Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Jak jsem škrtl Evropskou unii
Popisek: EU roste do nebe | Autor: Ondřej Höppner

Jak jsem škrtl Evropskou unii

31. 3. 2013

Tisk článku

Petr Hájek EU končí u Hájkova pozemku, Prezidentův mluvčí volá: EU, Go Home!, Hájek nemá právo používat státní znak. To jsou některé titulky článků, které se v posledních dnech vyrojily v některých médiích.

Všechno to způsobila "hraniční cedule", kterou jsem umístil na okraji pozemku kdesi na Šumavě, kde se cítím doma. Říká se na ní v česko-anglické verzi: "Vítejte v České republice. Zde končí EU. Soukromý pozemek." Nápisy jsou doprovozeny znakovými obrázky. Symbolem ČR a symbolem (přeškrtnutým) EU. Vyvěsil jsem ji asi před dvěma měsíci.

Smí se to?

Lidé, kteří tím zapomenutým místem jdou na houby, se u ní zastavují, fotografují se u ní, a když se s nimi náhodou v takové chvíli u vrátek potkám, podávají mi ruce, se spikleneckým úsměvem zvednou palec nebo se poplašeně klidí pryč, protože si nejsou jisti, jestli se to smí, jestli nebudou "mít potíže". Ostatně, jak se ukázalo, nejsou sami.

eu cedule

Poplach v mediální uličce

Nicméně jednoho dne dal kdosi z těchto amatérských fotografů obrázek tohoto vstřícného vítajícího "plakátu" na internet, kterým bloudí unavení redaktoři našich médií. Tak se stalo, že mi nejprve zavolal pan Korecký z Týdne (který fotografii a krátký text k ní zveřejnil) a po něm mnozí další z domácích (LN se mě na nic neptaly, ale s komentářem fotografii rovněž otiskly) i zahraničních médií a agentur, aby se ujistili... O čem vlastně? ?

„Je to vážně míněná legrace“

Poctivě jsem si zapisoval nejčastější otázky. Když jsem je pak přehlédl, dospěl jsem k závěru, že poskytnu rozhovor sám sobě a dám ke zvážení deníku, který se mě jediný rozumně raději na nic neptal, zda jej otiskne.

Co tím chcete říci?

Jde o legraci, nebo to míníte vážně? ?"Vy jste to řekla. Je to vážně míněná legrace." Co tím chcete říci? ?"Ono to z toho není jasné? To mě mrzí. Tak tedy básník tím chtěl říci, že se u sebe doma cítí suverénem, zatímco ČR po vstupu do EU už na svém ,pozemku' suverénem není. A že se mi to nelíbí, že z toho mám obavy a že bych rád, kdyby tomu bylo jinak."

A co referendum?

Ale do EU jsme vstoupili na základě referenda. Vy se tomu lidovému hlasování nepodřizujete? "Kdybych se mu nepodřizoval, tak bych emigroval. Patřím mezi 1 010 448 občanů České republiky, kteří v referendu hlasovali proti vstupu do unie. Že nás přehlasovalo 3 446 758 občanů, kteří vstup prosadili, respektuji, ale nic to nemění na tom, že jsem svůj názor nezměnil. Nadále si myslím, že jsme udělali chybu, která se naší zemi v budoucnu vymstí. A dávám tento názor otevřeně najevo. Například i politickým plakátem na pozemku, kde se cítím doma.

Valné části občanů to začíná docházet

Když jsem si včera přečetl výsledky posledního průzkumu veřejného mínění, podle něhož 81 procent lidí nechce politickou integraci EU, řekl jsem si, že valné části spoluobčanů už začíná něco docházet. A že je dobré, že i česká vláda v tomto směru nyní změní názor, protože její premiér pan Paroubek přece jasně řekl, že se bude průzkumy veřejného mínění řídit. Samé dobré zprávy."

Za plakát do vězení?

Označil jste svůj pozemek státním znakem. To se ale nesmí. "Opakuji: Jde o politický plakát, o umělecké dílo, koláž, o vyjádření názoru. Právo na svobodu projevu mi alespoň formálně  ještě nějaký čas zaručuje naše ústava." Podle Benjamina Kurase byl v Británii za podobný plakát odmítající vstup země do EU jakýsi farmář odsouzen do vězení. Neobáváte se něčeho takového? "To nevím, ale nepochybuji o tom. Pokud by to byla pravda, mohlo by to být dobré vysvětlení pro fakt, že George Orwel byl Brit. A také proč my máme světoznámé spisovatele jiného žánru. Haška například."

 

 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky