Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Poláci na nohou: Nechceme diktát EU! Načasované hlasování europarlamentu. Taktizující vláda a vzpomínky na minulost. Kavárna měla také happening. Tuskovy portréty na podpal. Protest byl klidný? Tak to si dovolili hodně

Poláci na nohou: Nechceme diktát EU! Načasované hlasování europarlamentu. Taktizující vláda a vzpomínky na minulost. Kavárna měla také happening. Tuskovy portréty na podpal. Protest byl klidný? Tak to si dovolili hodně

13. 11. 2021

Tisk článku

Branislav Michalka komentuje okolnosti velkého polského pochodu za nezávislost, který se uskutečnil tento týden ve Varšavě

Každoročního Pochodu nezávislosti, který pořádají od roku 2009 na Národní den nezávislosti národně orientované, konzervativní a pravicové organizace a skupiny, se ve čtvrtek zúčastnilo podle organizátorů na 150 000 lidí. Fotografie z ptačí perspektivy ukazují obrovský dav, který přechází přes most přes řeku Vislu směrem k cílovému bodu národní demonstrace, k Národnímu stadionu. Pochod symbolicky začíná od kruhového objezdu Romana Dmowského, národně-konzervativního politika ze začátku 20. století a bojovníka za obnovení samostatného Polska.

Pochod, který začal ve 13:00, byl původně, během minulých týdnů, označován za nelegální. Za snahou o zákaz pochodu stál varšavský starosta a opoziční liberální politik Rafal Trzaskowski. Jelikož však vládní kruhy zřejmě pochopily, že výhrůžky neodradí tisíce sympatizantů konzervativní národní pravice od účasti a místní orgány utrží jen ostudu a hněv davu, rozhodly se na poslední chvíli pochod schválit a oficiálně podpořit.

Hrozby a kolaboranti 

Příčinou toho, že se vládní strana PiS nakonec rozhodla vzít pochod pod svá ochranná křídla jako oficiální akci, může být i eskalace napětí na bělorusko-polské hranici a ataky EU vůči Polsku. Je dobré připomenout, že předvčerejší hlasování v Evropském parlamentu o sankcích vůči Polsku bylo s pravým levicovým smyslem pro sekulární ritualismus naplánované právě na polský Den nezávislosti. Vláda správně vyhodnotila, že vzhledem k této situaci bude vhodné podpořit národní povědomí.

Dav zformovaný do čtrnácté hodiny na místě se pohnul směrem k Národnímu stadionu. Místní média hlásila, že v rozporu s propagandou levicovo-liberálních médií, která každoročně popisují tento pochod jako setkání holohlavých extremistů a dezolátů, se mezi demonstranty nachází mnoho rodin s dětmi. Účastníky pochodu byli i členové a sympatizanti ideově spřízněných organizací a skupin ze zahraničí, pro které již několik let představuje polský Pochod nezávislosti největší akci národně-konzervativní pravice v Evropě.

Centrum Varšavy bylo kvůli pochodu několik hodin zablokováno a zaplaveno červenobílými vlajkami. Poslanec za národně pravicovou stranu Konfederacja, Robert Winnicki, který vystoupil z pódia instalovaného na Národním stadionu, reagoval na útoky z Bruselu: „Přestaňme se špinit s Bruselem, přestaňme prosit o almužnu. 

Premiér Mateusz Morawiecki, který se přímo pochodu nezúčastnil, komentoval 103. výročí obnovení polské nezávislosti následovně: „Dnes stojíme tváří v tvář agresi východního souseda. Stejně jako v roce 1918 potřebujeme být semknutým společenstvím, aby bylo Polsko bezpečné,“ čímž narážel na migranty shromažďující se na východní hranici Poľska a snažící sa násilně proniknout na polské území. Agresí myslel nejen konání běloruského prezidenta Lukašenka, který prý stojí za transferwm migrantů k polským hranicím, ale i údajné zainteresování Ruska, které, podle Morawieckého, stojí v pozadí za napětím na hranici. Moskva tato obvinení však odmítá. 

Někteří z účastníků pochodu dávali najevo svůj postoj k Německu jako lídrovi EU a dějinnému nepříteli Polska pálením německých vlajek. Podobného osudu se dočkal i jeden z největších politických exponentů eurobyrokracie v Polsku, bývalý polský premiér a "prezident" EU Donald Tusk, který se po návratu do Polska rozhodl stát lídrem liberální a eurofilní polské opozice. Jeho fotografie, jak potvrdila policie, pálil dav, vidící v něm hlavní symbol národní zrady a kolaborace s bruselským režimem.

Čtěte ZDE: Polsko a Maďarsko obstálo v mezích zákona: I uvnitř pekelného molocha jde vzdorovat. Proč se nepřidali Češi a Slováci? Dočasné řešení, jasné poselství: Bojovat a nepodvolit se. Taktika či stagnace? Nemáme ani to

Ti lumpové protestovali klidně

Opoziční, liberální a levicové skupiny zorganizovaly svůj trucpodnik v podobě „pouliční párty“, pod heslem „Za naši a vaši svobodu“. Kdo jsou ti „naši“ a „vaši“, to blíže nespecifikovali - na rozdíl od národních sil, které jasně deklarovaly, že bojují za svobodu Polska. Akci pořádala skupina s názvem Antifašistická koalice. Stejně se chystaly na protiakci i aktivistky za práva žen, které však svolaly svou akci do Krakova, kde si výročí připomínal premiér Morawiecki a předseda PiS Jaroslaw Kaczyński.

Celý pochod proběhl klidně, což paradoxně znepokojuje liberály a levičáky, neboť v tom vidí tajné zásnuby nacionalistického extremismu s vládou. „Odborník“ na extremismus Przemyslaw Witkowski uvedl: „Pochod za nezávislost byl klidný. A to by nás mělo znepokojovat.“ Jde podle něj o nebezpečný „sňatek“ vládní strany s nacionalistickými kruhy. Podle něj „čím klidnější pochod, tím blíže jsou polští nacionalisté k moci“. Jiné roky zase liberálové naříkali, že pochod byl plný násilností a útoků. 

Je zřejmé, že jejich nářek, ať je zdůvodňován čímkoli, má nakonec jen jedinou skutečnou příčinu a předmět obavy - sílící národní povědomí a jeho odpor ke globalismu.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky