Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Čaputová vypouští balónky: Bude další varianta bratislavského majdanu? Předčasné volby se blíží. Instrukce zní jasně: Fico nesmí projít. Připojí se Slovensko (po bok) k Maďarsku? Neziskovky si jedou pro instrukce

Čaputová vypouští balónky: Bude další varianta bratislavského majdanu? Předčasné volby se blíží. Instrukce zní jasně: Fico nesmí projít. Připojí se Slovensko (po bok) k Maďarsku? Neziskovky si jedou pro instrukce

5. 6. 2023

Tisk článku

Rafael Rafaj pozoruje před blížícími se předčasnými parlamentními volbami u našich nejbližších sousedů značný neklid v kavárně reprezentované Zuzanou Čaputovou - a klade si otázku, zda si prezidentka troufne na povolební majdan

Slovensko by mohlo následovat Maďarsko a stát se problémovým dítětem Evropské unie. Před tím varovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v rozhovoru pro server Politico, který byl zveřejněn v sobotu.

Zuzana Čaputová začala totiž systematicky vypouštět pokusné balónky a zdůrazňovat variabilitu možností svého rozhodnutí po výsledku předčasných voleb (ty se budou konat v září letošního roku, o půl roku dříve oproti řádnému termínu - pozn. PP). Nenápadně tím připravuje Slováky na obcházení ústavních zvyklostí a politické kultury tím, že nemusí pověřit vítěze voleb sestavením vlády.

Bude v Bratislavě majdan? 

Připomeňme důležitý fakt: Zuzana Čaputová je bývalou místopředsedkyní strany Progresivní Slovensko a několik progresivistů dosadila do funkcí v prezidentském paláci nebo s nimi nadále úzce spolupracuje na "poradní" bázi.

Je tedy stále stranicky - a zejména pokrokově stranicky nevázaná a ideově spjatá se svým mateřským subjektem a patřičně vyhraněná vůči současné opozici, zejména vůči straně Smer-SD a hnutí Republika.

A právě tato seskupení by mohla tvořit jádro budoucí vládní koalice. K vytvoření takové koalice ovšem budou potřebovat ještě třetího - a možná i čtvrtého. Pravidlo říká, že pokud máte základ, snáze se staví koaliční hradby.

A právě do tohoto logického, etického a politicky obvyklého a také odpovědného procesu vůči voličům - kteří právě určením vítěze ukazují politikům v pluralitní demokracii, kam a jak má společnost směřovat - chce prezidentka vstoupit jako slon do porcelánu.

Pokud by k tomu došlo, mělo by to podobu "majdanu" nebo "barevné palácové revoluce" - změny trajektorie vůle lidu, který si vybírá vítěze voleb.

Čtěte ZDE: Slovensku "hrozí" návrat k normálnímu světu: Vládních liberálů i Čaputové totiž mají naši bratia plné zuby. Fico nevede kulturní války ani antiruské běsnění. Média se děsí nebezpečné inspirace Čechů. Naše Čaputka zítra nastupuje

Povolební alchymie

Nelze vyloučit ani další osobní angažovanost Čaputové, ačkoli by z titulu svého postavení měla být nestranně nad věcí. Tímto zatím neodhaleným faktorem zmaření demokratické vůle většiny lidu mohou být její osobní ambice ucházet se podruhé o post hlavy státu.

Pokud by totiž zvítězil Smer-SD, a ona by zároveň pověřila lídra této strany standardním a férovým sestavením vlády, a pokud by se Ficovi podařilo získat při jednáních koaliční partnery (nezapomínejme, že v politice se nikdy neříká nikdy, například u Fica a Republiky), kde by s velkou pravděpodobností její (bývalé?) Progresivní Slovensko nefigurovalo, pak by byl Robert Fico "na koni" a mohl by z pozice premiéra být jejím silným soupeřem a nahradit ji i v prezidentském křesle.

Něco podobného se Ficovi podařilo už v roce 2016 se dvěma subjekty (#SIEŤ a Most-Híd), které před volbami říkaly, že nebudou, a nakonec to bylo jinak.

Čtěte ZDE: Ze Slovenska zazněl hlas svobody: Neslétli se jen globalisté. Vlastenci z parlamentů několika zemí jasně: Brusel není Evropa. Nedáme si vzít suverenitu, tradice a prosperitu! Jsou nás milióny! Diktaturu nakonec porazíme!

Ruská ruleta

Zuzana Čaputová svými postoji a výroky neustále ukazuje, že jí nedělá problém upřednostňovat jiné, vlastní či cizí zájmy před zájmy slovenského národa, kterému podle svých vlastních slov "nerozumí".

Vzhledem k tomu, že se angažuje mezinárodně, ba dokonce celosvětově (byla zařazena mezi 100 nejvlivnějších žen světa) - dokonce se uvažovalo o tom, že by mohla být budoucí šéfkou NATO - mohou být zahraniční vlivy a zájmy v jejích povolebních postojích dominantnější než ty slovenské. Právě zahraniční vliv bude klíčový i v reakcích na možný scénář slovenského majdanu obcházejícího vůli lidu, demokracii a politickou kulturu.

A právě do tohoto scénáře dozajista zapadá kontroverzní cesta dvou desítek členů nevládního sektoru spolu s některými státními úředníky do sídla EU a NATO - aby házeli co nejvíce špíny na opozici a požadovali zásah před volbami! A odezva už je raketová: NATO už vypisuje veřejnou zakázku na propagandistickou kampaň, která má zlepšit jeho pošramocený obraz mezi Slováky. Kdo ví, co všechno se nakonec ukáže. Shodou okolností v době, kdy na Slovensku probíhá volební kampaň. Jen naivka a chudý duchem by věřil, že jde o náhodu.

Ruská ruleta anglosaského světa opět posloužila. Buben se točí, revolver však v ruce drží někdo jiný.

Dojde voličům, o co tu vlastně jde?

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky