Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Bohuslav Sobotka hledí vstříc nehostinné „procházce po rudé planetě“: Jest dokonáno? Čí hvězda na Tři krále zazářila nad Lidovým domem?

Bohuslav Sobotka hledí vstříc nehostinné „procházce po rudé planetě“: Jest dokonáno? Čí hvězda na Tři krále zazářila nad Lidovým domem?

6. 1. 2014

Tisk článku

Adrian A. Wlczek zkoumá, zda se naše země přičiněním „tří smutných králů“ opravdu posunula směrem k funkční vládě i kdo povládne doopravdy, a varuje před hrozící vraždou.

Vláda Andreje Babiše s loutkovým ještě-ne-premiérem Bohuslavem Sobotkou podepsala na tříkrálový den koaliční smlouvu. Znamená to tedy, že se již brzy pod dohledem „tří králů“ Babiše, Sobotky a Bělobrádka vydáme na cestu ke světlým zítřkům, jaké srdnatě slibují? Nemyslím si.

PP

Sestavování „Babišovy“ vlády, zejména v posledních dnech, doprovázelo podivné tajemno. Zvláště špičky ČSSD předvedly skoro až paranoidní míru utajování dříve veřejných jednání, přičemž strana ve svých konspiracích působila vskutku směšně, vzhledem k tomu, že „seznam ministrů“ už dlouho koloval v médiích.

Moucha na prezidentově zdi

Zatímco u „babišovců“ probíhal výběr budoucích šéfů resortů zcela podle hesla „šéf platí, šéf rozhoduje“, v Lidovém domě ještě minulý týden (ačkoliv se členové grémia snažili tvářit sebejistě, jak jen to šlo) neměl nikdo nic jistého. Tlak na předsedu Sobotku byl takřka hmatatelný.

Jeden z hlavních faktorů je pochopitelně třeba hledat na Pražském hradě. Jeden nemusí být věštec a čtenář myšlenek, aby si tipl, že hřmotná postava Miloše Zemana způsobuje Bohuslavu Sobotkovi noční můry, ze kterých se prý budí s hlasitým křikem a zalitý potem. Autora těchto řádků neláká žádná forma převtělování, přesto se už přistihl, že by byl rád aspoň na chvilku mouchou na zdi prezidentského zámku v Lánech - minimálně při páteční a nedělní schůzce prezidenta s doufajícím možnápremiérem.

Věstník Jaromíra Soukupa, časopis Týden, ostatně dnes spekuluje, že na Zeman Sobotkovi omlátil o hlavu všechny ministerské kandidáty s výjimkou Svatopluka Němečka, stínového ministra zdravotnictví. Autor textu cituje „zdroj z Hradu“.

Zemanovy lidové tance

Pomiňme skutečnost, že onen tajemný zdroj si autor s pravděpodobností blížící se jistotě vymyslel: i tak se jeho fabulace může blížit pravdě. Vzkazy, které po podpisu koaliční smlouvy posílal Sobotka Zemanovi přes média, svědčily o všem, jen ne o tom, že si je budoucí „premiér“ jist svým postavením, ústavou garantovaným. Pokud se vůbec předsedou vlády stane.

Na tahu je nyní  prezident, a nelze pochybovat, že si je toho dobře vědom. Nic mu nebrání, aby pomocí stupidních argumentů o ne-odbornosti toho či onoho ministra, protahoval především jmenování premiéra. Do hry, kterou má prezident rozehranou, většina z nás nevidí, ale nelze mu upřít, že v poslední době provedl několik zajímavých kousků.

PP koláž

Čtěte také: Jásání za časů politické cholery: Sláva, máme rozpočet s největším dluhem v historii! Sláva, „nepolitici“ mají v rukou politiku! Sláva, socialismus zvítězil i bez komunistů!

Mezi ně patří například neohlášená (a téměř utajená) schůzka s lídrem Úsvitu Tomiem Okamurou. O čempak si asi povídali? Pozoruhodné jsou rovněž tanečky kolem Andreje Babiše, z nějž má Zeman zjevně respekt. Pravděpodobně oprávněný. Sílu peněz totiž nepodceňuje ani on.

Hrozí další politická vražda?

Není však vyloučeno, že Zeman usoudí, že obrýleného psíka se již natrápil dost, a blahosklonně ho premiérem jmenuje. Pokud na poslední chvíli vymění některé ministry, samozřejmě. Dost možné ale také paradoxně je, že nic si v těchto dnech Sobotka nepřeje méně. Bude totiž muset začít doopravdy vládnout a ukázat, jak to s těmi světlými zítřky myslí vážně.

Vzniká tak podivný politický živý obraz: Sobotka v centru, s úhlavním nepřítelem (koaliční partner podle definice Vladimíra Mečiara blahé paměti) Babišem, který nemá problém Sobotku zesměšňovat i na společných tiskovkách, po pravém boku, s nevyzpytatelným lotrem Bělobrádkem po boku levém, se Zemanem nad hlavou, a přirozeně Michalem Haškem, toužícím po revanši, v zádech... s nožem v ruce.

Život na rudé planetě

Není totiž vůbec náhoda, že právě v těchto dnech, kdy se může zdát, že vláda je na spadnutí, se opět rozhořel nesmiřitelný vnitrostranický boj mezi pány Sobotkou a Haškem. Odstrčený šéf hejtmanů, slabé místo v povolebním plánu Miloše Zemana, se v posledních týdnech stáhl do pozadí, ze kterého diriguje  protisobotkovské křídlo a čeká na jakékoli zaváhání svého milovaného předsedy.

Nejistota, s jakou skoropremiér Sobotka přešlapuje v koaličním dění, mu poskytuje těžkou munici. Samozřejmě:  Sobotka by se strašně rád Michala Haška zbavil nadobro, jenže jak? Další zastřelený sociální demokrat by už působil opravdu divně.

Výlet na rudou planetu světlých zítřků prostě ještě vůbec nemusí být sci-fi komedií bez napětí. Nebo tragédií? Vědí vůbec astronauti, na jak dlouho jim stačí zásoba kyslíku? Nebo spoléhají na to, že za ně bude dýchat někdo jiný?

 PP




Tagy článku

Doporučujeme

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky