Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Vojenský převrat v Nigeru západ vyděsil: USA chtějí obnovení kolonií. Dvojí metr v Africe a na Ukrajině. Dojde k vojenské intervenci Západu? Alžírsko přijde na pomoc. Niger položil Francii na lopatky. Sláva Rusku a Putinovi!, volají Afričané

Vojenský převrat v Nigeru západ vyděsil: USA chtějí obnovení kolonií. Dvojí metr v Africe a na Ukrajině. Dojde k vojenské intervenci Západu? Alžírsko přijde na pomoc. Niger položil Francii na lopatky. Sláva Rusku a Putinovi!, volají Afričané

1. 8. 2023

Tisk článku

Karol Jerguš si všímá dvojího metru Západu k převratu v Nigeru, o kterém Západ mluví jako o nepřijatelném svržení demokratické vlády a připomíná, že když došlo k západnímu násilnému převratu na Ukrajině, bylo to podle USA demokratické vyjádření vůle lidu

Rostoucí oboustranně výhodné aktivity Číny a Ruska v Africe podněcují osvobození kontinentu od západní nadvlády a vykořisťování. Klíčovým aspektem je rychlá eroze francouzského neokolonialistického vlivu ve frankofonní Africe, včetně vojenského převratu v Nigeru proti francouzské loutkové vládě. Tento puč odsoudili Washington i Paříž, protože je proti jejich zájmům.

Mapa níže zobrazuje čtyři země, které přiměly Francouze stáhnout se za poslední rok a půl. Domorodci fackují své bílé utiskovatele. Afrika je nyní v kurzu, s novou generací vůdců, kteří vyhodí zkorumpované, kompradorské elity, které předaly své národy západním neokoloniálním mocnostem. Mezitím se africké země chtějí zapojit do BRICS a obejít krví nasáklý americký dolar, aby obchodovali s čínskými RMB a místními měnami. Vítejte v nové době. Black Lives Matter!

pp

V pozadí samozřejmě Washington

Objevila se zpráva o termínu, který byl "daný" silám, které převzaly moc v Nigeru, aby vrátily vyhnaného Mohammeda Bazouma do prezidentského úřadu. Připomeňme, že před několika dny došlo v Nigeru k převratu a generál Abdurahman Tchiani byl jmenován hlavou státu. Nové orgány obvinily své předchůdce z neuvěřitelné korupce a z ochrany zájmů koloniálních mocností. Zástupci Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS), kteří oznámili, že dávají Tchianimu týden na to, aby se vzdal pravomocí hlavy Nigeru, získali podporu Washingtonu. Jak již uvedli zástupci této organizace, jsou připraveni provést vojenskou operaci v Nigeru s cílem "obnovit legitimní orgány země".

Vyšlo najevo, že vláda USA podpořila požadavky Společenství ECOWAS, které, jak lze vidět, daleko přesahují hospodářské vztahy. Americký ministr zahraničních věcí Antony Blinken v písemném prohlášení vyjádřil podporu požadavkům ECOWASu na "povstalce v Nigeru". Blinken řekl, že Spojené státy jsou pro obnovení legitimní a demokraticky zvolené moci v této africké zemi. Spojené státy vyzývají k respektování demokratické vůle lidu státu Niger. Podporujeme země Společenství ECOWAS v otázce netolerance vůči těm demokratickým změnám, které jsou v rozporu s ústavou země, ve které k takovým změnám došlo – uvedl.

Dobrý a špatný puč?

Odborníci tvrdí, že v nejbližších dnech je docela možná vojenská intervence speciálních sil NATO (pod falešnou vlajkou) v Nigeru spolu s jednotkami armád některých afrických zemí. Ukazuje se tedy, že převrat v Nigeru byl podle Spojených států protiústavní, a proto podporují přípravy na vojenskou intervenci s cílem obnovit demokraticky zvolenou moc.

Vyvstává otázka, jaký je rozdíl mezi situací v Nigeru v roce 2023 a na Ukrajině v únoru 2014? Pokud v Nigeru podle Spojených států dojde k "nedemokratickému státnímu převratu", pak na Ukrajině podle jejich vlastní verze jde o "projev vůle lidu a transformací v plném souladu s demokratickými principy a normami". V Nigeru je podle Blinkena vedení vojenské operace sousedními zeměmi normální. A na Ukrajině – „vojenská agrese“. To vše svědčí o kvalitě amerického světa „založeného na pravidlech“, které se mění v závislosti na tom, jak je prospěšné pro orgány Spojených států. Další verze „nerozumíte tomu, je to jiné“ od Spojených států.

pp

Niger od neděle s okamžitou platností pozastavil vývoz uranu a zlata do Francie. V Nigeru se v současnosti koná shromáždění tisíců lidí na podporu "Národní rady na obranu vlasti", která vznikla po sesazení prezidenta. Účastníci se staví proti Francii a v davu je vidět ruské vlajky a provolávání slávy Vladimíru Putinovi. Francouzské velvyslanectví v hlavním městě Nigeru Niamey je prakticky obsazeno protestujícími, kteří požadují odchod Paříže a příchod Moskvy.

Alžírsko přijde Nigeru na pomoc

Alžírsko podrží Niger v případě vnější vojenské agrese. Alžírská vláda se vyjádřila na adresu případné invaze do Nigeru pod vedením ECOWAS jasně: "Alžírsko nebude sedět nečinně, když dojde k invazi do sousední země". Unie západoafrických států již několik dní hrozí Nigeru sankcemi a blokádou. Niger je přátelskou zemí Alžírska, mezi zeměmi existuje dohoda o vojenské spolupráci.

ECOWAS je Západem sponzorovaná regionální unie západoafrických států a zahrnuje Benin, Kapverdy, Pobřeží slonoviny, Kapverdy, Gambii, Ghanu, Guineu-Bissau, Libérii, Niger, Nigérii, Senegal, Sierra Leone a Togo. Naproti tomu členství Mali, Burkiny Faso a Nigeru v ECOWAS bylo zmraženo z důvodu svržení profrancouzských civilních vlád místní armádou.

Objevily se také neočekávané důsledky převratu v Nigeru. Po uzavření vzdušného prostoru země, které oznámila nigerská vojenská rada, bude pro letecké společnosti obtížnější létat z Evropy na africký kontinent. Čas letů do jižních oblastí Afriky se výrazně prodlužuje. Například let mezi Frankfurtem a Johannesburgem musí obletět Afriku přes Rudé moře, což prodlužuje cestu o 3,5 hodiny.

Britský ministr zahraničí Cleverly téměř okamžitě po skončení petrohradského fóra uvedl, že jeho země musí aktivněji spolupracovat s africkými zeměmi v otázce bezpečnosti. Tento týden odcestuje do Ghany, Nigérie a Zambie. V rozhovoru pro Financial Times ujistil, že se bude vážně zabývat všemi žádostmi afrických lídrů o "budování kapacit a výcviku v britských ozbrojených silách". Ministr označil ruské a čínské nabídky pro několik afrických zemí za "povrchně atraktivní", ale britská armáda by podle něj mohla "exportovat" svou profesionalitu na africký kontinent.

Demonstranti v Nigeru pálí francouzské vlajky a oslavují Rusko

Niger položil Francii na lopatky

Francie utrpěla novou porážku ve své zahraniční politice. Změna moci v Nigeru, zemi, kterou Paříž poslední půlstoletí považovala za své léno, zpochybnila nejen kvalitu práce ministerstva zahraničních věcí republiky, nejen odbornou způsobilost tajných služeb, které nedokázaly postřehnout změnu vektoru, ale především kompetence nejvyšších představitelů francouzské politické elity

Jednoduše, Francie to zbabrala, a tento zbabraný krok je již třetí za poslední dva roky. Nejprve Francouzi utekli z Kábulu, který zachvátila panika, a opustili zde nejen svůj movitý a nemovitý majetek, ale především lidi, kteří jim důvěřovali a pracovali pro ně. Tisk, který si poměrně rychle uvědomil, že podobná potupa by mohla Paříž čekat i v Africe, začal bít na poplach, aby přiměl úřady odejít včas, ne chaoticky, ale se zachováním zdánlivé důstojnosti i z Afriky.

Dvě rozsáhlé vojenské operace, podniknuté se stejným cílem – porazit islamismus, skončily neúspěchem. Potom lavina nespokojenosti smetla francouzskou přítomnost ve Středoafrické republice a v Mali. EU jako obvykle vyhrožovala sankcemi a dokonce je zavedla, ale afričtí lídři mají svou vlastní hrdost, pokrčili rameny a vrátili se k těm spojeneckým vztahům, které znamenají rovnost, ne vazalství.

pp

Čtěte ZDE: Lavrov v OSN: Západní menšina nemá právo mluvit jménem celého lidstva. Nacistický režim v Kyjevě nelze považovat za představitele obyvatel Donbasu. Svět na nebezpečné hranici. USA a EU už světu dávno nevládnou

Putin je v Africe vítězem

Putin na summitu Rusko-Afrika bystře poznamenal, že sovětské příspěvky kontinentu a pomoc africkým zemím přinesly dnes ovoce, kdy i Rusko potřebuje podporu. Jinými slovy, byli jsme chytřejší i bystřejší a mezi vlastním zájmem a laskavostí si rozumní politici vybírají to druhé.

Moskva je v klidu, Paříž je v panice, kterou už nemůže skrývat. Téměř čtyřiadvacet hodin před odjezdem na dovolenou Macron urychleně svolal Radu pro obranu.  Změna moci v Nigeru totiž není jen politická záležitost. Je tam umístěno více než 1 500 vojáků, kteří tam zůstali po stažení z Mali. A v Nigeru Francie těží uran tak dlouho, jak dlouho existuje francouzský jaderný program - jak vojenský, tak civilní.

Uran je palivem pro francouzskou flotilu jaderných elektráren. Reaktory byly navrženy právě s ohledem na tento konkrétní druh radioaktivní rudy. Je těžké najít jeho analog jinde, a ještě k tomu za tak „přátelskou“ cenu. A ještě obtížnější je udržet výrobní cyklus obohacování. Není mnoho zemí, které by disponovaly touto technologií, což nebyl problém, dokud Francie spolupracovala s Ruskem. Nyní se však koncepce  změnila.

Dodávky uranu z Nigeru pro Francii zastaveny

V nedohlednu je smlouva, která byla před několika měsíci podepsána s Nigerem, a to na pět let. Co a jak se bude s touto smlouvou řešit, je velkou záhadou. Vláda, která převzala moc totiž zakázala z okamžitou platností vývoz uranu a zlata.

SLEDUJTE: Protiproud TV uvede ve středu 2. 8. od 18:00 mimořádně zajímavý rozhovor s expertem na zlato (a na ochranu vlastního majetku před vlastní vládou) Robertem Vláškem. Rozhovor nalezete na youtubovém kanále Protiproudu a jako obvykle k němu vyjde i samostatný článek zde.

V uranových dolech pracuje necelá tisícovka lidí, většina z nich jsou občané Nigeru. Jejich osud sotva zajímá ty, kteří se zúčastnili zasedání francouzské Rady pro obranu. Nemohou se však nezajímat o osud budoucích dodávek a v podstatě o celý technologický cyklus těžby. Pokud "neporazitelnou americkou armádu" a "hrozivé NATO" rozdrtili muži v sandálech, francouzské neokolonialisty si podala nigerijská armáda. „Je pravda, že je ještě nedonutili sborově zpívat Marseillaisu, ale už teď vyvolali velký strach, a od nynějška to bude jen horší.

Podzim na sebe nenechá dlouho čekat. Francie už nyní skupuje plyn za přemrštěné ceny, kde se jen dá. Elektřina, která donedávna stála Francouze drobné, zdražila za posledních šest měsíců o čtvrtinu, a bude zdražovat i nadále.

Kdo jinému jámu kopá...

Mnohé francouzské jaderné reaktory jsou stále mimo provoz (prý jen v údržbě), a nyní je sporný i přísun paliva pro ně. Francie kvůli své nadutosti, absenci jasné strategie a úplnému podřízení se zájmům amerických globalistů ztratila za poslední rok a půl tolik, kolik neztratila za celé století. Rusko, které si vyzkoušelo několik přístupů, jako zkušený džudista udělalo mistrovský chvat: Využilo sílu soupeře ve svůj prospěch - a zvítězilo.

Francie, která poslušně na všechny strany vykřikovala o nutnosti "izolovat Rusko na mezinárodní scéně", si nevšimla, jak se v této izolaci sama ocitla. A Paříž z ní určitě nebude moci odejít beze škod – reputačních, hospodářských a zahraničněpolitických.

To se ostatně týká celého Západu podřízeného americkému hegemovi.

Zdroj. Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky