Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Ruský pohled: Starý svět se hroutí. Propadá se Západ do postindustriální propasti? Konec finanční dominance USA. Válečné bubny Západ nespasí. Ekonomičtí obři povstávají na Východě. Rusko sankce nezlomí. Světu hrozí hlad

Ruský pohled: Starý svět se hroutí. Propadá se Západ do postindustriální propasti? Konec finanční dominance USA. Válečné bubny Západ nespasí. Ekonomičtí obři povstávají na Východě. Rusko sankce nezlomí. Světu hrozí hlad

16. 3. 2022

Tisk článku

Redakce Protiproud tlumočí zamyšlení významného ruského portálu nad snahou Západu srazit Rusko na kolena a udržet vlastní dominanci v globálním ekonomickém systému

„Svět už nikdy nebude jako dřív,“ říkali mnozí, když hodnotili dopad celosvětové epidemie. A představovali si jakýsi nový svět, kde vyděšení obyvatelé Země pracují v distančním režimu a pohybují se prostorem v respirátorech pod dohledem globálních digitálních diktátorů. Tyto předpovědi se mnohým zdály být za vlasy přitaženou fikcí. Nyní však můžeme skutečně říci: svět už nikdy nebude stejný. 

Hospodářská válka, kterou Západ vyhlásil Rusku, bude posledním úderem světovému ekonomickému systému orientovanému na Západ. Tento úder zničí jeho samého, nikoli však světovou ekonomiku jako takovou. Restrukturalizace systému, která nyní započala, umožní během několika desetiletí vznik nových velkých regionálních hospodářských systémů. Nikdo dnes nedokáže říci, jak nakonec bude celá světová ekonomika vypadat. Vladimír Pligin, právník a poslanec ruské Dumy, řekl před rokem v rozhovoru pro ruský časopis: „Staré systémy jsou pryč, začínají se organizovat nové. A ovládnou celou zeměkouli.“ Tehdy se mluvilo o politických systémech. Dnes se totéž děje sse systémy ekonomickými.

Sebedestrukce Západu

Proč má pět a půl tisíce sankcí proti Rusku tak silný dopad na světovou ekonomiku, ačkoli se na ní Rusko svým HDP podílí jen několika procenty?

Má to dva důvody. Předně by nikdo neměl Rusko podceňovat. V dnešním ekonomickém světě, který v některých regionech již několik desetiletí zažívá obrovský růst populace, jsou hlavními faktory stability komoditní trhy. Rusko je na těchto trzích významným hráčem: má 25% podíl na světovém trhu s energiemi, podílí se přibližně 15 % na světovém vývozu obilí, má silnou pozici na trhu s kovy a uranem a má reálný potenciál ovládnout trh s ropou a plynem (a tím je vyjmenováno nejširší spektrum surovin používaných v průmyslu).

Málokdo ví, že Rusko nejenže vlastní velké množství energetických surovin a hodně jich prodává, ale je dnes největším světovým donorem všech forem energie – základního zdroje pro jakoukoli materiální výrobu. Proto úder na Rusko, a tím vyvolaná jeho zásadní potřeba změnit vlastní hospodářskou politiku, automaticky vede k nutnosti restrukturalizovat celou světovou ekonomiku.

Druhým důvodem je skutečnost, že Západ sám je již dlouho ekonomicky neefektivní. Zničení hospodářské zóny SSSR a absorpce zdrojů z východní Evropy a části zemí SNS nevedly k organickému růstu západních ekonomik. Západ nenabídl žádné technologické ani ekonomické řešení, jak překonat hrozící energetickou a potravinovou krizi. Sázelo se výhradně na finanční dominanci. Tato sázka, nepodpořená industrializací samotného Západu a jeho technologickou modernizací, však proměnila hospodářství zlaté miliardy v další destabilizátor světové ekonomiky: příliš mnoho spotřeby na příliš málo výroby.

Sankční válka proti Rusku okamžitě znásobila všechny vektory chaosu ve světové ekonomice. Globální finanční systém postavený na americkém dolaru (a dluhu) se hroutí. Nevíme, jak rychlý bude a kam povede jeho pád, ale je nevyhnutelný, protože odpojení hlavního světového dodavatele energie od dolarových transakcí automaticky posiluje alternativní měnové systémy, jüan a rupii, již nyní.

Čtěte ZDE: Hysterie havlistické guerilly: Válka proti Rusku? Povede ji generál Vondra. V rauši drogy moci. Kdy naše armáda u Kyjeva? Zakázaná média a hra na pluralitu. Lež o ukrajinské migrantské vlně. Až se dají zbídačení do pohybu…

Gradující restrukturalizace

Kolosální restrukturalizací projde i světový energetický systém. Budoucí industrializace i deindustrializace velkých regionálních ekonomik závisí na tom, kam budou proudit ruské energetické zdroje. Kromě toho samotná restrukturalizace způsobuje růst cen energií a vede k celosvětovému růstu inflace v průmyslovém i spotřebitelském segmentu.

A co víc - i světový trh s potravinami je v šoku. Ceny obilí dosáhly historicky nejvyšších hodnot, což způsobilo jak kolosální potravinovou inflaci v bohatých zemích, které si od ní již dávno odvykly, tak riziko kritického nedostatku potravin v chudších zemích.

Globální logistický trh také prochází radikálními změnami. Na rozdíl od výše uvedeného však tyto změny nemají jen stinné stránky, ale také klady. Vytváření nových dopravních tras, které vznikají právě nyní, přispěje k rozvoji nových regionálních hospodářských systémů, zejména v Asii.

Nezlomené Rusko

Může Rusko v tomto ekonomickém chaosu zvítězit? Rozhodně ano. Je to jedna z mála zemí, která má všechny zdroje důležité pro přežití na svém území: energii, potraviny, území a bezpečnost. Zároveň je to stále technologicky vyspělá země. Není možné, aby země, která dokáže vyrábět hypersonické zbraně, nebyla schopna vyrábět petrochemická zařízení.

Pro Rusko je nyní kriticky důležité, aby se zaměřilo na rozsáhlou náhradu dovozu. Tento rozsah lze odhadnout na 15-18 bilionů rublů poptávky nebo 2-4 miliony nových tržně požadovaných pracovních míst. To podle střízlivých odhadů zajistí Rusku hospodářský růst ve výši 7-9 % ročně a konečně zvýší blahobyt většiny obyvatel Ruska. Bude to vyžadovat nejméně deset let tvrdé práce.

Ale jak říkají moudří: Skutečně milujeme jen to, co jsme si sami vytvořili.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky