Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Studená válka už není metafora: Končí dodávky plynu do EU všem, kdo odmítli platit v rublech. Další odpojený na řadě má být ČR. Záleží na Německu. Už jsme fakticky 17. spolkovou zemí. Navždy?

Studená válka už není metafora: Končí dodávky plynu do EU všem, kdo odmítli platit v rublech. Další odpojený na řadě má být ČR. Záleží na Německu. Už jsme fakticky 17. spolkovou zemí. Navždy?

5. 5. 2022

Tisk článku

Pavel Kopecký přináší zprávu "neznámé autorky" o plynové a ropné krizi která se valí na Evropu, jež si ji ovšem - jako vazal USA a skrze své současné mocenské elity - "dobrovolně" zvolila za sebevraždu v rámci Velkého resetu

Jak již víte, tak prvním dvěma zemím byly zastaveny dodávky plynu nedávno a další mají následovat. Ovšem nejméně 4 evropské země již v rublech zaplatily a 10 dalších si otevřelo účty, z čehož je patrné, že zřejmě o platbě v rublech uvažují. Jistě vás neudiví, že ruská média jmenují speciálně naši vládu jako tu, která již Rusy ubezpečila, že v rublech nezaplatí a počítá s odpojením plynu. Rusko na oplátku oznamuje, že od příštího měsíce již nebude dodávat plyn do ČR.

pp

Gazprom vyhlásil úplné zastavení dodávek ruského plynu do Polska a Bulharska. Důvodem bylo principiální odmítnutí těchto zemí platit za ruský plyn v rublech. Polsko a Bulharsko nyní dostávají stejný ruský plyn z Německa. Pokud Německo také odmítne platit v rublech, pak přísun plynu pro Bulharsko a Polsko také vyschne.

Česká republika oznámila, že odmítá platit za ruský plyn v rublech. Evropská unie je jednomyslná ve svých řečech o vydírání, o využívání plynu pro politické účely. Na druhou stranu existuje několik tisíc zcela nezákonných sankcí proti Rusku, ruským společnostem, úředníkům a jednotlivcům: jak je nazýváte? Není zmrazení našich 300 miliard dolarů vydírání? Ano, říkají to přímo: účelem sankcí je oslabit a dokonce zničit ruskou ekonomiku. Proč jsou překvapeni? Už to není legrační. A jsou tací, kteří to včas rozpoznali.

Deset evropských kupujících si již otevřelo zvláštní účty u Gazprombank, aby zaplatili za svůj dovoz v rublech. A ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že většina hlavních partnerů souhlasila se schématem plateb za plyn navrženým Ruskem

pp

Krádež je OK, obrana je vydíráním

Tématem týdne v Evropě je plyn za rubly. Výplata se blíží. Evropa se zoufale snaží najít univerzální řešení, které jí umožní získat plyn, aniž by porušila své vlastní sankce.

„Naše reakce bude společná, podpůrná a jednotná, protože věříme, že to, co se stane jednomu členskému státu, se stane všem současně,“ řekl hlavní diplomat EU Josep Borrell.

Ne tak docela, ale formálně – pokud je odpověď „jednotná“ – Polsko a Bulharsko zjevně rozhodly o všem za všechny. 27. dubna polská vláda oznámila, že odmítá platit v rublech, což vedlo k zastavení dodávek Gazpromu. Morawiecki a spol. však zašli ještě dál: uvalili sankce na největšího ruského soukromého dodavatele plynu Novatek. Green Energie, polská dceřiná společnost Novateku, vlastní část polské plynárenské distribuční sítě. V důsledku toho bylo několik desítek okresních měst odříznuto od dodávek.

„Obyvatelé, kteří vaří na plynu a topí plynem, nemají topení a žádný způsob, jak uvařit večeři. V našich zařízeních, jako jsou školky a školy, jsou stovky dětí. Problém se týká i zaměstnanců administrativy, v kancelářích není teplá voda,“ řekl Przemysław Renne, starosta obce Mescisco.

pp

Čtěte ZDE: Ukrajinská krize již spěje k závěru: Přehlídka vítězů a poražených. Převýchova po americku. Putinova zkušenost z dětství. Ukrajinizace samopalem. Nespravedlivě bohaté Rusko. Jsme opět za Železnou oponou

Jen si nemyslete, že nebyli varováni. Někdo musel trpět, aby humanitární úvahy mohly zakrýt jednoduchou loupež: všechna aktiva dceřiné společnosti Novatek, vše, do čeho byly investovány miliardy eur, musí být nyní umístěny pod vnější správu, to znamená zkonfiskovány.

Něco podobného se stalo o měsíc dříve s Gazprom-Germanií, německou dceřinou společností Gazpromu, která je nyní řízena Spolkovou agenturou pro sítě. Byli docela překvapeni, když Gazprom tento týden odmítl přijmout platby od svého bývalého exportního oddělení. A agentura nechápe, jak je to možné. Pokud tak učiní, uvalí sankce, ale pokud to udělá Rusko, je to vydírání.

Polský premiér Mateusz Morawiecki to vidí takto: „Nebudeme se klanět tomuto vydírání a chci ujistit své krajany, že tato akce Putina a Kremlu neovlivní polský rozpočet ani pozici.“

Nyní se jich to netýká, ale je to proto, že Gazprom stále plní své smluvní závazky vůči Německu, které přesahují potřeby samotných Němců a dávají jim příležitost prodat plyn za malý příplatek. Polská práva na vychloubání nejsou drahá.

„Tento týden Polsko odmítlo platit za dodávky plynu z Ruska v rublech podle nových pravidel. Slavnostně bylo oznámeno, že ruský plyn již nebude potřeba a Polsko ho již nebude kupovat. Ve skutečnosti tomu tak není. Po ukončení přímých dodávek plynu z Ruska nakupuje Polsko ruský plyn v Německu, odkud proudí do Polska plynovodem Jamal-Evropa. Do Polska jde 30 milionů metrů krychlových denně a to téměř přesně odpovídá polským objednávkám v rámci smlouvy o vývozu plynu v posledních dnech,“ uvedl mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.

pp

Čtěte ZDE: Genossin Lejnová: Sankce pomohou ukrajinským vojákům v první linii. Babiš (v zastoupení svých poslanců) hlasoval ANO. Jen SPD a KSČM proti. Skvělý plán! Když na něj dojde, EU bude po smrti ein, zwei. Jenže my nejspíš také...

Bidenovo Bulharsko

Bulharsko, které také odmítlo platit v rublech, je v situaci, která je jednodušší, ale zároveň i obtížnější. Jednodušší, protože klima je mírné, a obtížnější, protože na prahu není žádné Německo. Řecko je připraveno bratrsky pomoci, ale bude muset počkat, protože plynovod je stále ve výstavbě, což ohrožuje vytvoření dostatečné rezervy na zimu.

„Pozastavení dodávek plynu Gazpromu je hrubým porušením smlouvy a vydíráním platbami v rublech třetími stranami, které nezaručují ani dodávky plynu, ani bulharské peníze. Do takového podvodu se nezapojíme,“ řekl bulharský premiér Petkov.

Proč není zaručena nabídka, proč nejsou zaručeny peníze, to je nejasné. Bulharsko si samo vytvořilo veškeré své energetické „bohatství“ od okamžiku, kdy selhalo ve vynikajícím projektu Blue Stream pod tlakem nikoho jiného než amerického senátora McCaina, až do okamžiku, kdy odmítlo platit v rublech. Přes Bulharsko nyní vede Turecký proud, je to tranzitní země, takže Budapešť pozdravuje a varuje před nepříjemnostmi v případě, že někdo v Sofii přijde s nápadem ukrást maďarský plyn placený v rublech.

pp

Čtěte ZDE: Speciální ekonomická operace: Rusko odpovídá na sankce. Ropa plyn a další nezbytné suroviny jen za ruble. Další krok ke konci americké globalizace. Dolar a euro podloženy jen zbraněmi. Rubl zlatem. Svět se kompletně změní

Poznámka k Bulharsku: Blue Stream byl plánovaný plynovod přivádějící plyn z Ruska přes Černé moře do EU přes Bulharsko. Bulharsko by z tranzitu vydělalo miliardy, ale Bulharsko projekt zastavilo po Majdanu pod tlakem Evropské komise a USA. Současný premiér Petkov je navíc absolvent jedné z amerických „vymýváren mozků“ a mezi bulharským lidem se říká, že jeho zvolení proběhlo v podobném stylu jako volba Bidena v USA.

„Zpráva, že Gazprom pozastavil dodávky do Bulharska, může být důvodem k obavám. Přesné informace však jsou takové, že Gazprom nedodává plyn určený pro Bulharsko. Podle Gazpromu na tom tranzit, tedy dodávky přes Bulharsko do Srbska nebo Maďarska, nezávisí,“ uvedl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Komu vlastně ČR patří?

Česká republika se pravděpodobně již brzy připojí k Polsku a Bulharsku. Premiér Fiala oznámil, že odmítají platit za plyn v rublech. Ruský rozpočet tím přinejmenším nebude trpět, protože cena plynu v důsledku této zprávy vzrostla na 1 350 dolarů za tisíc metrů krychlových, a to rozhodně není cena konečná. EU dospěla na svou vlastní „křižovatku“: buď sankce, nebo plyn za více či méně rozumnou cenu. A je jasné, že se v tuto chvíli rozhodují pro plyn. Díky Rusku, protože velkoryse dalo evropským politikům prostor pro jejich verbální manipulace.

pp

Čtěte ZDE: Ruský pohled: Starý svět se hroutí. Propadá se Západ do postindustriální propasti? Konec finanční dominance USA. Válečné bubny Západ nespasí. Ekonomičtí obři povstávají na Východě. Rusko sankce nezlomí. Světu hrozí hlad

„My, tj. skupina OMV, jsme přijali platební podmínky, stejně jako Německo. Podmínky byly považovány za v souladu se sankcemi. To pro nás bylo důležité. A to je důvod, proč mi prezident Putin na našem setkání řekl, že plyn bude i nadále dodáván v plné výši a že můžeme platit v eurech,“ řekl rakouský kancléř Karl Nehammer.

Přesně tak. Evropští obchodní partneři Gazpromu, jako je německá společnost Uniper, převádějí eura na Gazprombank. Jsou však okamžitě a stoprocentně vyměněny za ruble prostřednictvím Moskevské burzy měn. To znamená, že od okamžiku transakce ztrácejí evropské finanční instituce schopnost tyto prostředky kontrolovat. Například je zmrazit. A zároveň je rubl zajištěn proti devalvaci. Všechny hlavní sankce přišly vniveč. To je jedna věc. A za druhé, co když se Rusko rozhodne vrazit klín – dodávat plyn Srbsku a Maďarsku a vypnout plynový kohoutek všem ostatním? Z politicko-vojenských důvodů.

Německá kapitulace bude mít následky

„Společně jsme poskytli více než 5 miliard dolarů vybavení pro sebeobranu Ukrajiny. To zahrnuje asi 3,7 miliardy dolarů, které prezident Biden přislíbil pro Ukrajinu od začátku ruské invaze. Moje cesta do Kyjeva zvýšila můj obdiv k tomu, jak ukrajinské ozbrojené síly tyto schopnosti realizují. Ukrajina je jasně přesvědčena, že může vyhrát, a všichni zde tomu věří,“ řekl americký ministr obrany Lloyd Austin.

pp

Čtete ZDE: Už není pochyb: NATO pod vedením USA vyhlásilo Rusku válku. Osm roků příprav. Britové již otevřeně: Napadneme teď ruské vnitrozemí ukrajinskýma rukama. Donutí ti šílenci Putina použít jaderné zbraně? Lze ještě odvrátit katastrofu?

V úterý šéf Pentagonu shromáždil své spojence na americké základně v Ramsteinu. USA je pozvaly, základna se nachází na německé půdě, ale Němci jsou tam jen jako hosté. Setkaly se čtyři desítky ministrů obrany, včetně ukrajinského, tj. zástupců všech zemí, které využívají USA s různou mírou intenzity a cynismu v jejich zástupné válce s Ruskem.

Nicméně je rozdíl například mezi Itálií nebo Francií, které dodávají zbraně ukrajinské armádě, a Polskem a Rumunskem, které již shromažďují své armády na hranicích Ruska, Běloruska, Ukrajiny a Moldavska. Bylo dohodnuto zřízení koordinační skupiny, která by se každý měsíc zabývala vojenskými potřebami Kyjeva. Ale nositelem nejdůležitějších dobrých zpráv bylo Německo.

„Rozhodli jsme se podpořit Ukrajinu a poslat tam protiletadlové systémy Gepard. To je přesně to, co Ukrajina nyní potřebuje k ochraně svého vzdušného prostoru. Německo je připraveno jednat,“ uvedla spolková ministryně obrany Christina Lambrechtová.

pp

Čtěte: Další vyzbrojování Ukrajiny západními vládami: Perpetuum mobile. Po farma byznysu teď zbohatnou zbrojovky. Vše zaplatíme svou chudobou. I arogantní komik chce další desítky miliard. Je už západní veřejnost zcela v komatu?

Vypadá to, že toto je vítězství! Německo konečně začíná dodávat na východní frontu něco těžkého a řetězem poháněného. V německé televizi se sociálních demokratů ptají na náhlou změnu názoru jejich vůdce Olafa Scholze, který to minulý týden odmítl. Co se tedy změnilo – nebojí se už Scholz třetí světové války? Je to docela jednoduché: kancléř chce zůstat kancléřem.

Opozice ve středu pohrozila, že prosadí v Bundestagu rezoluci, která by umožnila ignorovat Scholzův postoj k otázce dodávek těžkých zbraní, což by nevyhnutelně vyvolalo vládní krizi. Proto koalice učinila protinávrh, který byl přijat: východoevropští spojenci NATO budou kompenzováni za vybavení, které pošlou do Kyjeva. No, a jako přídavek vláda „vyleštila“ celou záležitost přímými dodávkami protiletadlových systémů. „Bild“ vysílá živě z muzea, ve kterém je takové zařízení vidět. Moderátoři jsou nadšeni: „Gepard“ není „Leopard“, ale alespoň tank.

pp

Podle ovoce poznáte je: Impérium se hroutí. Západ nechce spravedlivý řád. Válečná osa USA - Brusel - NATO. Operace pod falešnou vlajkou i hlavní média řídí CIA. Vedou válku proti Rusku rukama zločinného kyjevského režimu

Novinář vyleze na tank a odborník mu vysvětlí, že je to velmi dobrá zbraň, která umožní ukrajinským protiletadlovým střelcům bojovat s nízko letícími cíli. A pak se objeví detail, který výrazně snižuje patos zprávy. Studio se to snažilo nevšimnout, ale reportér to tvrdohlavě opakoval dvakrát: „Ukrajina dostává protiletadlová děla z Německa, ale Německo nemá munici. Vyžaduje 500 litrů paliva na 100 kilometrů. Náhradní díly pro tento typ protiletadlových systémů jsou velmi drahé. Gepard je vybaven radarem, který skenuje vzdušný prostor; to Ukrajině umožní chránit svůj vzdušný prostor. Velkým problémem však zůstává munice.“

„Gepard vystřelí 1 100 ran za minutu.  Jordánsko a Katar mají munici, ale neprodávají ji. Brazílie má 300 000 nábojů a je připravena je doručit za hotovost. Jiné možnosti nejsou – munice se vyrábí ve Švýcarsku a Švýcarsko zakázalo dodávky munice na Ukrajinu v rámci své vojenské neutrality. Buď Německo vykoupí brazilskou munici, jejíž významná část se používá k výcviku, nebo se téma „Gepard“ uzavře. Možná je cílem to druhé, protože Scholz jasně vidí rozdíl mezi riziky pro Evropu a USA, pokud bude Rusko vyprovokováno k co nejtvrdší reakci.

„Jakékoli přerušení dodávek plynu z Ruska bude mít dopad na ekonomiku. To je jasné a vláda si je toho dobře vědoma. Takže to není jeden z případů, kdy jsme uvalili sankce přímo, mimochodem, v úzké spolupráci s našimi partnery, kteří jsou sami vývozci energie, takže jsou v jiné výchozí pozici, například USA,“ řekl Scholz.

Začíná éra drastické chudoby 

Nejnovější statistiky za rok: Mezi březnem 2021 a březnem 2022 vzrostly ceny dováženého uhlí v Německu o 307 procent, plynu o 304 procent a ropných produktů o 110 procent. Německo má zásobu benzínu na čtyři týdny. Sankce jsou namířeny proti těm, kdo je uvalují. Šestý balíček je na cestě. Ale Rusko je stále na vině. Teď to bude zase o „vydírání“, ale musí to překonat, stojí to za to.

pp

Čtěte ZDE: Svět se dává do pohybu: Co bude znamenat výsledek bitvy o Donbas? Zástupná válka Západu proti Rusku vše změní. Sankce USA a EU neutralizuje zbytek světa. Washington jen nevěřícně zírá. Brusel totéž. Kdo novými lídry?


V komentáři k situaci kolem Polska a Bulharska šéf Evropské komise uvedl: „Prohlášení Gazpromu, že jednostranně pozastavuje dodávky plynu do některých členských států EU, je další provokací Kremlu. Ale není divu, že Kreml používá fosilní paliva, aby nás vydíral.“

Předtím, než Poláci a Bulhaři dobrovolně prohlásili, že odmítají platit v rublech, Gazprom čerpal palivo do Evropy v souladu se svými smluvními závazky, ne-li nad rámec. Skladovací nádrže jsou již z jedné třetiny plné. A i když to von der Leyenová zcela ignoruje, stále se jí daří obviňovat Rusy z toho, co bylo v posledních měsících jádrem energetické politiky EU, výslovně říká „my“, tj. Polsko a Bulharsko. „Už jsme snížili tok plynu z Ruska a díky plánům se budeme moci stát nezávislými na ruských fosilních palivech mnohem rychleji. A právem. Navždy.“

„Forever and forever,“ řekla anglicky – to zní hezky, ale pokud je něco „navždy“, může to být také trest: trest smrti nebo doživotní vězení. Britský deník The Times vidí budoucnost asi takto: „Řekl už někdo Evropě, že éra levného bydlení skončila? Míra inflace v eurozóně je přinejmenším ponurá; 44% nárůst cen energií žene nahoru ceny potravin. Dříve byly nízké životní náklady dosaženy na úkor životního prostředí a byly závislé na dovozu paliva z Ruska. Přesto dnes nikdo nedokáže sebrat odvahu a říci svým voličům, že dřívější životní úroveň a ceny nelze udržet. Za dvě základní životní potřeby – jídlo a energii – jsme za posledních 40 let zaplatili příliš málo.“

Bude muset být zaplaceno mnohonásobně více, což znamená, že příští generace Evropanů nebudou mít stejné vyhlídky v mládí, ani jistotu v dospělosti, ani pohodlí ve stáří. Šťastný zvrat událostí dnes není v dohledu, i když je to jen jejich rozhodnutí.

Může to jít rychle nebo trvat desetiletí, ale pozlátko vybledne. Tempo závisí na tom, zda bude Rusko nuceno tento proces usnadnit. A pokud tomu tak bude, termín studená válka ztratí pro Evropany svůj metaforický význam.

Již letos v zimě.

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky