Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Smrt v Belgii: Má dobytek osmkrát větší cenu než Slovák? Jsou lidé z východu pro Evropany lůza? Dvojí (kilo)metr: Za zfetovaného kriminálníka v USA 22 let basy, za bělocha v EU ledničku. Otevřený dopis. Co Čaputová a kavárna?

Smrt v Belgii: Má dobytek osmkrát větší cenu než Slovák? Jsou lidé z východu pro "Evropany" lůza? Dvojí (kilo)metr: Za zfetovaného kriminálníka v USA 22 let basy, za bělocha v EU ledničku. Otevřený dopis. Co Čaputová a kavárna?

1. 7. 2021

Tisk článku

Ivan Poledník připomíná nedávnou aféru se zabitým Slovákem v belgické policejní cele a připojuje aktuální dopis slovenského poslance v souvislosti se směšně nízkým trestem pro zodpovědného policistu

Slovák Jozef Chovanec zemřel v únoru 2018 v belgickém městě Charleroi v tamní cele. Případ otřásl veřejností zejména proto, že ze záběrů z vězeňské kamery je poznat, že se policisté v cele smějí a jedna policistka zvedá ruku v nacistickém pozdravu, zatímco další policisté na zraněném muži klečí. „Žádná velká škoda, pokud ho ztratíme,“ komentuje na kamerových záznamech zdravotní sestra stav umírajícího Slováka.

Pan Chovanec, který často z pracovních důvodů cestoval mezi Slovenskem a Belgií, byl zadržen poté, co se dostal do potyčky s policisty. Byl totiž vyveden z letadla, kde se podle policie choval násilně a kapitán letadla proto odmítal se strojem vzlétnout. Britská BBC uvedla, že Chovanec údajně odmítl na žádost stevardky předložit palubní vstupenku. Vlámský server VRT News tuto informaci však popřel s odkazem na očité svědky, kteří tvrdí, že Chovanec spíše nerozuměl, než že by nechtěl spolupracovat. Odmítli také, že by se choval agresivně.

V cele předběžného zadržení si podle dřívějších zpráv Slovák způsobil sebepoškozující zranění a byl převezen do nemocnice, kde později zemřel. Policisté tvrdí, že se muže v cele snažili uklidnit poté, co opakovaně narážel hlavou do dveří cely, až začal krvácet.

V souvislosti s později uvaleným směšným trestem pro zasahujícího policistu se poslanec Smeru-SD a člen parlamentního výboru pro lidská práva obrátil otevřeným dopisem na belgického velvyslance na Slovensku.

Pane velvyslanče Belgického království,

s nesmírným znepokojením jsem přijal zprávu, že belgické úřady potrestaly funkcionáře, zodpovědného za smrt slovenského občana Jozefa Chovance, pouze desetiprocentním snížením platu na dva měsíce.

Potrestaný policejní funkcionář tak přijde přibližně o 1.500 eur, což je cena chladničky ve střední třídě. Asi nejsem jediný na Slovensku, kdo se ptá - toto má být přiměřený trest za smrt člověka?

Jen připomínám, že nedávno v Belgii potrestali manažera jatek, který byl zodpovědný za necitlivý přístup k dobytku, na pokutu 12 tisíc eur, což je osminásobně více, než zaplatí policejní funkcionář, zodpovědný za smrt Slováka.

Obávám se, že toto je výsměch spravedlnosti, výsměch rodině, výsměch celému Slovensku. S údivem musím konstatovat, pane velvyslanče, že život dobytka je zjevně pro Belgické království důležitější než život Slováka.

Jozef Chovanec byl otec dvou dětí. Byl to dobrý člověk, který si zasloužil žít a starat se o svou mladou rodinu. Belgičtí policisté, kteří ho zabili, při svém brutálním zákroku hajlovali, čímž demonstrovali rasistický podtón zločinu a nenávistný postoj vůči Východoevropanům. Tento strašný čin otřásl celým Slovenskem.

Při obdobné smrti Afroameričana v USA byl policista zodpovědný za zákrok odsouzený na více než 22 let vězení - a to aniž by při tom hajloval či jinak urážel jiné národy či etnika. Lidé na Slovensku se ptají, proč na slovanských životech nezáleží tak jako na životech Afričanů? Proč je v prvním případě policejní brutality viník odsouzený na desítky let vězení a před každým fotbalovým zápasem má někdo potřebu si pokleknout, ale v případě Slováka postačí dvakrát desetiprocentní srážka ze mzdy?

Čtěte ZDE: Revoluční tribunály: Kam směřuje náš vzor demokracie? Americké běsnění ve stalinistickém duchu. Senilní Biden je nadšen. Hleďme, kdo je náš největší spojenec proti Putinovi! Ať si to užijí, ale proč také my znovu? Pryč od nich!

Belgické království vysílá děsivý signál pro celou střední a východní Evropu, že brutalita vůči nám, Slovákům, Polákům, Čechům či Rusům, bude tiše tolerovaná a zametaná pod koberec. A pokud se náhodou případy provalí, pak se vyřeší takovými směšnými tresty. Jako by se v Belgii spíše vyplatilo zabít slovenského otce rodiny než se ošklivě podívat na prase před porážkou. Takto to bohužel pane velvyslanče působí a je mi to velmi líto.

Jsme z toho mimořádně rozčarovaní a považujeme to za urážku Slovenska a velmi špatný signál pro budoucí vztahy mezi našimi dvěma zeměmi. Obracím se na Vás jako opoziční poslanec, protože nepředpokládám, že Vás osloví ministr zahraničí či prezidentka Slovenské republiky. Oba se výlučně zabývají ochranou opozičních aktivistů v Rusku a Bělorusku a na ochranu Slováků jim jaksi nezbývá chuť ani čas.

Pevně však věřím, pane velvyslanče, že budete tlumočit na nejvyšších místech v Belgii, že rasová vražda slovenského občana si zaslouží adekvátní trest, přičemž 1.500 eur pokuta není ani nejnevydařenějším vtipem.

Prosím, tlmočte belgickým úřadům, že na slovanských životech záleží a že rasová policejní brutalita vůči Slovákům nemůže být za žádných okolností takovým nestoudným způsobem smetena ze stolu.

Pokud toto má být tečka za popravou Jozefa Chovance, v tom případě Belgie nejenže utrží mezinárodní ostudu a potupu, ale vážně to podkopává vztahy mezi Slovenskou republikou a Belgickým královstvím.

Protože pro nás je lidský život důležitější než život dobytka. A my budeme za práva našich občanů bojovat.

S pozdravem

Ľuboš Blaha, poslanec Národní rady Slovenské republiky




Tagy článku

Doporučujeme

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky