Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Čína nám ukazuje záda: Nové reaktory jedou na plné obrátky. Čisté, bezpečné, výkonné. Západ v roli diváka. Evropa má být zničena. Pro nás chudoba, zničení prosperity a větrníky. S Římským klubem zpátky do středověku

Čína nám ukazuje záda: Nové reaktory jedou na plné obrátky. Čisté, bezpečné, výkonné. Západ v roli diváka. Evropa má být zničena. Pro nás chudoba, zničení prosperity a větrníky. S Římským klubem zpátky do středověku

17. 1. 2024

Tisk článku

Karel Bek přináší komentář blogerky Slovanky o dramatickém zvyšování technologického náskoku Číny před Západem, což umírající EU - my pak jako její asi nejzničenější gubernie zvláště - budeme pociťovat nejpalčivěji (také o tom bude zítra řeč v rozhovoru Petra Hájka se známým expertem Ivanem Noveským)

Evropa má být zničena – a k tomu má vydatně posloužit EU a vylhaná klimatická agenda. Pro totální likvidaci evropské prosperity úplně postačí pokračující výměna obyvatel, záměrná nesoběstačnost a energetická chudoba, která přispěje ke zničení konkurenceschopnosti celého kontinentu – a to jak v průmyslu, tak v zemědělství.

Přechod na tzv. „obnovitelné energie“ na úrovni, jakou aktuálně předvádí Německo, znamená ne jeden, ale tisíce kroků zpět – blíž ke středověku. To je ten "nerůst", často zmiňovaný zločinným Římským klubem "elit".

Jak asi dopadne Evropa ve srovnání s takovou Čínou, kterou klimatické šílenství Západu ani v nejmenším nezajímá?

NENECHTE SI UJÍT!

Ve čtvrtek 18. 1. 2024 vysílá Protiproud TV od 18:00 rozhovor šéfredaktora Protiproudu s vynikajícím expertem na energetiku Ivanem Noveským, známým nejen ze slavných protivládních demonstrací.

Vláda nás dál žene do tunelu bez světla na konci, dál platíme za energie nejvíc v EU. Co s tím?

Lepší, čistší

Jaderná elektrárna Shidaowan je v provozu od prosince a dodává jadernou energii. A není to elektrárna ledajaká, ale 4. generace. Takže různí zelení a pirátští odpůrci jaderné energetiky se v takovém případě nemohou ohánět nesmysly o možných důsledcích v podobě katastrofy jako byla ta černobylská v "jaderném pravěku".

Tyto elektrárny mají mnohem lepší zabezpečení a jsou také ekologičtější než nyní velmi propagované větrné elektrárny, jejichž provoz již jen v Evropě stál život desítek milionů ptáků a stamilionů stromů, nemluvě o dopadech na zdraví lidí, kteří žijí v jejich okolí.

Základním konceptem některých z těchto nových reaktorů je, že mohou pracovat s jaderným odpadem z minulosti, a dokonce i s materiálem z jaderných hlavic. To znamená, že můžete vyčistit prostředí a pokročit v jaderném odzbrojení.

K takzvané jaderné katastrofě nemůže dojít, protože reaktory se v případě havárie samy odstaví a ochladí. Obávaná nezastavitelná permanentní jaderná reakce již tedy není možná.

Braňme se!

Jak v padající ekonomice ochránit své peníze - a k tomu ještě současně podpořit další existenci Protiproudu? Jednou z možností je spoření či "konzervace" svých financí ve zlatě. Nepodvoleným nabízíme bezpečnou metodu (zdaleka ne všechny totiž bezpečné jsou).

 

Mnozí naši čtenáři, diváci, příznivci a podporovatelé již ke své spokojenosti tuto možnost využili, mnozí o ní ale stále nevědí. Jak na to? Stačí si pustit některý z rozhovorů, který jsme nedávno odvysílali

Sledujte ZDE: Peníze nejsou tím, čím se zdají být: Mezi černou magií a zázrakem. Státní převrat pod zn. FED. Titanic, Lincoln, Kennnedy: Vraždy? Basilej 3 - a hned tu byl covid! Další velká krize na dohled. Záchranný vor. Návštěvník z hvězd nabízí pomoc

Okénko do budoucnosti

V Číně se výše zmíněný projekt v Shidaowan spoléhal na technologii HTR-PM, plynem chlazený vysokoteplotní reaktor, jednu z několika možností pro reaktory IV. generace.

HTR-PM se vyznačují bezpečností a účinností. Palivo je v kuličkách, ne v tyčích. Tyto kuličky mají průměr asi 6 cm a obsahují částice paliva. Obklopené grafitem snesou teploty až 2500 stupňů Celsia. Teplota v reaktoru zůstává omezena na 750 stupňů Celsia. Tím se zabrání úniku radioaktivního materiálu.

Helium se používá pro chlazení a odvod tepla. Dosahuje vyšších teplot než tradiční chladicí kapaliny, umožňuje použití běžných parních turbín a zvyšuje účinnost. HTR-PM jsou také považovány za odolné proti roztavení.

Pokud helium selže, reaktor se automaticky vypne. Riziko hrozí pouze v případě, že se dovnitř dostane vzduch nebo vlhkost. Grafit by se pak mohl vznítit a uvolnit radioaktivitu.

Každá z použitých kuliček odpovídá energii 1,5 tuny uhlí. Čínský reaktor v Shidaowan obsahuje až 430 000 těchto kuliček. Reaktory by měly mít možnost pokračovat v doplňování paliva za provozu bez nutnosti odstavení nebo snížení výkonu.

Stavba byla zahájena v roce 2012. Zkušební uvedení do provozu proběhlo v prosinci 2021. Nyní začíná komerční využití. Čína tak světu ukazuje dobu, za kterou lze pokročilý projekt tohoto typu realizovat. Náklady na stavbu jsou 643 milionů eur.

V Shidowanu jsou ve výstavbě další reaktorové bloky, pro které byla zvolena poněkud konvenčnější technologie (2x PWR typu CAP1400 a 2x PWR typu HPR1000).

Je to pochopitelné, protože "vesmírná" technologie HTR-PM se musí v praxi vyzkoušet. Čína však již uvedla do provozu další, větší reaktorový projekt využívající „novou“ technologii. HTR-PM600 je plánován se šesti bloky reaktoru HTR-PM.

Nedejme se jim jen tak! 

Jak se úspěšně léčit či udržet si zdraví BigPharmě, covidovým vakcinátorům a selhávajícímu zdravotnímu systému navzdory?

V rozhovoru Petra Hájka s mužem, který stojí za pozoruhodným přípravkem, jenž má překvapivě dobré výsledky v léčení jak některých fatálních onemocnění, tak následků vakcinace, najdete další informace

Sledujte ZDE: Zázrak uložený do medu: Cesta tam (do Číny) a zase zpátky. Tisíce let a tisíce zkušeností v extraktu. Jsou to záhadné organismy: Ani rostlina, ani živočich. Dřevo kazí, životy zachraňují. Energie a imunita. Zdraví patří do našich rukou!

Na chvostu

Západ nemá jinou možnost než hrát roli diváka, zatímco Čína zdokonaluje technologii, která byla vyvinuta na Západě před desítkami let. V případě reaktoru s kulovým ložem začal teoretický vývoj v USA ve 40. letech 20. století a konečnou implementaci přinesl Němec Rudolf Schulten v 60. letech.

Projekt předchůdce dnešních čínských reaktorů probíhal v německém Jülichu v letech 1966 až 1988 s mírně odlišnou konfigurací a vyšší provozní teplotou. Čína ukazuje, že technologie může pokročit bez protivědecké klimatické ideologie v pozadí.

Počáteční vývoj však zaznamenal i neúspěchy. Při prvotních testech tohoto typu elektrárny v německém Jülichu, došlo k únikům a poškození elektrárny. V populaci se zvýšil výskyt leukémie a bylo také zjištěno o 64 procent více případů rakoviny štítné žlázy. To bylo přičítáno nevelkému úniku radioaktivity v reaktoru, ačkoli nebyl nikdy přesvědčivě prokázán.

Šetření odhalilo nedostatečné monitorování aktivní zóny reaktoru a vysoké teploty. Právě tyto problémy však byly v Číně vyřešeny. Problémem v Německu mohlo být využití méně používané technologie a více lidských chyb a zastírání. 

Další zkušební závody tohoto typu reaktoru s HTR-10 byly v Číně, kde svou funkčnost prokázaly v roce 2003, a od roku 1999 je v provozu zkušební reaktor v Japonsku.

Existuje pár dalších konceptů z generace IV, které jsou slibné – v mnoha případech jsou napřed Rusko nebo Čína.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky