Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Pár dnů po Novém roce: Další americká válka. Anglosasové zaútočili na Jemen. Otevření nové fronty proti Západu a Izraeli. Porušil Biden ústavu USA? Západ riskuje tvrdou odvetu nejen Hútiú. Konflikt hraje do karet Rusku

Pár dnů po Novém roce: Další americká válka. Anglosasové zaútočili na Jemen. Otevření nové fronty proti Západu a Izraeli. Porušil Biden ústavu USA? Západ riskuje tvrdou odvetu nejen Hútiú. Konflikt hraje do karet Rusku

12. 1. 2024

Tisk článku

Václav Danda přináší zprávy o zahájení další války včerejšími útoky USA a Velké Británie na Jemen, a konstatuje, že Západ zabředává stále hlouběji do izraelského konfliktu, z čehož bude profitovat Rusko

11. ledna v noci USA a Spojené království podnikly kombinovaný letecký a raketový útok na Jemen. Podle Washingtonu bylo zasaženo přibližně 60 cílů. V reakci na to se Jemenci snaží napadat lodě NATO svými bezpilotními letadly. Rusko svolalo zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Nová válka je fakticky jen pokračováním války v Gaze. Jemenští Hútíové jsou v podstatě íránské zástupné jednotky. A jsou jediní (pokud nepočítáme další íránskou proxy armádu – libanonský Hizballáh), kteří skutečně, nikoli jen slovy, podpořili Palestince v Gaze a svými útoky na lodi plující do Izraele způsobili obrovské obchodní škody nejen jemu, ale celému Západu.

pp

Postavíme se Americe!

Tato eskalace je velmi výhodná pro Rusko. Úsilí USA a NATO na Ukrajině se ještě více sníží a ceny ropy, na kterých do značné míry závisí doplňování ruského rozpočtu, také změní trend a vystřelí vzhůru.

Podle listu The Times britský premiér večer jednal o útoku na Hutii s egyptským prezidentem al-Sísím, protože jakýkoli útok z britské základny Akrotiri na Kypru by musel protnout egyptský vzdušný prostor. Podle zprávy zmíněného deníku Sunak ve čtvrtek informoval svůj kabinet, že vojenský úder proti Hútíúm se blíží.

Údery USA a Velké Británie na hlavní město Jemenu Saná

V reakci na to hutíjský vůdce Abdul-Malik al-Houthi vyhlásil mobilizaci ve většině provincií země, které jsou pod kontrolou Hútíú. "Náš národ přešel k vojenské mobilizaci ve většině provincií a počet branců se pohybuje v tisících," řekl al-Houhi. Všechna přední britská média oznamovala americké a britské údery proti Hutiúm v „nejbližších hodinách“, což potvrdil i Bidenův projev. Arabská média informují o vysoké aktivitě amerického a britského letectva v okolí Jemenu.

Hútíové nicméně dál vydávají bojovná prohlášení: "Postavíme se Americe, srazíme ji na kolena, vypálíme její bitevní lodě, všechny její základny a všech, kteří s ní spolupracují, ať to stojí, co to stojí". Írán, Sýrie a proiránské skupiny v Iráku vyhlásily jednoznačnou podporu Jemenu.

Ani Saúdská Arábie (která proti Hútíúm bojovala několik let až do roku 2022 bez většího úspěchu) americké vojenské akce nepodpořila. Hutíové prohlásili, že pokud Saúdská Arábie, SAE a Katar poskytnou svůj vzdušný prostor pro americký útok, budou je považovat za země ve válečném stavu s Jemenem.

 pp

Čtěte ZDE: Vraždy, útoky, provokace: Izraelským cílem je vtáhnout USA do války. Zabíjení tisíců civilistů v Gaze jen jako předehra? Írán se zatím chová zdrženlivě. Má totiž sionisty přečtené. Ale dokdy to vydrží? Další Bidenova válka na obzoru?

Půlnoční útok

USA a Británie zahájily kolem půlnoci vojenskou operaci proti Hútíúm v Jemenu, informovala agentura Reuters s odvoláním na představitele USA. Provádějí raketové útoky. Arabská média psala o úderech na 10 míst v různých městech. Hútíové uvedli, že zaútočili na britské a americké válečné lodě. "Jemenské ozbrojené síly reagují silou a útočí na americké a britské válečné lodě v Rudém moři," řekl Ali al-Hum, člen politické kanceláře Hútíú.

Televizní kanál Al Mayadeen uvedl, že Hutíové uskutečňují masivní odvetné údery raketami země-země. „Válka překoná představy a očekávání Američanů a Britů. Tohle bude další nekonečná válka. Američané a Britové budou litovat své agrese a zaplatí za ni vysokou cenu,“ řekl Alí al-Húm.

USA tvrdí, že ze vzduchu zaútočily na přibližně 60 cílů v Jemenu a shodily více než sto kusů přesné munice. CNN píše, že dnes ráno bylo slyšet nové výbuchy v přístavním městě Hodeidah na západě Jemenu. Hútíové zase tvrdí, že podnikli odvetné útoky na americké a britské válečné lodě v Rudém moři.

Situace se rychle dramatizuje. Byly zveřejněny záběry odpálení jemenských balistických raket. Hutiové také tvrdí, že Rudé a Arabské moře zůstanou uzavřeny pro lodě spojené s Izraelem, dokud „válka v Gaze neskončí“. Rusko svolalo na dnešek zasedání Rady bezpečnosti OSN o situaci v Jemenu.

Braňme se!

Jak v padající ekonomice ochránit své peníze - a k tomu ještě současně podpořit další existenci Protiproudu? Jednou z možností je spoření či "konzervace" svých financí ve zlatě. Nepodvoleným nabízíme bezpečnou metodu (zdaleka ne všechny totiž bezpečné jsou).

  

Mnozí naši čtenáři, diváci, příznivci a podporovatelé již ke své spokojenosti tuto možnost využili, mnozí o ní ale stále nevědí. Jak na to? Stačí si pustit některý z rozhovorů, který jsme nedávno odvysílali

Sledujte ZDE: Peníze nejsou tím, čím se zdají být: Mezi černou magií a zázrakem. Státní převrat pod zn. FED. Titanic, Lincoln, Kennnedy: Vraždy? Basilej 3 - a hned tu byl covid! Další velká krize na dohled. Záchranný vor. Návštěvník z hvězd nabízí pomoc

Porušil Biden americkou ústavu?

"Dnes na můj pokyn vojenské síly USA - spolu s Británií a s podporou Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Nizozemska - úspěšně zasáhly několik cílů v Jemenu, které hútijští povstalci využívali k ohrožování svobody plavby," řekl Biden. Mezitím Bidenův protikandidát, demokratický kongresman Ro Khanna, řekl, že Biden úderem na Jemen bez povolení Kongresu porušil ústavu USA.

Bombardování pokračuje. Čtyři nálety zasáhly vojenskou leteckou základnu nedaleko mezinárodního letiště Saná, hlavního města Jemenu. Pět náletů se zaměřilo na cíle Hútíú východně od Hodeidahu. Útoky se uskutečnily také proti cílům v samotném městě, které se nachází na pobřeží Rudého moře na západě země, a v blízkosti přístavu.

Letiště Hodeidah zasáhlo osm náletů. Město Taiz ve středním Jemenu bylo bombardováno a další dva nálety zasáhly vojenský tábor východně od města Saada na severu. Podle západních médií útoky provedla bojová letadla a řízené střely Tomahawk. Celkem bylo zasaženo 60 cílů na 16 různých místech.

Nedejme se jim jen tak! 

Jak se úspěšně léčit či udržet si zdraví BigPharmě, covidovým vakcinátorům a selhávajícímu zdravotnímu systému navzdory?

V rozhovoru Petra Hájka s mužem, který stojí za pozoruhodným přípravkem, jenž má překvapivě dobré výsledky v léčení jak některých fatálních onemocnění, tak následků vakcinace, najdete další informace

Sledujte ZDE: Zázrak uložený do medu: Cesta tam (do Číny) a zase zpátky. Tisíce let a tisíce zkušeností v extraktu. Jsou to záhadné organismy: Ani rostlina, ani živočich. Dřevo kazí, životy zachraňují. Energie a imunita. Zdraví patří do našich rukou!

Hútíové ale tvrdí, že jejich infrastruktura nebyla nijak zvlášť poškozena, protože údery údajně mířily na tytéž souřadnice, které byly bombardovány již v roce 2015, a kde již nic nemají. Spojené státy teď budou pravděpodobně čekat na reakci Arabů a mezinárodního společenství a současně budou chtít odrazit odvetné hromadné odpálení jemenských raket.

Zaútočí Jemenci na britské přístavy?

Jemenské vedení již prohlásilo, že je připraveno vést válku až do vítězného konce. Vzhledem k tomu, že Jemenci nejsou zrovna mluvkové a dosud vždy dodrželi své výhrůžky, a také proto, že Írán už vyvinul mnoho bezpilotních dronů vzdušných i námořních, hrozí regionu (a nejen jemu), a zejména obchodu, velmi vážné problémy.

NENECHTE SI UJÍT!

pp

 Rozhovor Petra Hájka s s historikem Petrem Bahníkem (kromě jiného scénáristou populárního seriálu Primy Utajené příběhy českých dějin) míří na hlubiny otázek další existence českého národa a jeho tisíciletého státu, ptá se po jejich smyslu a zkoumá, zda je náš národ také duchovní entitou.

Uvede Protiproud TV v rámci cyklu Alfa a Omega v sobotu 13. 1. v 18:00. Pořadu bude jako obvykle věnován článek i zde na protiproud.info.

Hútíové se jen tak nechvástají. Skutečně jsou schopni zcela uzavřít lodní dopravu v Rudém moři (pro všechny lodě spojené s USA a Británií) ještě ostřeji než dosud. A to by byl pro světový obchod - především pro Západ - skutečný šok. Rovněž vody Arabského moře, včetně Perského zálivu, by se mohly stát pro plavbu velmi nebezpečnými.

Dalším cílem jejich odvetných útoků se však mohou stát i americké základny v Iráku, v Sýrii a v Perském zálivu. To by okamžitě dál vystřelilo ceny ropy, což by opět zasáhlo mnohé země světa - Evropu na místě čelném.

Nemluvě o tom, že nelze vyloučit i útoky na území USA a Velké Británie. Jak ukázaly nedávné události v Černém moři, Britové tyto teroristické metody s oblibou používají ve skryté válce s Ruskem ukrajinskýma rukama. Nyní se sami mohou stát jejími oběťmi (vypuštění ponorného bezpilotního člunu naplněného výbušninami a vyhození do vzduchu několika lodí nebo objektů v pobřežních oblastech Velké Británie, jak se to stalo loni s Krymským mostem). Ani to není vyloučená možnost dalšího vývoje událostí této nové staré války.

Anglosasové prostě zabředávají - a táhnou s sebou celý "podřízený" Západ - do bahna dalších a dalších konfrontací po celém světě.

Jak to skončí?

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky