Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Příprava (energetické) apokalypsy v závěrečné fázi: Jak rozšířit americké sankce proti Rusku na celý svět? Brusel otrocky vyzývá k sebevraždě členských zemí EU. Napětí roste. Vstoupí zákon NOPEC v platnost? Čím hůř, tím líp?

Příprava (energetické) apokalypsy v závěrečné fázi: Jak rozšířit americké sankce proti Rusku na celý svět? Brusel otrocky vyzývá k sebevraždě členských zemí EU. Napětí roste. Vstoupí zákon NOPEC v platnost? Čím hůř, tím líp?

21. 5. 2022

Tisk článku

Valentin Katasonov informuje o tiché výrobě americké (legislativní) bomby, která nejprve v Evropě a poté na celém světě způsobí globální energetickou a následně hospodářskou krizi, jaká tu ještě nebyla

Výbor amerického Senátu schválil 5. května zákon o kartelech zvaný NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act ), neboli zákon proti kartelu producentů a vývozců ropy .

Návrh zákona je ale fakticky namířen proti jedinému kartelu – OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu). OPEC je mezinárodní instituce vytvořená zeměmi produkujícími ropu za účelem kontroly kvót na její produkci. A protože tato organizace nyní značně posílila svůj vliv na těžbu ropy ve světě, Spojené státy upadly do dalšího z mnoha záchvatů hysterie.

Přitom jsou to právě USA, kdo stojí za dramatickým zvýšením cen energií. Primárně jej vyvolaly sankcemi vůči Rusku. A protože nyní nevědí, co s tím, zkoušejí to obvyklou metodou, kterou používaly po mnohá desetiletí: brutální silou a nátlakem. Jenže svět je dnes už jinde. Americký zákon o kartelech NOPEC se tak nakonec může stát rozbuškou celosvětové sankční války, po jejímž výbuchu vypukne doslova ropná apokalypsa.

pp

Čtěte ZDE: Skutečná příčina války na Ukrajině: Nord Stream 2. Nesměl být spuštěn za žádných okolností. Nešlo jen o byznys. Hrůza z propojení Německa a Ruska je v USA přímo mystická. Rozděl a panuj – o to šlo

OPEC s Ruskem? Zakazujeme!

Připomeňme si nejprve, co je OPEC za organizaci. Byla založena v Bagdádu v září 1960 z iniciativy Íránu, Iráku, Kuvajtu, Saúdské Arábie a Venezuely. Jejími členy je v současnosti už 13 zemí: Alžírsko, Angola, Venezuela, Gabon, Irák, Írán, Kongo, Kuvajt, Libye, Spojené arabské emiráty, Nigérie, Saúdská Arábie, Rovníková Guinea. Členské země OPEC tak kontrolují asi 2/3 světových zásob ropy (přibližně 1 200 miliard barelů). Tvoří asi 35 % světové produkce a téměř polovinu světového exportu ropy.

To by ještě nechávalo Spojené státy v klidu. Jenže v listopadu 2016 se objevil rozšířený formát nazvaný OPEC +. To plus znamená, že kromě Ruské federace uzavřelo s OPEC dohodu o koordinaci těžby dalších devět zemí (Ázerbájdžán, Bahrajn, Brunej, Kazachstán, Malajsie, Mexiko, Omán, Súdán, Jižní Súdán). OPEC+ tak nyní tvoří asi 55 % celosvětové produkce černého zlata. A šedesátileté zkušenosti organizace ukazují, že má skutečně schopnost řídit ceny na světovém trhu s ropou prostřednictvím dohod o kvótách na její produkci a export.

pp

Čtěte ZDE: Studená válka už není metafora: Končí dodávky plynu do EU všem, kdo odmítli platit v rublech. Další odpojený na řadě má být ČR. Záleží na Německu. Už jsme fakticky 17. spolkovou zemí. Navždy?

Z předních producentů ropy mimo OPEC+ jsou vlastně už jen Spojené státy (jejich podíl na celosvětové produkci ropy činí asi 17 %), dále Kanada (6,1 %), Čína (4,7 %) a Brazílie (3,8 %). Klíčovými postavami v OPEC+ jsou Ruská federace (12,6% podíl na světové produkci) a Saúdská Arábie (12,5%).

Návrh zákona NOPEC se právě proto zaměřuje na OPEC+, tedy skupinu 23 zemí vedenou Saúdskou Arábií a Ruskem. Jedna z iniciátorek projektu, senátorka Amy Klobuchar otevřeně řekla, že terčem zákona by se měly stát ruské společnosti, „pokud jsou zapojeny do kartelových aktivit, které narušují volnou soutěž.“

Napětí se zvyšuje

Přestože jsou Spojené státy v současnosti zemí s nejvyšší těžbou, naprostá většina je určena pro domácí spotřebu. Pouze malá část produkce jde na zahraniční trh. V žebříčku zemí z hlediska exportu ropy zaujímají Spojené státy až osmou příčku. Kromě toho USA také značné množství dovážejí (některé druhy, které potřebují americké rafinérie, se v USA netěží). Washington má samozřejmě zájem udržet světové ceny ropy na vysoké úrovni, ale jejich dramatický růst (který samy způsobily) přímo likvidačně zvyšuje náklady v americké ekonomice, která ropy spotřebovává obrovské množství (ač rétoricky za Bidena tak vznešeně plédují za omezení fosilních zdrojů – ovšem jen pokud jde o zbytek světa).

pp

Čtěte ZDE: Svět se dává do pohybu: Co bude znamenat výsledek bitvy o Donbas? Zástupná válka Západu proti Rusku vše změní. Sankce USA a EU neutralizuje zbytek světa. Washington jen nevěřícně zírá. Brusel totéž. Kdo novými lídry?

Washington již několik měsíců vyjednává se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty, aby oni a jejich partneři v OPEC a OPEC + zvýšili produkci ropy a omezili růst cen. Jenže vyjednávání zatím nepřineslo Washingtonu úspěch – a hned tak nepřinese. Generální tajemník OPEC Mohammed Barkindo opakovaně prohlásil, že kartel nebude schopen nahradit sankcionovaný export z Ruska ve výši více než 7 milionů barelů denně – prostě proto, že ještě dlouhé roky k tomu nebude mít volné kapacity.

A co ještě hůře: Saúdská Arábie a její partneři jsou s aktuálními cenami velmi spokojeni. A nejen kvůli komerčním zájmům. Rijád už nechce tančit podle not Washingtonu. Vztahy mezi nimi jsou dnes napjaté právě tak, jako vztahy USA s řadou ostatních členů organizace.

Posedlost Ruskem rozpoutá celosvětovou krizi

Znovu opakujme: Byly to paradoxně právě Spojené státy, které bezhlavými sankcemi vůči Rusku celosvětový růst cen energií vyvolaly. Ceny ropy jsou aktuálně na úrovni přesahující 100 dolarů za barel. A protože Brusel je dnes fakticky americkým protektorátem, sebevražedně se na jeho pokyn přidala okamžitě Evropa. Šestý sankční balíček EU se nazývá ropný. Počítá s tím, že členské státy přestanou kupovat ruskou ropu do konce letošního roku. Ceny ropy by se tak již chystají vylétnout na 150 nebo dokonce 200 dolarů za barel – a právě v té chvíli Washington přikáže EU vytvořit ropný balíček sankcí proti Rusku.

pp

Čtěte ZDE: Speciální ekonomická operace: Rusko odpovídá na sankce. Ropa plyn a další nezbytné suroviny jen za ruble. Další krok ke konci americké globalizace. Dolar a euro podloženy jen zbraněmi. Rubl zlatem. Svět se kompletně změní

Tato ničivá aktivita Washingtonu způsobí, že nejprve v Evropě a poté na celém světě vypukne globální energetická krize. Téměř před půl stoletím (v roce 1973) energetická krize spojená se čtyřnásobným zdražením ropy ničivě zasáhla celý Západ, Sovětského svazu a zemí socialistického tábora se však nedotkla. Nyní může daleko dramatičtější energetická krize zachvátit celý svět a vyvolat globální ekonomickou krizi. Její příčinou bude tentokrát Amerika, která hystericky rozdmýchává oheň sankční války proti Rusku.

Tak si na to najednou vzpomněli…

Zákon NOPEC chce dát americkému ministerstvu spravedlnosti pravomoc podávat žaloby na členy OPEC za porušení antimonopolních zákonů. Samozřejmě na základě kritérií platných pouze v USA. Prvním z nich je Shermanův antimonopolní zákon z roku 1890. Ten ovšem směřoval na rozdělení Standard Oil, ropného trustu Johna Rockefellera. K rozdělení sice došlo, ale řada nově vzniklých společností stále zůstala pod kontrolou Rockefellera – a ty mezi sebou uzavřely kartelovou dohodu.

Poté se proto začaly přijímat další protikartelové zákony. Radikálního vítězství nad monopoly ve Spojených státech však nikdy nebylo dosaženo. A od dob prezidenta Reagana se na antimonopolní zákony ve Spojených státech obecně zapomnělo. A tak si na ně právě teď vzpomněli. Nikoli však, aby bojovali proti monopolizaci v americké ekonomice – což by dávalo smysl – ale aby zahájili válku s OPEC+, v níž je členem Ruská federace.

pp

Čtěte ZDE: Ruský pohled: Starý svět se hroutí. Propadá se Západ do postindustriální propasti? Konec finanční dominance USA. Válečné bubny Západ nespasí. Ekonomičtí obři povstávají na Východě. Rusko sankce nezlomí. Světu hrozí hlad

A teď (ropná) apokalypsa!

V americkém Kongresu bylo celkem 16 pokusů připravit nějaký typ zákona NOPEC, první už v roce 2000. Obvykle byl však v rané fázi zablokován. Kongresmani si pokaždé uvědomili, že přijetí takového zákona by nejen vedlo k naprostému chaosu v mezinárodních vztazích, ale pro Ameriku by to znamenalo úder bumerangovým efektem. Jen jednou (v roce 2007) za prezidentství G. W. Bushe, jedna z verzí zákona prošla Kongresem, ale nakonec ji ani neposlali prezidentovi k podpisu, protože dopředu oznámil, že ji bude vetovat.

Pravděpodobnost, že se NOPEC stane zákonem dnes, je naopak poměrně vysoká: “Vyhlídky jsou lepší než kdy jindy za posledních 15 let,” citovala agentura Bloomberg Kevina Booka , generálního ředitele ClearView Energy Partners. Tento zákon je zjevně určen jen na zahraniční společnosti, amerických se netýká. Mechanismus výkonu soudních rozhodnutí vůči jiným státům není v dokumentu upřesněn.

pp

Čtěte ZDE: Je to ještě jinak: Útok USA na Rusko skrze kyjevský režim je jen zástěrka. Cílem je zkáza ekonomiky a hlad ve světě – včetně Západu. Že to nedává smysl? Pro trockistické šílence, kteří ovládli Washington, ano. To je ten Velký reset!

Soud nejspíš jednoduše oznámí, že jedna nebo druhá země OPEC +, porušila americký antimonopolní zákon, a bude zahrnuta do typu sankcí, které se nyní vypracovávají proti Rusku. Takových zemí tedy může být až na 23 (všichni členové OPEC+). Jenže: Přímé sankce jistě doplní ty sekundární vůči zemím, které budou se zeměmi OPEC+ nadále spolupracovat – tedy nakupovat ropu ze země, jež je součástí OPEC+. Což jsou dnes prakticky všechny státy světa.

Pokud tedy bude zákon NOPEC přijat, stane se rozbuškou celosvětové sankční války. Pak cena jednoho barelu ropy vylétne na 500 nebo klidně i 1000 dolarů. Jinak řečeno: NOPEC je časovaná bomba, po jejímž výbuchu přijde na svět ropná apokalypsa.

A právě o to současné Spojené státy usilují.

Proč asi?

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace. Umělé vyvolání hladomorů. Vy a vaše rodina musíte zmizet. Nechte zdivočet zemi. Vypusťte divokou zvěř. Po dobytku vybijí i vás

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace....

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat. Mluvte šeptem! Neomezená moc všude a nikde. Chapadla ke všemu, co je připojené. Ovládnou i zbraňové systémy? Moloch se probouzí. Mlčení...

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky