Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Ukrajinci utrpěli při začátku ofenzivy zdrcující ztráty: Tisíc pět set mrtvých a zničené Leopardy.  Z Kyjeva řídí ofenzivu neúspěšný generál z Afghánského tažení David Petraeus. Horší než debakl Kyjeva je pro USA ekonomická krize

Ukrajinci utrpěli při začátku ofenzivy zdrcující ztráty: Tisíc pět set mrtvých a zničené Leopardy. Z Kyjeva řídí ofenzivu neúspěšný generál z Afghánského tažení David Petraeus. Horší než debakl Kyjeva je pro USA ekonomická krize

6. 6. 2023

Tisk článku

Michal Svatoš komentuje ukrajinskou ofenzivu a dochází k závěrům, že nejenže pravděpodobně skončí katastrofou pro Kyjev, ale i Západ se po ní dostane do těžko řešitelné vojenské a ekonomické situace - zvláště pokud jde o USA

Včera 5. června 2023 se na Západ valila jedna hrozivá zpráva za druhou. Ekonomika se začíná kvůli válečnému běsnění na Ukrajině hroutit tempem rychlejším, něž si tvůrci sankcí v nejbláhovějších představách vysnili, že zničí Rusko. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá, praví staré české přísloví, a znovu tak dokazuje, že lidová moudrost je prověřená staletími, a jen hloupí politici se jí odmítají řídit. Takže konstatujme (a můžeme si i potvrdit):

Nejnovější ukrajinské BTR-4 Bucefalus v plamenech.

Dalších 5 kusů amerických obrněných vozidel v plamenech.

2 francouzské tanky AMC-10C opuštěny na bojišti po zničení

Další zničená obrněná vozidla.

Doslova masakr několika obrněných vozidel na otevřené stepi.

Noční útok ruských vrtulníků na kolonu ukrajinských bojových vozidel – všech 9 zničeno!

Večer už zástupkyně ministra obrany Ukrajiny oznámila, že na některých úsecích už ofenzíva začala.

Drtivé ztráty

V minulých článcích jsme předpověděli začátek letošní slavné ukrajinské ofenzívy na 6. června, a zdá se, že jsme se nemýlili. Ukrajina zahájila první silné útoky na ruské pozice už 4. června a včera 5. června v nich pokračovala. Kyjevské doupě přesto ještě včera odpoledne tvrdilo, že o ofenzívu ještě nejde. Ani mu nic jiného nezbylo, protože podle ruských hlášení, Ukrajinci utrpěli zdrcující ztráty: 1500 vojáků, 28 tanků, z toho 8 německých Leopardů, 3 francouzské AMX-10, a neuvěřitelných 109 (!) obrněných vozidel pěchoty, zejména americké produkce.

pp

Pro orientaci v mapě: Žlutá šipka – podle Rusů se Ukrajina chystá překročit řeku po přehradní hrázi na Dněpru v Nové Kachovce. Ukrajinci prý tento přechod Dněpru dlouho trénovali. A nyní začali z místa výcviku přesunovat přepravní prostředky do místa očekávaného přechodu Dněpru. Modré šipky – hlavní včerejší útoky Ukrajinců. Podle ruských blogerů americké tanky Abrams a vozidla Bradley do bojů ještě nezasáhly, a Ukrajinci je drží v záloze, kdyby se jim podařil průlom, aby je do něj zasadili.

Těsně před nynější červnovou ofenzívou se v kyjevském doupěti nějakou "náhodou" zdržoval na návštěvě bývalý hlavní Obamův válečník v Iráku a Afganistánu a ředitel CIA, generál David Petraeus. Ten při své návštěvě oznámil, že: Tato ukrajinská protiofenzíva zaútočí na ruské síly, které jsou výrazně vyčerpané, které utrpěly velmi těžké ztráty. V mnoha případech bojují v liniích nepřetržitě rok nebo déle. Neprovádějí výměnu jednotky – což byste měli udělat. Nestahují své jednotky, aby je rekonstituovali poté, co utrpí ztráty. Jen do nich strkají špatně vycvičené a vybavené jednotlivé náhrady. Rusové jsou nedisciplinovaní a mají špatné velení.

Velí looser z Iráku a Afghánistánu

A předpověděl, že: Na druhou stranu ukrajinské síly jsou dobře vycvičené a disciplinované. Mají dobré velení a nyní jsou dobře vybavené západními tanky a bojovými vozidly pěchoty. Věřím, proto, že (Ukrajinci) dosáhnou kombinovaného efektu zbraní. Jedná se o útok tanků podporovaný pěchotou, která brání protitankovým řízeným střelám, aby zasáhly tanky, pomocí palby dělostřelectva a minometů, aby nepříteli udrželi po čas útoku palbou hlavu dole v zákopu, a nemohl střílet. Ukrajina dostala západní drony, a ty jí poskytnou příležitost k přesným úderům přesného dělostřelectva a raket. Ukrajina proto zvítězí. A doplnil, že Ukrajina musí ještě dostat rakety ATACM s doletem 300 km, aby mohla ochránit Kyjev a vstoupit do NATO.

pp

Čtěte ZDE: Strategie Ruska po krachu kyjevské protiofenzívy: Nepomůže ani 150 letadel natož slíbených 48. Mediální operace proti Rusku. Jak velké je vyčerpání nacistů? Moskva nemá důvod spěchat s útokem. Čas pracuje pro Rusko

Jak ukazují první dny dlouho ohlašované ofenzívy, Obamův válečník Petraeus se opět, tak jako v Iráku i v Afganistánu, v hodnocení protivníka i vlastních sil zmýlil. Ukrajinci ve dnech 4. a 5. června zaútočili bez palebné podpory, bez letectva, bez dělostřelectva a bez dronů. Prováděli, přesně jak jsme předpověděli, rychlé nájezdy obrněnými vozidly na ruskou obranu, aby k ní, co nejrychleji dopravily svoji pěchotu, určenou k obětování mužů v boji zblízka.

Při nájezdech ovšem narazili na ruská minová pole, která nebyli ani schopni předem vyčistit, což je elementární západní válečná taktika, kterou ovládá už i ruská armáda, protože se v zimě u Uhledaru poučila, jak dopadne nepřipravený nájezd tanků a BVP. O zbytek přeživších vozidel se postaralo ruské dělostřelectvo řízené drony, vrtulníky a bitevní letadla, která, jak v Kyjevě věštil válečník Petraeus, k tomu nedostanou šanci, a ruská pěchota vybavená protitankovými raketami.

Údajně nedisciplinovaní a špatně vedení Rusové, tak předvedli jádro taktiky bojů kombinovaných zbraní podle příruček Petraeuse, zatímco Ukrajinci útočili stylem generála Žukova z pozdního léta 1941. Těmito svými nelítostnými sebevražednými útoky Žukov získával čas na mobilizaci a obranu Moskvy, protože nebylo jiného východiska. Co tím nyní sledují hlavní válečníci z kyjevského Doupěte? Pravděpodobně chtějí jestřábům dokázat, že Doupě se snažilo, že nelítostně obětovalo spoustu vlastních vojáků, ale že bez dodávek stovek dalekonosných raket ATAMCS, a tisíců tanků, obrněných vozidel, děl, raketometů, vše nejnovější konstrukce, bojovat s Ruskem, nemá šanci na úspěch.

Zelenskému docházejí Ukrajinci

Kde ale vezmou vládci Doupěte, příští várku vojáků, kterou vyšlou bojovat s Rusy už s moderními zbraněmi, netuším, protože propad počtů obyvatel Ukrajiny začíná být děsivý, a zdá se, že Zelenského vládu snad žádný Ukrajinec nepřežije.

Nejděsivější číslo: V roce 2021 se na Ukrajině narodilo 271 tisíc dětí a 714 tisíc Ukrajinců zemřelo. Ještě v roce 2012 za svrženého Janukoviče byl poměr 272 tisíc narozených na 520 tisíc zemřelých. Následující graf je ruský, takže ho berme s mírnou rezervou, tím spíš, že zahrnuje i ztrátu obyvatel způsobenou přechodem území do vlastnictví Ruska, a úprk před válkou:

pp

Pokud má nyní Ukrajina jen 25 milionů obyvatel, což je předpoklad řady studií, je její lidský potenciál 1 ku 6 v neprospěch k Rusku. Poměr Německa a SSSR za druhé světové války byl 76 milionů ku 196 milionům, tedy 1 ku 3. Se započtením značně starší ukrajinské populace proti Rusku, útěku hlavně mladých lidí z Ukrajiny, je lidský potenciál Ukrajiny možná až 1 ku 8. To značí, že Ukrajinci by museli ničit Rusy tempem 1 padlý ukrajinský voják na 8 zabitých ruských vojáků. Zatím to ovšem vypadá přesně opačně. Putin vsadil na šetření životů ruské populace a s obsazením Ukrajiny nepospíchá. Čas pracuje pro něj.

Hegemon na hliněných nohách

Velice přesně popsal 2. června, kolik má Rusko nyní na svou válku s Ukrajinou času, akademik Alexandr Dynkin, prezident Primakova institutu Ruské akademie věd. Podle Dynkina, a na tom se s ním shodují i západní analytici, Čína bude potřebovat ještě 10 let ruský jaderný štít, než vytvoří strategickou jadernou paritu s USA. Čínské vedení si po nástupu Xi Jinpinga uvědomilo, že USA nikdy nepředají roli světové mocnosti číslo 1 mírumilovně, a že, kdo chce USA z trůnu sesadit, musí k tomu mít nejen ekonomickou, politickou, vojenskou, ale i jadernou sílu, která tzv. Thúkydidovu pastí při změně, udrží dosavadního světového suveréna v mírové rovině.

Podle Dynkina je moderní Rusko připraveno, zaštítit Čínu, než si vybuduje vlastní jaderný deštník, a než sesadí USA z trůnu světového hegemona. Pak bude Rusko jako třetí mocnost světa vyvažovat soupeření USA a Číny.

Tato neúprosná logika čínské potřeby ruského jaderného deštníku je zárukou neustálého proudu všech výrobků z Číny do Ruska, které bude Putin potřebovat. Zpět půjdou ruské suroviny, které Čína potřebuje, jako jistotu, aby jí USA přerušením toků dodávek z Afriky, Jižní Ameriky a Asie, nezařízly ekonomiku. Indie, Arabové, Afričané a Jihoameričané mají stejný pocit – vlády USA už mají všichni dost, a proto Rusko podporují.

pp

Čtěte ZDE: Tajný materiál uniklý z FBI: O Ukrajinu nikdy nešlo. Celý konflikt je jen cestou k zahájení útoku Západu na Rusko. 12. až 23. červen je možné datum vypuknutí 3. světové války. Rusko bez váhání odpoví jadernými zbraněmi. A co my?

Saudská Arábie, finančně nejsilnější země těžící ropu, která má na její produkci absolutně nejvyšší marži, předevčírem jednostranně, aby Rusko a další země OPEC nepřišly o zdroje z prodeje ropy, protože mají značně vyšší náklady na její produkci, snížila její produkci o 1 milion barelů, tedy o - 10%. USA spustily okamžitý povyk, protože tento saudský tah dá vydělat Putinovi, Iráncům, Venezuele, Alžíru, Egyptu a celé řadě producentů, kteří stojí na straně BRICS a Ruska.

US ropní analytici dokonce začali včera předpovídat pro zimu letošního roku zvýšení cen ze 76 USD na 100 USD za barel, protože loni vyprázdněné zásobníky na severní polokouli se nepodaří kvůli snížené produkci naplnit. Jde o další malý krok úsilí zemí, které už nechtějí dominanci USA, a snaží se přímo či nepřímo pomáhat Rusku. Zároveň pád cen ropy ukazuje na dále pokračující a prohlubující se krizi západní ekonomiky.

Blíží se další supervelký krach?

Inflace vyvolaná sankcemi na Rusko se vrací jako bumerang. Zatímco Rusko a země BRICS mají nejnižší inflaci, v Česku trhá Fiala světové rekordy. Obdobně špatně je na tom podle včerejších dat i Velká Británie a v USA už z poloviční výše inflace, než je v Česku, zavládala mezi finančníky dokonce panika. Podle výpočtů vlků z Wall Street tiká v USA další časovaná bomba. Má hodnotu 1,5 bilionu USD, cca 17 státních rozpočtů ČR, a představují ji hypotéky, které podle výpočtů nemusejí být v příštích dvou letech splaceny.

John Kennedy, republikánský senátor a vysoký představitel bankovního výboru Senátu USA, včera novinářům dvakrát na otázku, zda se opět obává velké hypotéční krize, řekl: Jestli mám strach? Krátká odpověď je ano! Dlouhá odpověď je sakra ano!

Podle včerejšího vyjádření profesora financí a nemovitostí Stijna Van Nieuwerburgha z Columbia Business School, by bylo nejlepším scénářem pro USA, kdyby došlo k vymazání hypotečních dluhů, které by byly izolovány jen na několik bank, které mají velkou expozici k hypotékám na kancelářské budovy. Finančníci v USA, tak už opět plánují, jak dalšími biliony nově natištěných dolarů zachrání banky, které rozpůjčovaly biliony USD na kancelářské nemovitosti.

Čtěte ZDE: Hlas (necenzurované) Ameriky: Dolar čeká pád. Nahradí ho „plynový“ rubl krytý zlatem? Nejde jen o topení. Bez hnojiv vypukne hladomor. Nákupní horečka už i v Německu. Sankce jsou bumerang. Co způsobí v USA?

V USA je nyní 18,6% všech kanceláří prázdných, proto jsou problémy se splácením hypoték. Podle profesora Nieuwerburgha, protože FED, aby potlačil inflaci aspoň na 6%, zvedl úroky, a tak došlo k situaci, že zvýšením úroků hypoték ze 3% na 6% došlo k poklesu hodnoty nemovitostí v bankovních účetnictvích o 40%!

Zajímavý údaj je, že největší bankovní krach světa Lehman Brothers v roce 2008 odstartovala pouze účetní ztráta hodnoty nemovitostí o 3-4%. Tehdy šlo o 600 miliard USD, dnes jde prý o 1,2 bilionu USD! Vše v USA naznačuje krach – ceny fondů, které investovaly do nemovitostí už ztratily přes 18% své hodnoty.

Horší než debakl Kyjeva je pro USA ekonomická krize

Washington se už děsí nadcházející ekonomické krize více než debaklu Kyjeva. Aby odvrátili hrozící platební neschopnost USA, která by zřejmě definitivně podlomila moc dolaru, uzavřeli spolu republikáni a demokraté dohodu, že Washington omezí vojenské výdaje Pentagonu na příští rok na maximálně 886 miliard dolarů. Jenže se ukázalo, že to značí velké problémy jak s dalším financováním Kyjeva, tak s posilováním vojenské síly USA v Tichomoří. Biden se nyní vzpírá zvýšit armádní výdaje, protože mu došlo, že tištěním dalších nekrytých dolarů, jen ještě dál zvýší inflaci a prohraje volby.

Ovšem, co je pár desítek miliard dolarů pro Pentagon, když hrozí nutnost natištění 1,5 bilionu dolarů na hypotéky bankám za neplatící majitele komerčních kanceláří? Co tomu řeknou miliony Američanů, které v letech hypotéční krize Lehman Brothers nechala Obamova vláda bez pomoci. Inflace vyvolaná sankcemi na Rusko už likviduje nejen Česko, EU, ale přelila se na hypotéční trh USA.

Číňan si může mnout ruce. Zmasírovaná česká provládní média věštila ještě nedávno zaručený příchod realitní hypotéční krize v Číně, teď o nastupující, podle šéfa bankovního výboru amerického Senátu zaručené krizi, raději mlčí, a jen neustále vytrubují Porazíme Rusa, Porazíme Čínu! Bohužel pro jejich voliče, to tak vůbec nevypadá!

pp

Čtěte ZDE: Tajemství brutálního tlaku na nákup F-35: USA už počítají s jadernou válkou? Tajné dokumenty promlouvají. Ofenzíva Kyjeva se odkládá? Řehka už zase straší s mobilizací. Drahé potraviny nám, levné do Číny? To nevymyslíš: Brusel řídí Pilát!

USA nedokážou ubránit Tchaj-wan

Jak včera přiznala i iDnes, Washington se války s Čínou začíná bát, a vysílá do Pekingu zvláštní emisary. Proč? Putin i Medveděv poslední měsíc intenzivně jednali s čínskou generalitou. Je možné, že se domluvili, že v případě náhlého zvratu v tchajwanském status-quo, se Čína přeplaví na Tchaj-wan a vztyčí na něm svou vlajku. Potřebuje k tomu jediné – ruský jaderný štít. Možná se také domluvili, že v případě náhlého zvratu v ukrajinském konfliktu milion čínských dobrovolníků zase celou záležitost vyřeší, jak ji vyřešil s holywoodským válečníkem McArhturem.

USA jsou už natolik slabé, že nedokážou Tchaj-wan ubránit bez hrozby použití jaderných zbraní. Ale ty nepoužijí, pokud jim bude hrozit Rusko. Děsivý scénář může nastat dřív, než se v Evropě někdo z politiků probere, neboť stále balancujeme na hraně jaderné války.

Washington nezničí USA jen proto, že na Prahu nebo na Kyjev spadne nějaká ruská taktická jaderná raketa, stejně jako když se Čína vylodí na Tchaj-wanu. Je nejvyšší čas začít přemýšlet, jak z té spirály eskalace ven.

Status Quo uplynulých dvaceti let nebyl tak špatný, jak se nás snaží fialoví strašpytlové přesvědčit.

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky