Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Nástroj mocných: Googlem ke světovládě? Vyhledávač, po němž se blbne. Ale správně volí ve volbách. Výsledky výzkumu giganta usvědčují. Pětinásobná převaha levičáckých zpráv? Co z toho plyne pro uživatele

Nástroj mocných: Googlem ke světovládě? Vyhledávač, po němž se blbne. Ale "správně" volí ve volbách. Výsledky výzkumu giganta usvědčují. Pětinásobná převaha levičáckých zpráv? Co z toho plyne pro uživatele

5. 6. 2019

Tisk článku

Ivan Poledník přibližuje výsledky jedné oficiální studie o tendenčnosti informací poskytovaných Googlem a vlivu tohoto média na politické postoje lidí po celém světě

Je všeobecně známo, že Google a jemu podobní informační giganti sídlící v Kalifornii jednoznačně preferují Demokratickou stranu a jsou zcela ve spárech militantních liberálů, deviantů a bojovníků za Nový světový řád (NWO). Samotný Google to kromě podpory různých pochodů deviantní hrdosti dává okázale najevo například modifikacemi loga vyhledávače (LGBT motivy, motivy nadbíhající islámu - a naopak ignorance Velikonoc). Tím to však nekončí - právě naopak.

Vyhledávání informací na Googlu rozhodně není nahodilé, vyvážené či politicky různorodé, jak si mnozí jeho každodenní uživatelé stále ještě myslí. Podle nedávno zveřejněné studie dvou vědců z USA nastavení algoritmu tohoto vyhledávače upřednostňuje zobrazení zpravodajských článků drasticky více z levicových médií. 

Studie o Googlu 

Studii vypracovali Daniel Trielli a Nicholas Diakopoulos z Northwestern University z amerického Illinois. Tato instituce je řazena mezi světovou špičku. Je všeobecně známé, že právě významné univerzity jsou v celém západním světě (Česko nevyjímaje) tou nejhorší levičáckou líhní. Je proto zázrak, že výzkum s takovýmito výsledky mohl z tohoto zdroje vůbec vyjít. Vědci se poté pokusili své výsledky interpretovat různými zavádějícími poukazy na kvalitu článků a podobně, výsledek však svoji obžalobu Googlu doslova křičí. Klíčovým zjištěním totiž bylo, že Google zveřejňuje odkazy liberálních médií pětkrát více než médií konzervativních.

Výzkumníci získávali data po dobu jednoho měsíce pomocí prohlížeče s vymazanou historií a bez přihlášení (aby minimalizovali možnost personalizace výsledků). Zaměřili se na tzv. tvrdé spravodajství, které obsahuje zprávy o vládě, volbách, světové politice či ekonomice s velkým společenským dosahem. Vynechali sport a bulvár. 

Autoři výzkumu jen velmi opatrnými slovy konstatují: "Pokud ve společnosti chybí rozmanitost médií, může to stěžovat objevování nových perspektiv a omezovat tak kvalitu argumentů oklešťovat autonomii uživatele ve výběru informací či potlačovat povědomí potřebné k řešení problémů." Čím více je alternativ, tím lepší jsou podle nich vyhlídky pro dobro jednotlivce a společnosti. 

Čtěte ZDE: Spiknutí made in Google: Jak to udělat, aby volby vyhrál ten "správný". Vyhledávání na internetu ovlivňuje naše jednání víc, než si myslíme. Kde jste, Trumpovi vyšetřovatelé? Google už ani netvrdí, že "není zlý"

Vliv Googlu a Facebooku na politické názory lidí a veřejný život totiž strmě roste. Již v roce 2017 podle výzkumu Pew získávala téměř polovina Američanů zprávy o dění ve světě z těchto zdrojů. Podle Reuters je hlavní cestou ke zprávám internetový vyhledávač pro čtvrtinu lidstva, přičemž drtivě nejpoužívanějším vyhledávačem je právě Google. Z Googlu také pochází 50 procent externí návštěvnosti velkých zpravodajských portálů. A platí známé pravidlo, že čím viditelnější místo ve vyhledaných výsledcích má ten který odkaz, tím vyšší návštěvnost má jeho zdroj. 

Svůj algoritmus si Google pochopitelně přísně střeží jako své know-how, veřejnost o něm má jen velmi kusé informace.

Šokující výsledky 

Výzkumníci došli k závěru, že až 62,4 procenta obsahu vyhledaného Googlem a umístěného do tzv. top stories tvoří zprávy z liberálně-levicových médií. Pouze 11,3 procenta z pravicových a konzervativních. Zbylá čtvrtina byla bez ideového zařazení. 

Proto ve Spojených státech až desetina všech zobrazených zpráv pochází z hlavní hlásné trouby amerických bažin - CNN, následovaly New York Times s 6,5 procenty, Washington Post s 5,6 procenty a na čtvrtém místě Fox News s 3 procenty. Přitom v první dvacítce nejčastěji zobrazených zpravodajských zdrojů (na které bylo navázaných 84 procent všech zobrazení) byla Fox News jediným konzervativním médiem. Podobně vychýlený poměr se ukázal i při vyhledávání konkrétních hesel. Např. po zadání "rex Tillerson" až tři čtvrtiny nalezených výsledků pocházely ze CNN a New York Times.

Při hodnocení výše zmíněných poměrů autoři udávají, že mohou být výsledkem rozdílných mechanismů: jednak toho, že samotný algoritmus Google je předpojatý ve prospěch levicových zdrojů a také že "existuje více levicově-liberálního zpravodajského obsahu vytvořeného a zveřejněného v online prostoru a pozorované výsledky pouze reflektují jeho větší viditelnost".

Když své výsledky z Google porovnali s vyhledáváním v tzv. systému GDELT, který monitoruje zpravodajské výstupy ze stovek tisíců zdrojů z celého světa, zjistili, že iv něm je liberálně-konzervativní poměr kvantity vychýlený doleva, ale ne až tak výrazně jako v Googlu.

Úskalí aktuálnosti

Dalším zjištěním též bylo, že významnou podmínkou v algoritmu Googlu je aktuálnost zpravodajství - do top stories jsou umisťovány ty zprávy, které pocházejí z médií emitujících velmi často a rychle aktuální informace. To zní logicky a užitečně, i zde se však skrývá čertovo kopyto. Logicky se totiž dostávají do popředí mamutí média se silným zázemím - tedy ty napojené na bohaté zdroje, s politickou podporou, tedy často také ta “veřejnoprávní”. Jsme tedy znovu tam, kde jsme byli. 

Výzkumníci se k této věci vyjádřili - celkem rozumně - v tom smyslu, že existují témata, která více vyžadují rozmanitost a Google by měl tedy zvážit oslabení podmínku aktuálnosti ve svém algoritmu. “Žurnalistika vysoké kvality může mít často delší životnost a pro algoritmus by mohlo být prospěšné, pokud by dokázal dynamicky přehodnocovat selekci,” píší autoři studie. 

Výsledek je tedy jednoznačný. Vyhledávání Googlu je ideologicky brutálně posunuté doleva, vliv na myšlení lidí a jejich politickou volbu je tedy nevyhnutelný. Výzva pro konzervativní média ke zkvalitnění svých systémů tak, aby více spolupracovaly s algoritmem Googlu, je tedy spíše bojem proti větrným mlýnům. Obezřetnost čtenáře v online prostředí by měla být samozřejmostí. 

Nejjednodušší obranou u nás je začít každý den třeba Protipoudem. A aby mohl dál existovat, podpořit ho finančním příspěvkem.




Tagy článku

Doporučujeme

Dva scénáře katastrofy: Trumpova prohra a Trumpova výhra. Má Amerika ještě na výběr? Spolčení proti svobodě a demokracii. Miliony proudí přes hranice. Budou se státy bránit? Jak bude vypadat chaos? V biblických rozměrech

Dva scénáře katastrofy: Trumpova prohra a Trumpova výhra. Má Amerika ještě na výběr? Spolčení...

Rusko a Čína na koni: Úder Pekingu už i západnímu módnímu byznysu. Macron běsní. Pokuta za čínské tričko? Západ dostal padáka v Africe. Poučíme se od ní? A co s Fialou a pirátskou buržoasií? Do práce! To by byla teprve mela

Rusko a Čína na koni: Úder Pekingu už i západnímu módnímu byznysu. Macron běsní. Pokuta...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky