Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Facebook podněcuje migranty k cestám do Evropy: Upoutávky na falešné cestovní kanceláře. Lživé informace o snadné běloruské trase. Jednosměrné „zájezdy“ do Běloruska. Živná půda pro dehonestaci Lukašenkovy vlády

Facebook podněcuje migranty k cestám do Evropy: Upoutávky na falešné cestovní kanceláře. Lživé informace o snadné běloruské trase. Jednosměrné „zájezdy“ do Běloruska. Živná půda pro dehonestaci Lukašenkovy vlády

2. 12. 2021

Tisk článku

Vladimír Malyšev rozkrývá skutečné pozadí migrační krize na bělorusko-polské hranici, a která slouží jak k další dehonestaci Lukašenkova režimu, tak k útokům na Moskvu

„Jak Facebook podněcuje běloruskou migrační krizi,“ je název článku francouzského listu Le Monde, v němž se píše: „Facebook, populární sociální síť mezi nelegálními migranty, sehrál důležitou roli v přílivu uprchlíků z Blízkého východu k polským hranicím“. Autor pak Madžid Zerukki vysvětluje, jak se mu podařilo odhalit síť pašeráků, která se zabývá nelegální migrací z iráckého Kurdistánu.

Muž, který poskytl našemu novináři rozhovor, říkejme mu Soran, vypovídá: „Pokud se zaměříte na Francii nebo Německo, musíte za schengenské vízum zaplatit 14 000 dolarů. Cestování do západní Evropy přes Chorvatsko, které se dosud nepřipojilo k evropské dohodě o volném pohybu osob, vyjde levněji: Chorvatské vízum stojí 6 000 dolarů, pak několik nocí čekání a následně nelegální cesta do Itálie. Schůzka se uskuteční v kanceláři „směnárny“, která je známým místem obchodování s lidmi v Sulajmáníji, správním středisku v severním Iráku. Musíte si vzít peníze a pas, o zbytek se postaráme.

Soranova "inzerce" na Facebooku je jednou z dvaceti stránek, které nabízejí své služby iráckým Kurdům. Šíří zvěsti o snadné „běloruské“ cestě do Evropy přes Minsk. V roce 2018 ještě běloruské úřady dávaly možnost bezvízového vstupu na běloruské území až na 30 dní pro 74 zemí.

Ráj obchodníků s lidmi

Jak funguje mechanismus pašování migrantů, podrobně vysvětlili pracovníci Semantic Visions v předmluvě ke zprávě zveřejněné 22. listopadu: „Pašeráci, často napojení na blízkovýchodní cestovní kanceláře, využívají sociální média, aby podnítili migrační krizi a vydělali na ní. Od konce července se hlavním ohniskem těchto aktivit stal zejména Facebook,“ uvádí zpráva, podle níž se výrazně zvýšil internetový provoz v arabštině a kurdštině související s migrací.

Tehdy jsme se dozvěděli o nové pozemní cestě,“ vzpomíná irácký Kurd Amin, který nyní uvízl v Bělorusku. „Kromě přímých doporučení uživatelů se na mnoha facebookových stránkách objevily upoutávky: „Informace o Bělorusku“, „Informace o Polsku“, „Informace o Litvě“. Kontaktujete je a oni vám okamžitě odpoví soukromým dopisem. Existuje mnoho „cestovních kanceláří“, které nabízejí „zájezdy“ do Běloruska. Chtěl jsem jet do Německa. Bylo nám řečeno, že na hranicích strávíme jen několik hodin,“ vzpomíná Amin z Iráku.

Ve videu zveřejněném koncem října a opakovaně zveřejňovaném na Facebooku „cestovními kancelářemi“ bylo možné vidět povzbudivé příběhy. Hlas do mikrofonu vypráví, že irácká rodina bezpečně dorazila do Německa, a nyní děkuje svým průvodcům za jejich operativní práci. Samotnou šťastnou rodinu však neuvidíme: objektiv ukazuje pouze opuštěné ulice města, které dřímají v podzimním mrholení.

Čtěte ZDE: Informační selekce: Sociální sítě fandí výhradně bažinám. Čtyřletá práce na budování cenzury. Temný okamžik svobody tisku. Urážlivá demokracie? Trump výkyvem na cestě k pokroku. Google rozhoduje?

Běloruská odysea

Jiné video vychvaluje dobrosrdečnost běloruských vojáků a policistů, kteří jsou „vždy připraveni podat pomocnou ruku“. A pokud se vám jako migrantovi připlete do cesty ostnatý drát, vždycky se prý najde soucitný Bělorus, který ho přestřihne nebo alespoň stáhne k zemi. Falešné účty aktivistů a humanitárních organizací nabízejí pomoc: „Pokud máte problém, pošlete nám své souřadnice.“ Sítě nabízejí i jiné trasy, například novou cestu do Evropy z Běloruska přes Finsko „autem“.

Deutsche Welle k tomu uvádí: „Podle německého ministerstva zahraničních věcí využívá běloruský tranzit zejména mnoho uprchlíků ze severu Iráku. V tomto regionu působí společnosti, které záměrně agitují místní obyvatele k emigraci do Evropské unie a nabízejí jim balíček „cestovních služeb“ s jednosměrnou letenkou do Minsku,“ s tím, že „leteckým společnostem nelze zakázat, aby na palubu braly cestující s jednosměrnými letenkami.

Tím se vyjasňuje další detail krize na bělorusko-polské hranici: Trasu přes Bělorusko zorganizovali mezinárodní převaděči, ale Facebook se podílel na „informační podpoře“ celé operace: inzeráty „zvoucí“ migranty do Německa přes Bělorusko nejenže nebyly blokovány, ale byly široce šířeny. Tím se vytvořila půda pro celou škálu nových obvinění „nelidského Lukašenkova režimu“.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Putinovo vítězství: Západní politici vytočeni. Tohle se jim nestane. USA náš vzor. Je tu opět inovace podvodů před prezidentskými volbami. Nejsi občan? No a co? Tady máš řidičák - a běž to tam hodit! Tam ilegálové. U nás Ukrajinci?

Putinovo vítězství: Západní politici vytočeni. Tohle se jim nestane. USA náš vzor. Je...

Tři tváře lidovlády: Moskva, Kyjev, Washington (Brusel). V Rusku se volí. V Kyjevě a na Západě jen dosazuje. Brutální podvody. Cenzura jak břitva. Trump: V USA místo voleb Orwell. Není kouře bez ohně. Máme na výběr?

Tři tváře lidovlády: Moskva, Kyjev, Washington (Brusel). V Rusku se volí. V Kyjevě a na...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky