Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Maliny: Letní „superovoce“ proti artritidě i rakovině. Podobné účinky mají i borůvky a brusinky. Jak se „promlsat“ ke zdraví i s cukrovkou?

Maliny: Letní „superovoce“ proti artritidě i rakovině. Podobné účinky mají i borůvky a brusinky. Jak se „promlsat“ ke zdraví i s cukrovkou?

4. 8. 2014

Tisk článku

Redakce Protiproud přináší přehledný a jednoduchý popis účinku běžných letních plodů nejen na „strašidelná“ civilizační onemocnění

Říká se, že co je dobré, je určitě nezdravé a naopak. Maliny patří k výjimkám, které potvrzují pravidlo. Toto oblíbené ovoce je totiž nejen chutné, ale také extrémně bohaté na různé výživné látky. To z něj činí pochoutku, jež jednak posiluje organismus a současně jej chrání mnohem víc, než tušíme.

Lék z lesa a zahrádky

Většina „léčiv“ rostlinného původu, které se v malinách nacházejí, se v nich totiž vyskytuje v množstvích, která jsou opravdu významná jako ochrana před řadou moderních chorob či záněty. Kromě toho jsou maliny úžasným zdrojem vitaminu C, manganu a vlákniny. Tělo z nich může dočerpat ale i další látky, jako je měď, vitamín K, kyselina pantothenová, biotin, vitamín E, hořčík, foláty (tedy součást vitaminu B), omega-3, nenasycené mastné kyseliny či draslík.

PP

Nepřekvapí proto, že toto typické letní ovoce „okupuje“ přední příčky seznamu potravin, které pomáhají předcházet mimo jiné i rakovině či mnohým chronickým zánětlivým onemocněním, jimiž je naše populace doslova promořená. Výzkumy ukázaly, že antioxidanty, obsažené v malinách, působí současně proti stárnutí a degenerativním změnám v organismu obecně. Jsou  prostě skvělým lékem na mnoho chronických onemocnění.

Jak odpojit rakovinu

Každý rok se někde vynoří další informace o tom, kolik toho „superovoce“ zvané maliny vlastně umí. Mimochodem - podobné účinky především v prevenci rakoviny vykazují také borůvky a brusinky.

Mechanismus účinku je vlastně docela jednoduchý: maliny obsahují antioxidanty jako vitamin C, quercetin a obzvláště pak vysoké množství kyseliny ellagové. Ta je velmi silným antioxidantem, který pomáhá „odpojit“ specifické rakovinotvorné činitele a kromě toho brzdí tempo růstu rakovinných buněk. V laboratorních podmínkách bylo prokázáno, že tato rostlinná složka je užitečná při prevenci rakoviny kůže, močového měchýře, plic, hltanu a prsu.

PP koláž

Čtěte ZDE: Tajemné organismy proti fatálním chorobám: Užívejme čtyři tisíce let starý „novátorský“ lék! Čínská houba v Čechách. Houbařením proti rakovině?

Artróza? Maliny!

Kromě toho slouží maliny, jak už řečeno, k prevenci a léčbě zánětů, což je obzvlášť důležité u chronických stavů. Pomáhají totiž blokovat produkci enzymů, zvaných COX-1 a COX-2. Ty hrají důležitou roli v zánětlivém procesu: Pomáhají přeměnit kyselinu arachidonovou na prostaglandin, což je jedním z faktorů, přispívajících k bolesti a zanícení v postiženém místě či orgánu – například zánětu kloubů při artritidě či dně a dalších zánětlivých chorobách.

Vědci z Univerzity v Long Islandu nedávno doporučili maliny oficiálně k léčbě artritidy. Oznámili, že podle jejich výzkumů výtažek z malin zklidňuje zánět v místě postiženém artritidou a prokazatelně zmenšuje poškození chrupavek a úbytek kosti.

Jak na kvasinky a plísně

Další zajímavou složkou malin jsou barviva, zvaná anthokyaniny, která také mají antioxidační účinky a působí rovněž proti mikrobům. Jedna z výhod anthokaninů je, že působí preventivně proti růstu kvasinek – Candida albicans – jejichž „přebujení“ je viníkem mnoha (nejen) letních vaginálních onemocnění i spouštěčem onemocnění tlustého střeva (tzv. syndrom dráždivého tračníku). Vzhledem k tomu, že cukr podporuje růst kvasinek, obvykle nám při dietě, která má tělo nevítaných organismů zbavit, všechno sladké zakážou. Jenže maliny ve skutečnosti působí opačně. Kromě toho mají skvělý podíl cukru a vlákniny. To také znamená, že působí příznivě na střeva – ale nejen mechanicky. Pomáhají obnovit zdravou bakteriální rovnováhu. Nízký obsah cukru potěší zase cukrovkáře.

Je však třeba před závorku vytknout: maliny se rády rychle kazí. Pokud je sbíráte „podomácku“, neuchovávejte je dlouho bez konzervantu typu cukru -  jinak kvasí a rychle se v nich rozvíjí plísně. To je také důvodem nepříjemného faktu, že maliny, pěstované pro komerční spotřebu, se řadí k jedněm z nejvíce chemicky „zasažených“ plodů vůbec. Pokud tedy se zdravou pochoutkou nechceme konzumovat pesticidy, nejlépe kupovat od babky ze sousedství, když se babek nedostává, alespoň od místního farmáře, kterému věříte. Řešením pro méně náročné je alespoň několik minut nechat koupené plody odmočit v horké vodě, a pak důkladně propláchnout.

Zdroj.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie. Zvrhlí učitelé. Zjevná duševní porucha bude normou? Chemický útok na děti. 94 % zdevastovaných? Doktoři Moreau a Mengele vzory dneška!

Zoufalci a zločinci: Kastrační kult je na vzestupu. Sekty dnes podporuje státní ideologie....

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani patogeny. Tajemství dostatku a nedostatku. 1400 blahodárných rostlin. Proč divoši rakovinou netrpí? Nemoc sama od sebe nemizí

Rakovinový průmysl: Vyléčíte-li chorobu, ztratíte zákazníka. Původcem nejsou viry ani...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky