Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Uprostřed povodní prezident na dovolené rozhodně není
Popisek: Václav Klaus v boji s drakem | Autor: Ondřej Höppner

Uprostřed povodní prezident na dovolené rozhodně není

1. 4. 2013

Tisk článku

Petr Hájek Z letopisů bojů o Václava Klause v době jeho prezidentské mise:

"Prezident Václav Klaus bohužel odmítl sdělit konkrétní jména těch politiků, kteří podle jeho mínění zneužívají povodní k předvolebním hrátkám," lituje Jiří Franěk v článku Jak se kalí voda (Právo 5. 4.) A pak spekuluje, zda měl prezident ve svém varování na mysli výpad Jiřího Paroubka proti ústeckému primátorovi Petru Gandalovičovi a co mu asi bránilo říci to "otevřeně".

Povodně a předvolební hrátky

Prezident měl určitě na mysli právě tento incident, ale nepochybně nejen ten. Proto poukázal na tyto vůči postiženým oblastem a lidem v nich bezpochyby necitlivé jevy. "Je opravdu zlé a darebné využívat povodní k předvolebním hrátkám." A dodal, že lidé sami vědí, kdo se tak chová, na koho jeho slova směřují.

Ne, nejedou v tom všichni

Jestliže ovšem autor vzápětí prohlašuje, že dohadování se o to, kdo co zavinil, "je sice chvílemi opravdu až trapné, ale za prvé v tom jedou všichni a za druhé to nijak nevybočuje z obvyklých mezí tuzemské politické pakultury", pak se mýlí: Ne, nejedou v tom všichni. Všichni či naprostá většina, kterých se to týká, mají jiné starosti. Jen někteří si dělají neslušnou předvolební kampaň. O tom byla prezidentova kritická a varující slova.

Byl to Václav Klaus v roli předsedy vlády, kdo při záplavách v roce 1997 nabídl šéfovi opozice Miloši Zemanovi, aby zaplavená území navštívili společně. 

"Pokud mu (prezidentovi) vadí, že politici navštěvují nejvíc postižená místa, lze se jenom pousmát," tvrdí dále Jiří Franěk. Nevím, z čeho tak soudí. Prezident samozřejmě ví, že přítomnost politiků má na postižené záplavami příznivý nejen psychologický dopad. Byl to Václav Klaus v roli předsedy vlády, kdo při záplavách v roce 1997 nabídl šéfovi opozice Miloši Zemanovi, aby zaplavená území navštívili společně. Šlo o to, dát lidem signál, že při tak vážné věci jdou politické antagonismy stranou, že je třeba, řečeno slovy M. Zemana, "aby šli všichni k pumpám".

Letos je to jinak

Při současných povodních jsem však žádné takové vstřícné gesto nezaznamenal. Proto prezident říká, že by bylo "pošetilé domnívat se, že větší počet přeletů vrtulníku nad zatopenými oblastmi snižuje hladinu vody".

Mýlka zajisté záměrná

A konečně k poslednímu tvrzení Jiřího Fraňka: "...prezident, ač patří k politikům nejpopulárnějším, se při povodních příliš neobtěžoval ,vyjít mezi lid', bezmála ani k lánskému rybníku." V tom se autor už "mýlí" jistě zcela záměrně. Jako novinář by mohl či dokonce snad měl vědět, že prezident mezi lidmi právě v okamžiku vzniku povodní byl. Ne proto, že by efektně přelétal nad zemí helikoptérou. Přijel Pendolinem do Ostravy na třídenní návštěvu Moravskoslezského kraje. Nikoli proto, aby byl kamerami viděn kvůli povodním, ale protože jako hlava státu pravidelně navštěvuje všechny kraje České republiky.

Prezident v Ostravě

Cituji ze zprávy ČTK ze 30. března: "Prezident řekl, že vývoj situace sleduje a dostává všechny informace o povodňové situaci v zemi. Právě kvůli velké vodě se během návštěvy oproti původnímu plánu zastavil v Ostravě-Kolbově, kde byl i při záplavách v roce 1997. ,Ze stejného místa jsem porovnával hladinu vody. Doufám, že se to nedostane do proporcí, které jsme tady zažili." Tolik jedna věta z jeho obsáhlého rozhovoru s velitelem hasičského záchranného sboru v servisu ČTK.

Potrefený Franěk

Mám dojem, že prezidentova věta o politicích zneužívajících nynější povodně nezáměrně zasáhla i "politika" Jiřího Fraňka. Potrefený se ozval. Bude-li někde třeba osobní přítomnosti prezidenta republiky, bude tam včas. Na dovolené - jako jeho předchůdce za podobné situace - rozhodně není.

 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky