Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Zbraň základním právem: Může nám je unie přesto sebrat? Spekulace a mlžení eurohujerů. Unijním excesům je třeba se postavit. Otázka charakteru EU. Klid jenom dočasně. Ztráta suverenity?

Zbraň základním právem: Může nám je unie přesto sebrat? Spekulace a mlžení eurohujerů. Unijním excesům je třeba se postavit. Otázka charakteru EU. Klid jenom dočasně. Ztráta suverenity?

27. 7. 2021

Tisk článku

Zdeněk Koudelka jednoduchým vysvětlením uvádí na pravou míru všudypřítomné spekulace o nadřazenosti unijního práva v oblasti zbraní nad naší Ústavou

Parlament před několika dny schválil změnu ústavní Listiny základních práv a svobod a na ústavní úrovni uznal právo na obranu i se zbraní. Jde o významný akt, byť někteří probruselští centralisté všude možně klamavě tvrdí, že Brusel může toto právo zakázat.

Podstatou je, zda evropské právo je nadřazeno právu členských zemí, včetně jejich ústav. Tezi o nadřazenosti evropského práva prosazuje Soudní dvůr Evropské unie a Evropská komise, ale bez opory ve smlouvách o Evropské unii a o fungování Evropské unie. Ty o otázce vztahu evropského práva k ústavám členských států mlčí.

Oodrobení cizí moci? Ne! 

Při uzavírání smluv představitelé členských států nechtěli tuto otázku řešit. Jakékoliv textové vyjádření úpravy vzájemného vztahu evropského práva a ústavního práva narazí na otázku samotného charakteru Evropské unie a suverenity členských států. Buď má dominanci evropské právo, pak však se Evropská unie stála státem a již nelze hovořit o suverenitě členských států. Nebo má přednost ústava a nelze hovořit o nadřazenosti evropského práva.

Vztah práva Evropské unie k právu České republiky je určen Ústavou České republiky. Uznáváme-li suverenitu státu, nemá evropské právo přednost před naší ústavou. Naše ústava nenadřazuje evropské právo nad ústavní zákony. Všechny ústavní zákony České republiky platí na území České republiky a musí se aplikovat, byť nastane jejich rozpor s právem Evropské unie. Ústava suverénního státu nemůže být podroben jiné moci. Evropská nařízení a směrnice vydávané na základě mezinárodních smluv o Evropské unii mají přednost jen před obyčejnými zákony dle našeho ústavního pravidla, že mezinárodní smlouvy mají přednost před obyčejnými zákony.

Čtěte ZDE: Odzbrojování občanů: Ještě se o svoji brokovnici nebojíte? Tak jsme zase sklopili uši a ocas. Hamáček před EU v hlubokém předklonu. Teroristé si mnou ruce. Salámová metoda se opět osvědčila. Než svobodu raději dotace?

Unijní excesy

Ve vztahu k ústavám členských států může přednost evropského práva obstát jen, pokud se vstupem do Evropské unie přišel členský stát o svoji suverenitu. Ovšem při vstupu členského státu do Evropské unie a podpisu následných změn základních smluv nikdy nebylo uvedeno, že je to okamžik ztráty suverenity členského státu.

Přednost naší ústavy před evropským právem deklaroval náš Ústavní soud. V nálezu, který se týkal Lisabonské smlouvy, v roce 2008 uvedl: „v případě jasného konfliktu mezi domácí ústavou a evropským právem, který nelze zhojit žádnou rozumnou interpretací, musí mít ústavní pořádek České republiky, zejména jeho materiální ohnisko, přednost.“. 

Náš Ústavní soud se ostře postavil proti Soudnímu dvoru EU a jeho snaze nadřazovat své rozhodování nad naše ústavní předpisy v roce 2012 v souvislosti s důchody vyplácenými Slovenskem našim občanům zaměstnaným u slovenských podniků v době Československa, kdy Ústavní soud označil jednání Soudního dvora EU za „exces unijního orgánu“ a obvinil jej z toho, že nerespektuje evropské dějiny. Naše ústava se před bruselskými směrnicemi sklonit nemusí.




Tagy článku

Doporučujeme

Další střet v Praze: Fiala má za úkol V4 zničit. Známí váleční štváči Lipavský a Sikorsky proti Szijjártóovi a Blanárovi. Viktor Orbán: Vzniká jiný Nový světový řád. Konec diktátu Západu. Čekání na Trumpa. Kdo bude řídit agenta Fialu?

Další střet v Praze: Fiala má za úkol V4 zničit. Známí váleční štváči Lipavský a Sikorsky...

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám. Bude elektřina brzy na příděl? Fialový program je bída a válka. Víme, jak tomu zabránit! Lidové povstání jako na Islandu? Jen radikální odpor

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky