemají čas pečovat o pacienty na lůžku. Proto se příbuzným důrazně doporučuje, aby si buď najali pečovatele, nebo sloužili u lůžka sami. Doporučují také donést si do nemocnice jídlo (protože nemocniční jídlo je prý téměř nepoživatelné) a teplé oblečení (protože se tam velmi špatně topí).

Při nepřítomnosti soukromého pečovatele je život pacienta vážně ohrožen. Britští novináři spočítali, že každý den nejméně dva pacienti v nemocnicích NHS umírají hlady nebo žízní. Sestry jednoduše neměly čas ani sílu, aby daly pacientovi najíst a napít. 

Dokonce podle oficiálních údajů bylo možné v nemocnicích NHS ročně předejít 12.000 úmrtí. Nicméně případů, kdy pacient zemřel v důsledku nezkušenosti nebo nedbalosti lékařů, je mnohem více. Podle parlamentní komise vyšetřující úmrtnost v nemocnicích se příbuzní vyhýbají žalobám ze strachu, že se stanou známými jako „obtížní pacienti“, nebo že budou praktickými lékaři zařazeni na černou listinu, a pak už se nikdy nedostanou k vyšetření zdarma.

Pacienti a jejich příbuzní se také bojí stěžovat si na primáře nemocnic. Po stížnosti pacient obvykle slyší, že v nemocnici není dostatek lůžek, a je okamžitě propuštěn, bez ohledu na jeho skutečný zdravotní stav.

"Optimalizované" zdravotnictví

Zdálo by se, že přeplněnosti nemocnic by šlo snadno zabránit navrácením NHS do dřívějšího stavu. Před příchodem Margaret Thatcherové k moci bylo v nemocnicích zdarma 350 tisíc lůžek. Ale železná dáma začala optimalizovat zdravotní péči. Každá další vláda se do značné míry řídila její politikou aniž by regovala na souběžné turbulentní změny společenských poměrů v zemi. Dnes je počet lůžek pouze 127 tisíc – téměř třikrát méně než na konci sedmdesátých let. K tomu netřeba dodávat, že jejich potřeba – v důsledku přílivu migrantů a stárnoucí populace – výrazně vzrostla.

Nikdo však nespěchá s výstavbou nových nemocnic ani s rozšiřováním stávajících. Do toho se mezi Brity šíří panické zvěsti, že NHS bude privatizován, nebo "prodán Trumpovi" v rámci obchodní dohody s USA... 

Britský systém zdravotnictví se pomalu ale jistě mění z národní hrdosti na národní hanbu.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky