Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Rusko pojistí Čínu před raketovým útokem: Na překvapivý úder mohou USA zapomenout. Podnebesí se vyrovnává nejsilnější dvojici. Je třetí světová válka zažehnána? Přelomová událost mimo pozornost médií

Rusko pojistí Čínu před raketovým útokem: Na překvapivý úder mohou USA zapomenout. Podnebesí se vyrovnává nejsilnější dvojici. Je třetí světová válka zažehnána? Přelomová událost mimo pozornost médií

11. 10. 2019

Tisk článku

Alexej Něčajev seznamuje čtenáře se strategickým významem bezprecedentního zavedení jednotného systému protivzdušné obrany mezi Ruskem a Čínou

Moskva poskytla Pekingu technologie SVRN – schopné odhalit vypuštění balistických raket a ochránit Čínu před jaderným útokem z USA. Podle Vladimíra Putina má takový systém pouze Rusko a Amerika. Mezi odborníky je tato událost označována jako „bezprecedentní“. Proč se Rusko rozhodlo pomoci Číně vybudovat systém včasného varování před raketovým útokem?

Vladimír Putin tuto novinu sdělil na zasedání Valdajského klubu: „Snad neprozradím státní tajemství, když řeknu, že nyní pomáháme našim čínským partnerům vytvořit systém SVRN – systém varování před raketovým napadením. To je velmi vážná věc, která zásadním způsobem zvýší obranyschopnost Čínské lidové republiky. Protože nyní mají takový systém pouze USA a Rusko.

Ruský prezident zároveň poznamenal: „Nespojujeme se a nespolupracujeme proti nikomu. Vždy pracujeme pozitivně, v zájmu jednoho i druhého.

V posledních letech Rusko a Čína pravidelně provádějí společná vojenská cvičení, čímž doplňují vojensko-technickou spolupráci a koordinaci geopolitických pozic v klíčových mezinárodních otázkách. Avšak pomoc Číně při vytváření SVRN je z vojensko-politického a historického hlediska skutečně přelomová.

Historie SVRN

Připomeňme, že ruský SVRN byl vytvořen na začátku sedmdesátých let v Sovětském svazu a úspěšně funguje dodnes. Skládá se z pozemní a kosmické platformy: pozemní platformu systému představují radiolokační stanice a vesmírná platforma zahrnuje satelity pohybující se po oběžných drahách.

Společně jsou navrženy tak, aby zaznamenávaly fakta o odpálení raket, vypočítaly jejich trajektorii a určily bod jaderného úderu. Přitom nezáleží na tom, zda jsou na nepřátelských raketách instalovány jaderné hlavice či nikoliv. Samotný fakt odpálení rakety je standardně preventivně vnímán jako začátek jaderného konfliktu.

Rusko nyní muselo i v souvislosti s odstoupením USA od Smlouvy o raketách středního a krátkého doletu hledat různé možnosti odpovědí na washingtonské postupy, včetně modernizace svého vlastního SVRN, protože význam systému prudce vzrostl a stává se mimořádně důležitým.

Již v únoru zástupci ministerstva obrany uvedli, že „Rusku se skutečně podařilo dokončit modernizaci“ svého SVRN. Kromě toho po rozpadu SSSR došlo v periferním radarovém poli systému k „mezerám“ v důsledku toho, že část prostředků SVRN se ukázala být na území dnes nezávislých států. Nicméně v současnosti je podél celé délky ruských hranic vytvořeno nepřetržité radiolokační pole, které zaručuje detekci balistických raket ze všech směrů. A nyní se tentýž systém objeví v také Číně.

Čtěte ZDE: Americkým generálům se rozsvítilo: Naučili se počítat a zjistili, že Putin neblufuje. Procitnutí do strategické hrozby. Budou nové dohody? Čtvrt hodiny na zničení měst. Deset let zpoždění a pořádný problém na krku

Rusko-čínská aliance

Podle Igora Korotčenka, šéfredaktora časopisu Národní obrana, pomoc Moskvy při vytváření SVRN nejen zvýší geopolitický status a vojenské schopnosti Číny, ale rovněž demonstruje strategický charakter spolupráce mezi Moskvou a Pekingem.

Je to opravdu obrovský příspěvek Ruska ke strategické stabilitě, protože Čína dostává mocný nástroj, aby se nestala obětí prvního odzbrojujícího úderu ze strany USA,“ řekl Korotčenko. Odborník si je jist, že se jedná o „bezprecedentní událost, která ukazuje světu poctivou koordinaci a spolupráci mezi Moskvou a Pekingem.

Podobné stanovisko vyjádřil prezident Akademie mezinárodních studií Konstantin Sivkov. Podle jeho názoru v případě vytvoření protiraketového obranného systému ztratí Washington možnost provést překvapivý jaderný úder na Čínu, což znamená, že Čína bude schopna včas reagovat svým vlastním jaderným úderem. „To pomůže stabilizovat situaci ve světě,“ dodal expert.

Současně stojí za povšimnutí, že vytvoření takového systému nepřinese žádnou výhodu Rusku, spíše naopak. Nyní je Čína na nás závislá v otázce systému protiraketové obrany, a proto se k nám chová přátelsky. Když ale bude mít k dispozici všechny ruské technologie nebo si sama vytvoří podobné, přestane na svoji obranu Rusko potřebovat. A to může negativně ovlivnit rusko-čínské vztahy,“ poznamenal Sivkov.

Korotčenko má opačný názor. Je přesvědčen, že tento krok Rusku pomůže při propagaci jeho technologií v oblasti radiolokačních stanic přesahujících horizont. Mluvíme tady o komerční komponentě. „V této situaci je její význam druhořadý – především to prospěje dalšímu sblížení Ruska a Číny při budování společné bezpečnostní politiky,“ zdůraznil expert.

Navíc to dělá svět předvídatelnějším, pojistí nás to před Třetí světovou válkou a odradí USA od vojenských plánů proti Číně,“ dodal Korotčenko.

Čtěte ZDE: Na tom, co chce Trump, nezáleží: Washington ovládají jiní. Deep state chce válku stůj co stůj. Živé sny o Velkém Izraeli. Podceňují Rusko a Čína fatální hrozbu? Západní média již zcela utopená ve lži

Bezpečnost nadevše

Rovněž bývalý náměstek velitele protivzdušných sil pěchotních vojsk Ruské federace Alexandr Luzan se domnívá, že Rusko bude mít ze zavedení SVRN v Číně pouze prospěch. Připomněl, že pozemní platforma SVRN sestává zpravidla ze dvou typů stanic: jsou to radiolokační systémy Voroněž s dlouhým dosahem a Slunečnice s krátkým dosahem.

Voroněž zajišťuje detekci mezikontinentálních balistických raket na vzdálenost asi 4–6 tisíc kilometrů. Ale Slunečnice, které nepracují s odraženým paprskem, ale s určitým ohybem zemského povrchu, má smysl dát na mořské pobřeží Číny. Tam mohou sledovat i lodě za obzorem a rakety středního a krátkého doletu. To Čínu zajímá ze všeho nejvíce,“ uvedl Luzan.

Co se týká vesmírné platformy systému SVRN, můžeme zde pomoci Číňanům prostřednictvím našeho rozmístění infračervených systémů, které poskytují včasnou detekci startu mezikontinentálních balistických raket,“ dodal expert.

Pro Rusko je tato spolupráce důležitá rovněž tím, že s vytvořením jednotného informačního prostoru a výměnou dat s čínskými radary „bude naše země ještě lépe zabezpečena z východu.“

Vladivostok a Přímořský kraj máme sice zabezpečen, ale nemáme tam nic „do hloubky“. Kdysi jsme se pokusili rozmístit naše zařízení v Mongolsku, ale nefungovalo to dobře. Pokud tedy Číňané pokryjí tento „cíp“, bude to rovněž pro Rusko velmi důležité,“ upřesnil Luzan.

Přitom USA nebudou schopny bránit rusko-čínským plánům vojenskými prostředky. „Z vojenského hlediska proti tomu nemohou Spojené státy udělat nic. Budou se však samozřejmě snažit vyvíjet tlak politickými a ekonomickými prostředky. Někomu nevydají víza, na jiné uvalí sankce. 

To však není rozhodující a už to dobře známe. Bezpečnost je důležitější,“ uzavřel Alexandr Luzan.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky