Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Vyhoštění čínských diplomatů: Washington zahájil palbu. Chce Čína ukrást vakcínu proti koronaviru? Ruský scénář. Táborák na zahradě konzulátu. Jak chutnají skartovaná lejstra s kečupem?

Vyhoštění čínských diplomatů: Washington zahájil palbu. Chce Čína ukrást vakcínu proti koronaviru? Ruský scénář. Táborák na zahradě konzulátu. Jak chutnají skartovaná lejstra s kečupem?

27. 7. 2020

Tisk článku

Gevorg Mirzajan se pozastavuje nad vyhoštěním celého čínského konzulátu z USA a domnívá se, že další eskalace studené války se patrně dotkne neuralgických bodů americké intervence

Spojené státy a Čína vstoupily do nového kola konfrontace. Američané vyhnali čínský konzulát ze svého území. Peking reagoval zrcadlově, avšak tato běžná diplomatická praxe nepovede k vyřešení konfliktu. Spíše naopak, čínská odpověď bude pravděpodobně prologem pro další skandály.

Bezprecedentní eskalace. Takto média a odborníci nazývají další kolo americko-čínského konfliktu, který se mimochodem vyvíjí podle americko-ruské předlohy.

Washington přechází od personálních a ekonomických sankcí k uzavírání diplomatických misí – tak tomu bylo i v případě Ruska. Připomeňme, že před čtyřmi lety Washington uzavřel hned tři ruské diplomatické mise ve Spojených státech najednou. A nyní, 21. července, státní ministerstvo oznámilo uzavření čínského konzulárního oddělení v Houstonu – ve jménu ochrany amerického duševního vlastnictví a soukromých informací občanů USA.

Lhůta 72 hodin pro špiony

Rozhodnutí o vyhoštění čínských diplomatů se zjevně týkalo také informací zveřejněných tentýž den ministerstvem spravedlnosti. Ministerstvo obvinilo z hackerství dva Číňany, kteří údajně pracují v zájmu vlády ČLR a obyvatel Číny, aby ukradli údaje o vakcíně proti koronaviru vyvíjené v Americe. A před tím, podle amerických úředníků, tito lidé již téměř deset let dobývali tajné informace z USA, Austrálie, Belgie, Velké Británie, Německa, Španělska, Litvy, Nizozemska, Švédska, Jižní Koreje a Japonska. Jednou kradli pro svůj vlastní prospěch – jindy pro čínskou vládu. Přesněji řečeno, pro Ministerstvo státní bezpečnosti, které jim poskytlo technické prostředky pro jejich činnost.

Čína se připojila k Rusku, Íránu a Severní Koreji a vstoupila tak do neslavně proslulého klubu států, které kyberzločincům poskytují bezpečné útočiště výměnou za to, že tito zločinci na vyzvání slouží zájmům svých států. V daném případě jde o nenasytný hlad Komunistické stran Číny po těžce vydobytém duševní vlastnictví amerických a jiných nečínských společností, včetně výzkumu koronaviru,“ uvedl John Demers – náměstek generálního prokurátora pro národní bezpečnost.

A protože osobní sankce proti oběma soudruhům nemají smysl a ekonomické sankce se již staly běžnou samozřejmostí, Spojené státy se rozhodly přejít k sankcím diplomatickým. A nejen přejít, ale po sankcích uvalených na členy politbyra ČLR překročit další červenou linii vyhoštěním z USA nikoli jednotlivých diplomatů, ale rovnou celého konzulátu v Houstonu (stát Texas). Abychom parafrázovali Mao Ce-tunga: zahájily palbu na diplomatická velitelství – a podle některých amerických politiků nikoli pouze diplomatická.

Stalo se to, co se stát muselo. Čínský konzulát v Houstonu není diplomatickým objektem, nýbrž centrálním uzlem obrovské sítě Komunistické strany, odkud je řízena špionážní činnost a koordinovány operace na zvýšení čínského vlivu v USA. Nyní se tento objekt uzavírá a špioni mají na odchod 72 hodin – jinak budou zatčeni,“ píše senátor Marco Rubio na svém Twitteru.

Nebývalá jednota

Na americkém ministerstvu zahraničí nenazývají čínský konzulát líhní špionů, ale vyjádřili se poněkud diplomatičtěji: „Nebudeme tolerovat Čínské lidové republice narušování americké suverenity a zastrašování našich lidí, stejně jako jsme jí dříve odmítli tolerovat nečestné obchodování, kradení amerických pracovních míst a další do nebe volající chování,“ vysvětlila bývalá královna krásy a nyní mluvčí ministerstva zahraničí Morgana Ortagusová.

Zajímavé na tom ovšem je, že ani americká veřejnost, ani novináři tato obvinění nezpochybnili a ani nezkritizovali jejich hulvátskou rétoriku. Spojené státy jsou již dlouho přesvědčeny, že ČLR provádí masivní špionážní program na americké půdě – přesněji krade všechny technologie, které nejsou dostatečně střeženy.

Předchozí vlády se neúspěšně pokusily přesvědčit Čínu, aby přestala z USA tahat duševní vlastnictví, a když Trump přešel od slov k činům, americká veřejnost ho podpořila. Dokonce i přes skutečnost, že tyto činy mají víceméně demonstrativní charakter (se vší úctou k uvažování Marca Rubia, ale dnes už nejsou šedesátá nebo sedmdesátá léta – konzuláty mají své zpravodajské důstojníky, kteří jsou na seznamu jejich amerických kolegů, a předávání utajovaných informací se již dlouho neděje prostřednictvím konzulárních zaměstnanců, ale prostřednictvím elektronických komunikačních prostředků).

Čtěte ZDE: Čínští analytici: Je třeba se připravit na válku s USA. Co bylo v uniklých materiálech? Protičínské nálady. Epidemie jako příležitost? Nic nebude jako dřív. Sankční buldozer a posun k mezinárodní anarchii

Čínská odveta

Personál čínského konzulátu se krátce před uplynutím lhůty evakuoval. V úterý Číňané spálili veškeré konzulární dokumenty (pět amerických hasičských sborů v té době vartovalo u vchodu poté, co jim volali znepokojení místní obyvatelé, ale na půdu konzulátu se přirozeně nedostaly). Nyní zbývá otázka, kdo bude vyhoštěn příště?

V USA se již probírá návrh na vyhoštění všech členů čínské komunistické strany – v podstatě tedy celého diplomatického sboru. Nicméně i když takovéto radikální kroky nebudou podniknuty, kampaň za démonizaci ČLR v americké společnosti bude nadále nabírat na síle, protože Čína je přece velmi nebezpečný nepřítel.

A hodí se to jako vynikající konsolidační faktor pro rozštěpené americké elity, které se nyní stmelují nad protičínskou agendou a nad opatřeními proti čínské hrozbě.

V ČLR již obvinili Američany z řady nepřátelských akcí – ze zasahování do vnitřních záležitostí ČLR, z bránění v práci čínským diplomatickým pracovníkům v USA, z pronásledování čínských studentů, ze zabavování jejich majetku a z nezákonného zatýkání. Všechna tato obvinění jsou opodstatněná – ve snaze bránit se proti čínským špionům omezují Spojené státy práva čínských učitelů i čínských studentů, kteří přišli studovat do USA. Takto vypadá studená válka dotažená ve všech směrech k úplnosti.

V Číně už samozřejmě pochopili, že v takovéto totální válce nemohou sedět se založenýma rukama. Útrpná nečinnost by se stala pobídkou a dokonce záminkou pro nové demonstrativní kroky proti Číně. Hrozby Pekingu ve smyslu „budeme adekvátně reagovat“ se proto pravděpodobně uskuteční v blízké budoucnosti. Minimálně půjde o zrcadlové akce – to znamená uzavření některé z amerických diplomatických misí v ČLR – Čína v pátek recipročně nařídila uzavřít konzulát Spojených států ve městě Čcheng-tu. 

Co bude dál?

Pro případ další eskalace mají USA v Číně ještě šest dalších konzulátů (včetně konzulátů v Hongkongu a Macau). Čínská média již provedla průzkum veřejného mínění, jaké konzuláty by bylo nejlépe zavřít. Většina hlasovala pro Hongkong a Macao, protože to by byla vhodná odpověď na pokračující zasahování USA do hongkongských záležitostí Číny. 

Další volba Pekingu by však mohla být ještě zajímavější a neméně skandální. Jeden z amerických konzulátů se nachází ve Wu-chanu, a pokud ho Číňané uzavřou, potom přijdou nová obvinění. Peking může naznačit, že se tento konzulát podílí na šíření epidemie koronaviru (nebo pověsti o čínské vině na šíření epidemie), a Washington s jistotou odpoví, že ČLR vyhostila americké diplomaty z Wu-chanu proto, aby bylo obtížné získat informace o skutečném původu viru...

Sinologové již nyní žertují o tom, že americký konzulát ve Wu-chanu se nachází ve 47. patře administrativní věže, a pokud tam Čína nařídí vystěhování do 72 hodin, nebudou moci pracovníci konzulátu spálit své dokumenty, ale budou je muset sníst.

Jak dlouho ještě budou Američané hřešit na tradiční čínskou zdrženlivost?

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených. Korporátní fašismus EU. Proč Zuckerberg staví bunkr a převádí majetky do zlata? Platební karty? Ne, hotovost! Je to náš boj!

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených....

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace. Umělé vyvolání hladomorů. Vy a vaše rodina musíte zmizet. Nechte zdivočet zemi. Vypusťte divokou zvěř. Po dobytku vybijí i vás

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky