Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Jak bude zítra: Protiruské tažení našich hrdinů. Rozměry a zákoutí Dukovan. Co se stane s naší zbytkovou suverenitou, ekonomikou a našimi dluhy? Případ Sputnik V. Zahřejeme se raději plynem. Ruským. A za draho. A skončíme

Jak bude zítra: Protiruské tažení našich hrdinů. Rozměry a zákoutí Dukovan. Co se stane s naší zbytkovou suverenitou, ekonomikou a našimi dluhy? Případ Sputnik V. Zahřejeme se raději plynem. Ruským. A za draho. A skončíme

21. 4. 2021

Tisk článku

Jiří Kobza přichází se strategickým ekonomickým pohledem na "senzační odhalení" údajné sabotáže ruských agentů ve Vrběticích v kontextu s dlouhodobou protiruskou kampaní u nás

Je na místě poukázat na některé méně viditelné souvislosti událostí posledních dní, zejména tzv. akce ruských agentů 007, údajného – sedm let vzdáleného - útoku na muniční sklad Vrbětice a jejich propojení s vakcínou Sputnik V - a především s dostavbou jaderné elektrárny Dukovany (o Temelínu nemluvě).

Kauza dostavby Dukovan má několik rozměrů:

  • Výběr dodavatele stavby i technologie je pod obrovským tlakem vládní administrativy USA a její Páté kolony v ČR, včetně veřejno-propagandistických kanálů ČT.
  • Podle všech dostupných informací je (a nyní dvojnásob bude) protlačovaná americko-kanadská firma Westinghouse (dříve v majetku Toshiby, která ji po debaklu, kdy nedostavěla 4 reaktory v USA, ve Vogtle a V.C. Summer, v roce 2017 prodala brokerské firmě) totálně technicky i finančně nezpůsobilá jako dodavatel takové stavby.
  • Firmy z Číny a z Ruska jsou kvůli tlaku z USA politicky nepřijatelné pro současnou vládnoucí garnituru – i pro současnou opozici sdruženou okolo tzv. Demobloku (Piráti, STAN, ODS, TOP 09, KDU-ČSL) - vyřazeny z tendru na výstavbu. Přitom zkušený dodavatel, státní firma, která má za zády státní banku (nemůže tedy zbankrotovat) je snem každého soudného investora. 
  • Tím pádem pro projekt Dukovany prakticky nezbývá žádný silný, zkušený a finančně spolehlivý dodavatel a nemá jej kdo postavit. Dukovany tedy nebudou.
  • ČEZ (investor dostavby Dukovan) je jediná státní firma, která významně exportuje (elektřinu) a tím značně přispívá do státního rozpočtu.
  • Časová souvislost mezi tím, že jak budou pod tlakem zeleného šílenství (bilionový tzv. New Green Deal) Evropské unie postupně uzavírány uhelné elektrárny v ČR i v Evropě (v rámci projektu tzv. dekarbonizace), a s rostoucím tlakem na závádění elektromobility a další využívání elektřiny, se bude současně zvyšovat poptávka po elektřině (a tím i její cena) na mezinárodních trzích, je zjevná všem, kromě ideologicky zaslepených politiků typu gen. Pavla, Bartoška, Langšádlové, Lipavského a dalších. Elektřina se tak stává mezinárodně enormně žádanou komoditou. 
  • Nejčistší energie totiž není ta z obnovitelných zdrojů, ale ta, kterou vyrobí někdo někde v zahraničí a kterou si dovezu. Větrníky ani solární energie životnímu prostředí vůbec nepřispívají, jejich výroba, provoz i likvidace je vším možným, jen ne ekologickou produkcí.
  • Při současném grandiózním tempu i výši zadlužování ČR je tedy ČEZ jediná firma, která má potenciál vytvářet prostředky alespoň na splátky úroků ze státního dluhu, až se postupně za několik let naši věřitelé začnou domáhat svých peněz např. z dluhopisů Evropské unie, za které Česká republika ručí, a až většina z těch, co republiku tak zadlužili, už nebude mezi živými.
  • Je otázkou, jestli stávající vláda, která nás nyní, skrze tzv. Fond obnovy EU nesplatitelně zadlužuje na dalších minimálně 30 let, nepočítá s tím, že v té době Evropa národních států už nebude existovat, budou zde jenom bezprávné servilní euroregiony - a tudíž dluhy nebude mít kdo splácet.
  • Absurdní kauza Vrbětic a ruských Bondů (nebo to byli Pat a Mat?) jen umocňuje moji nedůvěru, protože do scénáře Jak zbavit ČR možnosti stát se energetickou velmocí a hlavním dodavatelem elektřiny do okolních států, zapadá naprosto přesně.
  • Souhrn provokací českých aktivistů (a některých politiků) proti Rusku z posledních let, kdy se diskuze vždy zhoupla k diskuzi o Dukovanech: 
    • obvinění Ruska ze sestřelení malajského letadla,
    • akce Člověka v tísni v Rusku, jeho podpora protiputinovské opozice a jeho následné vypovězení z Ruska
    • neoprávněné vydání Nikulina do USA
    • odstranění sochy maršála Koněva, 
    • Pomník Vlasovcům v Řeporyjích, 
    • přejmenování náměstí Pod kaštany, kde se nachází ruské velvyslanectví v České republice
    • ricinová blamáž a vypovězení diplomata Končakova,
    • podpora ruského opozičníka Navalného 
    • servilní podpora sankcí proti Rusku, podpora Ukrajiny v Luhansku a Doněcku bez ohledu na zabíjení tamních civilistů,
    • průběžná protiruská prohlášení našich představitelů (Petříček, Hamáček, Bartošek atd. atd.)

Sečteno a podtrženo: Odehrálo se toto všechno na podporu účasti zbankrotovaného Westinghousu v Dukovanech? Není právě účast této přinejmenším pochybné firmy v tendru na dostavbu Dukovan hlavním ohrožením naší energetické bezpečnosti? Tak se na to podívejme blíže:

Daleko širší dopady

Dostavba Dukovan a Temelína by umožnila ČR připravit se na očekávaný pokles zdrojů elektřiny v Evropě a současný nárůst spotřeby, poptávky a tím nevyhnutelně i ceny elektřiny. ČEZ by tedy perspektivně exportem elektřiny mohl významně přispět k vymanění ČR z dluhové pasti, případně posílit pozici ČR při jednání o Czexitu. Jsem si jist, že toto si nepřátelé samostatné a sebevědomé ČR dobře uvědomují. Proto je proti této stavbě takový odpor. ČR by se totiž mohla stát bez přehánění energetickou velmocí, bez které se okolní státy neobejdou. Takovému scénáři se zejména EU bude snažit vší mocí zabránit. Jde totiž o pozici Německa, které aspiruje na podobnou pozici energetické velmoci, speciálně po dostavění plynovodu Nordstream 2. 

Čtěte ZDE: Rusové u Dukovan: Jen dva prstíčky do reaktoru strčíme. Jsou Indové, Finové a Maďaři jelita? Preventivní vyřazení ze soutěže. Bude chtít EU zakázat jádro? Chytré hlavy v USA. Chtěl bych být politikem...

Mimochodem – spuštění tohoto plynovodu v souběhu s faktickým ukončením projektu rozšíření jaderné elektárny Dukovany fakticky neznamená nic jiného, než PROHLOUBENÍ naší (potažmo evropské) energetické závislosti na Rusku. Protože pokud se dostavba naší jaderné elektrárny odloží – tedy de facto ukončí – a jestiže zároveň skončí i provoz českých uhelných elektráren, budou muset jejich výkon kompenzovat elektrárny plynové, jiná reálná možnost neexistuje.

A jaký plyn budou spalovat tyto elektrárny? Ruský… Nikdo informovaný totiž nepochybuje, přes nejrůznější politické tance okolo toho, o brzkém úplném zprovoznění plynovodu Nord Stream 2, na němž je nyní postavena celá německá, ale v podstatě i evropská, energetická budoucnost. S Ruskem jako hlavním dodavatelem. Benefity z tohoto stavu bude získávat kde kdo, s výjimkou České republiky, která nyní dobrovolně vyklízí pozice a pokládá trumfy, které až dosud v této hře držela v ruce…

Případ vakcíny Sputnik V 

Ten je značně podobný. Jde o znevěrohodnění vakcíny, kterou se očkuje již v desítkách zemí, na kterou lidé v ČR čekají a zatímco se rusobijci bijí v prsa, neočkovaní lidé onemocní a mnozí umírají. Pro 5. kolonu je ale hlavní, že se sem Sputnik nedostane… 

Nemohu se vyhnout tomu, abych si položil otázku: Co je větší zločin? Vyhození muničního skladu, určeného pro neznámého odběratele, anebo zablokování dovozu vakcíny, která by mohla zachránit stovky českých životů? Vyčíslí někdo, kolik lidí zemřelo, protože pro ně nebyla k dispozici vakcína?

Pokud letos v říjnu ve volbách do Sněmovny zvítězí Piráti a jejich levičáčtí nohsledi ze STAN, ODS, KDU-ČSL a TOP 09, je jnaprosto asné, že se Dukovany stavět nebudou. Splacení dluhu, který nasekal Babiš a jeho parta pod tlakem EU a ČSSD, bude v nedohlednu. Pirátský plán zvyšování stávajících a vytváření nových daní sice dokonale ožebračí obyvatele, ale takto získané peníze celkem jistě nepůjdou na úhradu státního dluhu.

A tak ČR nejspíš skončí bez moderní a výkonné - a výdělečné - jaderné elektrárny a bez možnosti vytvoření silného zdroje financí splacení dluhu, navíc s rizikem, že sami budeme draze elektřinu dovážet.

Cui bono (v čí prospěch)? 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky