Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Detektivky s Novičokem: Tajemná pochoutka médií a propagandy. Co všechno předcházelo? Devadesátkové rabování. Jak kouzelné sluchátko vyvraždilo vedení banky. Vyrobí ho kdekdo. Neházejte ampulky po ulici!

Detektivky s Novičokem: Tajemná pochoutka médií a propagandy. Co všechno předcházelo? Devadesátkové rabování. Jak kouzelné sluchátko vyvraždilo vedení banky. Vyrobí ho kdekdo. Neházejte ampulky po ulici!

17. 10. 2020

Tisk článku

Branislav Krasnovský přibližuje historii "zázračného" Novičoku, který sehrál podivnou roli v útocích na Rusko, a vysvětluje, proč se oficiální verze neshodují s realitou

Pojem Novičok a události s ním spojované jsou v současnosti všeobecně známé. Veřejnost zaujala ke zprávám o Novičoku v podstatě tři základní postoje. Část to absolutně nezajímá, část vnímá Novičok v intencích americké a západoevropské propagandy jako zákeřnou ruskou zbraň, kterou se odstraňují nepohodlné osoby - a část vnímá informace Američanů a Západu o Novičoku jako dezinformace a aktivitu západních zpravodajských služeb, které mimochodem podobně potvrdily například i neexistující zbraně hromadného ničení v Iráku, které vedly k válce a okupaci...

 

 

Čemu se říká Novičok?

Jde o skupinu nervových látek, které v bývalém SSSR vyvíjeli v letech 1970 až 1991. Ostatně je pravděpodobné, že ruské vojenské laboratoře pokračují ve vývoji nervových bojových látek na bázi Novičoku i dnes, protože obdobné látky vyvíjí několik zemí světa a patří do arzenálu téměř všech tajných služeb. Američané mají svůj, tvrdí však že Novičok je podstatně ničivější, než americkou CIA používaná látka VX.

Dnes se ví, že Novičok existuje v různých formách s rozdílnými chemickými vlastnostmi. Nejznámější modifikace Novičoku (A-230, A-232, A-234, A-242, A-262) jsou smrtelně jedovaté, při požití působí jako inhibitory acetylcholinesterázy. Jako protijed se používají látky na bázi pralidoximu a atropinu.

14. ledna 2019 byly na zasedání výkonného výboru Organizace pro zákaz chemických zbraní doplněny všechny zmíněné modifikace Novičoku do seznamu zakázaných toxických otravných látek - stalo se tak po otravě Skripalovců ve Spojeném království. Mimochodem - šlo o první rozšíření a doplnění seznamu od roku 1993.

Vývoj látky A-230 začal v roce 1973, látky A-232 v roce 1975. Šlo o tajný sovětský program s cílem vytvořit chemické zbraně IV. generace, neboť Sověti značně zaostávali v této oblasti za Američany. Tajný program Foliant pokračoval až do rozpadu SSSR v roce 1991.

Za Jelcinovy éry velkou část bývalých sovětských chemiků z programu Foliant "koupili" Američané a zapojili je do výroby vlastních bojových látek. Nejznámějším byl organický chemik profesor Vil Sultanovič Mirzanov, který od roku 1995 žije v USA. Ten jako první informoval o látce Novičok, přičemž sám pracoval na různých jeho modifikacích. Za spolupráci s Američany ho ruská tajná služba zatkla a uvěznila, díky americkému tlaku ho však z ruského vězení nakonec tehdy Jelcin propustil.

Vladimír Uglev, další, jenž rovněž pracuje pro Američany, poskytl i své odborné informace ohledně údajné otravy Navalného. Podle jeho slov byl Navalnyj otráven přibližně 3 hodiny před odletem letadla. Uglev, který pracoval v týmu sovětského chemika Kirpičjova v letech 1972 - 1988, tvrdí, že tato skupina vyvinula několik desítek modifikaci Novičoku (rozličné prekurzory) pro různé druhy použití, které se však neujaly.

V roce 1990 poskytl Uglev cenné informace a základní vzorce Novičoku německé rozvědce, takže Němci již od roku 1990 Novičok znají a podobně jako Američané, Francouzi i Britové jsou schopní ho vyrábět. Novičok i protijedy zkoumali i ve švédských a norských laboratořích, takže i oni jsou schopni jed vytvořit. Informace o Novičoku jsou k dispozici pro celé NATO, bojové látky na bázi Novičoku dnes vyrábí i Írán a s velkou pravděpodobností i Turecko.

Čtěte ZDE: Chemické vraždy v Salisbury: Skripal byl jeden z mnoha! Skandální divadlo a britská blamáž. Důkazy chybí, žádný novičok patrně neexistuje. Pokusy na 20.000 lidech. Je libo LSD, antrax či mor? Jde o zemní plyn. A kde vůbec je Skripal a jeho dcera?

Američané mají Novičok (A-234) k dispozici od roku 1998, chemický vzorec a hmotnostní spektrum A-234 se nacházejí v Spektrální knihovně NIST98 amerického Národního institutu pro standardy a technologie (NIST). Do databáze Národního institutu vložil vzorec Dennis K. Rohrbaugh, expert z Edgewoodského centra chemického vývoje americké armády, stejný záznam má k dispozici také Britská chemická společnost. Novičok podle ruských odborníků jsou schopni vyvíjet i Češi.

Podle informací Mirzjanova a Ugleva se Novičok A-232 nikdy nedostal do výzbroje sovětské armády. Zkoušky sice úspěšně proběhly ještě v roce 1989 na sovětské základně Nukus v Uzbekistánu, ale vše zastavil rozpad SSSR. Do Uzbekistánu vzápětí přišli Američané, kteří základnu obsadili. Co potřebovali, odvezli do Spojených států a zbytek chemických látek zničili. Uglev tvrdí, že Sověti vyrobili zhruba 200 kilogramů Novičoku, který se tak ale dostal pod kontrolu Američanů.

"Slavné" otravy Novičokem

  • Andrej Železnjakov

V květnu 1987 sovětský chemik Andrej Železnjakov pracoval s Novičokem A-232 ve specializovaných laboratořích v Moskvě. Kvůli chybě materiálu se malé množství nervově látky dostalo do ovzduší a Andrej Železnjakov ji vdechl. Jak později uvedl, před očima se mu najednou objevily červené a oranžové kruhy, začalo mu zvonit v uších, zatočila se mu hlava a začalo mu vynechávat dýchání. Spadl a stihl oznámit, čím se otrávil. Okamžitě mu dali antidotum, načež se jeho stav částečně zlepšil, a přikázali mu, aby šel domů. Po cestě se však jeho zdravotní stav znovu zhoršil, Železnjakov znova odpadl a začal trpět i halucinacemi. Byl převezen do nejbližší nemocnice a odtud do speciálního centra NV Sklifosovského.

KGB se snažila informace o otravě Železnjakova udržet v tajnosti, ale odborníci v centru NV Sklifosovského požadovali některé doplňující informace, aby mohli Železnjakova efektivně léčit. Ten ležel téměř 10 dní v bezvědomí, dalších 8 dní byl udržován v umělém spánku. Navzdory moderní léčbě a používání protijedů se jeho zdravotní stav opět prudce zhoršil. Diagnostikovali mu toxickou hepatitidu, která přerostla do cirhózy jater. Přestal chodit, nekontrolovatelně se mu třásly ruce, ztrácel pozornost, schopnost číst, dostal chronický zánět trojklanného nervu, později se u něj rozvinula deprese a epilepsie. Tento stav trval několik měsíců, pak se jeho stav částečně zlepšil, ale už nikdy se nedokázal vrátit k práci a zůstal v invalidním důchodu se speciální státní penzí.

  • Ivan Kivideli

V roce 1995 byl v Moskvě Novičokem A-232 otráven abcházský bankéř Ivan Kivideli (1949 - 1995). Pocházel z řecké rodiny, která se do Suchumi přistěhovala ještě před rokem 1918. Podnikal v ropném průmyslu, vlastnil několik médií a televizí v jelcinovském Rusku, následně se stal šéfem banky Rosbiznesbank.

Připomeňme, že v temných 90. letech po rozpadu Sovětského svazu Jelcin politicky, hospodářsky i vojensky zcela otevřel Rusko Američanům, kteří bleskově zemi zcela vyrabovali - vojensky i ekonomicky. Situace v Rusku byla v té době po všech stránkách katastrofální, zatímco Američané měli v období prezidentování Billa Clintona, "velkého přítele prezidenta Jelcina" (i Václava Havla, pozn. PP), jedinkrát po roce 1945 výrazně přebytkový rozpočet - především díky vyrabování postsovětského prostoru.

Ivanovi Kividelimu se v privatizačním byznysu dařilo, měl však množství mocných politických nepřátel, se kterými se utkal v nelítostném zápase o zdroje.

Čtěte ZDE:. Válka opět na dotek: Výroba záminek na běžícím pásu. Válečný kabinet v Bílém domě. Skripalovi už nikdy neuvidíme? Šéf NATO bez servítků. Plyn v Sýrii. Padne dolar? Co udělá Německo? Jen my řešíme Babiše

Otráven byl 1. srpna 1995 ve své kanceláři v Moskvě. Na membránu sluchátka telefonu mu někdo nanesl Novičok A-232 - a když membrána při telefonování vibrovala, dostávala se toxická látka přes kůži do Kivideliho organismu. Po několika hodinách selhaly Kivelidimu ledviny, upadl do kómatu. Krátce po tom, co byl přijat na jednotku intenzivní péče, dostal mozkovou mrtvici. Byl léčen i léky na bázi atropinu, což jeho stav dočasně částečně zlepšilo. Teprve když policie zjistila, že Kivideli byl otráven Novičokem A-232, si lékaři uvědomili, proč jejich léčba nezabrala. Bankéř zemřel na následky otravy 4. srpna 1995. Jak se později zjistilo, jed aplikoval na membránu telefonu jeho blízký přítel Vladimir Khutsishvili.

Zemřela i jeho sekretářka Zara Ismailova - a také jeho pět náměstků, kteří se účastnili porad v kanceláři ředitele. Na tom je vidět, že modifikace Novičoku A-232 je brutální a jednoznačně smrtelná.

V současnosti kolují informace, podle nichž existují i tzv. "špinavé modifikace Novičoku", které se mohly dostat do rukou ruského podsvětí. Ruská policie v 90. letech vyšetřovala chemika Leonida Rinka, který také pracoval na sklonku existence SSSR na vývoji Novičoku. Byl podezřelý z prodeje Novičoku kriminálním kruhům - včetně Čečenců. Rink prodával ampulku s jedem za 1.500 dolarů a svým klientům tvrdil, že smrt oběti bude připomínat infarkt. Byl usvědčen a odsouzen za prodej nebezpečných látek na pouhý rok vězení. Je však vysoce pravděpodobné, že tyto "špinavé" (méně účinné) formy Novičoku má dodnes k dispozici nejen ruské podsvětí.

  • Jemeljan Gebrev

Bulharský podnikatel byl majitelem společnosti Emko, která se specializovala na vývoz zbraní. Otráven byl 28. dubna 2015 v Sofii. Na recepci pro obchodní partnery, se najednou začal cítit špatně a následně upadl do kómatu. Spolu s ním se náhle zhoršil stav i jednoho z ředitelů společnosti Valentina Takčieva a Christa Gebreva, Jemeljanovho syna. Ti nebyli na recepci, krátce předtím se však s Jemeljanem setkali v kanceláři.

Jemeljan Gebrev strávil v nemocnici přibližně měsíc, pak se jeho stav začal zlepšovat, načež ho propustili. Začátkem června se však jeho zdravotní stav znovu zhoršil a musel být opětovně hospitalizován. Finská laboratoř VERIFIN, které se specializuje na chemické zbraně, zjistila v těle Gebreva stopy dvou organických sloučenin, podrobnější informace však dnes již nejsou k dispozici - analytické vzorky se totiž z finské laboratoře "záhadně" ztratily. Jedno je však jisté: ruští agenti do finské laboratoře přístup určitě  neměli.

Je pravděpodobné, že Gebrev byl otráven látkou na bázi Novičoku. Západ tvrdí, že atentátníkem byl ruský agent FSB Sergej Fedotov a důvodem otravy byl prodej zbraní společnosti Emko na Ukrajinu. Všichni, kteří spolu s Jemeljanem Gebrevem přišli do styku s jedem, mají dodnes vážné zdravotní problémy.

  • Skripalovci

12. března 2018 prohlásila britská vláda, že k pokusu o vraždu bývalého plukovníka sovětské vojenské rozvědky GRU Sergeje Skripala a jeho třiatřicetileté dcery v anglickém městě Salisbury byl použit Novičok. Připomeňme, že Skripal byl dvojitým agentem, pracoval i pro britskou tajnou službu MI-6.

Po odchodu do důchodu v roce 2000 pracoval jako ředitel společnosti na likvidaci munice a bojové techniky, obchodoval tedy i se zbraněmi. V roce 2006 byl v Rusku odsouzen, protože byla odhalena jeho spolupráce s Brity. Skripal vydal britské tajné službě MI-6 dokonce i část sítě ruských agentů nejen v Británii a v západní Evropě.

Čtěte ZDE: Vlastizrádce Navalnyj: Divadelní fraška s Novičokem pokračuje. Vše naplánovala americká CIA? Liberasti udělali z blogera slavného hrdinu. Normálním Rusům je ukradený. Pustí ho ruská vláda zpět do země?

V roce 2010 si Rusové s Američany vyměnili zatčené agenty - a tak se na svobodu dostal i Sergej Viktorovič Skripal. Britové tvrdí, že ho přesto otrávili agenti FSB, což Rusové důrazně odmítají (pokud by chtěli, mohli by si s ním "vyřídit účty" již ve vězení).

Údajná otrava Skripalovců vyhrotila vztahy mezi USA, EU, Británií a Ruskem. Západ v reakci na údajnou otravu vyhostil přibližně 30 ruských diplomatů, Rusové reagovali recipročně. Tehdejší ministr zahraničních věcí Velké Británie Boris Johnson řekl, že ruští agenti použili Novičok A-234. Theresa Mayová prohlásila, že buď šlo o přímou akci ruského státu proti Velké Británii, nebo ruská vláda ztratila kontrolu nad některými svými agenty. Johnson si následně odmítl podat ruku s ruským velvyslancem Alexandrem Jakovenkem, což vyvolalo v Rusku skandál.

Novičok z případu Skripalovců si údajně vyžádal i život Dawn Surgessové a vážně poškodil zdraví jejího partnera Charlie Rowlleya. Oba (podle pozoruhodného příběhu vyprávěného britskou vládou) prý našli ampulky se zbytky Novičoku, které zřejmě jen tak z rozmaru měli pohodit na ulici ruští agenti Boširov a Petrov. Novičok se tak osvědčil jako skvělá zápletka pro mezinárodní zápletky při hybridních útocích na Rusko.

  • A konečně Alexej Navalnyj

20. srpna 2020 se na palubě letadla, které letělo z Tomska do Moskvy, udělalo špatně ruskému opozičnímu blogerovi Alexeji Navalnému. Upadl do kómatu, letadlo nouzově přistálo a první pomoc dostal v ruské nemocnici. Po několika dnech byl převezen do Berlína, protože se jeho blízcí obávali o jeho život. Ruská vláda bez problémů převoz povolila. A náhle se ukázalo, že byl rovněž otráven Novičokem (ačkoli ruští lékaři něco takového vyloučili).

Jenže němečtí, švédští a francouzští vojenští specialisté nyní tvrdí, že Navalnyj byl údajně otráven Novičokem podobným A-242 nebo A-262 - a odmítají předat důkazy ruské straně, po níž ovšem současně požadují vyšetření otravy. Podle Mirzjanova tyto modifikace Novičoku nemají takovou smrtící účinnost jako A-232. Západní specialisté prý ovšem nevylučují ani možnost, že jde o nový typ Novičoku (protože dosud známý Novičok by takovéto projevy nemoci nezpůsobil).

Jed se údajně nacházel na hrdle láhve, z níž Navalnyj pil v Tomsku minerálku. Západní experti mají tvrdit, že jde o mnohem smrtelnější variantu Novičoku, přičemž otrava však prý postupuje mnohem pomaleji. Tvrdí, že stopy po otravě se našly v Navalného krvi a moči.

Angela Merkelová uvedla, že Navalnyj byl otráven ruskou tajnou službou a se spojenci se dohodla na společné reakci na tuto událost: další sankce - jak jinak? Navalnyj ovšem tvrdí, že za pokusem o jeho vraždu stojí přímo Kreml. Je tedy poněkud nepochopitelné, že po zázračně rychlém vyléčení trvá Navalnyj na návratu do Ruska - a odmítá zůstat v zemi, v níž mu zachránili život...

Dělali by to takhle?

Novičok určitě existuje, o tom nikdo nepochybuje. Je pravděpodobné, že Rusové stále pokračují v jeho vývoji. V současnosti však už nejde o čistě ruský produkt - vzorec Novičoku je v odborných kruzích všeobecně známý, schopnost vyrobit tuto látku mají mnohé laboratoře na světě, takže i tajné služby těchto zemí mají jed k dispozici. A jak bylo zmíněno výše, existují i takzvané špinavé modifikace Novičoku, které se dostaly do rukou ruského podsvětí, takže je oprávněné předpokládat, že k nim má přístup i mezinárodní podsvětí. Tak jako skoro u všeho, i zde je to jen otázka nabídky a poptávky...

Obviňovat Rusko z útoků Novičokem má však pochopitelně úplně jiné důvody. Jestřábům v USA a na Západě obecně vyhovuje obraz Ruska jako nepřítele Evropy. Primárně jde o to, aby se Čína a Rusko, ať už jednotlivě nebo jako spojenci, svým ekonomickým a politickým vlivem neprosazovali v evropském prostoru. Kvůli udržení americké dominance a znemožnění sbližování EU s Ruskem a Čínou jsou Spojené státy a jejich agenti v Evropě ochotni udělat v podstatě cokoli. A jak se ukázalo, organizovat zpravodajské hry s Novičokem je poměrně jednoduché - a politické důsledky jsou "skvělé".

Z hlediska zdravého rozumu je to ovšem zcela absurdní. Rusové v minulosti nejednou dokázali, že pokud potřebují, umějí se vypořádat se zrádci bez větších obtíží i bez divadleních představení s Novičokem. Vzpomeňme třeba na likvidaci dvojitého agenta Litviněnka, teroristy Changošviliho či samozvaných čečenských prezidentů Dudajeva nebo Maschadova.

Naproti tomu pozoruhodně "neúspěšné" atentáty, do nichž je podle západního mainstreamu údajně zapojena ruská tajná služba, jsou zjevně jen zpravodajskou hrou západních tajných služeb, hranou za masivní podpory médií podle amerického scénáře...

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky