Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Ukrajinská ofenziva v troskách: Nové raketomety Tornado-S ničí ukrajinské pozice. Surovikinova linie je pro Kyjev hrob. Zaútočí Rusové z Luhanska na Slavjansk? Západ: Porazíme Putina! Jen nikdo neví, jak! A teď slovenská rána

Ukrajinská ofenziva v troskách: Nové raketomety Tornado-S ničí ukrajinské pozice. Surovikinova linie je pro Kyjev hrob. Zaútočí Rusové z Luhanska na Slavjansk? Západ: Porazíme Putina! Jen nikdo neví, jak! A teď slovenská rána

5. 10. 2023

Tisk článku

Michal Svatoš komentuje poslední vývoj na ukrajinské frontě, kde se kyjevská junta již několik měsíců snažila prolomit za obrovských ztrát ruské obranné linie, zatímco Moskva bleskově modernizuje zbraně, které způsobují kyjevskému režimu drastické ztráty personálu i techniky - a chystá asi vlastní ofenzívu...

Válečná propaganda se už celá desetiletí řídí ustálenými vzory, aby dosáhla svých cílů. Když bylo Sovětskému svazu na přelomu let 1941/42 nejhůře, objevily se v tehdejších sovětských médiích stovky příběhů statečných sovětských hrdinek odstřelovaček, které snadno na frontě likvidovaly hloupé nacisty po desítkách.

pp

Nové ruské rakety

Když vojskům Zelenského soldatesky koncem letošního září došel útočný dech, a astronomické ztráty začaly vyvolávat masivní odpor obyvatel ke službě v armádě, okamžitě se v kyjevských médiích objevily první příběhy o statečných ukrajinských hrdinech odstřelovačích, kteří snadno na frontě likvidují hloupé Rusy po stovkách. Platí přímá úměra: Čím větší bláboly začne válečná propaganda na své občany chrlit, tím zoufalejší je situace na frontě.

Západní propagandisté v tomto goebelsovském umění dosáhli samotného vrcholu dokonalosti. Když srovnáme jejich tento týden publikované líčení lehkosti, s jakou několik v NATO trénovaných ukrajinských odstřelovačů při letní bitvě o město Bachmut snadno západními zbraněmi zlikvidovalo 586 Rusů, aniž utrpělo díky perfektnímu výcviku jakékoli ztráty, s pár dní starou zprávou CIA, podle níž je současná ruská obrana nepřekonatelná, a ruští vojáci snadno a masivně likvidují všechny Ukrajince, kteří se na ně odváží zaútočit,  zůstaneme v údivu, jak nám naše mainstreamová média sprostě vymývají mozky. Je tak čas se podívat na celý problém blíže:

Podle zprávy organizace založené CIA publikované 26. září večer, se Rusové dokonale poučili z průběhu války na Ukrajině, a jejich obrana je nyní naprosto nepřemožitelná, a to i za použití západní obrněné techniky. Jakýkoli pokus vojsk kyjevské soldatesky o útok, vede k okamžitým drastickým ztrátám, a nemá žádný, ani takticky hodnotný výsledek.

Ruská armáda začíná ukrajinské vojenské kolony, které se pokoušejí o útok, ničit pomocí masivních úderů raketami s kazetovou municí už ve vzdálenosti 50 km od předního okraje frontové linie. K útokům používá raketové systémy Tornádo, buď s vysoce výbušnými střelami 9M27F, nebo kazetové střely 9M27K2, které na postupující kolony vrhají při letu desítky automatických protitankových a protipěchotních min.

pp

Čtěte ZDE: Svatoš se s tím nepáře: Sjednoťme si hodinky, vlastenci z hnutí odporu! Chce Fiala zničit naši zemi podle plánu Maria Draghiho? NYT: Za tu vraždu může jen Kyjev! Skončí Rusko válku se Západem již v zimě?Apokalyptické číslo 1 600 000

Tornado - S ničí ukrajinské pozice

Na rozdíl od prvního roku války už nyní ruská vojska netrpí nedostatkem této pokročilé munice, a účinnost těchto útoků, zejména robotickými minami "zemědělec" na velkou vzdálenost prudce vzrostla. Už před rokem a půl jsme tvrdili, že Rusko tyto nové robotické zabijácké miny považuje za důležité prostředky pro vedení válek v budoucnosti, a od letošního léta se ukazuje, že urychlilo jejich výrobu, a používá je ve stále větším množství.

Ruské nejvyšší velení dalo výrobě systému Tornádo prioritu, a podle informací z 23. září 2023, se ruským vývojářům podařilo za jediný rok vyvinout a masově vyrábět nové rakety, které už mají takřka 100% účinnost a přesnost na nepřátelské cíle. Raketomety Tornádo během posledního měsíce, tak zasahují jak na pozice ukrajinských ozbrojených sil v přední linii, tak vojenské cíle v hloubce obrany nepřítele. Nové komplexy označované jako Tornado-S jsou aktivně vyhledávány nepřítelem, takže jsou v neustálém pohybu, používají různé odpalovací rampy, a nikdy se nevracejí na dříve používané místo.

Na rozdíl od základního modelu z roku 2015 je nové Tornádo-S vybaveno systémem automatického navádění a řízení palby (ASUNO), který umožňuje současně ovládat palbu celého oddílu, automaticky vypočítat cílová data a navádět sekvence střel v horizontální i vertikální rovině. Stará Tornáda vystřelovala jen neřízené střely. Letovou dráhu nových střel vyráběných pro Tornada-S lze nyní upravovat za letu, a to výrazně zvýšilo přesnost zásahu cíle na vzdálenost více než 100 km od přední linie.

Čtěte ZDE: Ruské drony opanovaly bojiště: Roje čistí cestu k Charkovu. Milion Lancetů. Ničí západní zbraně závratným tempem. Kde bere Rusko čipy a čidla? Co kupujeme, můžeme vyhodit. Mazaný a chytrý Putin. Naši tupci jen zírají

Ničení ukrajinských vojsk ruskými raketomety

Každá střela má navíc vlastní automatický systém pro řízení závěrečného letu na cíl. Dostřel Tornáda-S se zvýšil ze 70km na 120km, a připravuje se výroba střel s dráhou letu 200km. Speciální nově vyvinuté střely 9M534 systému Tornádo-S nyní velkou rychlostí dopravují nad ukrajinské pozice a soustředění vojsk v hlubokém týlu automatické průzkumné drony, které nad nimi vypouštějí.

Operátoři Tornád-S, tak mají v řádu několika málo minut vizuální kontakt s cílem na hloubku 100km, a nemusí čekat, než se k němu pomalu létající průzkumné drony doplazí. Systém Tornádo-S tak ukazuje převratnou rychlost s jakou ruský vojensko-průmyslový komplex zavádí a sériově produkuje nejnovější varianty zbraní, které se v bojích na Ukrajině osvědčily. Ukazuje se, že ruské nejvyšší velení důsledně preferuje přesné ničení ukrajinských vojsk na co největší možnou vzdálenost, aby se vyhnulo vlastním ztrátám.

Ukrajinská armáda naopak dostává pouze výběhové, několik let až desetiletí staré zbraňové systémy NATO, které nejsou schopny soupeřit s nejnovějšími ruskými zbraněmi, které se okamžitě po vyvinutí, dostávají k ověření účinnosti na frontu, a potom ihned do velkosériové produkce. Náskok, který Ukrajina získala zavedením prvních raketometů HIMARS, které byly pokročilejší než stará ruská Tornáda, byl během několika měsíců vymazán. Dnes je situace opačná.

pp

Salva Tornáda-S na Ukrajinské pozice

Krasnopol a drony naváděné laserem

Tornáda-S ovládla boj ve vzdálenostech 30 až 100 km od linie fronty, a důsledkem je nemožnost ukrajinských jednotek přiblížit se bez velkých ztrát k frontové linii, a podniknout koncentrovaný útok, který by mohl ruské linie prorazit.

Podle analýzy CIA je ruská obrana nejen hluboce členěná, ale ruská vojska koncentrovaně ničí ukrajinské jednotky už desítky kilometrů před linií střetu. Na mapě zveřejněné dokonce i CIA dole vidíte, jak rozsáhlé a účinné je v letošních letních měsících palebné ničení celé hloubky sestavy vojsk kyjevských jednotek ruskou armádou.

pp

Popis mapy palebného ničení ukrajinských vojsk ruskou armádou v létě 2023: Na hloubku 50 km od linie bojů jsou nastupující kolony ukrajinské armády ničeny údery Tornád-S. V hloubce 5 až 50 km jsou ukrajinské jednotky ničeny údery naváděnou přesnou municí Krasnopol 152mm, zasypávány roji automatických a robotických min, které vytvářejí celá plošná minová pole na křižovatkách, u silnic a mostů, po kterých ukrajinské jednotky musejí projít, aby se dostaly k frontové linii a mohly zaútočit.

Palbu přesnými granáty Krasnopol řídí ruské průzkumné drony, a speciální drony, granáty Krasnopol navádějí laserovými paprsky na jednotlivá vozidla. Obdobně ničí od letošního léta ukrajinskou obrněnou techniku i střely vypalované z Tornád-S, a kamikadze drony Lancet. Jakmile se první sled ukrajinských vojsk dostane k frontové linii na 5 až 10 km je zasypán střepinovými dělostřeleckými granáty 122mm. Tato palba neumožňuje ukrajinské pěchotě opustit obrněná vozidla a musí být na linii střetu přepravována uvnitř obrněných vozidel.

Surovikinova linie drží

Střepiny granátů 122mm ovšem prorážejí lehká obrněná vozidla, a přímý zásah vyřadí celou osádku i přepravovanou pěchotu. Pokud ukrajinské obrněné jednotky přes velké ztráty dosáhnou první linie ruské obrany, je na ně soustředěna palba protitankových zbraní, a dělostřelecká a minometná palba se snaží oddělit pěchotu od obrněných vozidel. Současně je proti druhým sledům a zálohám, které postupují za čelními kolonami, proveden masivní raketový a dělostřelecký úder. Tyto kolony jsou zasypány automatickými a robotickými minami, tak, aby se v žádném případě nedostaly včas na pomoc prvosledovým jednotkám.  

Pokud první sled ukrajinského útoku prorazí ruskou obranu, je napaden ze vzdálenosti 3 až 5 km z hloubky druhé nebo třetí taktické linie ruské obrany mobilními brigádními protitankovými zálohami. Ruská pěchota v této fázi boje takřka vždy udrží první linii obrany proti ukrajinské pěchotě, a ukrajinská obrněná vozidla, která přes ruskou pěchotu pronikla do ruského týlu, jsou rychle a snadno zničena ruskými mobilními zálohami. Ukrajinské druhé sledy a zálohy jsou v této fázi boje na první linii k ničemu, protože jsou buď zničeny dalekonosnou palbou dělostřelectva, anebo paralyzovány v dálkově položených minových polích.

pp

Trička Protiproudu ve velikostech M, L, XL, 2XL a 3XL si můžete objednat na adrese: [email protected]. Možnost po dohodě vyzvednutí osobně v redakci, nebo zasíláme poštou na dobírku. Cena 300 Kč + poštovné. Pro osobní odběr volejte na redakční telefon 737 461 817. Po dohodě vám trička připravíme k vyzvednutí v Praze v Opletalově ulici.

V poslední fázi boje přiletí ruské bitevní vrtulníky, které se pohybují 5 až 10 km za vlastní linií těsně nad terénem a protitankovými střelami zlikvidují nejnebezpečnější ukrajinská obrněná vozidla, která se ještě nepodařilo zničit. Současně na hlavní uskupení ukrajinských vojsk druhého sledu a záloh, které je tou dobou paralyzované dálkově položenými minami zaútočí z nízkého letu ruské bitevníky SU-25 a SU-24 a zasypou je bombami.

Robotické miny "Zemědělec"

Výsledkem masivní ruské palebné převahy a rozsáhlého dálkového minování je totální rozklad a rozpad útočících jednotek, masivní ztráty a značná demoralizace. Pokud přesto dojde po několikanásobně opakovaných sebevražedných útocích ke zničení ruského systému pevnůstek, úkrytů, zákopového systému, a ke spotřebování klasických ručně pokládaných minových polí, ruská pěchota se stáhne o několik málo stovek metrů do druhé taktické linie obrany.

Surovikinova linie je tvořena třemi operačními liniemi obrany, každá z nich je složená ze tří a více taktických linií obrany. Ukrajincům se za tři měsíce bojů podařilo za cenu obrovských ztrát prorazit pouze na jediném malém místě první Surovikinovu operační linii ruské obrany, ale dál se už kyjevská vojska nedostala, a v posledních 14 dnech pouze malými grupami pěchoty imituje útočnou činnost, aby ukrajinští a západní propagandisté mohli tvrdit, že ofenzíva vůbec ještě pokračuje.

Speciální pozornost zpráva CIA o ruských úspěších v létě 2023 při odražení ukrajinské ofenzívy věnuje ruské taktice nasazování robotických min. Podle ní ukrajinským vojskům chybí až 85% moderních systémů odminování. Tyto systémy totiž nejsou ani v dostatečné míře k dispozici ve výzbroji zemí NATO, a nějaký rok potrvá, než budou vyrobeny. Jejich spotřeba na bojišti je ovšem astronomická, a kyjevská armáda takřka o všechny systémy dodané zeměmi NATO už přišla. Podle zprávy Rusové miny nejčastěji používají k obkličování a paralýze ukrajinské obrněné techniky a vozidel, která proniknou na vzdálenost 5 až 13 km k ruské linii – viz obrázek.

pp

CIA a její propaganda

Zpráva organizace založené CIA na boj proti SSSR a Rusku končí povinnou úlitbou Bohům. Tvrdí, že se v nejbližších dnech přes to všechno očekává obnovení ukrajinské ofenzívy, s tím, že pokud se Ukrajinci ze svých dosavadních chyb a ruského válečného umu nepoučili, válka se protáhne na dlouhou dobu.

Západní mainstream do omrzení vytrubuje, že ruské rakety jen sem tam svými údery pozabíjejí několik ukrajinských civilistů, a zničí pár obytných či civilních budov. Skutečnost je jiná. Na tomto videu vidíme, jak dopadl podzemní betonový bunkr kyjevského velení. Z toho si můžeme udělat alespoň základní představu o přesnosti a ničivé schopnosti ruských raket, které nemají problém prorazit betonové zdi podzemních úkrytů a zmasakrovat v nich ukrajinské specialisty PVO.

Bunkry pro řízení PVO jsou přitom stavěny mimořádně odolně, protože se předpokládá, že budou cílem obzvláště přesných a devastujících úderů. Ukazuje se, že ruská palebná ničivá převaha je značná, a její kapacita má neustále stoupající trend. To pro zimní měsíce nevěští pro Ukrajince nic dobrého.

pp

Ale především: Řada ukrajinských médií tento týden zveřejnila informaci, že se z hloubi Ruska do Luhanska začala přesunovat nově vytvořená 25. ruská armáda. Zda příchod celé nové ruské armády na bojiště věští začátek velké ruské ofenzívy, je nejasné. Řada ruských vojenských kanálů minulý týden informovala, že ruské jednotky začínají čistit vlastní minová pole - a to bývá jedním z hlavních příznaků přípravy nové ofenzívy. 25. armáda se soustřeďuje v Luhansku.

Zaútočí na Slavjansk?

Z Luhanska lze udeřit směrem na Charkov, nebo směrem Slavjansk. Podle obvykle dobře informovaného ruského kanálu Rybar, se tento týden dala do pohybu vpřed i ruská vojska v místech, kde se Ukrajinci marně snažili v červenci proniknout ruskou obranou, a za cenu neskutečných ztrát dobyli jediné dvě vesnice Novodoněckoje a Urožajnoje. Rusové tento týden od Ukrajinců překvapivě snadno vyčistili jednu z vesnic Novodoněckoje a v jejím bezprostředním okolí snadno zatlačili Ukrajince zpět. Přitom všem ruské letectvo už celý týden intenzívně bombarduje městečko Vuhledar, které je jen pár kilometrů po linii fronty východně od vesnic Novodoněckoje a Urožajnoje. A ruská letadla současně začala ničit všechny silniční a železniční mosty, po kterých se dá ze Záporoží přesunovat k městu Vuhledar a k vesnicím Novodoněckoje a Urožajnoje.

Co je na tomto posledním vývoji nejzajímavější je, že útok 25. armády z Luhanska na Slavjansk odkrývá prostor pro útok ze severu směrem na město Vuhledar.  Pokud by 25. armáda na Vuhledar vyrazila z jihu vstříc tamním ruským vojskům, došlo by k hrozbě obklíčení celé ukrajinské skupiny vojsk, která se snaží ze všech sil dobýt město Bachmut, a která stojí před Doněckem.

Současně i jen menší tlak na křídla bachmutsko-doněcké ukrajinské skupiny vojsk, a zničení jejích zásobovacích tras vedoucích ze Záporoží nutí kyjevské nejvyšší velení, aby si dalo pozor, aby nedopadlo jako německá 6. armáda u Stalingradu, která se do posledního okamžiku snažila město dobýt, a vůbec nepochopila, že bude brzy uzavřena v neprodyšném pytli.

Útok ze severu a z jihu do týlu bachmutsko-doněcké kyjevské skupiny vojsk by se navíc vyhnul mimořádné pevnostní linii, kterou Kyjev v této části bojiště za celých 9 let bojů vybudoval, a došlo by ke splnění Putinova úkolu, který od ledna 2023 zní: Vyhnat kyjevskou armádu z území, odkud může ostřelovat Doněck.

pp

Porazíme Putina! Jen nikdo neví, jak

Zda velmi opatrný vojevůdce Putin nařídí ofenzívu na obklíčení bachmutsko-doněcké skupiny ukrajinských vojsk, je zatím nejasné. Jasné ovšem je, že kyjevskou soldatesku čekají kruté časy. Jak včera oznámil hlavní účetní Pentagonu Mike McCord, zbývá mu v kase už jen 1.6 miliardy USD pro podporu válečného úsilí Západu proti Rusku rukama Ukrajiny.

Do celé záležitosti (z čeho dále financovat Zelenského armádu) nevnesla jasno ani tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierre, která nedokázala ani oficiálně novinářům potvrdit, že Bidenovo prohlášení (že miliardy pro Ukrajinu se už našly, a brzy budou schváleny) není jen slovy zmateného starce.

Situace kyjevské junty je vskutku celkově na pováženou. Ani ministři zahraničí zemí EU, kteří se, až na překvapivě bojkotující Polsko, sešli 2. října narychlo v Kyjevě, nedokázali přijmout nic než mlhavé usnesení, že další miliardy pro Ukrajinu se budou představitelé EU snažit intenzivně hledat. Zelenskyj přitom očekával od EU dárek dalších 20 miliard EUR, a veřejně ho už Ukrajincům sliboval.

Tisková mluvčí Bílého domu tento týden nedokázala ani odpovědět na otázku: Slovensko si zvolilo nového lídra, který říká, že na Ukrajinu už nepošle ani jednu kulku, protože má už větší problémy než Ukrajina. Jak Bílý dům vidí toto roztříštění jednoty NATO? A co hodlá administrativa udělat, aby se NATO dalo opět dohromady? Na několikráte opakované dotěrné otázky omílala, že Biden a Bílý dům dali dohromady proti Rusku největší koalici států na světě, a ta Putina určitě porazí.

Zdá se tak jasné, že celý Západ má v hlavě utkvělou představu – porazíme Putina!

Jen nikdo neví, jak.

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky