Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Tajuplný ostrov 2015: Google v tichosti vypouští nad planetu stovky balónů. Vláda nad informačním oceánem, nebo příprava na katastrofu? Podivná romantika

Tajuplný ostrov 2015: Google v tichosti vypouští nad planetu stovky balónů. Vláda nad informačním oceánem, nebo příprava na katastrofu? Podivná romantika

5. 11. 2015

Tisk článku

Ondřej Höppner se prochází Srí Lankou a pozoruje objekty, který zdánlivě pocházejí z vesmíru, ale skutečnost je to mnohem horší, neboť Google obvykle nedělá nic kvůli lidumilným záměrům

Nad buddhistickým chrámem na Adamově hoře na Srí Lance se vznáší bílý objekt. Kněží zvedají oči od chrastítek a překvapeně ukazují k modrému nebi. Co je to? Zjevení? Mrak? Ufo? Ne. Je to balón firmy Google. Díky němu se mohou kněží připojit k internetu – pokud o to vůbec stojí.

To není fikce. Google vypustil před pár dny nad Srí Lanku desítky balónů, přes něž se teď může připojit k internetu všech dvacet milionů místních obyvatel: rybář, rolník, chovatel slonů, krotitel opic, sinhálec či tamil, žonglér s hady, nebo některý z mnoha tisíců turistů. Pomocí balónů Google se lze na Srí Lance připojit k wi-fi i v nejhlubším pralese, rokli, zapomenuté jeskyni nebo opičím hnízdě.

Romantika Tajuplného ostrova a la Jules Verne to asi není. Spíše zbrojení na bitvu o nadvládu na pozemském nebi.

Balón vs. dron

Podobný projekt v dosud nepokrytých částech světa totiž připravuje i firma Facebook. S drony. Komu to připomíná spíše Hvězdné války, není zase tak daleko od reality. Nejde o nic menšího, než o to, kdo se stane celosvětovým vládcem internetového signálu – a následně – i výhradním distributorem potravy tzv. vyspělé civilizace: tedy toku dat a informací. V blízké budoucnosti se tak můžeme dočkat toho, co zatím vidíme ve filmech: nebe pokryté balóny, na které útočí drony.

Pro několik miliard lidí na planetě je Google synonymem internetu. Facebook je co do návštěvnosti na druhém místě. Jde ale jen o služby. Nejúspěšnější obchody v ulici. Byla jen otázka času, kdy se tyto dvě obří firmy pokusí ovládnout celou ulici, město, zemi, svět. A dělají pro to vše, co je v jejich silách.

Na první pohled to vypadá směšně. Hrstka mladých ajťáků v bundách s nápisem Google na zádech zápolí před rezavou garáží u dálnice se stříbrným balónem o velikosti skákacího hradu, než jim ho vezme vítr a odnese někam do Mexika.

Čtěte ZDE: Další krok ve špiclování: Soukromí již neexistuje. Firmy a rodiny v zajetí zlodějů informací. Windows 10 dále posouvají laťku. A bude hůř. Špionáž i na veřejných záchodcích?

Vzpomeňme však na jiný projekt Google, který vypadal zpočátku podobně absurdně. „Prý chtějí jezdit auty po ulicích a všechno si natáčet!“ posmívali se mnozí ještě v roce 2006. V roce 2015, má aplikace Street View půl miliardy uživatelů denně.

Signál z nebes

Neexistuje problém, který by „mimoňové“ z Google nedokázali vyřešit. Řídí se heslem „Realizujeme nápady, které jsou tak šílené, že jsou až možné.“ Občas šlápnou vedle – například s autem, které samo jezdí, nebo s Google brýlemi. Oddělení s názvem Google X se však klidně pustí do tisíce slepých uliček v naději, že na konci té tisící první bude technologická převaha - a zisk.

Dnes jim patří Srí Lanka, zítra celý svět. K balónovému projektu (Google Loon) se již připojila i Indonésie a Nový Zéland. Signál z nebes by měl být v blízké budoucnosti k dispozici několika milionům uživatelů z rozlehlých oblastí pod dráhou balónů. A to je jen začátek.

Balóny samozřejmě nevisí ve vzduchu jako vytesané z mramoru. Plují prostorem ve výšce asi 20 km, což je dvojnásobek hladiny, ve které létají dopravní letadla. Řízení balonů spočívá v regulaci jejich výšky a využívání proudění větru na různé strany. Princip udržení signálu spočívá v přemístění nového balónu na místo, které ten předchozí právě opustil. Jde o rozšíření známé mantry svobodných zednářů, „Jak nahoře, tak dole.“ Zde platí: „Nahoru může být do prava nebo do leva, stejně jako dolů“.

Co na to guru

Podle vedoucího projektu Mikea Cassidiho lze pohyb balónů naprogramovat. Pohon nutný k provozu antény je připojen na solární energii. Balón vydrží ve vzduchu více než 100 dní (zatím), pak je třeba s ním přistát a nahradit jej novým.

Čtěte ZDE: Digitální demence: metla dnešní doby. Zakrnělý mozek, rozklad osobnosti, emoční poruchy, duchovní život v troskách. Trpíme skoro všichni. Jak vykročit z neviditelných stěn vězení? Desatero pro zdravý život

Balóny neplují kolem zeměkoule, pohybují se cik cak – podle proudění větru v různých vrstvách. Hemží se nad oblastmi, po nichž šíří signál. Nejjednodušší by byl samozřejmě plynulý pohyb kolem Země (podél rovnoběžky) v jakémsi řetězci nebo pavučině, což je možné technicky, ale ne legislativně. Stále totiž – kupodivu – ještě existují státy, které zajímá, co nad nimi lítá.

Oficiálně chce firma Google pomoci rozvojovým oblastem. Argumentuje, že čím víc internetu, tím větší růst bohatství té které země. Že by to byli ale takoví lidumilové, je dosti sporné. Jak podotýká jeden jiný „lidumil“, nejbohatší muž na světě, zakladatel Microsoftu Bill Gates: „Když umíráte na malárii a nad vámi letí balón, příliš vám to nepomůže. Když dítě dostane průjem, neexistuje webová stránka, která by ho vyléčila.“

Vzhledem k tomu, že Gates se, jak známo, nechal slyšet, že počet lidí na planetě je nutno radikálně omezit (a přes své „nadace“ k tomu cíli mnohé činí), nelze jeho slova brát na lehkou váhu.

Množství není problém

Jsou tu i další důvody, proč je Google tak aktivní kolem rovníku, než jen dosavadní absence signálu a údajná pomoc místním trpícím: V tamních státech je jen málo legislativních předpisů, které by létající objekty nad jejich územím omezovaly – a často nejsou žádné. Na tuto bariéru zákonů narazil Google například ve výše zmíněném projektu Street View: Německo ho zastavilo kvůli ochraně soukromí a problémy byly i v mnoha dalších zemích.

Firma již nyní vyrábí ve svých továrnách stovky balónů denně – a brzy jich budou tisíce. Výroba jednoho trvá méně než hodinu. Instalace softwaru a solárních panelů je otázkou několika minut. Šikulové z Google budou záhy schopni vyrobit tolik balónů, kolik je třeba, aby pokryli signálem celou planetu.

Čtěte ZDE: Spojené státy mají nový zákon k likvidaci zbytků občanských svobod: Ten "vlastenecký" byl málo rafinovaný. Fízlovat budou nyní i soukromé firmy. Nějaké námitky? Již zítra s tebou zatočíme!

Klíčovým momentem zápasu o svět internetu je spolupráce Goggle s poskytovateli mobilních dat. Na Novém Zélandu spolupracuje s operátorem Vodafone, na Srí Lance s prostředníkem Lotus Flare. Ona spolupráce bude zřejmě trvat do doby, než se Google (nebo jím ovládané firmy) stane poskytovatelem sám sobě. K tomu je třeba spolupráce státu. Srí Lanka, nový „ostrov Google“, je branou ke splnění tohoto plánu.

Zázrak je jinde

Google, stejně jako Facebook, je živ z reklam, ne z poplatků. Miliardové příjmy plynou z prokliků, tedy se odvíjejí od okamžiku, kdy klikneme na reklamu, kterou Google zprostředkuje. Google si na rozdíl od poskytovatelů signálu může dovolit být zadarmo. Promění se tak beze zbytku v to, čím je zatím jen částečně -  stane se internetem. 

V balónovém projektu Google Loom lze napohled jen stěží najít nějaké zlo – vždyť co je na tom špatného, nabídnout pastevcům a rybářům v odlehlých koutech planety možnost, aby si vzájemně posílali fotky ovcí a ryb, měli přehled o vývoji na burze nebo o výkladu světa úhlem pohledu CNN?

Bílý balón osaměle se vznášející nad Adamavou horou na Srí Lance může být jen začátek slepé uličky i prvním výstřelem ve válce o světovou nadvládu. Jedna z teorií, spekulujících, proč se internetový gigant do tohoto projektu pustil, zní:

V dohledu je blízká havárie většiny (možná všech) satelitů, přes které dnes přenos probíhá. Ať již z důvodů velké sluneční erupce, kterou vědci pozorující podivně „ospalé“ sluníčko předpokládají, nebo z důvodů napjatých mezinárodních vztahů. Válka by bezpochyby začala především několika - možná jadernými - výbuchy v blízkém okolí planety, které by všechno z nebe smetly.

V nastálé „informační tmě“ by pak tisíce balónů měly hodnotu strategické zbraně.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky