Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Americké slovo do vlastních řad: Válku na Ukrajinu přivedly USA a NATO. Už couvají i jestřábi jako Matlock. Ruská jaderná torpéda změní USA na pustinu během pár minut. Ukrajinský balvan na noze Západu. Čas k jednání se krátí

Americké "slovo do vlastních řad": Válku na Ukrajinu přivedly USA a NATO. Už couvají i jestřábi jako Matlock. Ruská jaderná torpéda změní USA na pustinu během pár minut. Ukrajinský balvan na noze Západu. Čas k jednání se krátí

24. 10. 2022

Tisk článku

Jurij Selivanov přináší americkou analýzu, ze které vyplývá, že realistické kruhy za oceánem si začínají uvědomovat, že ukrajinská past, kterou na Rusko domněle nastražily, stále více ohrožuje bezpečnost Spojených států i jejich vlastní postavení ve světě

Ve Spojených státech narůstá pochopení, že ukrajinské geopolitické dobrodružství Washingtonu nestojí za existenční rizika, která s sebou přináší.

Bývalý americký velvyslanec v Rusku Jack Matlock nikdy nebyl přítelem Ruska. I ve svém dnes již senzačním článku pro „Quincyho institut pro zodpovědné řízení státu“ zveřejněném v publikaci „Responsible Statecraft“ působí jako otevřený americký imperialista. Je ale zároveň dost chytrý na to, aby věděl, že politika je umění možného. A projevuje dostatečně přesné chápání, kde jsou hranice těchto možností Ameriky v případě Ukrajiny.

pp

Čtěte ZDE: Pentagon se připravuje na Velkou válku: Mamutí export pro Kyjev vyčerpává už i životně důležité rezervy. Třetí světovou připíšeme Rusku a Číně. Astronomický zbrojní rozpočet dost raket nevyrobí. Dvacátá léta jsou a budou kritická

Moskva to říká od začátku

„Navzdory vášním způsobenými válkou Ukrajina ani s podporou USA a NATO nemůže vytvořit stabilní fungující stát v rámci celých hranic, které zdědila po Sovětském svazu v roce 1991. Pokud se Kyjev pokusí získat zpět tato území silou - a bude k tomu nadále povzbuzován a podporován ze strany USA a NATO, Rusko (a vůbec nejde jen o prezidenta Putina) s největší pravděpodobností Ukrajinu zničí. Realita vždy porazí iluzi, když se dostanou spolu do konfliktu…

Válku bylo možné odvrátit – a pravděpodobně by se to i podařilo – pokud by Ukrajina byla ochotna dodržovat obtížně vyjednané Minské dohody, uznala Donbas jako autonomní entitu v rámci Ukrajiny, vyhýbala se vojenským poradcům NATO, a slíbila, že nevstoupí do NATO. To, co bylo možné ještě v lednu 2022, však již nemůže být možné dnes. Ruská anexe dalších území zvyšuje sázky. A čím déle bude válka pokračovat, tím těžší bude vyhnout se úplnému zničení Ukrajiny.“

 

Čtěte ZDE: Válka proti Rusku (přes Ukrajinu): Stále více na zemské orbitě. Starlink je však vůči systémům REB bezbranný. Proč se kyjevský Musk(ot) pokazil? Nejde jen o světelné sloupy v Belgerodu. Oslepené americké satelity. Rusko se rozjíždí

Skutečnost, že tato - pro americké imperialistické kruhy žalostná - přiznání a prohlášení vycházejí od nositelů nejkonzistentnějších myšlenek amerického „světového vůdcovství“, kteří udělali hodně pro jeho praktickou realizaci, má zvláštní význam.

Jak Západ přivedl válku na Ukrajinu

Matlock dává jasně najevo, že takové nálady jsou v americké politické a analytické komunitě stále populárnější. Odvolává se zejména na knihu Benjamina Abelowa s mnohomluvným názvem „Jak Západ přivedl válku na Ukrajinu“.

pp

Popis titulu knihy Benjamina Abelowa na online platformě „Amazon“:

„Podle tradičního západního narativu je Vladimir Putin nenasytný, Hitlerovi podobný expanzionista, který napadl Ukrajinu a zabírá její území. Tento příběh je čirý nesmysl.

Většinu odpovědnosti za ukrajinskou krizi nesou Spojené státy a NATO. Sérií pomýlených opatření Washington a jeho evropští spojenci dostali Rusko do neúnosné situace, v níž Putinovi a jeho vojenskému štábu zbývala válka jako jediné uskutečnitelné řešení.

V knize „Jak Západ přivedl válku na. Ukrajinu“ autor Benjamin Abelow popisuje relevantní historii a vysvětluje, jak Západ zbytečně vyvolal konflikt, kterým své vlastní občany – a zbytek světa – vystavil riziku jaderné války.

pp

Čtěte ZDE: Generál Armagedon: Je čas na obtížná rozhodnutí. Nepřítelem není Ukrajina, ale zločinecký kyjevský režim. Žene je jako rukojmí na smrt. 600 až 1000 denně. Na rozhodující bitvu o Cherson jsme připraveni. Začne to brzy

Tato stručná a velmi srozumitelně napsaná kniha, kterou podpořili přední odborníci na obranu a političtí analytici, ukazuje, jak Západ způsobil krizi, a nyní funguje pod existenční hrozbou, kterou sám vytvořil.“

Není pochyb, že zámořští „realisté“ jako Matlock a jemu podobní nejsou v žádném případě poháněni dobrými úmysly ve vztahu ke zbytku světa - a už vůbec ne k Rusku. Řídí se tradiční americkou praktičností a elementární schopností vytěžit z minima maximum. To jim napovídá, že pokud budou pokračovat v kurzu bezuzdné konfrontace s Ruskem na Ukrajině, věci mohou skončit nejen špatně, ale velmi špatně jak pro Ameriku, tak i pro celý Západ.

Rozdílná rizika při jaderném konfliktu

Navíc, rozsah negativních důsledků je velmi široký – od rozsáhlé sociálně-ekonomické destabilizace, která již začala, až po smrt Spojených států během jaderného konfliktu. Teoreticky je každému jasné, že následky takové kolize by byly fatální pro Rusko i pro Ameriku. V jejím případě však hlavní vojensko-průmyslová centra jsou soustředěna na březích oceánů, a proto jsou mimořádně zranitelná vůči ruským mořským termonukleárním torpédům. Ruská federace má zcela jinou geografii.

pp

Čtěte ZDE: Pozor na falešnou vlajku: Pokud někdo odpálí atomovku, nebudou to Rusové, ale USA. Moskva jaderné zbraně použít nepotřebuje. 100 vteřin od Armagedonu. Zelenský po něm volá. Jedna frakce CIA je zjevně proti. Co převáží?

Pro Matlocka a jeho relativně rozumné spolupracovníky je zcela jasné, že Ukrajina (při vší její strategické důležitosti v boji o udržení globální hegemonie USA) zjevně nestojí za rizika, se kterými je tento souboj spojen. A proto je pro jejich praktické myšlení závěr jediný: - nastal čas s Ruskem jednat.

„Někteří budou tvrdit, že Spojené státy mají morální povinnost podporovat cokoliv, co ukrajinští lídři požadují, protože „oni to vědí nejlépe“. Ne, nevědí. Nevědí lépe, co je v zájmu bezpečnosti amerického národa, a to by mělo být hlavním zájmem každé americké vlády. Navíc pod tlakem pokračujících bojů nemusí umět správně posoudit své vlastní bezpečnostní zájmy."

pp

Čtěte ZDE: První zahřmění: Začal "soudný den" pro Kyjev? Zničení teroristů po útoku na Kerčský most. Operace vypínač aktivována. Generál Surovikin jako signál změny. Bez infrastruktury je kyjevská junta v troskách. Co plánují USA se Zelenským?

Rusko obnovilo své velmocenské postavení

"Aby byla jednání úspěšná, musí se vést v soukromí, což bude vyžadovat oživení americko-ruské diplomacie. Posledních pár let vyhošťování diplomatů podle principu „oko za oko“ zachovalo v obou zemích jen zbytky diplomatické spolupráce. Pokud je však vůle mluvit a jednat, způsoby lze nalézt. Zatím se zdá, že vůle chybí.“

Musíme tedy konstatovat: Probíhající speciální operací na Ukrajině Rusko s jistotou směřuje k dosažení jednoho z nejzákladnějších cílů své zahraniční politiky – k plnému obnovení statutu jedné z nejsilnějších světových mocností, s jejímiž zájmy musejí všichni ostatní globální hráči počítat.

Co se týče míry připravenosti na jednání s Moskvou ze strany amerického establishmentu, ta se nepochybně bude zvyšovat nejen dalším vývojem událostí na frontách ukrajinské války, ale i v důsledku nezbytných vnitropolitických změn ve Spojených státech.

pp

Čtěte ZDE: Teror: Západní metody se příliš neliší od islamistických. Monstrum pro válku proti Rusku. Útok na ropovod, který je pro nás životně důležitý. Kdo? Jak? Netřeba složitě hledat. Nicnetušící řidič jel na smrt. Jsme na tom přesně jako on

Zastavení americko-ruské konfrontace je v zájmu USA

Dynamika dalšího vývoje této situace se pro Západ jeví jako krajně nepříznivá. Čím déle bude odkládat začátek plnohodnotného a rovnocenného dialogu s Moskvou, tím horší pozice bude mít na zahájení těchto jednání. Pokud dnes mluvíme jen o několika regionech Ukrajiny, tak v dohledné době mohou Spojené státy ztratit mnohem více.

V každém případě bude muset Amerika akceptovat, že bez ohledu na to, jakou podobu nabudou zbytky současné Ukrajiny, za žádných okolností už nikdy nebudou sloužit jako vojensko-strategický odrazový můstek útoku Západu na Rusko. A taková Ukrajina, zbavená svého hlavního a vlastně jediného geopolitického významu (kromě toho neustále hospodářsky a vojensky závislá na Západu), nebude pro Západ už ničím potřebná.

To je jediná skutečná logika rychlého zastavení americko-ruské konfrontace na Ukrajině, k níž neexistuje alternativa. 

Už to začíná docházet i některým realistům ve Washingtonu.

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky