Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Václav Klaus opět jako ruský agent
Popisek: Ruský agent na koni | Autor: Ondřej Höppner

Václav Klaus opět jako ruský agent

31. 3. 2013

Tisk článku

Petr Hájek Z letopisů bojů o Václava Klause v době jeho prezidentské mise: Učinit pár smysluplných slov k psychiatrickému výpadu bývalého politika pana Josefa Jařaba na prezidenta republiky je téměř nemožné.

Změť nesmyslů, lží a urážek je totiž tak hloupá, nestrukturovaná a absurdní, že i na profesionálního "klausobijce" Jařabova typu jde o mimořádný výkon. Na druhou stranu mlčet také nelze.

Princip výpadu

Jít větu po větě, tvrzení po tvrzení není možné. Každé by stačilo na samostatný článek. Pokusím se tedy alespoň shrnout princip: Václav Klaus, otec české transformace od komunismu k demokracii a současný prezident republiky je ruský agent, "který trvale - od moskevského puče v roce 1991 přes Bosnu a Kosovo až po dnešek - zastává linii shodnou s imperiálními zájmy Ruska."

Na adresu Ruska prý Klaus neřekl jediné kritické slovo.

A jsme rázem u klíčové otázky: Má smysl se vůbec vážně a s argumenty zabývat pomatenou myslí nešťastníka, který naznačuje, že se tehdejší federální ministr financí vměšoval "prorusky" do puče proti sovětskému vůdci Gorbačovovi? A na čí straně? Na (proruské) Jelcinově? A to by bylo špatně? Nebo naopak (protiruské, prosovětské) spiklenecké? A jak?

Bosna a Kosovo

Zde by jistě byla na místě odpověď: Nechat to být a věnovat se něčemu podstatnějšímu. Jenže v té větě jsou, v příčinných souvislostech, zmíněny také Bosna a Kosovo, což jsou politická témata, kterými se Václav Klaus skutečně zabýval.

Jen pro pořádek: zastával (a zastává) názor, že takzvané humanitární bombardování Srbska bylo chybou americké politiky a NATO, že věc nevyřešilo, ale zkomplikovalo na celá desetiletí, že jediné možné řešení představovalo obtížné jednání a diplomacie. Že i nedávné problematické odtržení Kosova je jedním z důsledků této zahraniční intervence, jejíž trpké plody dnes sklízíme například v konfliktu v Jižní Osetii.

Záměrně zlovolná metoda

Tato záměrně zlovolná či pomatená metoda (z níž jsem citoval jen pět řádek prvního odstavce) je typickou ukázkou celého dlouhého textu, jemuž redakce dala pozoruhodně velký prostor na svých komentářových stránkách. Tím se k němu ale nepřímo v té či oné podobě přihlásila - minimálně jako k materiálu hodnému diskuse.

Zlovolně záměrná lež

Druhým principem této metody je záměrná lež. Pan Jařab třeba tvrdí: "Nejde jenom o to, že Klaus kritizoval Gruzii - to by bylo legitimní, pokud by současně odsoudil následný ruský vpád to této země. Na adresu Ruska však neřekl jediné kritické slovo."

Nechme nyní stranou představy bývalého senátora o demokratické politické diskusi, která za legitimní pokládá jen takový názor, který je "vyváženě" doplněn povinným "odsouzením" kohokoli nebo čehokoli. Podívejme se raději, co prezident skutečně řekl pět dní po vzniku konfliktu ve svém prvním tiskovém vyjádření.

Co prezident skutečně řekl:

"Zásadně odsuzuji gruzínský útok na Jižní Osetii, vraždění civilistů v této oblasti i masivní nasazení ruské armády." Četl to vůbec pan Jařab? Pochybuji. Patří mezi stále se rozšiřující typ politických analfabetů, kteří sice nečtou, ale o to více píší.

 Jařab se nazývá my, neříká však, za koho mluví

Jinak by určitě nemohl utrousit na jiném místě: "Částečně nás uklidňuje, že k nám ropa a plyn mohou i přes Ingolstadt, ale vzpomeneme si, že proti zřízení této pojistky v polovině 90. let vystupoval právě Václav Klaus?"

Jak se mohl dostat do Senátu?

Další vážná otázka: Jak se vůbec kdy mohl dostat do Senátu člověk, který neví, že v polovině devadesátých let byl Václav Klaus předsedou vlády, která pod jeho vedením tuto "pojistku" z vysoce pragmatických důvodů vybudovala? ?Projevuje se i tak, že se pan Jařab nazývá "my". "My znepokojení občané." Neříká však, za koho mluví.

Taková bagatelizace je na pováženou

Myslím však, že přece jen v samém závěru textu odhalíme "freudovsky" jistý náznak sebezpytu. Poté, když autor semele dohromady Evropskou unii, prezidentův nesouhlas s hysterií kolem tzv. globálního oteplování ("což je tvrzení na úrovni spikleneckých teorií, podle nichž Američané nafilmovali přistání na Měsíci v Nevadské poušti" - J. J.) Čínu, Lukašenka a kdovíco ještě, končí slovy, která by si z mnoha hledisek měl vzít k srdci: "U malé země, která zažila v minulém století dvě okupace, je taková bagatelizace zahraničních vztahů a zahraniční politiky opravdu na pováženou. Což platí zejména pokud jde o vztahy s Ruskem."

 

 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky