Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Bidenovy prázdné regály: Ameriku stravuje chudoba a nedostatek potravin. Mnohakilometrové fronty na jídlo zdarma jako za Velké krize. Lidé trpí nadvládou monopolů. Internetové sítě začíná ovládat panika

Bidenovy prázdné regály: Ameriku stravuje chudoba a nedostatek potravin. Mnohakilometrové fronty na jídlo zdarma jako za Velké krize. Lidé trpí nadvládou monopolů. Internetové sítě začíná ovládat panika

25. 1. 2022

Tisk článku

Vladimír Malyšev líčí prohlubující se výpadky v dodávkách potravin a základního zboží na americký trh, které nelze přičíst pouze na vrub pandemie koronaviru

V posledních dnech se probojoval do první desítky na americkém Twitteru Hashtag #BareShelvesBiden – „Bidenovy prázdné regály“. Účastníci flashmobu fotografují prázdné regály obchodů po celých Spojených státech a výmluvné snímky zveřejňují na internetu.

Co se to děje v zemi, která se ještě nedávno chlubila svým bohatstvím? Jak v neděli informovala agentura Reuters, nedostatek potravin se v USA rychle prohlubuje. „Vysoká poptávka po potravinách v kombinaci s rostoucími přepravními náklady a nedostatkem pracovních sil v souvislosti s omikronem,“ napsala agentura, „vytváří nové kolo nedokončených objednávek u výrobců potravin a zpracovatelů čerstvých produktů, což vede k prázdným regálům v supermarketech ve velkých maloobchodních řetězcích po celých USA.“

Zákazníci si na sociálních sítích stěžují na prázdné regály s těstovinami a masem v některých obchodech Walmart; v obchodě Meijer v Indianapolisu nezbylo žádné kuře. V obchodě Publix v Palm Beach na Floridě došly toaletní potřeby a výrobky pro domácí hygienu; Costco obnovilo limity na nákup toaletního papíru v některých obchodech ve státě Washington.

V obchodě ABC na Stonebridge Plaza v Chesterfieldu našli nakupující několik řad prázdných regálů. Podobný pohled se při týdenním nákupu potravin naskytne mnohým. „Je to prostě jakékoli zboží, zboží, u kterého by mě to nikdy nenapadlo. Dneska nebyly brambory ani maso,“ rozhořčila se hlava rodiny nakupující v supermarketu Kroger.

Nejsou lidi?

Američtí maloobchodníci se v současné době potýkají s nedostatkem potravin, nápojů, čisticích prostředků pro domácnost a výrobků pro osobní hygienu ve výši přibližně 12 % oproti 7-10 % v běžných obdobích. Podle Asociace spotřebitelských značek je tento problém ještě palčivější u potravin, kde se úroveň zásob pohybuje na úrovni 15 % oproti normálu. Společnost SpartanNash, americký distributor potravin, minulý týden uvedla, že je stále obtížnější získat dodávky od výrobců potravin, zejména polotovarů jako jsou cereálie a polévky.

Podle Cathy Denisové, viceprezidentky pro komunikaci a výzkum Asociace spotřebitelských značek, se situace nezlepší ještě nejméně několik týdnů, což přičítá nedostatku pracovních sil.

Podle jejích slov chybí v odvětví výroby spotřebního zboží přibližně 120 000 pracovníků, přičemž 1 500 jich ubylo minulý měsíc. K tomu Národní asociace prodejců potravin uvedla, že mnoho jejích členů z řad obchodníků s potravinami pracuje s méně než 50 % pracovní síly.

V důsledku toho zachvátila sociální média v USA panika. Proto se na Twitteru objevil výše zmíněný hashtag #BareShelvesBiden – „Bidenovy prázdné regály“.

V reakci na to příznivci současného prezidenta vykřikovali, že jde o zinscenovanou akci, obviňovali „kremelské trolly“ a mávali fotografiemi hojnosti zboží.

Všechny zahraniční agentury ve světě však píší o kritickém nedostatku potravin ve Spojených státech a připomínají, že kvůli narušení dodavatelského řetězce vypukla potravinová krize.

Situace by se mohla ještě zhoršit, protože přístavní terminály, sklady a doprava v USA se kvůli nové vlně covid-19 staly místem s nedostatkem pracovních sil.

Čtěte ZDE: Světová ekonomická krize: Druhá etapa Velkého resetu. Veškeré malé a střední podnikání musí být zničeno. Koronaběsy byly pouhou první etapou nastolení nového otrokářského řádu. Vše pod přísnou policejní a digitální kontrolou

Předzvěst velké krize

Vzhledem k tomu, že celý trh s potravinami v zemi je monopolizován několika kartely, narušení dodavatelského řetězce, byť jen jednoho z nich – například řetězce Walmart, ovlivňuje životy a zdraví desítek milionů lidí. Mezitím inflace ve Spojených státech překonává čtyřicetileté rekordy a u mnoha položek dosáhla dvouciferných hodnot.

Američané díky raketově rostoucím cenám skokově chudnou před vlastníma užaslýma očima, a ne všichni si mohou dovolit koupit i to, co je ještě v prodeji.

Problémy s potravinami se však v USA neobjevily až dnes a na vině není jen nějaký „omikron“. Předloni napsal dopisovatel německého týdeníku Spiegel, že v Americe jsou „známky zbídačení úplně všude. Dokonce i v bohatých milionových městech, jako je New York nebo Los Angeles, jsou fronty na teplé jídlo zdarma tak dlouhé, že lidem, kteří stojí poslední, hrozí, že zůstanou bez oběda – denní příděl prostě dojde.

Článek srovnává současné dění v USA s obdobím Velké hospodářské krize ve 30. letech 20. století. „Tehdy byly všude „bread lines“ (fronty na chleba), dnes se na předměstích velkoměst stojí kilometrové fronty na jídlo zdarma. V současné době je každý šestý Američan ohrožen hladem. Ještě před pandemií nemělo přibližně 35 milionů občanů USA dostatek jídla. Podle organizace Feeding America se v důsledku epidemie koronaviru zvýšil tento počet na 50,5 milionu, z toho 17 milionů dětí,“ uvádí Spiegel.

Jednou z příčin nedostatku potravin v USA a stále viditelnějších známek chudoby v nejbohatší zemi světa je prý také absurdní snaha postavit se stále více dominující ekonomice Číny.

„Boj Číny a Ameriky o nadvládu hrozí nedostatkem potravin a hladem,“ píše chorvatská Geopolitika.news. Čína vede aktivní ekonomickou politiku. Západ proto potřebuje více času a energie na provádění protičínské politiky. To má dopad i na západní ekonomiky,“ uvádí zdroj.

Nedostatek potravin a výpadky v zásobování amerických obchodů však mají i jiné příčiny, které, jak už je zřejmé, nelze svádět pouze na pandemii.

Za vším hledej monopoly

Jedním z nich je ovládnutí trhu s výrobou a obchodem s potravinami několika obřími monopoly, upozorňuje Food & Water Watch.

Přibližně dvě třetiny veškerého maloobchodního prodeje potravin v USA v předkovidovém roce 2019 pocházely pouze od čtyř velkých maloobchodních prodejců: Walmart, Kroger, Costco a Albertson's Companies. Přitom Walmart ovládal již tehdy 34,8 % trhu a v některých obcích jeho „podíl na tržním koláči“ činil 95 %. A podíl monopolních gigantů stále roste: za 25 let předcházejících pandemii se počet obchodů s potravinami ve Státech snížil téměř o třetinu.

Systém fungoval relativně stabilně do doby, než se objevil koronavirus. Pandemie však porušila zavedené zvyklosti. Například jediná epidemie covid-19 v masokombinátu v Jižní Dakotě, který patří společnosti Smithfield Foods, největšímu světovému výrobci vepřového masa, způsobila zastavení 5 % zpracovatelské kapacity v USA. Podobné problémy měli i další monopolisté.

Nikdo neví, jak rychle lze selhání systému obnovit. Proto se na internetu objevil další videoklip týkající se problémů s potravinami v USA, který však byl natočen v Evropě: „Velké národy jedí“. Zoufalá žena v něm objímá americkou holčičku s plyšovým medvídkem a promlouvá k divákovi německy: „Nedostává dost pořádného jídla. Je ohrožena cukrovkou a srdečními chorobami. 49 milionů Američanů trpí nedostatkem potravin. Nepotřebují jen jídlo, potřebují změnu. Amerika potřebuje německou pomoc. Hned teď.

Jak však vyplývá ze zprávy agentury Reuters, podobná videa nepomáhají.

Regály obchodů v Bidenově zemi jsou den za dnem stále prázdnější.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Dva scénáře katastrofy: Trumpova prohra a Trumpova výhra. Má Amerika ještě na výběr? Spolčení proti svobodě a demokracii. Miliony proudí přes hranice. Budou se státy bránit? Jak bude vypadat chaos? V biblických rozměrech

Dva scénáře katastrofy: Trumpova prohra a Trumpova výhra. Má Amerika ještě na výběr? Spolčení...

Rusko a Čína na koni: Úder Pekingu už i západnímu módnímu byznysu. Macron běsní. Pokuta za čínské tričko? Západ dostal padáka v Africe. Poučíme se od ní? A co s Fialou a pirátskou buržoasií? Do práce! To by byla teprve mela

Rusko a Čína na koni: Úder Pekingu už i západnímu módnímu byznysu. Macron běsní. Pokuta...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky