Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Nová strategie USA v Sýrii: Zbavit se Kurdů a nahradit je znepřátelenými arabskými kmeny. Cíl: Udržet si vliv ve východní Sýrii a moc nad syrskými ropnými poli. Nebylo to tu už? Vzniká základna pro Islámský stát č. 2?

Nová strategie USA v Sýrii: Zbavit se Kurdů a nahradit je znepřátelenými arabskými kmeny. Cíl: Udržet si vliv ve východní Sýrii a moc nad syrskými ropnými poli. Nebylo to tu už? Vzniká základna pro Islámský stát č. 2?

12. 5. 2020

Tisk článku

Redakce Protiproud si všímá nové iniciativy armádních jednotek USA na východním břehu Eufratu, která svědčí o tom, že Američané ze Sýrie rozhodně odejít nehodlají

Kurdové musí odejít. Toto přeformulované heslo Západu, které bylo původně určeno pro syrského prezidenta Bašára al-Asada, nejpřesněji charakterizuje současnou politiku Washingtonu ve východní Sýrii.

Již dříve se mluvilo o tom, že USA na východním břehu řeky Eufrat vytvářejí alternativu ke kurdským ozbrojeným skupinám s využitím místní arabské populace.

Podle různých zdrojů američtí vojáci již několik týdnů na vojenské základně Chimo na severu provincie Hasaka cvičí 800 arabských bojovníků. Po absolvování amerického vojenského výcviku mají oficiálně chránit ropná pole v provincii Dajr az-Zaur.

Vymkli se kontrole 

Pozoruhodné na tom je, že původně měli tato ropná pole chránit právě Kurdové. Nedávno se však Washington zalekl nálad panujících mezi obyčejnými Kurdy a politickými stranami zastupujícími zájmy tohoto nešťastného národa. 

Na rozdíl od amerických záměrů mnozí Kurdové už nechtějí být americkými loutkami. Většina z nich dnes požaduje širokou autonomii v rámci jediné Sýrie. Takový postoj ovšem Spojené státy nikterak neuspokojuje. Proto se Washington rozhodl nahradit Kurdy silami složenými z Arabů, kteří mají s Kurdy poměrně komplikované vztahy, a to opět kvůli americkému angažmá v Sýrii.

Nicméně příprava arabských bojovníků je pouze začátek realizace širšího amerického plánu.

Čtěte ZDE: Bašár Asad promluvil: Kritika bažin a přirovnání k nacistickému Německu. Sýrie bude žádat kompenzace za ukradenou ropu. IS jako proxy armáda USA. Přejdou Kurdové na stranu Asada? Sporná území nejsou kurdská

Nová proxy armáda USA

Podle dostupných informací se vysocí představitelé americké diplomacie setkali s vůdcem arabského kmene Šumar Chmeidi Dhaim Al Hadi Al Jarbou, který také vede „Radu arabských kmenů“ v provinciích Hasaka a Dajr az-Zaur. Účelem setkání bylo přesvědčit vůdce kmene, aby pomohl vytvořit arabské ozbrojené jednotky a pokusil se získat šejky dalších kmenů, kteří by přijali účast na jejich formování.

Američtí zástupci velmi stáli o to, aby se vojenské jednotky kmene Šumar pod označením „Saladitská armáda“ staly jádrem nově vytvořené formace bojových sil. Bude-li plán Američanů úspěšný, podaří se podle odborníků v relativně krátké době vytvořit armádu s celkovým počtem přesahujícím 50 000 bojovníků. A to jsme teprve v počáteční fázi.

Každému musí být jasné, že na ochranu ropných polí a zajištění dalšího bezpečného loupení syrské ropy Američany je taková armáda nesmyslně velká. Tudíž Američané s velkou pravděpodobností vytvářejí ozbrojené síly, s nimiž bude Washington moci realizovat plány na udržení svého vlivu na východě Syrské arabské republiky a přitom se zbavit Kurdů na předních pozicích ve východní Sýrii a relativně bezpečně je nahradit podplacenými Araby.

Vynalézavost amerických válečných stratégů holt nezná mezí. Možná jsme právě svědky vzniku Islámského státu číslo 2.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky