Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Macronova blamáž finanční pomoci Ukrajině: Za půjčky francouzských bank nakoupí Ukrajina skvěle předražené francouzské zboží. Neber to, když úrok je pouhých 0,125 % na 15 let! Místní výrobci ostrouhají. Pomoc a la Západ...

Macronova blamáž finanční pomoci Ukrajině: Za půjčky francouzských bank nakoupí Ukrajina skvěle předražené francouzské zboží. Neber to, když úrok je pouhých 0,125 % na 15 let! Místní výrobci ostrouhají. Pomoc a la Západ...

21. 2. 2022

Tisk článku

Valerij Michajlov přibližuje další z řady kšeftů s Ukrajinou, které přivádějí postpučistický Kyjev do otrocké závislosti na západních mocnostech a postupně likvidují poslední zbytky ukrajinského průmyslu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na brífinku po nedávném jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Kyjevě uvedl, že Francie vyčlenila pro Ukrajinu značnou finanční pomoc:

Velmi si vážíme takového solidárního kroku <...> ze strany Francie – přidělení 1,2 miliardy eur makrofinanční pomoci Ukrajině. To nám skutečně pomůže stabilizovat naši ekonomiku. Již nyní se nám daří poměrně dobře, ale je to silný krok pro ekonomickou stabilitu Ukrajiny.

Zvláště výživně zapůsobila tato iniciativa na pozadí slibů šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která o týden dříve prohlásila, že Evropská unie vyčlení Ukrajině makrofinanční pomoc ve výši přesně stejné částky - což se právě dnes stalo.

Jak vypadá taková makrofinanční pomoc Evropské unie, je však známo již dlouho. Je to velmi levný (úrok 0,125 % ročně) a „dlouhodobý“ úvěr (na 15 let), ale EU jej poskytuje za vysloveně zotročujících politicko-ekonomických podmínek. Ukrajina již několikrát takovou „pomoc“ obdržela, i když mezi sliby o jejím poskytnutí a samotným předáním obvykle uplynula dlouhá doba, během níž „západní partneři“ přiměli Kyjev splnit, když ne všechny tak maximum jimi stanovených podmínek. Je pravda, že tentokrát byla přislíbena „mimořádná pomoc“, ale zatím nejsou žádné informace o tom, že by peníze dorazily na účet ukrajinské vlády. Ty mají přijít až v průběhu roku.

Macronova vykutálená štědrost

Co ovšem představuje makrofinanční pomoc ve stejné výši ze strany Francie, nebylo zpočátku zcela jasné. Po Macronově odjezdu se na internetových stránkách ukrajinského prezidenta objevilo několik vysvětlení:

Kromě již přislíbené makrofinanční podpory ve výši 1,2 miliardy eur z Evropské unie francouzská strana vyčleňuje dalších 1,2 miliardy eur programového financování. Francouzské ministerstvo hospodářství a financí poskytne ukrajinské vládě půjčku ve výši 200 milionů eur a finanční záruky v hodnotě 1 miliardy eur. Na základě těchto záruk bude náš stát moci získat úvěry od francouzských bank za zvýhodněných podmínek. Oblasti, na které mohou být tyto prostředky použity, budou dále dohodnuty s francouzskou stranou a budou zahrnovat francouzské dodavatele a zhotovitele. Dále jsme podepsali dokumenty o financování a dodávce elektrických lokomotiv společnosti Alstom na Ukrajinu v hodnotě 900 milionů eur, dodávce hasičského a záchranářského vybavení pro Státní ministerstvo civilní obrany a stavbě hlídkových člunů pro Státní daňovou službu Ukrajiny, které budou financovány samostatně.

Z těchto strohých vysvětlení zdánlivě vyplývá, že Francie poskytne Ukrajině makrofinanční pomoc ve výši 1,2 miliardy eur a „navíc“ 900 milionů eur na nákup francouzského zboží. Takový závěr by však byl mylný.

Na nákup francouzského zboží samozřejmě neexistuje žádné samostatné financování a „makrofinanční pomoc“ je ve skutečnosti půjčkou na francouzské zboží. To definitivně zničí ukrajinský průmysl výroby lokomotiv, který je již nyní napůl mrtvý, a také místní výrobu hasičské techniky (kterou se zabývají nejméně tři ukrajinské společnosti), a Ukrajina se tak navždy stane závislou na dovozu lokomotiv a hasičské techniky ze zahraničí. A zároveň to Ukrajinu finančně zotročí: kromě splácení úvěrů s úroky bude muset platit dlouhodobé a drahé poplatky za údržbu zakoupené techniky.

Jde o dodávku 130 lokomotiv Alstom v hodnotě 900 milionů eur a 370 jednotek hasičského a záchranného vybavení v hodnotě 300 milionů eur.

Čtěte ZDE: Útok na Donbas: Uniklý válečný plán Kyjeva počítá s údery raketového vojska a dělostřelectva na Doněck a Luhansk. Biden potřebuje Rusko vyprovokovat. Proč Německo s Francií dál váhají? Proč se Zelenský klepe strachy?

Kšeft za všechny prachy

Francouzi už rok a půl tlačí do Ukrajiny své lokomotivy a hasičská vozidla. A již dříve proběhl po stejné linii nákup francouzských vrtulníků, u nichž se ovšem ukázalo, že nejméně polovina byla z druhé ruky. Tedy po linii bývalého ministra vnitra Avakova a příslušné národní diaspory ve Francii – s pochopitelnou finanční zainteresovaností každé ze zúčastněných stran. Mimochodem vrátíme-li se k vrtulníkům: ty byly nakonec modernizovány nikoli na Ukrajině, která má ještě jakýs takýs letecký průmysl schopný vrtulníky opravovat a modernizovat, ale v Rumunsku.

Jednání o lokomotivách se protáhla kvůli nečekanému přání ukrajinské strany z 35 % lokalizovat výrobu techniky nabízené Francouzi. Objevily se dokonce zprávy, že Francouzi podepsali padesát smluv s některými potenciálními ukrajinskými dodavateli. Zdá se však, že se žádnému z nich nepodaří svůj potenciál realizovat. Po Macronově návštěvě Kyjeva se už o žádném místním podílu na výrobě elektrických lokomotiv nemluví.

Zvláštní kouzlo nechtěného spočívá v tom, že Ukrajině "koupí" lokomotivy, které dříve odmítla Argentina - pro jejich vysokou cenu. Ostatně odmítla je ve prospěch ruských lokomotiv vyráběných společností „Transmashholding“.

Hoří, má panenko!

Neméně zábavná je situace s hasičským vybavením. Hasičské vozy za 810 000 eur za kus nejsou jen působivé. Jsou také mnohonásobně dražší než u jiných evropských dodavatelů. Samozřejmě o jakékoli lokalizaci tu nemůže být ani řeč: „Zlaté stroje“ by měly na Ukrajinu dorazit z francouzského závodu Desautel. 

Kolik bude Ukrajinu ve střednědobém horizontu stát údržba všeho tohoto dobra (běžná údržba, nákup náhradních dílů, opravy atd.), lze jen odhadovat. Lze však s jistotou říci, že na nákup požárních zařízení od vlastních výrobců už peníze nezbydou. Ty budou moci tak nanejvýš ostrouhat mrkvičku. Podařený francouzský hasičský bál...

Ve skutečnosti Macronovy rychlé návštěvy Moskvy a Kyjeva skončily vcelku úspěšně. Donbas je jiná věc... Ale v Moskvě byl pár měsíců před volbami přijat na vysoké úrovni, což už je docela dobré. A v Kyjevě, kde ani nepřespal, se Macronovi podařilo prodat francouzské výrobky s vysokou přidanou hodnotou za velmi vysokou cenu. A i když 1,2 miliardy eur není pro francouzský průmysl, který přišel například o zakázku na ponorky v hodnotě 60 miliard dolarů pro Austrálii, dostatečnou kompenzací, je to dobrý kšeft. A jak se říká, každá koruna se počítá.

Tím spíše, že těchto 1,2 miliardy eur a všechny výdaje spojené s touto smlouvou nejsou pro Ukrajinu žádný pakatel. Z čeho to splatí? Dokud bude poslouchat své protektory, on jí zase někdo půjčí...

Zdroj.

 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky