Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Incident v Japonském moři: Sousto propagandy i kdyby na chleba nebylo. Pár bezcenných skal. Kdo jsou naši internetoví hrdinové? Jak se dělá z ničeho provokace. Japonci jsou tentokrát střízlivější

Incident v Japonském moři: Sousto propagandy i kdyby na chleba nebylo. Pár bezcenných skal. Kdo jsou naši internetoví hrdinové? Jak se dělá z ničeho provokace. Japonci jsou tentokrát střízlivější

27. 7. 2019

Tisk článku

Michal Brand na jednom v podstatě nevýznamném incidentu (o němž navíc ani nevíme, jak ve skutečnosti proběhl) ukazuje mechanismus protiruské propagandy a poslušnou práci jejích užitečných idiotů

Novou „kauzou“ v obviňování Ruska a vytváření obrazu strašlivého nepřítele je případ údajného porušení jihokorejského vzdušného prostoru ruskými vojenskými letadly a následná - rovněž údajná - střelba jihokorejských stíhaček.

Tato story zajišťuje titulky mainstreamových médií na prvních stranách. A titulky to jsou panečku drsné, jako kdyby Rusko zaútočilo na půl zeměkoule a začala světová válka.

„Vletěli jste do našeho prostoru, obvinili Jihokorejci Rusko a začali pálit“, píší Novinky z mediální grupy Seznam. 

Tak se pojďme podívat trochu na fakta

Nejprve se podívejme na místo, kde došlo k údajnému narušení vzdušného prostoru Jižní Koreje. Jde o ostrovy Dokdo (korejsky) - Takeshima (japonsky). Už s názvem začíná drobný problém, protože ostrovy sice spravuje/okupuje (nebo co vlastně) Jižní Korea, ale nárok si na ně činí také Japonsko. Každopádně, v jakékoli aplikaci budete muset hodně, hodně, HODNĚ zvětšovat, abyste je uprostřed pustého oceánu vůbec viděli.

Anglický název pro ně je Liancourt Rocks, tedy SKÁLY, skoro by se chtělo říci šutry. Jde prostě o pár skalisek uprostřed pustého oceánu. Nejbližší jiná pevnina je od těchto skalisek vzdálena 88 km - a to ještě jde o malý ostrov. 

Jde tedy o celkem 90 ostrůvků, z nichž ovšem pouhých 37 je trvale nad vodou, ostatní podle přílivu-odlivu. Dva hlavní ostrovy jsou jediné hodné zaznamenání. Jmenují se „Mužský ostrov“ a „Ženský ostrov“. Zbývajících 88 pseudo-ostrovů tak vlastně může být pojmenováno po všech dalších 88 „pohlavích“. 

Na skaliskách Liancourt se nenachází vůbec nic. Teda vlastně ano – jeskyně ve skalách. Ale jinak už nic. Komu vlastně ostrovy patří, není vůbec jasné.  A nikdo v mezinárodních vztazích zřejmě neuznal ani jednu ze stran korejsko-japonského sporu o tato skaliska za oprávněného „majitele“ skalisek. Seznam vzájemných sporů mezi Jižní Koreou a Japonskem je bez jakéhokoli rozuzlení. 

Celkové rozměry plochy, ve které jsou tyto skály rozesety, jsou zhruba 1,2 km x 1,1 km. Pokud došlo, jak uvádí dokonce i jihokorejské zdroje, ke krátkému narušení vzdušného prostoru, mohlo jít třeba o narušení toho prostoru, který možná je nebo není, podle toho zda se započítá i pásmo okolo občas se z vln vynořujících útesů?

Čtěte ZDE: Špionážní skandál v Rakousku: Další protiruská provokace? Vyčpělý Novičok nahrazen rakouským důchodcem. Bez důkazů a tentokrát i bez jména. Je rakouská vláda tak naivní?

Lže Korea?

Japonsko, tedy druhá strana, která si nárokuje Liancourt skaliska, ostře protestovalo proti nezodpovědné akci jihokorejských stíhaček v japonském vzdušném prostoru nad Liancourt skalisky. Japonsko k takové diplomatické akci určitě zmanipuloval Putin dvěma reklamními banery na Facebooku.

„Ve světle pozice Japonska v otázce suverenity nad Takeshimou, je naprosto neakceptovatelná a extrémně politováníhodná událost vypálení varovných výstřelů jihokorejskými vojenskými letadly.“ Diplomatickým jazykem. 

Rusko reagovalo s tím, že jihokorejské stíhačky se ve vzduchu dopustily nezodpovědného chování vůči standardnímu cvičném letu ruských a čínských vojenských letadel (dalčí stanovisko zde).

Mimo jiné ruská strana oficiálně sdělila, že pokud by jihokorejské stíhačky začaly střelbu, „odpověď by na sebe nenechala čekat“. Což lze považovat za velice pravděpodobné. Jihokorejská verze událostí „poslali jsme pár stíhaček proti ruským a čínským vojenským letadlům, naše stíhačky na ně vystřílely několik varovných výstřelů a ruská a čínská letadla zbaběle uprchla“ nezní zrovna pravděpodobně. Nebo by si Čína a Rusko nechaly líbit podobné chování od kohokoli, například od nepříliš vojensky silné Jižní Koreje. Kvůli pár rozstříleným jihokorejským stíhačkám by se nechtělo začít světovou jadernou válku proti Rusku a Číně ani  zešílevším USA. 

Jižní Korea v celém popisu incidentu nejspíš lže. Minimálně v otázce „stovek varovných výstřelů vypálených na ruská a čínská letadla bez jakékoli adekvátní reakce ruské a čínské armády“.

Zaručené informace 

Nejnovější vývoj událostí pak potvrzuje zřejmě propagandistickou verzi „Rusko provokovalo a dostalo přes prsty“. Podle „zaručených informací“ se prý Rusko oficiálně omluvilo za chybu v navigaci. Tvrdí to Jižní Korea ústy mluvčího jihokorejského prezidenta. 

Rusko ovšem v reakci na tato tvrzení jihokorejské strany odpovědělo, že v celém tomto vystoupení mluvčího jihokorejského prezidenta je celá řada věcí, které se nezakládají na pravdě, a zdůraznilo, že se za incident neomluvilo. A podtrhuje tedy své původní stanovisko, že k žádnému narušení vzdušného prostoru Jižní Koreje nedošlo, natožpak k nějaké střelbě jihokorejských stíhaček na ruská letadla, což by si Rusko s Čínou rozhodně nenechaly líbit.

Mluvčí jihokorejského prezidenta také komunikaci s ruským velvyslancem v Jižní Koreje ohledně tohoto incidentu (což má být ona údajná ruská omluva a přiznání viny) necharakterizoval jako omluvu, dle článku v NY Times.  

Čtěte ZDE: Íránský gambit: Provokace pod falešnou vlajkou v Ománském zálivu. Obvinění Íránu je absurdní. Útočily americké drony? Vše je namířeno proti Číně. Probíhá střet civilizací. Bude Ústřední výbor vládnout světu?

Shrnuto

  • Šlo o společnou tréninkovou misi čínských a ruských letadel. 

Což se do titulků nějak nikomu nevešlo. Asi je momentálně akce „dvě minuty nenávisti“ zaměřená výhradně na Rusko, tak aby se lůza nerozptylovala a byla dost aktivní se vzteklými výkřiky na diskusích pod „zpravodajstvím“ mainstreamové žumpy.

  • Pokud vůbec došlo k narušení pásma 12 námořních mil okolo existujících ostrovů (a ne jen těch občas se vynořujících útesů), pak není jasné, čí vzdušný prostor byl narušen.

A tedy zda vůbec došlo k narušení jakéhokoli vzdušného prostoru, když si na tato skaliska činí nárok dvě země a není nijak mezinárodně rozhodnuto, zda někomu z nich patří. Jinými slovy, když ta skaliska zatím nejsou nikomu přiklepnuta mezinárodně uznávaným aktem, tak nepatří nikomu, takže tam není ničí vzdušný prostor. Celý prostor není mezinárodně uznán jako jihokorejský. Takže nemůže jít o narušení jihokorejského vzdušného prostoru. 

  • Jižní Korea zřejmě lže, minimálně v otázce „stovek varovných výstřelů vypálených na ruská a čínské vojenská letadla“.

Podobná věc by téměř jistě nezůstala bez velice tvrdé odezvy ze strany obou vojenských mega-velmocí (Rusko, Čína) vůči přeci jen pouze lokální mocnosti.

  • Jižní Korea se snaží kupením „zaručených informací“ zabetonovat v hlavách lidí svoji vlastní verzi.

Naznačují to zaručené informace, že se Rusko omluvilo oficiálně a „vymlouvá se“ (podle presstitutek z iDnes) na navigaci, i když podle samotných tvrzení Ruska k ničemu takovému nedošlo.

Naši hrdinové 

Jako katalyzátor pro nenávist proti Rusku to některým lidem zcela stačí. Diskuse na zpravodajských serverech jsou zahlceny odvážnými bojovníky, kteří bojují proti Sovětskému Svazu, jenž již sice třicet let neexistuje, ale někteří lidé to ještě nezjistili. Nebo možná zjistili, ale potřebují si sami před sebou vylepšit svůj obraz tím, že prokážou „odvahu“ a „občanskou statečnost“. 

Jsou to takoví „disidenti“ z ledna 1990, kterých se náhle objevilo spousta. jsou to „odvážní“ bojovníci s nacismem, kterých se v Čechách také nejvíce objevilo hned po 9. 5. 1945. A chovali se stejně, jako dnešní „bojovníci proti sovětskému útlaku“ na diskusích iDnes a jinde – navlékli si rudou pásku „Revoluční Gardy“ a šli šikanovat, mlátit a týrat vzdávající se nacisty i obyčejné Němce. A protože také až příliš často svoji předchozí kolaboraci a špatné svědomí maskovali tito „hrdinové“ svojí „revolučností“, svojí „odvahou“ projevenou až když nebezpečí zmizelo, o to hůře se chovali. A někdy také masakrovali nepohodlné svědky vlastní kolaborace. 

A protože se za svoji vnitřní zbabělost a loajální konformnost vůči moci, vůči jakékoli moci podvědomě stydí, tak sami sebe přesvědčují o své „odvaze“ pliváním na toho, kdo nad nimi nemá moc, nijak je nemůže bezprostředně ohrozit, ale je momentálně neoblíben (Rusko) u těch pánů (USA, EU, kaváren a lepšolidí), jimž tito diskutující bojovníci lížou botky a jež kritizovat považují za hřích přímo smrtelný.

A tak dnes tito „bojovníci“ označí kohokoli, kdo dnešní skutečné mocné kritizuje nebo pochybuje o oficiální propagandě, za ruského agenta, komunistu, nacistu, rusomila, debila, burana, venkovana, nevzdělaného primitiva atd.

Zase byli pokropeni živou vodou. „Informacemi“ o „incidentu“.

Dvě minuty nenávisti proti Rusku.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky