Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Nepokoje na Kubě: Typická barevná revoluce v režii USA? Algoritmus jim nikdo neodpáře. Problémy existují, férové řešení je jinde. Vyhladovět, rozvrátit a přivlastnit? Proč Kuba odmítá importované vakcíny?

Nepokoje na Kubě: Typická barevná revoluce v režii USA? Algoritmus jim nikdo neodpáře. Problémy existují, férové řešení je jinde. Vyhladovět, rozvrátit a přivlastnit? Proč Kuba odmítá importované vakcíny?

16. 7. 2021

Tisk článku

Karol Jerguš se zamýšlí nad podstatou současného neklidu na Kubě a přes to, že tamní poměry jsou komplikované, čte zde jasný americký rukopis

Hlavní událostí, která uplynulý víkend přitáhla pozornost celého světa, byly největší opoziční demonstrace na Kubě za téměř tři desetiletí.

Oficiálními důvody masivního vypuknutí protestů podle západních médií, jsou touha "svrhnout diktaturu", exponovanost koronavirové epidemie a s tím spojená krize dosud stabilního systému zdravotní péče, krize v cestovním ruchu - a tedy i zhoršení životní úrovně Kubánců. Přestože v zemi začalo očkování domácí vakcínou "Abdala", odmítnutí dovozu zahraničních vakcín významně komplikuje i tak složitou situaci.

Podobnost čistě náhodná 

Komunistický stát se skutečně nachází v mimořádně složité hospodářské situaci způsobené embargem a sankcemi uvalenými Washingtonem, jakož i nedostatkem vazeb s mezinárodním finančním systémem. V tomto ohledu je zvláště zajímavá strategie USA: Bidenova otevřená podpora demonstrantů a snaha uspořádat "humanitární koridor" - technika vypracovaná ve Venezuele a Jugoslávii, v jejímž rámci se tato "humanitární pomoc" realizuje v režii amerických specialistů spoliu s podněcováním barevné revoluce, kdy v nejobecnější podobě jde o přímý vojenský zásah do záležitostí jiného státu.

Nejdříve USA tlačí na Kubu prostřednictvím sankcí (není vyloučeno, že i novou vlnou covidu, jak se domnívají mnozí odborníci), a poté spěchají pomáhat při rozšiřování svých vlastních zájmů. Kubánský ministr zahraničí Bruno Rodriguez uvedl, že tento scénář se s vysokou pravděpodobností použije, přičemž dostal souhlasnou podporu ze strany Ruska, Číny a Íránu.

Podle amerického politického experta Andrewa Korybka ač mohou být problémy Kubánců, které vyvolaly protesty, oprávněné, nelze popřít přítomnost zahraničních osob se zájmem o svržení vlády. "Metoda, která se pravidelně využívá v americké informační válce, je postupné zasévání semen pochybností především do myslí mladých lidí v každé zemi, jejíž vláda zcela nedodržuje americký diktát. Kuba byla jejich cílem již celá desetiletí, ale až revoluce informačních a komunikačních technologií v 90. letech začala mít na ostrov znatelný vliv. Protože se internet neustále rozšiřuje a stále více mladých se seznamuje s americkým narativem a někteří z nich mohou ztratit důvěru v systém své země," vyjádřil expert svůj názor na analytické platformě OneWorld Global Think Tank.

Podle něj je to právě poměrně velký úspěch, který Kuba dosáhla po osvobození od sevření Spojených států, což zemi udržuje v aktivní pozici. V tomto ohledu se nová vlna covidu, která odzbrojila kubánské obyvatelstvo, stala vhodným důvodem pro další pokus o svržení režimu. Washington se tak pomocí informační války snaží naroubovat své názory do kubánské aktivní mládeže a doplnit tak masy demonstrantů naplňující ulice velkých měst.

"Není pochyb o tom, že současné události svědčí o barevné revoluci podporované USA, i když protesty vyvolává i globální hospodářská krize vyvolaná pandemií covid-19. Ne každý, kdo je nespokojen se současným stavem a zejména zhoršující se životní úrovní, je 'americký agent'. Avšak ti, kteří se vzpírají zákonům a vykřikují slogany o změně režimu, jsou přinejmenším 'užiteční agenti' nepřátel země."

Čtěte ZDE: Nezdařený atentát na Lukašenka: Zamlčovaný pokus o palácový státní převrat v Bělorusku. Vrbětická fraška měla odvést pozornost. Pokusí se Biden zavraždit i prezidenta Putina? Z Moskvy zaznělo odstrašující varování

Vlastní cestou

Moskva vyzvala Washington, aby nezasahoval do kubánských vnitřních záležitostí: "Vyzýváme Washington, aby zaujal vyvážený postoj, odhodil pokrytectví a dvojí metr v politice. Dopřejte Kubáncům, jejich vládě a národu, ať se samostatně zorientují v situaci a rozhodnou o svém osudu," uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. "Pokud Washington opravdu trápí humanitární situace na Kubě a chce něčím pomoci obyčejným Kubáncům, tak je třeba začít od sebe - od zrušení blokády, kterou od začátku odmítalo celé světové společenství," dodala.

Zacharovová připoměla, že USA jednají na Kubě podle klasického scénáře barevných revolucí. "Logika je to jednoduchá. Washington ji už mnohokrát vyzkoušel v různých situacích, ale vždy ve stejném směru - inspirací barevnými revolucemi vůči nepohodlným režimům. Nejdříve jsou vůči nim uvaleny sankce, vytvářejí se, nebo se zvenku přinesou umělé problémy zatěžující sociální a ekonomickou situaci. Na tomto základě vyprovokují napětí, pak vzplanou protivládní nálady. A když se nahromadí kritická masa, veškerá vina se svalí na národní vládu. Ocejchují ji, všemožně diskreditují její činnost, čímž dojde ke zlomu. Tento algoritmus se nyní snaží aplikovat na Kubu."  

Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí navzdory všem snahám místní vlády přijmout opatření na podporu ekonomiky a pomoci obyvatelům právě ji Washington obviňuje ze vzniklé krize.

"Američané přitom zatajují své vlastní podvratné akce a záměry. Chtěli bychom  v této souvislosti připomenout nedávné události v jejich vlastním domácím politickém životě. Kde byly jejich starosti o humanitární hodnoty, politický pluralismus a demokratické svobody, když po celé Americe lovili účastníky takzvaného 'útoku' na Kapitol 6. ledna, kteří jsou za jiné politické názory obviněni z vnitřního terorismu a stíháni?" ptá se Zacharovová.

Má sice pravdu, ale je to úplně jedno. Na dvojím metru stojí Západ již tradičně. A rozumí pouze síle.

Zdroj.

 




Tagy článku

Doporučujeme

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat. Mluvte šeptem! Neomezená moc všude a nikde. Chapadla ke všemu, co je připojené. Ovládnou i zbraňové systémy? Moloch se probouzí. Mlčení...

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat....

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky