Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Lavrov v OSN: Západní menšina nemá právo mluvit jménem celého lidstva. Nacistický režim v Kyjevě nelze považovat za představitele obyvatel Donbasu. Svět na nebezpečné hranici. USA a EU už světu dávno nevládnou

Lavrov v OSN: Západní menšina nemá právo mluvit jménem celého lidstva. Nacistický režim v Kyjevě nelze považovat za představitele obyvatel Donbasu. Svět na nebezpečné hranici. USA a EU už světu dávno nevládnou

25. 4. 2023

Tisk článku

Pavel Kopecký přináší nejdůležitější momenty ze včerejšího vystoupení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova na zasedání Rady bezpečnosti OSN k hodnocení situace ve světě a k vyhlídkám ukrajinské krize

"Každému nestrannému pozorovateli je zřejmé, že nacistický kyjevský režim nelze v žádném případě považovat za zástupce obyvatel území, kteří odmítli přijmout výsledky krvavého státního převratu v únoru 2014 a proti kterým pučisté rozpoutali válku. Stejně jako že Priština nemůže aspirovat na to, že zastupuje zájmy kosovských Srbů, kterým Evropská unie slíbila autonomii, stejně, jako když Berlín a Paříž slíbily zvláštní status Donbasu. Ukrajinskou otázku nelze posuzovat izolovaně od geopolitického kontextu," upozornil ruský diplomat.

pp

„Rusko jasně vysvětlilo úkoly, které sleduje v rámci speciální vojenské operace: eliminovat hrozby pro naši bezpečnost, které NATO po léta vytváří přímo na našich hranicích, a chránit lidi, kteří byli zbaveni svých práv deklarovaných mnohostrannými úmluvami, chránit je před přímými hrozbami vyhlazení, hrozbami, veřejně vyhlášených kyjevským režimem, vyhnání z území, kde po staletí žili jejich předkové. Upřímně jsme řekli, za co a za koho bojujeme.“

Svět na nebezpečné hranici

“Opět jsme se, stejně jako v letech studené války, přiblížili k nebezpečné a možná ještě nebezpečnější linii. Situaci zhoršuje ztráta víry v multilateralismus, kdy finanční a ekonomická agrese Západu ničí výhody globalizace, kdy Spojené státy a jejich spojenci opouštějí diplomacii a požadují zúčtování “na bitevním poli”. To vše – ve zdech OSN, stvořené k zabránění hrůzám války.”

„Hlasy příčetných sil, výzvy k projevení politické moudrosti, k oživení kultury dialogu, jsou přehlušeny těmi, kdo absolvovali kurz podkopávání základních principů mezinárodní komunikace,“ poznamenal Lavrov.

Lavrov také vyzval k „návratu ke kořenům“ – k dodržování účelů a principů Charty OSN „v celé jejich rozmanitosti a propojení“.

SLEDUJTE: Protiproud TV v úterý 25. 4. 2023 od 16:00 vysílá přímý přenos rozhovoru s Janou Turoňovou, kandidátkou na předsedkyni ČSSD stavící se kriticky k neoliberálnímu směřování této tradiční strany. Do rozhovoru můžete vstupovat prostřednictvím chatu, a to i s předstihem před zahájením vysílání.

Zničení globalizace

„V zoufalém pokusu prosadit svou dominanci prostřednictvím trestání vzdorujících se Spojené státy vydaly ke zničení globalizace, která byla po mnoho let oslavována jako nejvyšší dobro celého lidstva.

Washington a jemu podřízené západní země použijí svá „pravidla“, pokud jde o ospravedlnění nelegitimních kroků proti těm, kteří budují politiku v souladu s mezinárodním právem a odmítají sledovat zájmy „zlaté miliardy“.

“Ti, kteří nesouhlasí, jsou na černé listině podle zásady: kdo není s námi, je proti nám.”

Západní menšina nemá právo mluvit jménem celého lidstva

„Chovejte se slušně“, řekl Lavrov a vyzval Západ, aby respektoval všechny členy mezinárodního společenství. “Nazývejme věci pravými jmény: nikdo nedovolil západní menšině mluvit jménem celého lidstva.”

OSN je hrozbou pro globální ambice Washingtonu

“Jak oznámil tehdejší americký ministr zahraničí Jim Baker prezidentu George W. Bushovi, “hlavní hrozbou pro NATO je Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.” Sám bych dodal, že dnes jak OSN, tak nařízení její charty také představují hrozbu pro globální ambice.”

pp

Čtěte ZDE: Vladimír Putin: Nový světový řád se globalistům zavést nepodaří. Padá jim na hlavu hospodářství. Děsí je sociální výbuch u nich doma. Prodlužováním bojů proti Rusku na ukrajinském válčišti to chtějí zamaskovat. Ale svět už je jinde

Po rozpadu Organizace Varšavské smlouvy byla podle Lavrova naděje na volnou multilaterální spolupráci v euroatlantickém prostoru. „Namísto otevírání potenciálu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, na rovném kolektivním základě si západní země nejen udržely NATO, ale – navzdory svým přísežným slibům – nastavily kurz na drzou absorpci přilehlého prostoru, včetně území, kde vždy byly a budou existovat životní zájmy Ruska.”

Dnes jsou významné síly Washingtonu a jeho spojenců nasazeny, aby podkopaly multilateralismus v asijsko-pacifickém regionu, kde systém vybudovaný kolem ASEAN úspěšně pracuje. Spojené státy pod svou záštitou vytvářejí mechanismy pro zásahy do námořní bezpečnosti v asijsko-pacifickém regionu.

MMF jako nástroj k dosažení vojenských cílů USA

„Mezinárodní měnový fond (MMF) se stal nástrojem k dosažení cílů USA,” řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Lavrov poukázal na to, že nová centra ve světě se „snaží zadržovat nelegitimními jednostrannými opatřeními“, včetně odříznutí přístupu k moderním technologiím a finančním službám, jejich vytlačení z dodavatelských řetězců, konfiskace majetku a zničení kritické infrastruktury konkurentů.

Lavrov dospěl k závěru, že MMF se stal nástrojem k dosažení cílů USA a jejich spojenců, včetně cílů vojenského charakteru.

pp

Čtěte ZDE:  Putinův ostrý a jasný vzkaz: Světový řád založený na hegemonii USA se hroutí. Sankční pec sebevražedně spálí EU. Kyjevský režim je nelegitimní. Rusko hájí své životní zájmy. Nenechá si už nic diktovat Západem. Nepotřebuje ho

Trestání neposlušných států

Dále Lavrov řekl:

„Některé členské státy OSN chtějí nahradit mezinárodní právo nějakými pravidly hry.

Nikdo nedal Spojeným státům právo mluvit jménem celého světového společenství.

USA zoufale chtějí prosadit svou dominanci trestáním neposlušných.

Neskrývají, že cílem je zadržet Čínu a izolovat Rusko, tak Západ chápe multilateralismus.

Biden osobně vyzval k bombardování Bělehradu a nyní Srby vyzývají, aby se přestali urážet. Taková jsou pravidla a nikdo nesmí odporovat.

Kosovo – nezávislost uznaná bez referenda, Krym – nebyl uznán, ačkoli tam bylo referendum.  Vyzýváme k dodržování zásad mezinárodního práva, k respektování suverenity těch států, které respektují právo lidu na sebeurčení.

Nikdo neusměrnil ani Porošenka, ani Zelenského, když ruský jazyk a ruské kulturní tradice ničili v rozporu s konvencí o národnostních menšinách.

Rusko jasně vysvětlilo úkoly, které sleduje v rámci Speciální vojenské operace (SVO): chránit lidi před kyjevským režimem, který je chce vyhladit, a eliminovat bezpečnostní hrozby ze strany NATO.

Neměly by existovat dvojí standardy, demokracie by měla být respektována jak uvnitř států, tak mezi státy samotnými. Západ už používá represivní opatření i ve svých zemích.

Je třeba rozšířit počet členů Rady bezpečnosti OSN o asijské a africké země, dnes je tam Západ zastoupen příliš silně”.

Zdroj.

Text celého projevu Andreje Lavrova v ruštině můžete nalézt zde.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat. Mluvte šeptem! Neomezená moc všude a nikde. Chapadla ke všemu, co je připojené. Ovládnou i zbraňové systémy? Moloch se probouzí. Mlčení...

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat....

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky