Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Zklamaná revolucionářka: EU na mě kašle. Cichanovská zjevně nic o Západu nepochopila. Vůdkyně chce sankce proti své vlasti. Co na to čeští čučkaři? Volební podvody nadále již jen podle vzoru Biden - Harrisová

Zklamaná revolucionářka: EU na mě kašle. Cichanovská zjevně nic o Západu nepochopila. "Vůdkyně" chce sankce proti své vlasti. Co na to čeští čučkaři? Volební podvody nadále již jen podle vzoru Biden - Harrisová

17. 12. 2020

Tisk článku

Gabriel Gačko tlumočí zklamání vůdkyně běloruského majdanu v exilu, které k úspěchu kupodivu nepomáhají ani sankce proti vlastní zemi, ani usilovné setkávání s lídry EU

Neúspěšné exkandidátce na funkci běloruské prezidentky Světlaně Cichanovské se vzdaluje její sen o tom, že za pomoci unijních peněz, neziskovek a sankcí z Bruselu se nakonec dostane v Bělorusku k moci. 

Evropská unie podle její dosavadní zkušenosti pouze vyjadřuje znepokojení, v praxi však nedokáže nic udělat. O svém zklamání a rozčarovaní z neschopnosti EU se Cichanovská podělila s čtenáři týdeníku The New Yorker.

Sankce nezabírají?

"Když jsem byla ještě obyčejným člověkem, myslela jsem si, že Evropa je tak blízko a je tak velká, a její lídři jsou tak silní, že určitě něco udělají a nebudou sedět se založenýma rukama. Teď už chápu, že i když vyjadřují své znepokojení, svou solidaritu, ve skutečnosti nedokážou nic udělat," postěžovala si Cichanovská.

Americkým čtenářům oznámila, že oficiálně sice ještě není "President-elect" (zvolený prezident), ale pouze "vůdkyně demokratického Běloruska" v exilu, protože k funkci zvoleného prezidenta jí zatím chybí morální autorita. Je však přesvědčena o tom, že reprezentuje celé Bělorusko, neboť se v exilu setkává s premiéry, ministry zahraničí a diplomaty západních zemí.

Světlana Cichanovská přiznala, že už vynaložila obrovské úsilí na vypracování mnoha ekonomických sankcí proti své zemi, ale Evropané jsou prý v tomto příliš pomalí a vše řeší hrozně komplikovaně. A co je ještě horší, stále se přes rameno ohlížejí, co na to řekne Rusko. To je pro ni bolestivé poznání.

"Vždy, když se setkám s hlavami států, snažím se jim tlumočit tuto bolest," uvedla Cichanovská.

 

Čtěte ZDE: Bělorusko: Tanky hrozí v ulicích. Lukašenkovi poddaní na vlastní oči. Jak ve skutečnosti dopadly volby? Bez internetu Majdan neupečeš. Sociologický průzkum v atmosféře nedůvěry. Hranice hrdinně uhájeny

Hasnoucí hvězda

"Vyrostla jsem v rodině, kde mě učili, abych vždy projevovala vděčnost. Možná právě toto je moje chyba. Postupně si začínám uvědomovat, že bych asi neměla být vděčná za nezávazné projevy obav - ale místo toho bychom měli žádat konkrétní činy.

Učím se velmi pomalu. Předsevzala jsem si, že se už nebudu tvářit jen jako slabá žena, která není politikem a lídrem... Musím být tvrdší... V minulosti mě učili, abych se snažila pochopit, proč jiní dělají to, co dělají, ale nyní se nad to musím povznést, protože teď jednám jménem milionů lidí."

V prezidentských volbách 9. srpna 2020 Cichanovská prohrála už v prvním kole, když podle zveřejněných údajů pro ni hlasovalo pouze 588 tisíc Bělorusů (10,1%), zatímco 4,6 milionu Bělorusů (80,1%) za prezidenta zvolilo Alexandra Lukašenka.

Samozvaná "vůdkyně demokratického Běloruska" z polského exilu vysílá Lukašenkovi různá ultimáta, která však nepřinesla žádný hmatatelný výsledek. Stoupenci Cichanovské v Minsku se sice snaží organizovat demonstrace na podporu své vůdkyně, avšak účast v těchto akcích slábne a je podstatně menší než třeba účast na demonstracích odpůrců Macronovho režimu v Paříži, či na protestech BLM nebo naopak stoupenců Donalda Trumpa v USA.

Poznámka PP

Bělorusko prostě nemá ropu, plyn či jiné zajímavé komodity, kvůli nimž by se Západ intenzivněji angažoval na svržení současného prezidenta. V Bělorusku navíc většina lidí cítí sounáležitost s Ruskem, takže nelze ani vyvolat nenávistné masakry vůči ruské menšině podobné těm na východě Ukrajiny.

Sumasumárum - nikoho to vlastně příliš nezajímá. A tak i české tajné služby, které se přes své paže typu Člověk v tísni pokoušely vyvolat chaos, který by vedl k "barevné revoluci" v podstatě zklamaly. Prostě čučkaři. 

Snad nejzajímavější věcí na celém údajném Lukašenkově "volebním podvodu" je srovnání s reálným obřím podvodem, který mezitím proběhl při prezidentských volbách ve Spojených státech. Proti němu je Lukašenko opravdu břídil. A proto, jak se přibližuje okamžik, kdy tento podvod bude úspěšně završen nástupem nelegitimního prezidenta Bidena (respektive Kamaly Harrisové) do Bílého domu, spějeme k překvapivému rozuzlení:

Volební podvody na Západě se nejen nevyšetřují, ale jsou legitimizovány, pokud má usurpátor moci (jako Deep State v USA) v rukou tajné služby a armádu. Z toho plyne pro Cichanovskou vcelku jasné poučení: Lukašenko tyto páky "demokracie podle Západu" v rukou rozhodně má.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Dva scénáře katastrofy: Trumpova prohra a Trumpova výhra. Má Amerika ještě na výběr? Spolčení proti svobodě a demokracii. Miliony proudí přes hranice. Budou se státy bránit? Jak bude vypadat chaos? V biblických rozměrech

Dva scénáře katastrofy: Trumpova prohra a Trumpova výhra. Má Amerika ještě na výběr? Spolčení...

Rusko a Čína na koni: Úder Pekingu už i západnímu módnímu byznysu. Macron běsní. Pokuta za čínské tričko? Západ dostal padáka v Africe. Poučíme se od ní? A co s Fialou a pirátskou buržoasií? Do práce! To by byla teprve mela

Rusko a Čína na koni: Úder Pekingu už i západnímu módnímu byznysu. Macron běsní. Pokuta...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky